Melyiket viszi a linux is, bsd is jól?

Szeretnék áttérni freebsdre (7.x-stable), de az adatokat ugyanúgy el akarom érni később linuxról is (gentoo, 2.6.30), szóval kell egy fs az adatoknak, amit mindkettő visz. Elsőre xfs, nfs jutott eszembe, amit mindkettő visz, de az xfsről azt hallottam, hogy hw hibákra és crashekre érzékeny, könnyen eltűnnek olyankor az adatok a cache-elés miatt, de nem tudom, lehet-e gyakoribb syncelésre állítani, van-e értelme egyáltalán annak. NFS pedig inkább végső megoldás lenne, mert nem megosztani akarom, így lehet, hogy felesleges tököléssel járna.

Ti milyen fst javasoltok?

Hozzászólások

Ha jól tudom, a reiserfs (a 3-s) és az xfs is csak olvasható FreeBSD alatt, egyedül az ext3 (napló nélkül, azaz ext2 módban) az egyetlen, amit a linuxos FS-ek közül írni is tud. jfs támogatásról nem hallottam. De mint fentebb szerepel, van lehetőség Linux alatt is az ufs-t használni. Vagy kisérletezhetsz a (még mindkét rendszerben eléggé kiforratlannak tűnő) zfs-sel.

fat32, ntfs (ntfs-3g -vel rw), ext2.

A linux ufs tamogatasarol rossz emlekeim vannak, azt nem javasolnam.

Most olvastam Auth Gábor anyázását egy ZFS borulás kapcsán, és a lényeget ne feledd: ahhoz, hogy FreeBSD alatt is tudjad kezelni azt az ext3-t (2-t), ahhoz a Linuxodon így kell megcsinálni.

# mkfs.ext2 -I 128 /dev/sdb1
# tune2fs -m 0 /dev/sdb1

A -I 128 elég fontos, a -m 0 meg csak azért, mert a FreeBSD úgyse naplózik ext2/3-n.

Ha jól emlékszem akkor az ext3 jól támogatot freebsd alatt.

Utolag így halkan megjegyezném, hogy a bsd rendszereknek a hardware támogatása nem igazán jó. Én is átakartam állni bsd-re (vagy legalább is kiprobálni) de a hálókártyám nem tetszet neki.

Sok sikert hozzá!

Ja, még valami, ne a 7-essel kezdj, lassan kikopik. Indulj nyugodtan 8.1-ről (vagy az éppen aktuális legutolsó 8-asról).