Kemény, téli időszámítás

Szerintetek milyen OS az, amelyik a 21. század tizedik évében képtelen önmagától helyesen átállni a nyári időszámításról a téli közép-európai időre?

(megfejtés: xp home sp3, automatikus frissítéssel, nálam C.E.T.-1 órára állt át, tehát 18 órakor 17 óra volt egész pontosan)

Igaz, a hup pedig még a nyárit nyomja 19 óra+ -szal :-)

Hozzászólások

Kevered a futó Linux kernel által karbantartott időt a BIOS (CMOS) órával.

Előbbi mindenképp UTC-t használ, nincs lehetőség a megváltoztatására. Utóbbit általában be lehet állítani (hogy helyi vagy UTC időt feltételez a rendszer a CMOS-beli értékre), de tudtommal az összes disztribben local time az alapértelmezett. Egyedül az UHU-Linuxról tudok, amelyik három lehetőség van összesen: ha helyi idő van a CMOS-ban, akkor azt is megmondhatod, hogy a rendszer tologassa-e azt az órát, vagy se (és a tologatós az alapértelmezett, ami más disztribben tudtommal nem létezik).

Részletek: http://ojjektum.uhulinux.hu/~egmont/uhu-tudasbazis.html#68

Szerintem szar. De nem hiszem, hogy ez általános probléma lenne...

Én azon röhögök, hogy minden évben előkerül pár ember, akik még nem hallottak arról, hogy a linux UTC-ben, a windows local time-ban számítja az időt, pedig 10 évvel ezelőtt is feldobta minden linux telepítője a kérdést, hogy "UTC vagy localtime legyen, merthogy...".
Aztán a "HUP órája szar" kérdés is előkerül évente 2x, aztán mindig kiderül, hogy nem a HUP órája a szar, hanem PEBKAC van.

Roszz megátás, mi csak a hülyéket nemszeressük, pláne ha nem látják be, hogy ők a hülyék.
Velem is előfordult már, hogy benéztem valamit, a földbedöngölést úgy "kerültem el", hogy megmondam, hogy "ohh, bocs, benéztem, igazad/igazatok van, köszi a felvilágosítást".
Amúgy a földbedöngöléstől elég messze van az, hogy két smiley-t benyomtam, szvsz...

Tényleg vannak olyan olyan balesetek, amikor észrevétlenül becsusszannak ide a mezei felhasználók, akik még nem törőd(het)tek 10 évvel ezelőtt hasonló dolgokkal. És azóta is csak akkor teszik, ha muszáj.

Arra azonban továbbra sincs válaszom, 3 éve azonos feltételek mellett miért nem fordult elő hasonló. Most akkor mondasz is valamit, vagy csak röhögsz? (Utóbbi esetben további jó szórakozást.)

---------
Off itt!

Most mit mondjak? Nem ülök ott melletted 3 éve... Lehet, hogy nem vetted észre, vagy nem emlékszel, de az biztos, hogy ha most is, akkor 3 éve is előjött ez a probléma.
Esetleg tavaly használtál ntp-t, ami elfedte előled a problémát, honnan tudjam, hogy mi hogy van a gépeden.
Amúgy a hup sem tűnt fel eddig, hogy más időt mutat? :D

Na szóval: nem jött elő eddig, és észre vettem volna, ha előjön. Ntp-t soha sem használtam. Egyszerűen egy xp és egy jaunty egy otthoni gépen, egymás mellett, felváltva használva, ugyanazzal az ADSL-kapcsolattal.

A hup a bejelentkezésem óta szinkronban volt mindig mindkét rendszerem idejével. Szóval? :D
--------
Off itt!

Hát figyelj, mivel a hup-on minden egyes téli-nyári időszámítás váltáskor, ha azt akarod, hogy a helyes időt mutassa, kézzel kell állítani az időzónát, ezért az állításod alapján három lehetőség van:
1. A rendszered is rossz időt mutatott fél évig.
2. Mégiscsak átállítottad, csak nem emlékszel.
3. Eddig minden évben október és május között elkerülted a hup-ot.

Ennél többet nem tudunk segíteni, hogy eddig miért nem tűnt fel neked ez a probléma.

Köszönöm! Végre valami világosan le van írva. Értem, végre. - A megoldásom - bár ez már egyéni bajom -, hogy ritkán, és általában a jaunty-ról jelentkeztem csak be a hupra erről a gépről, az xp-ről talán csak elvétve, alig.

Azért javasolnám a fenti, évi kétszeri időátállításról szóló részt felvenni ide:
http://hup.hu/node/50257, mondjuk a "Miért fordul elő, hogy a hup ideje eltér a számítógépem rendszer-idejétől?" kérdésre adott válaszként.

Talán másnak is jól jön.

-----------
Off itt!