Opensuse sucks (too)

Ma eljutottam oda, hogy betelt a pohár az Ubuntuval.
Az addig rendben van hogy olyan videókártya van a laptopomban amihez az Ati/AMD se dokumentációt sem Linuxos drivert nem ad két éve. Ez azt jelenti, hogy 7.10 óta nem megy a suspend to ram. Youtube videót fullscrenenben nem tudok megnézni stb. Ezeket még lenyeltem, mert együtt tudtam vele élni.

De a 10.10ben valami hihetetlenül elcseszetek valamit.

Keződött azzal, hogy ha nem sikerül egy legördülő menüt betölteni, akkor a menü területét nem frissíti többé.
Reportoltam:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-ati/+bug/6…
semmi komment vagy valami annak ellenére, hogy a probléma szájbavertül idegesítő, lévén hogy az ilyen területektől csak X restarttal lehet megszabadulni.

A szopás folytatódott azzal, hogy kb. 3 rendszerindításból 1 szer megállt a bejelentkező képernyő előtt és K.O..
SSH-n belépni nem tudtam, a reseten kívül más nem segített.

Ez mint kiderült egy kernelverzió frissítés okozta, ami automatán! történt. Visszaállva egy régebbi verzióra a bootolás stabil lett.

Ma viszont olyat láttam mint még soha. Kaptam 3 levelet 3 képpel. Első megnéz ok második ok. Harmadik kattint Thunderbird alulra kiírja hogy Loading mail és K.O. Numlock nem reagál, Ctrlalt+backspace/del semmi. Hardreset.
Először derékból azt hittem memória/hw hiba. De nem, illetve a hiba ugyanott ugyanúgy reprodukálható. Mailre kattint csontrafagyás. Azt sikerült kideríteni, hogy a gép SSH-n elérhető marad. service gdm restartra semmi nem történik a képernyőn. Szóval 2010-ben itt a végefelé itt tartunk, hogy egy felhasználóként futtatott alkalmazás segítségével rommá lehet borítani a grafikus felületet.

No itt telt be a pohár. Pár ismerőst kérdeztem, hogy mit ajánl és úgy döntöttem, hogy próbát teszek az openSuse-val.
Alapvetően KDE szimpatizáns lennék, de kb. egy éve pár napos próbálgatás után megfogadtam, hogy addig nem használok KDE-t amíg verziószámmal be nem érik a Qt-t. Ma megszegtem ezt a fogadalmamat, és letöltöttem egy KDE4-es Opensuse live cdt.

CD kiír betol, bootol örül. Suspend live CD-ről természetesen FAIL ugyanúgy mint az Ubinál. Elemegy alukálni majd a felkeltésnél elkezdi a CPUt pörgetni és no effect. Mindegy feltelepítettem egy szabad partícióra, a suspend természetesen onnan sem megy.

Ami ez után következett az több mint megrázó.

USB-s billenytűzet, egér nem működik. Tápot kap, eger világít, lsusb látja.
DHCP-s net nem megy Networkamnager ikonra jobb eger -> Networkmanagmet disabled.
ifconfig nem látja a hálókártyáimat. Mondom WFT.
Yast2-ben végül átállítottam Traditional ifupra a methodot, így most van internet.
A feketeleves ezután jött reboot -> grub -> ubuntu kiválaszt -> Grub loading ... várok vagy 30 sec-et ... ERROR 25
Fasza. Most kereshetem elő a 10.10 telepítőmet, ha akarok még ma effektív munkát végezni.

Most kb. valami olyat érzek mint amikor 8 éve átálltam Linuxra. Meg szeretnék szabadulni valami szartól, mert olyan rendszert szeretnék, ami nem gátol a napi munkámban, működik, nem kell reszelni, és támogatott. Akkor az Uhu 1.2 tudta ezt, most viszont azt látom, hogy valami lehetetlenhez közeli dolgot szeretnék.

