Magyarország város, utca adatbázisa

Sziasztok!

Ismer valaki olyan adatbázist, amiben Magyarország összes városa/faluja/.. valamint útja/utcája/.. és ezeknek a párosítása szerepel?
Ha lehet akkor persze ingyen, de ha nincs ilyen akkor fizetős megoldás is érdekel.

Köszönöm.

Hozzászólások

Szia!

Ha a térképi adatok nem érdekelnek, ajánlom a Top-Map Zrt-t, tőlük tudsz venni ilyen adatforrást, naprakészek.
Vagy keresd meg a Magyar Postát, esetleg a Központi Statisztikai Hivatalt, bár nem hiszem, hogy utóbbi kettő vezetne kurrens adatbázist ezekről.
Ingyen szerintem nem fogsz ilyet találni, rendkívül nagy meló egy ilyen adatbázis összeállítása és naprakészen tartása (megállapodások az önkormányzatokkal a változások bejelentéséről és hasonlók)

Köszönöm szépen Ferenc, ez nagyon jó!
Akkor egyelőre ezekben a városokban fog működni a teljes keresés.
Ha pedig úgy gondolják hogy folytatják a projektet, akkor veszünk valami fizetős adatbázist.

Köszönöm szépen.
Persze várom további emberek jelentkezését is, akik esetleg tudják hol találom a többi település útjait és utcáit!

Egyszer régen játszottam egy free Geo API-val (nem csak magyar, nemzetközi). Sajnos már nem emlékszem a nevére.
Minden entitásnak volt egy egyedi Id-ja, azzal kellett egy webservice-t rángatni, ami XML-ben válaszolt olyanokat, mint az entitás neve, terület, lakosság, koordináták, stb - plusz a szülő elem és a gyerek elemek id-ja. A Föld gyerek elemei a kontinensek, azoknak az országok, megyék... Nem emlékszem már pontosan, hogy utcaszintig lement-e, de úgy rémlik igen.

A mindigtv.hu oldalon van egy kereső. Ez egy település-utca-házszám szintű keresést valósít meg, szerintem valós adatbázisból.
Nem tudom, valami scriptből nem-e lehetne kinyerni az adatokat. Bár most épp nem működik nálam.

Én is a posta.hu-n talált object-uuid-ivy.xlv-ből próbálok dolgozni, de a vidéki városok kódolását nem vágóistván. Például a 3516 Miskolc Görömböly ir.száma, KIVÉVE a Bizony Ákos, Borbély,Szőlő és Vadvirág utcák, melyek nem görömbölyiek, csak szintén ez az ir.számuk. Figyelni kell még a görömbölyi Bognár, Eszperantó és Görgős utcákra, aminek 3608 az ir.száma. Debrecen Alsójózsai utca állítólag csak ir.sz szerint lenne Józsa de nem az, a szegedi Matty tér szintén kakukktojás a kiskundorozsmaiak közt, stb.

Valaki mondja már, hogy csak benéztem valamit, és valójában nem is ilyen csacsi módon vannak vidéki testvéreink irányítószámítva.

A hivatkozások közt szerepel a http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,133145&_dad=portal&_schema=… ami nagyon hasznos, például kiderül belőle, hogy Görömbölynek saját irányítószáma van, vagyis a fent részletezett anomáliák a posta táblázatának hibáiból származhatnak.

Hol latsz ebben a tablazatban iranyitoszamot? Mert en sehol. Van kistersegi azonosito, de az teljesen mas.
Az iranyitoszam postai kezbesitesi korzet azonositoja, csak a postahoz van koze, semmi mashoz, nem telepulesazonosito.

A nem Exceles adatbazi szerint pedig Gorombolynek nincs sajat iranyitoszama, a 3516 postai kezbesitesi korzetbe tartozik Aghegy, Gubacskatanya.

Csináltam egy keresést ebben a helységnévtárban Görömbölyre és ezt kaptam:

Görömböly (Miskolc)
A helység jogállása vagy a településrész jellege: Központi belterületen belüli településrész önálló postai irányítószámmal

Mondjuk van itt egy oszlop postai irányítószámnak, és abban nincs benne a 3516.

Keveritek a szezont a fazonnal. A KSH nyilvántartása meg a posta belső rendszere nem függ össze. Az irányítószámok postatechnikai azonosítók. A posta használja őket arra, hogy egyértelműen azonosítsa, hova kell kézbesíteni egy levelet. Nem településazonosítók, meg kéne érteni. A KSH szerinti rendszerezés meg egy statisztikai dolog. Az, hogy ők annak önálló irányítószámosnak nevezik, attól még nem lesz az (hiszen a tényeket mindig a posta tudja, ő használja fel az irányítószámokat, ők hitelesek), csak a KSH számára így van nyilvántartva.

