kettős mérce

vettem háromszög sajtot: brie, francia, lidlibe, 200g, 400Ft. előszőr erről akartam írni, de kiderült, hogy a leggyengébb érzékszervem az ízlelés. vagy csak nem érzek különbséget egy akármilyen itthoni "kívül penész, belül puha" sajthoz képest. igaz a 6-7x-ese szorzó nem volt meg az árban, mint említésre került ez már máshol. hanem azon kaptam magam, hogy mivel meglehetősen skót -vagy ahogy a katonaságnál mondják, spúrgec- vagyok, ahelyett, hogy vettem volna friss kenyeret, a kissé megszáradt szombatit ettem. egyébként asszem ez tegnap volt.

Hozzászólások

olyat is kóstoltam már, sztem egykutya. na jó, lehet kicsivel jobb.

na most vettem, ebből 790 a 250g és tényleg nem rossz. bár amikor kibontottam, akkor büdöerősebb illatúnak találtam. viszont egy óra hűtőn kívül pihentetés után jobb mintha enélkül. most egy óráig megint nem ehetek vaz.

Brie sajtot ritkán szoktam venni, de már szemre látszik a különbség a camembert sajthoz képest. A kettő között az ízbeli különbséget egy Tihany és Bakony camembert sajton nevelkedett egyén nehezen veszi észre. Ha egymásután mindkettőből eszel egy kicsit, akkor észlelhető a különbség. A magyarhoz képest szembe (és orrba) tűnő különbség az, hogy amikor a magyar krémes állagú lesz, akkora már az illata is igen erős lesz. Ezzel a szemben a francia változat már kevésbé szagosan is krémes állagú.

Idézet a wikipedia-ról (Brie):
"Comparison to Camembert

Camembert is a similar soft cheese, also made from cow milk. However, there are differences beyond the simple geographical fact that brie originates from the Ile de France and camembert from Normandy. Brie is produced in large wheels and thus ripens differently: when sold it typically has been cut from a wheel, and therefore its side is not covered by the rind; camembert, meanwhile, is ripened as a small round cheese and sold as such, so it is fully covered by rind. This changes the ratio between the rind and the inner part of the cheese. Furthermore, brie contains more fat than camembert."

Az igazi ínyencek észreveszik a tej származási helyéből eredő különbséget is.

Kieg.: Szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy a Lidl-ben vett "francia" sajtot megvennék-e Franciaországban.

-----
"Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál."

Szerintem egész máshogy érik a t^Hbakonycamembert és az igazi. A magyar az amikor kezd megpuhulni, akkor kesernyés, pocsék lesz, míg az igazinak kellemes, lágy íze lesz, ami akkor jön elő igazán.
Az meg külön érdekesség, hogy 2-3 szupermarket akciós kínálatát végignézve, mindig van valahol eredeti fajta, olcsóbban mint a Bakony.

(A brie-t nem szeretem, szárazabb, szerintem kevésbé ízletes is, mint a camembert.)

Nekem alap táplálékom a sajt, sokat és sokfélét eszek, de szerintem a magyar camembert-ek is egész jók. A tihanyi nagyon kellemes, de a bakonyira is hamar rá tudom hangolni magamat.