Hozzászólások

Az összes fagyásra, és videó hibát minden rendszeren nyugodtan lehet az atira fogni. Nekem is az van a laptopomban, s2ram ugyanúgy nem megy, X induláskor van hogy merevre áll, tehát nem kernel hiba, és egy X indulás az összes tudás ami az atiban van, másodjára már nem indul el, tehát logout/login, és újra belépés, init 3, majd init 5 nem játszik, mert remek atidriver nem megy utána... Reboot. Szerencsére nem használom sokat, de én már semmit nem várok tőle. Adjon képet aztán jóvan. Örülök ha ez a ficsör megy.
Az egérre és a billenyűre: xorg.conf-ban nincs ilyen, hogy Option "AutoAddDevices" "Off"? konzolon megy a billentyűzet?
A networkmanagert szerintem csak konfigolni kell.
Az meg, hogy az ubuntu nem boot, valszeg telepítéskor te rontottad el. Valszeg fél perc alatt helyrehozható.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Igen én is szoktam sűrűm emlegetni az ATI mérnök/menedzser gárdájának a Sárga folyóba/tetszőleges folyóvízbe lövetését.

Hogy tegyek még egyet a poénokhoz: a bejelentkező képernyő előtt egy csíkos zajos kép szokott lenni ami 3-4 sec után eltűnik. Ha windowst indítottam előtte, akkor látszanak a legutolsó windowsos felület cafatjai. Poén.

Az hogy az xorg.confgban mi van nem tudom, a főpoén az hogy egy kdesu-s programfuttatás után megjavul magától.

Telepítéskor felismerte hogy van egy Win7em meg egy Other type of Linuxom, és közölte hogy ezeket ő felveszi a grub listára. És valóban ott van az Ubuntu rootnoverify (hd0, 5) és chainloader +1-el. Az a poén hogy kiválasztom és gondolkodás után GRUB ERROR 25 fogad.

Mindegy azóta kapott egy grub-installt recovery CD-ről, szóval most újra az Ubuntu alól tolhatom.

Az se sokkal jobb. Nekem a Toshiba laptopomon a 8.10 a legutolsó olyan verzió ami még képes a normális működésre. Ebből lehet következtetni, hogy szintén ATi kártya van benne. Egyébként én (elvileg, ha lesz rá időm) most hétvégén fogok váltani opensuse-ra a T61-es laptopomon. Ebbe Intel kártya van, úgyhogy szerintem nem lesz gond. Régebben próbálgattam az Asztali gépen, abban szintén Ati van (HD 4770), viszont nem volt gond vele, Compiz is rögtön ment. Az Opensuse az azért szerintem bőven jobb, mint az Ubuntu. Nálam legalábbis kevesebb hibát produkált.

Az a zajos kép driverhiba. (Érdekes jelenség, én is tapasztaltam egyszer hasonlót nvidiaval, csak ott valami framebuffer hülyeség volt, ugyanis az akkor is megmaradt, ha gép kikapcsolva volt előtte, de még a hosszabbító is le volt kapcsolva :). Aztán pár nap múlva kiadták a friss drivert, ami javította. Ez az NVIDIA :))
A te esetedben nyilván csak annyi, hogy olyan videómemória területről olvas, ahonnan nem kéne. (És egyébként nyilván nincs kinullázva, merthogy semmi nem írja elő, hogy leálláskor a rendszernek ki kell nullázni akár a videóramot, akár a fizikai ramot.) Valszeg ezért vannak a merevre fagyások is, mert össze-vissza olvas (lehet, hogy néha ír is) a memóriában, ami miatt merevre fagy.
--
Discover It - Have a lot of fun!