Mint a DNS és az IP címek. A TCP/IP számára az IP cím a fontos, az, hogy mi a hostname az alkalmazási rétegben, neki édesmindegy. Attól, hogy egy 3rd party weboldalon azt írják, hogy a Google IP címe 127.0.0.80, attól az még nem lesz igaz. Ha az IP címére vagy kíváncsi, megkérdezed a hiteles forrást, a DNS szervereket.

Kedves Zeller!

"Segítséget kért, nem bírósági ítéletet." Én.

Lopni.
Mit, adatot kinyerni olyan nyilvánosan elérhető adatbázisból, ami programozói vagy tervezési hiba folytán engedi a nagyszámú/nagymennyiségű adatlekérést.

Vagyoni vagy erkölcsi kárt okoznál ezzel. Nem.

Ha ez neked lopás, akkor csak kicsinyes irígységre tudok gondolni amivel leplezed, hogy Te ezt nem tudod megcsinálni.

X

Bizony-bizony, a weboldal tartalmának részben vagy teljesen történő másolása, felhasználása egyszerűen fogalmazva lopás, pálgium :-), szerzői és szomszédos jogok megsértése, etc.

A vagyoni hátrány okozása nem feltétel...

Ennél sokkal komolyabb adatokkal dolgozom nap, mint nap, ráadásul némi információbiztonsági fertőzöttségem is van; hidd el, meg tudom csinálni, de nem akarom, mert nem az a lényeg, hogy meg lehet/meg tudja valaki csinálni, hanem az, hogy meg szabad-e tenni. Legalábbis számomra.

"Bizony-bizony, a weboldal tartalmának részben vagy teljesen történő másolása, felhasználása egyszerűen fogalmazva lopás, pálgium".

Ennyire kategorikusan kijelenteni, hogy ha lemásolom a weboldal tartalmát -> BTK.

Húzzon fiam póttételt!
1. Ha tartalmaz nyilatkozatot az oldal, hogy szabadon másolható, vagy már nem védett, etc?
2. Közérdekű adatok?
//lásd OMSZ vs id*kep => AB döntést

Tehát, amit a topiknyitó kért, azt közérdekű adatokból, elég pontosan meg lehet tudni a szerző jog megsértése nélkül.
Mivel nem egyértelműen azonosítható semmilyen személy az adatkezelés során-után, így még Péterfalvi úrhoz sem kell bejelenkeznie.

XX

Ohh, klasszikus térinformatikai probléma. :)
3 dolgot tehetsz, ha pontos adatokra van szükséged:
- Megkeresed az összes település önkormányzatát és tőlük kéred el ezt az adatot. A népességnyilvántartó programból(Vizuál Regiszter) ez kb. 2 perc alatt kinyerhető.
- Megkeresed a Eközig Zrt-t. Ők fejlesztik a Vizuál Regisztert. Lehet, hogy a megyékhez fognak irányítani, de így nem kell 3200 helyről adatot gyűjtened. :)
- Tudtommal még a KEKKH-nál is meg kell lennie ezeknek az adatoknak. Ők biztos kérni fognak valamilyen díjat, de a lista naprakész lesz.

lehet patchelni. egyébként engem is meglepett, hogy nincsen osm referencia a threadben -- többen mar váltottak is a GOOG-rol, sikerrel:

http://blog.nestoria.co.uk/why-and-how-weve-switched-away-from-google-ma

egyébként elég friss; pl. egy új hostel is rajta van http://osm.org/go/0CFl9~sir--
építési területre is friss példa: http://osm.org/go/0bC2SBqNw-

szóval nem olyan rossz az....

Ettől még a magyarországi alapadatok nem érik el a használható szintet: település főutcájának a neve hiányzik nagyon sok esetben, mellékutcák, komplett településrészek(!) hiányoznak: azaz olyan adatok, amiknek az összegyűjtése, napra készen tartása sok-sok utánajárást, munkát és időt igényel. Na ezért drága egy normális utcaszintű adatbázis...

nem azt mondtam, hogy olcsó, hanem azt, hogy meg lehet csinálni. Sőt, itthon is van rá "szellemi kapacitás", nem is beszélve az igényről. Használható az a szint, amit elfogadunk. Ha "linghammer"* látná...

* http://lazarus.elte.hu/gb/msc/thematic_cartography1.htm

más: a fenti "Nya Karolinskasolna (under byggnad)" -> http://www.nyakarolinskasolna.se/en/Construction-project/The-Constructi…

Valaki felrajzolta a Q-t, ennyi az egész. Ebből is az érződik, hogy az adatok pontosságára/mennyiségére nézve egyre jobban "nyílik az olló": ahol sokan járnak, ott egyre több információt ad az OSM, ahol meg kevesebben, ott ad-hoc jelleggel és jóval lassaban javul a minőség - azaz van egy átlagos, de durva hiányosságokat magán viselő térkép. Nem tudom pl. van-e olyan (nem olvastam alaposan utána, mert időm nem nagyon van ezzel foglalkozni), hogy adott területnek felelőse, aki az adattisztítást, bevitelt, "fehér foltok" eltüntetését koordinálja?

