openSUSE, SUSE, SLES

openSUSE Leap 15.6 Alpha

Elérhető tesztelésre az openSUSE Leap (100%-ban SUSE Linux Enterprise (forrás/bináris) kompatibilis disztribúció) 15.6-os kiadásának alpha-ja. Részletek itt.

openSUSE Leap Micro 5.5 Beta

Tesztelhető a konténerizált és virtualizált feladatokra optimalizált openSUSE Leap Micro 5.5-ös kiadásának bétája. Hogy mi is az az openSUSE Leap Micro?

Nem jött be a tőzsdére lépés a SUSE-nak, visszacsinálja

Két éve lépett nagy csinnadratta mellett tőzsdére a SUSE:

Történelmi pillanathoz értünk május 19-én: megkezdődött a SUSE részvények értékesítése a frankfurti tőzsdén.

[...]

A tőzsdére lépés még nagyobb pénzügyi és működési rugalmasságot ad a SUSE számára, így felgyorsíthatjuk növekedésünket, miközben továbbra is szilárd alapot biztosítunk ügyfeleink számára a digitális átalakuláshoz elengedhetetlen, kritikus fontosságú IT-alkalmazások és szolgáltatások működtetéséhez. A jövőben további fejlesztésekkel szeretnénk hozzájárulni az open source közösség, partnereink és ügyfeleink sikeréhez, hogy még inkább kit tudják használni az innovációban rejlő lehetőségeket, és a nyílt technológiák használatával elkerülhessék a gyártófüggés csapdáját” – fogalmazott a vezérigazgató.

A SUSE bejelentette, hogy 10 millió dollárt költ arra, hogy forkolja a RHEL-t

A SUSE vezérigazgatója, D.P. van Leeuwen a Twitteren bejelentette, hogy cége teljes mértékben elkötelezett egy Red Hat Eenterprise Linux-kompatibilis disztribúció létrehozásában. Olyannyira, hogy több mint 10 millió dollárt szán a projektre, amelynek célja egy kompatibilis RHEL fork létrehozása a publikus RHEL forráskódok felhasználásával.

Teljes bejelentés itt olvasható.

Tesztelhető az openSUSE 15.5 Leap bétája

2015 végétől az openSUSE két fő kínálatra oszlik: a konzervatívabb, SUSE Linux Enterprise-on (SLE) alapuló, rögzített kiadású Leap disztribúcióra és a Tumbleweed-re, a gördülő (rolling) kiadású disztribúcióra, amely az upstream projektek legújabb stabil csomagjainak integrálására összpontosít. Most tesztelhető a Leap 15.5 bétája. Letölthető innen.

openSUSE user vagyok és .... használok. ⬇️

Leap-et
51% (54 szavazat)
Tumbleweed-et
21% (22 szavazat)
Egyéb, leírom.
28% (29 szavazat)
Összes szavazat: 105

Az openSUSE Tumbleweed megkezdte az átállást az x86-64-v2 CPU követelményre

Az openSUSE rolling release változata, a Tumbleweed bejelentette, hogy megkezdte az átállást a x86-64-v2 CPU követelményekre. Nemrég felmérték, hogy a közösség mennyire ismeri a mikroarchitektúra-szinteket és az újabb CPU-kra vonatkozó optimalizálásokat, amelyek a teljesítmény javulásához vezetnek:

Tesztelhető a SUSE ALP első prototípusa

The Adaptable Linux Platform (ALP) is switching from the UNIX-style centered, influenced structure of previous operating systems to a more workload and application-centric design. A flexible and secure platform with advancing concepts, as seen in both MicroOS and SLE Micro, along with the incorporation of other components, is evolving. This platform is designed to easily build, deploy and manage applications regardless of hardware or environment.

A SUSE ALP-ról részletesen itt lehet olvasni. Az első prototípus elérhető itt.