openSUSE, SUSE, SLES

openSUSE 42.2 EOL

 ( trey | 2018. január 22., hétfő - 12:05 )

Az openSUSE 42.2 pénteken eléri életciklusa végét. Részletek a bejelentésben.

Lukas Graham dalok paródiája a SUSECON 2017-ről

 ( trey | 2017. október 15., vasárnap - 9:20 )

SUSE Linux Enterprise 12 Service Pack 3

 ( trey | 2017. szeptember 8., péntek - 20:19 )

A SUSE bejelentette a SUSE Linux Enterprise 12 harmadik SP-jét. Részletek a bejelentésben.

25 éves a SUSE!

 ( trey | 2017. szeptember 1., péntek - 12:34 )

25 évvel ezelőtt, 1992. szeptember 2-án Roland Dyroff, Burchard Steinbild, Hubert Mantel és Thomas Fehr megalapította a Software and Systems Development Corporation (németül: "Gesellschaft für Software und Systementwicklung mbH") nevű vállalatot. A S.u.S.E. név a Software- und System-Entwicklung (Szoftver és Rendszerfejlesztés) alapján képzett mozaikszó. A S.u.S.E. az első Linux termékét egy, a Slackware-hez készített kiegészítőként értékesítette 40 floppy lemezen. A cég a disztribúciót a Slackware-alapító Patrick Volkerding közreműködésével fordította le német nyelvre. Végül 1996. májusában a S.u.S.E. kiadta az első saját disztribúcióját, amely a Florian La Roche által fejlesztett Jurix disztribúcióra épült.

1997-ben aztán a S.u.S.E. kirendeltséget nyitott a kaliforniai Oakland városban. 1998 decemberében nevet váltott S.u.S.E.-ről SuSE-re. További részletek itt.

Boldog születésnapot!

openSUSE Leap 42.3

 ( trey | 2017. július 26., szerda - 16:21 )

Megjelenet az openSUSE Leap 42.3. Részletek a bejelentésben.

openSUSE Leap 42.1

 ( trey | 2017. május 19., péntek - 6:21 )

Benjamin Brunner bejelentette, hogy véget ért az openSUSE Leap 42.1 hivatalos, SUSE által szponzorált karbantartása. Ez azt jelenti, hogy az openSUSE Leap 42.1 hivatalosan befejezettnek tekinthető, támogatáson kívülivé vált. A jelenleg támogatott kiadás az openSUSE Leap 42.2, amit 2018 második negyedévéig fognak karbantartani. Javasolt mielőbb frissíteni.

Részletek a bejelentésben.

Számos openSUSE szolgáltatás letiltásra került biztonsági incidens miatt

 ( trey | 2017. május 13., szombat - 9:30 )

Richard Brown tegnapi, openSUSE közösséghez szóló levele szerint a multifaktoros auth rendszerűket érintő biztonsági incidens miatt az e rendszert használó szolgáltatásaik részben vagy egészben letiltásra kerültek. Az incidens kiterjedtsége és kihatása jelenleg nem egészen tiszta a projekt számára, a vizsgálat folyamatban van. A projekt jelenleg nem hiszi, hogy a letöltési infrastruktúra integritása sérült volna. Mindenesetre, az érintett szolgáltatásokat használóknak célszerű jelszót változtatniuk. Hogy éppen melyik szolgáltatást érinti a vizsgálat, azt nyomon lehet követni a status.opensuse.org oldalon.

Részletek a bejelentésben.

Újraverziózza magát az openSUSE Leap

 ( trey | 2017. április 26., szerda - 11:48 )

Az opensuse-project levelezési listán Richard Brown a napokban bejelentette, hogy az openSUSE Board és a Leap Release Management egyetértésével az openSUSE Leap 42.3-at követő Leap kiadás verziószáma openSUSE Leap 15 lesz. Ezzel megoldódik a régi probléma: végre szinkronba kerülhet a Leap verziószámozása a SUSE Linux Enterprise (SLE) termékkel.

Idézet:
SUSE's decision to skip SLE 13 and 14 gave us a perfect opportunity to sync up with SLE versions like we always wanted to originally with Leap. It's an opportunity we will not be able to take so easily a few years from now if we continued with Leaps current versioning.

Részletek a bejelentésben.

Elérhető a SUSE Linux Enterprise 12 Service Pack 3 első bétája

 ( trey | 2017. április 11., kedd - 11:14 )

Elérhető a SUSE Linux Enterprise 12 Service Pack 3 első bétája tesztelésre. Részletek a bejelentésben.

A SUSE lezárta a Hewlett Packard Enterprise cloud üzletágának felvásárlását

 ( trey | 2017. március 14., kedd - 8:37 )

A SUSE a napokban bejelentette, hogy befejezte a Hewlett Packard Enterprise cloud technológiájának és szakértelmének felvásárlását. A most lezárult felvásárlást még 2016 november végén jelentették be. A SUSE a birtokába jutott eszközökkel, techonlógiával és szakértelemmel saját, OpenStack-alapú Infrastructure-as-a-Service (IaaS) megoldását fogja kiegészíteni, kiterjeszteni.