Ja, UK-ben, esetleg Nemetorszagban.

Az OSM uzleti modellje egyszeru: az onkormanyzatok vallaljak, hogy abban tartja nyilvan az adataikat, cserebe varazsolnak valamit adozasilag, es akkor olcson megusszak.

Illetve ezen kivul van egy klasszikus commodity elvu rendszere, http://www.joelonsoftware.com/articles/StrategyLetterV.html - ezt probalja a mapquest kihasznalni ujabban.

Itthon viszont,mivel a telepuleseknek nincs penzuk, ezert hacsak palyazni nem lehet ra, nem fognak terkepeket frissitgetni, a joravalo amatorok pedig nem elegek.

(Szinelmeleti ismeret meg nyilvan zerus rajt, de ez mar mas kerdes, mindig mondtam a kartografusainknak a volt cegnel, hogy egyszer kene csak titeket raereszteni az OSM-re, a google maps csodbemenne...)

Rosszul tudod nem önkormányzatok adnak adatokat hanem a szerkesztők.
Az OSM nem egy cég hanem egy alapítvány.
A Mapquest nem kihasználja hanem felhasználja az adatokat amit bárki más is megtehet.
A jóravaló amatörök pedig azt hiszem elég jó térképet csináltak pár helyen (Ja, UK-ben, esetleg Nemetorszagban.)

Színelméltileg meg olyan térképet csinálhatsz amilyet akarsz.

Rosszul tudod nem önkormányzatok adnak adatokat hanem a szerkesztők. - ez sajnos nem igy van
Az OSM nem egy cég hanem egy alapítvány. ettol meg lehet "uzleti modellje" egy alapitvanynak
A Mapquest nem kihasználja hanem felhasználja az adatokat amit bárki más is megtehet. Kulonbozo okok miatt preferalom az eredeti terminologiat :)
A jóravaló amatörök pedig azt hiszem elég jó térképet csináltak pár helyen (Ja, UK-ben, esetleg Nemetorszagban.) Itt elmondanam ismet, hogy a jo resze az nem amatoroktol szarmazik, legjobb esetben is terkepesz / geografus / etc diakoktol, ill. hivatalos szervektol akiknek "amugy is" kell egy terkep (pl. onkormanyzat) a sajat teruletukrol. Ez a wiki modell itt nem mukodik sajnos ugy...

Szoval. A terkepekkel az van, hogy bonyolult allatok. Nagyon sok conceptet kell hozza erteni, raadasul egysegesnek kell lennie. Ha emberek osszevissza nyomogatnak gombokat egy terkepszerkeszton, ez nem fog menni (pl. Budapest keruletei telepuleskent vannak felveve, es ha jol emlekszem, pontkent). Altalaban az egysegesseg nem igazan szokott sikerulni.

Akik ezt meg tudjak csinalni relativ civilizaltan, azok ezt tanulo diakok, meg mindenfele gyakornokok kulonbozo helyeken.

Tehat semmi baj az idealizmusoddal, kell, hogy az egyetemrol kikerulo fiatalok menjenek cegekhez es mondjak, hogy vigyuk fel a sajat terepfelmereseinket civilizaltan, meg tartsuk oket karban ott (kozlekedesi vallalatok, vizmu, mittom), de szoval az, hogy Beluska vegigmegy egyszer GPS-szel a falu utcain, majd ezzel keszen vagyunk, ez nagyon idealisan hangzik, de ha ket evvel ezelott beszakadt az ut egy arviz miatt azota, akkor te megszivod amikor arra navigal az open gps-ed.

A szinezessel meg az van, hogy az OSM terkepeken minden rajta akar lenni, es hatalmas szivas a mapnik-nak megmondani, hogy ennyire nem szeretnem (a TileMill-nek is sajna, a CloudMade StyleEditor-rol nem is beszelve). De mivel az adat teljesen inkonzisztens (mert ugye Sanyika az elso ahhoz hasonlo gombot meglatta oszt megnyomta), ezert nem is nagyon lehet.

Szoval van egy inkonzisztens, helyenkent idejetmult, valtozatos modon karbantartott, hianyos adatbazisod, amibol sose tudhatod, hogy melyik ut letezik meg mindig, nincs-e jobb ut, es az egyes elemek egymassal versenyeznek a figyelmedert a terkepen.

En ezzel, minden tiszteletem az openszosznak, de nem indulnek utnak.