A susenál nekem mindig az volt az érzésem, hogy baromi jó kis disztró lenne a legjobb toolokkal, ha egy kicsit odafigyelnének arra, hogy végfelhasználóknak adják ki, összecsiszolva a dolgokat. Ennek hiánya mindegyik suse-n érződött amit használtam. Valahogy mindig visszakeveredek mandrivára, mert a szemlélete hasonlít az ubuntuéra abban, hogy fölösleges reszelgetés nélkül megy, és a segged alá tol mindent. A különbség, hogy ez stabil, van egy kurvajó control-centere, és kde-s.

Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a yast a mandriva control centerhez képest agyon van bonyolítva, arra, hogy ahhoz hogy kényelmesen meglegyek, fel kell vennem vagy 10-12 repót, amik között szinte mindig van valami függőségi gebasz, meg még sok hasonló idegesítő apróság. Erre írtam, hogy baromi jó disztró lenne, ha kicsit odafigyelnének arra, hogy kényelmes is legyen használni. Ebben jobb nálam a mandriva.

2x próbálkoztam Mandrivával, egyszer sikerült feltenni, de minden 15-20. mp-ben ledobta a kábeles netet. Másodjára, 1-2 évvel később, vagy nem bírt bebootolni live módban, vagy a mobil netre való csatlakozás közben dobta fel a pacskert..

Ubuntu hála a sok szirszarnak amit beleraknak, egy bughalmaz lett, pedig szerettem. Opensuse talán 1 fokkal stabilabb, de ott is vannak érdekes dolgok. Hozzá kell tenni, hogy ha hetente egyszer belefutok egy hibába, ami akadályoz, azt már nem nevezem stabilnak. :)

Debiannal elvoltam, inkább beállítgatom magamnak, ha utána jól megy. HUP-os fórumtársak javaslatára átnyergeltem Crunchbangre. Elképesztő amit ez a disztró művel, minimalista, de ugyanakkor minden hardverem megy vele OOTB a netbookomon is. Voltak itt is kisebb problémák, de nem fér a fejembe, hogy hogy lehet ilyen eszelősen gyors.
Emesene, Skype, 3 terminal, Iceweasel nyitva 8 tabbal (köztük gmail, mondjuk egy flashblock azért van fent) és még van kb. 90 mb szabad ram a 384 megából, és minden villámygors! :)

Adnék neki egy esélyt a helyedben.

Fórumtárs bizonyára arra gondol, hogy a tünetek rendezetlensége miatt egy-egy alaplap-memória-vga kártya teszt nem lenne butaság valami boot cd-ről. :)

Talán a Hiren-en vagy UBCD-n is van.

Szerk : suspend nem megy swap file-lal, csak swap partícióval, aminek nagyobbnak kell lenni, mint a ram X-szer.

Vegyél új gépet. Ez nem is olyan nagy ár ahhoz, hogy Linuxot használj. :)

Debian Squeeze is megér egy próbát, firmware-linux-nonfree csomag legyen fent és az open ati drivert érdemes használni. Tapasztalataim szerint a zárt driver hulladék (HD4200).

Jaj, de jó is nekem a kyrofb framebuffer driverrel. :)
Tud mindent ami kell és használható a gép.
Van valami radeonfb cucc is. Szerintem érdemes próbálkozni vele.

Az osszel, a 10.10 megjelenese utan, nekem is elegem lett a KUbibol. Kiprobaltam par distrot, OpenSUSE valahogy nem jott be, Mandriva meg egyszeruen nem telepult. Aztan adtam egy eselyt az Archnak. Csak masodik nekifutasra sikerult a netet beallitanom, de attol kezdve nem volt vele problemam.

--
FeZo

vagy vegyél egy uj laptopot, javaslok egy thinkpadet. vagy windows7.

+1 a Thinkpad-re. Teljesen meg vagyok vele elégedve. 100% Linux-Friendly laptop. (OpenSuse-t, Ubuntut próbáltam eddig vele)
Használtan simán kijössz egy T60/61-ből 70-80 körül vagy ha szerencséd van még olcsóbban is.. T43-at meg már 40-50 körül kaphatsz. A T400 sok helyen bőven 200 alatt van.. :-)