Részletek a bejelentésben.

SUSE Linux futtatása Windows Subsystem for Linux-on

 ( trey | 2017. január 16., hétfő - 15:48 )

SUSE Linux WSL-en

A SUSE-sek megirigyelhették az Ubuntut, hogy az fut a Windows Subsystem for Linux-on (WSL). Éppen ezért összeütöttek egy howto-t, amelyben arról lehet olvasni, hogy SUSE-t telepíteni a WSL-re:

Idézet:
Assuming that you are running Windows 10 already, there are simple steps you have to follow to install a SUSE Linux distribution inside WSL (as always, I’m sure there are easier ways to achieve the same. Feel free to use the comment function to let everyone know how you do it differently). You have currently two options, openSUSE Leap 42.2 and SUSE Linux Enterprise Server 12 SP2. I’ll describe the process for openSUSE Leap 42.2 below (it works the same way for SUSE Linux Enterprise Server 12 SP2, just with another archive to download and extract):

Az első rész elolvasható itt.

Az openSUSE dobja az AMD/ATI Catalyst bináris driver (fglrx) rpm támogatást

 ( trey | 2016. december 11., vasárnap - 10:12 )

Úgy tűnik, hogy az openSUSE (is) rájött, hogy a zárt forrású, bináris AMD/ATI driver (ismertebb nevén fglrx) egy "döglött ló". A projekt részéről Bruno Friedmann a napokban bejelentette, hogy dobják az proprietary fglrx driver rpm támogatását:

Idézet:
Say goodbye fglrx!, repeat after me, goodbye fglrx.

Sőt, nem csak, hogy röpül az fglrx, de úgy tűnik, hogy a szintén zárt forrású amd-gpu-pro driver sem lesz hivatalosan támogatott:

Idézet:
Yeap there’s a closed driver, called amd-gpu-pro, available, for newer cards. But there’s two things that bring me out of the game, first I don’t have those newer gpu,
and don’t have the need to replace my hd5750 for the moment. The second and certainly the most important, those drivers are only available for Ubuntu or at least in .deb format.

I will certainly not help proprietary crap, if I don’t have a solid base to work with, and a bit of help from their side. I wish good luck to those who want to try those drivers,
I’ve got a look inside, and got a blame face.

Részletek itt.

openSUSE Leap 42.2

 ( trey | 2016. november 17., csütörtök - 8:58 )

Az openSUSE Project bejelentette, hogy elérhető az openSUSE Leap soron következő minor kiadása, a Leap 42.2. A Leap 42.2 alapja a 4.4-es Long-Term-Support (LTS) Linux kernel. Részletek a bejelentésben.

openSUSE Leap 42.2 RC2

 ( trey | 2016. november 2., szerda - 15:18 )

Megjelent az openSUSE Leap 42.2 második és egyben utolsó RC kiadása. Részletek a bejelentésben.

Elérhető tesztelésre az openSUSE Leap 42.2 RC1

 ( trey | 2016. október 20., csütörtök - 7:14 )

openSUSE Leap 42.2 Beta 3

 ( trey | 2016. október 7., péntek - 13:05 )

Megjelent az openSUSE Leap 42.2 harmadik bétája. Benne:

 • VirtualBox 5.1.4
 • KDE Plasma 5.8.0
 • Firefox 49
 • Thunderbird 45.3.0
 • stb.

Részletek a bejelentésben.

SUSECon 2015 paródia videók

 ( trey | 2015. november 7., szombat - 8:30 )

Az Amszterdamban november 2-től 6-ig tartott SUSECon 2015 rendezvény alatt mutatták be a következő két paródiavideót. Jó szórakozást!


SUSE. Yes Please. (Maroon 5 - Sugar paródia)

Megjelent az openSUSE Leap 42.1

 ( SzBlackY | 2015. november 5., csütörtök - 8:53 )

Az Amszterdamban tartott SUSECon konferencia idejére és a legutolsó kiadás (13.2) évfordulójára időzítve megjelent az openSUSE Leap első kiadása. A Leap 42.1 az openSUSE első olyan verziója, amelyben felhasználták a SLES-ből származó kódokat, így a rendszer alapjait egy a vállalati felhasználásra szánt – és ennek megfelelően stabil – disztribúció csomagjai biztosítják, amelyeket az openSUSE saját, a Tumbleweed-ben (az openSUSE rolling release kiadása) már jó ideje tesztelt csomagjai egészítenek ki.

További részletek a bejelentésben.

openSUSE Leap 42.1 RC1

 ( trey | 2015. október 16., péntek - 8:25 )

Az openSUSE Leap egy új openSUSE ág, amely a rolling release Tumbleweed-del szemben kevésbé a legújabb frissítésekről, sokkal inkább olyan frissítésekről és csomagokról szól, amelyek hosszabb távú, stabil, enterprise szintű funkcionalitást adnak a felhasználóknak. A Leap a SUSE Linux Enterprise (SLE) magját alkotó forráskódokra épül. Az első Leap kiadás 2015. novemberére várható. A Leap 7000+ csomagjából 1500 a SLE-ból érkezik.

Megjelent a Leap 42.1 első kiadásra jelölt (RC) verziója. Részletek itt.

"Elérhetővé vált a SUSE Enterprise Storage"

 ( trey | 2015. március 18., szerda - 12:56 )

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet ma bejelentette, hogy elérhetővé vált a SUSE Enterprise Storage.

Idézet:
A Ceph rendszerre épülő SUSE vállalati tárolási rendszer rendkívül jól méretezhető és rugalmas szoftveralapú tárolási megoldás, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy költséghatékony és széles körben skálázható tárolási megoldást építsenek ki általánosan elérhető kiszolgálók és lemezmeghajtók használatával. Ez egy önjavító és önkezelő megoldás, amely a közép- és csúcskategóriás tárolási termékekéhez hasonló funkcionalitást biztosít a költségek töredékéért. Egy terabájttól több petabájtos tárolóhálózatig méretezhető.

További részletek itt.

A SUSE bejelentette, hogy SUSE Linux Enterprise Live Patching techológiája mostantól elérhető az ügyfelei számára

 ( trey | 2014. november 19., szerda - 10:03 )

A SUSE idén februárban állt elő azzal, hogy az Oracle Ksplice megoldásához hasonló "live kernel patching" megoldást fejlesztett ki kGraft néven.

A megoldás annyira kiforrottá vált, hogy a vállalat úgy döntött, élesben is bevetheti. A SUSE tegnap bejelentette, hogy SUSE Linux Enterprise Live Patching szolgáltatás immár elérhető a vállalati ügyfelek számára, akik mostantól reboot nélkül javíthatják operációs rendszereik kerneleit. Ezzel a megoldással az ügyfelek csökkenthetik a leállásból származó költségeiket, illetve növelhetik szolgáltatásaik rendelkezésre állását.

openSUSE 13.2

 ( trey | 2014. november 4., kedd - 13:55 )

Ancor Gonzalez Sosa ma bejelentette, hogy elérhető az openSUSE 13.2-es kiadása. Benne:

 • KDE 4.14
 • GNOME 3.14 (részletek)
 • MATE 1.8.1
 • XFCE 4.10
 • LXDE 0.55
 • Enlightenment 19 (0.19.0)
 • Awesome 3.4.15
 • továbbfejlesztett YaST
 • Linux Containers 1.0.6
 • QEMU 2.1
 • VirtualBox 4.3.18
 • stb.

Részletek a bejelentésben.

SUSE Linux Enterprise 12

 ( trey | 2014. október 28., kedd - 7:50 )

A SUSE bejelentette vállalati Linux disztribúciója, a SUSE Linux Enterprise 12-es kiadását. Benne egyebek mellett:

 • a rendszerpartíción és a SUSE snapper alatt btrfs fájlrendszer; teljes rendszer rollback lehetőség
 • áttervezett, felújított telepítő
 • MariaDB mostantól teljes mértékben támogatott
 • systemd
 • jobb VMware támogatás
 • Docker, mint technikai előzetes
 • IBM POWER / 64 bit Little-Endian variáns támogatása
 • GNOME 3.10
 • stb.

Részletek a bejelentésben és a kiadási megjegyzések dokumentumban.

openSUSE 13.2 RC1

 ( trey | 2014. október 9., csütörtök - 13:56 )

Kostas Koudaras az imént bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az openSUSE 13.2 első kiadásra jelölt verziója. Benne GNOME 3.14, WiFi hotspotok jobb kezelése, Firefox 32, KDE 4.14.1. Letölthető innen. A bejelentés elolvasható itt.

Megjelent az openSUSE 13.2 első bétája

 ( trey | 2014. szeptember 23., kedd - 8:47 )

Jos Poortvliet tegnap bejelentette, hogy elérhető az openSUSE 13.2 első béta kiadása tesztelésre. Benne:

 • Linux kernel 3.16 (going for 3.17)
 • GNOME 3.12 (planning for 3.14)
 • Plasma Workspaces 4.11, KDE applications 4.13 mixed with 4.14 (will be all 4.14)
 • and for testing: Plasma 5.1 (will be 5.2, perhaps 5.3), Frameworks 5.2 (will be 5.5 or higher) and the latest KDE Applications.
 • btrfsprogs is now at 3.16. btrfs will be the default filesystem in openSUSE 13.2 so help test the heck out if this!
 • AppArmor 2.9 beta bringing the new python-based tools developed during GSoC 2013 and some new rule types to mediate sockets, ptrace, signals and dbus (I’m not sure if all of them are already supported by the openSUSE kernel and dbus – you’ll need to ask the kernel and dbus maintainers)- and of course the usual bunch of profile updates, bugfixes etc.
 • LibreOffice 4.3.1.2

A kiadási ütemterv szerint az első RC kiadás október 9-re, a végleges kiadás pedig november 4-re várható.