openSUSE, SUSE, SLES

Tesztelhető az openSUSE 15.5 Leap bétája

2015 végétől az openSUSE két fő kínálatra oszlik: a konzervatívabb, SUSE Linux Enterprise-on (SLE) alapuló, rögzített kiadású Leap disztribúcióra és a Tumbleweed-re, a gördülő (rolling) kiadású disztribúcióra, amely az upstream projektek legújabb stabil csomagjainak integrálására összpontosít. Most tesztelhető a Leap 15.5 bétája. Letölthető innen.

openSUSE user vagyok és .... használok. ⬇️

Leap-et
51% (54 szavazat)
Tumbleweed-et
21% (22 szavazat)
Egyéb, leírom.
28% (29 szavazat)
Összes szavazat: 105

Az openSUSE Tumbleweed megkezdte az átállást az x86-64-v2 CPU követelményre

Az openSUSE rolling release változata, a Tumbleweed bejelentette, hogy megkezdte az átállást a x86-64-v2 CPU követelményekre. Nemrég felmérték, hogy a közösség mennyire ismeri a mikroarchitektúra-szinteket és az újabb CPU-kra vonatkozó optimalizálásokat, amelyek a teljesítmény javulásához vezetnek:

Tesztelhető a SUSE ALP első prototípusa

The Adaptable Linux Platform (ALP) is switching from the UNIX-style centered, influenced structure of previous operating systems to a more workload and application-centric design. A flexible and secure platform with advancing concepts, as seen in both MicroOS and SLE Micro, along with the incorporation of other components, is evolving. This platform is designed to easily build, deploy and manage applications regardless of hardware or environment.

A SUSE ALP-ról részletesen itt lehet olvasni. Az első prototípus elérhető itt.

Frissítés a SUSE Linux Enterprise jövőjével kapcsolatban

Stefan Behlert, a SUSE Linux Enterprise termékigazgatóságától bejelentette, hogy változások várhatók a SUSE vállalati Linux disztribúciójánál:

Tesztelhető a SUSE új telepítője a D-Installer

Aki használt már (open)SUSE-t (én pl. azzal kezdtem a linuxozást), az minden bizonnyal találkozott a YaST-tal. A YaST nem csak egy vezérlőközpont, hanem egyben telepítő is. A SUSE fejlesztők úgy gondolják, hogy ugyan egy megfelelő telepítő, de mégis eljárt felette az idő. Éppen ezért januárban előálltak a D-Installer projekttel, ami a jellemzés szerint egy "web-alapú telepítő a YaST felett". A SUSE projekt most bejelentette, hogy tesztelhető az első, D-Installerre épülő telepítő lemezképfájl.