MorphOS 2.7 - The Bugfix Release

Még két hónap sem telt el a PowerMac G4 támogatást hozó MorphOS 2.6 óta, máris itt az újabb kiadás.

A 2.7 elsősorban - főleg az idő rövidsége és a 2.6-ban lévő rengeteg új kód miatt - a hibajavításokra koncentrál. Kijavították a például a 7410 és 7450 típusjelű "G4" processzorok támogatását, valamint javítottak egyes CPU bővítő kártyák kezelésén, például az OF processzorinformációk validálásával és a PowerPC 7448 "G4"-ek kísérleti támogatásával.

Kijavították a Rage128 driver inicializációs hibáját is, ez volt a másik sűrűn előforduló probléma a PowerMac támogatásban, értelemszerűen főleg régebbi gépekkel. De javítottak a paletta másik végén, a 9800 és 9600-as Radeonok támogatásán is.

A képet ezeken túl hangkezeléssel kapcsolatos hibajavitások, képernyősáv-pluginek fixei, új albán, máltai és belorusz billentyűzetkiosztás, az időközben megjelent OWB 1.11 böngésző rendszerbe integrálása, új ShowGirls képnéző és még néhány további apróság teszi teljessé.

A változások teljes listája a Kiadási Megjegyzésekben olvasható, az ISO letölthető a szokásos helyről.

A MorphOS csapat november elején egyébként megtörte a rá jellemző hallgatást és két tagja egy német amigás találkozón beszélt egy kicsit a közeli és a távolabbi jövő terveiről. Többek között bemutattak egy pre-alpha állapotú MorphOS "3.0"-t amint egy PowerMac G5-ön fut, valamint beszéltek egy új, továbbfejlesztett 3D alrendszerről, ami immár az R300-as Radeonokat is támogatja majd, a "valódi" AGP-t tudó gépeken pedig kihasználja az AGP lehetőségeit. A jelenlegi driverhez képest akár kétszeres sebességnövekedést is jósolnak átlagban, azonos hardveren. Az új alrendszer pedig akár már a jövő év első felében tervezett 2.8-ban debütálhat.

Hozzászólások

Mindig is tetszett a design és színek harmóniája ennél a rendszernél. De sajnos még nem volt szerencsém tesztelni, hogy vajon olyan jó is, mint a külcsín.

Nézőpont kérdése a jóság, ha az objektívnak titulált Unixos-Windowsos mainstream vonal szemszögéből nézzük, akkor a MorphOS - jobbára amigás örökségének hála - egy a megszokotthoz képest nagyon máshogy működő, sok szempontból rettentő elavultnak számító és mai mércével nem is túl robosztus rendszer.

Másrészről viszont - kellően széles látókörrel szemlélve - remek kis rendszer, amely nem is akar több lenni annál ami: egy jobb amigás rendszer, aminek maximálisan meg is felel. Desktop rendszerhez képest pofátlanul kicsi (170MB az installer, ebből 70MB a háttérképek :), gyors, egyszerű, mégis felhasználóközpontú, szénné customizálható és a mindenféle manapság szokásos agyonvédelmek hiányából fakadóan bármit meg is tehetsz alatta, te vagy a főnök.

Ez utóbbi persze kompromisszumokkal jár, de bőven ad cserébe is. Ha neked fontos az, amit cserébe kapsz, akkor tetszeni fog, ha nem, akkor meg nyilván inkább a hátrányait fogod érzékelni.

Az biztos, hogy én az utóbbi időben (mióta van up to date, épkézláb browser, ami ugye durván szempont így 2010 tájékán) semmi mást nem használok itthon desktopon, csak MorphOS-t.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Koszonom, hogy irsz ilyen 'alternativ' dolgokrol, ude szinfolt az oldalon. Ma lattam egy Motorola M68060 manualt es egybol rad gondoltam (na meg arra, hogy meg kellene szerezni :))
______________________________
Nä Ki'i No Ka 'oi Ma Ka Honua