+1. Nem véletlen, hogy a tuhu-n is le kell tenni néhány rajzocskát az asztalra, mielőtt saját jogon feltölthet az ember bármi pici módosítást is. Plusz van ellenőrző progi, amivel meg lehet (kell? nem tudom, régen jártam arrafelé) nézni az adatállományt feltöltés előtt, hogy nagy marhaság maradt-e benne.

Az igo a mi utcánkat zsák utcának írja, vagy 3 éve pedig kb 1 évig volt csak zsákutca kb 5 éve. Ja és a patakunkon átívelő gyalogoshídon szerinte autóval is átlehet menni (megyeszékhely). A szüleim utcája szintén zsákutca, pedig csupán egy esővíz csatorna kettészeli ami fölött szerintük nem lehet átjárni.
Persze az OSM nem is ismeri (most már beírtam egy rövid reg. után) a szüleim utcáját, de legalább egyik sem zsák utca.
Enyhe túlzásnak érzem az utolsó mondatodat. Szerintem ha annyian használnák az OSM-et mint az IGO-t akkor sokkal jobb lenne, mint a fizetős társa. Persze ez sosem fog bekövetkezni, mert egy ingyenes szoftvernek sosem lesz olyan marketingje mint a fizetős társainak.

Mikori az iGO adatbázisa? Jelezted a topmap hibabejelentő oldalán a problémát? Én is találtam (speciel pont műholdkép vagy légifotó alapján rajzolt) durva hibát a topmap-os térképen, jeleztem, kaptak gps-tracket, meg helyszínrajzot (ha nem kaptak volna, akkor is a következő helyszíni bejárás során megcsinálták volna maguknak), és a következő alkalommal kibocsátott térképadatokban már javították, illetve felvették a kapcsolatot az illetékes önkormányzattal, mert akkor és ott pl. a házszámok sem stimmeltek.
Térképnek nem marketing kell, hanem naprakész, egységes, és megbízható adat, Budapest belvárosától kezdve Bivalytoszogánypuszta szélső házáig bezárólag. Ezt, pláne utcaszintű térkép esetén marha nehéz megoldani önkéntes alapon - nem lehetetlen, csak marha nehéz.

Tudom, a NAVTEQ terkepeken meg Moszkva ter van, a legutobbi complaintemet kb. 5 perccel ezelott adtam le ebbol, csak ha azok egyszer megcsinaljak, akkor az legalabb egy snapshot, minden egyidos rajt.

Probalnak amugy nyitni, de nem megy nekik, nem ehhez vannak hozzaszokva, meg a kategorizalasok osszekeveresetol nagyon felnek, joggal.

Volt olyan ismerosom akit szoszerint bevitt a kukoricasba (mert a traktornyomot a szatelit alapjan utnak vettek a kozpontban), de meg mindig tobb rendszerezo ero van mogotte, mint az OSM hobbi reszei mogott.

Picit nagyon sok dolog hiányzik még belőle... A nem utcaszintű térképnek tervezett openmaps-hoz (ami a tuhu adatait használja) képest is.

Anno ami a tuhuból hiányzott, és megvolt hozzá a track, vagy az ingerencia, hogy felmérjem, azt megcsináltam, nekem az a térkép megfelel.

Az OpenStreetMap nem egy szolgáltató ami megcsinálja neked a térképet,hanem egy lehetőség arra hogy egy ténylegesen szabadon felhasználható térképadatbázis szülessen.
Az hogy szép hazánkban helyenként hiányos az nem az OSM problémája,hanem azé aki szeretné látni a környékét a térképen,de sajnos nem ért annyira a számítógéphez hogy pár vonalat berajzoljon,utcaneveket beírjon,esetleg a saját házát berajzolja.
A térképet bárki szerkesztheti és adatokat szabadon felhasználhatja.
Ha valaki érez magában annyi tudást hogy tud kattintani,esetleg írni olvasni az ne fogja vissza magát.

Az OSM wikije:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/HU:Main_Page

Az adatokat például itt lehet letölteni:
http://download.geofabrik.de/osm/europe/

Es iranyitoszam ellenorzo webszerviz van-e publikus? Mondjuk, elso korben magyarorszag erdekel, de ha van nemzetkozi, az is erdekelne. Elso korben annyi is eleg lenne, hogy megmondja, hogy ez az irszam nem letezik az adott orszagban. Magyarhoz nyilvan ossze lehetne rakni egyet a posta adatbazisabol, de ha lehet, en inkabb valami mar meglevo dolgot hasznalnek fel...

Szerk: ez a geonames hasznalhatonak tunik arra, amire nekem kell...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Van egy formom, szeretnem rajta validalni az irszamot. Nem kotelezo mezo, de ha mar megadja a user, akkor legalabb adjon meg jot. Illetve az adott orszag+varos kombora esetleg fel is tudok ajanlani valamit (.hu foleg, ugye).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal