Kemény, téli időszámítás

 ( nini | 2010. október 31., vasárnap - 19:19 )

Szerintetek milyen OS az, amelyik a 21. század tizedik évében képtelen önmagától helyesen átállni a nyári időszámításról a téli közép-európai időre?

(megfejtés: xp home sp3, automatikus frissítéssel, nálam C.E.T.-1 órára állt át, tehát 18 órakor 17 óra volt egész pontosan)

Igaz, a hup pedig még a nyárit nyomja 19 óra+ -szal :-)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

dual boot?

Igen. Az magyarázná a CET-1 órát, mivel már a másik OS átállt és produkált egyszer már a nyári időhöz képest -1 órát? Lehet.

Off itt!

A Windows helyi időt, a Linux UTC -t használ alapértelmezésben, bár a jobb disztrók (debian, ubuntu) rákérdez és használhatsz local time -t.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

OK, igen, megfeledkeztem róla. Talán azért, mert eddig sem törődtem vele, és mégsem volt időszinkron problémám soha ugyanezekkel az OS-ekkel, ugyanezen a gépen, több mint 2 év alatt.

---------
Off itt!

akkor szerintem ez epic fail a reszedrol.

Lehet becézni bárminek: a tény, hogy a hupon nem állítottam eddig időzónát, és a dualbootos gépemen sem a téli-nyári átálláskor soha. Mégis minden minden rendszeren szinkronban volt.
----------
Off itt!

Kevered a futó Linux kernel által karbantartott időt a BIOS (CMOS) órával.

Előbbi mindenképp UTC-t használ, nincs lehetőség a megváltoztatására. Utóbbit általában be lehet állítani (hogy helyi vagy UTC időt feltételez a rendszer a CMOS-beli értékre), de tudtommal az összes disztribben local time az alapértelmezett. Egyedül az UHU-Linuxról tudok, amelyik három lehetőség van összesen: ha helyi idő van a CMOS-ban, akkor azt is megmondhatod, hogy a rendszer tologassa-e azt az órát, vagy se (és a tologatós az alapértelmezett, ami más disztribben tudtommal nem létezik).

Részletek: http://ojjektum.uhulinux.hu/~egmont/uhu-tudasbazis.html#68

Szerintem szar. De nem hiszem, hogy ez általános probléma lenne...

------------
Off itt!

[meglett, megjavult, köszönöm]

akkor dupla epic fail.

:D :D

Én azon röhögök, hogy minden évben előkerül pár ember, akik még nem hallottak arról, hogy a linux UTC-ben, a windows local time-ban számítja az időt, pedig 10 évvel ezelőtt is feldobta minden linux telepítője a kérdést, hogy "UTC vagy localtime legyen, merthogy...".
Aztán a "HUP órája szar" kérdés is előkerül évente 2x, aztán mindig kiderül, hogy nem a HUP órája a szar, hanem PEBKAC van.

Lassan hatodik éve itt vagyok, én meg már azt unom, hogy bárkit képesek vagytok a földbe döngölni csak mert benézett valamit. :)

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Há mer' olyanok mint ezek a csajok itten...

Lényegtelen, hogy fiú vagy lány, hogy jó ember-e vagy sem, az számít hogy mozog-e.
--
OpenSolaris
Opera

Roszz megátás, mi csak a hülyéket nemszeressük, pláne ha nem látják be, hogy ők a hülyék.
Velem is előfordult már, hogy benéztem valamit, a földbedöngölést úgy "kerültem el", hogy megmondam, hogy "ohh, bocs, benéztem, igazad/igazatok van, köszi a felvilágosítást".
Amúgy a földbedöngöléstől elég messze van az, hogy két smiley-t benyomtam, szvsz...

Ahogy tippelem nem is rólad van szó :D

Tényleg vannak olyan olyan balesetek, amikor észrevétlenül becsusszannak ide a mezei felhasználók, akik még nem törőd(het)tek 10 évvel ezelőtt hasonló dolgokkal. És azóta is csak akkor teszik, ha muszáj.

Arra azonban továbbra sincs válaszom, 3 éve azonos feltételek mellett miért nem fordult elő hasonló. Most akkor mondasz is valamit, vagy csak röhögsz? (Utóbbi esetben további jó szórakozást.)

---------
Off itt!

Most mit mondjak? Nem ülök ott melletted 3 éve... Lehet, hogy nem vetted észre, vagy nem emlékszel, de az biztos, hogy ha most is, akkor 3 éve is előjött ez a probléma.
Esetleg tavaly használtál ntp-t, ami elfedte előled a problémát, honnan tudjam, hogy mi hogy van a gépeden.
Amúgy a hup sem tűnt fel eddig, hogy más időt mutat? :D

Na szóval: nem jött elő eddig, és észre vettem volna, ha előjön. Ntp-t soha sem használtam. Egyszerűen egy xp és egy jaunty egy otthoni gépen, egymás mellett, felváltva használva, ugyanazzal az ADSL-kapcsolattal.

A hup a bejelentkezésem óta szinkronban volt mindig mindkét rendszerem idejével. Szóval? :D
--------
Off itt!

Amit állítasz, az a lehetetlen kategória.

Nyilván lehet az emlékezetemen vitatkozni, de már csak azért is emlékeznék hasonló esetre, mivel nem rutinból és nem naponta kell különböző gépeken megoldanom problémákat.

De legyen igazad. Biztos lehetetlen.

--------
Off itt!

Hát figyelj, mivel a hup-on minden egyes téli-nyári időszámítás váltáskor, ha azt akarod, hogy a helyes időt mutassa, kézzel kell állítani az időzónát, ezért az állításod alapján három lehetőség van:
1. A rendszered is rossz időt mutatott fél évig.
2. Mégiscsak átállítottad, csak nem emlékszel.
3. Eddig minden évben október és május között elkerülted a hup-ot.

Ennél többet nem tudunk segíteni, hogy eddig miért nem tűnt fel neked ez a probléma.

Köszönöm! Végre valami világosan le van írva. Értem, végre. - A megoldásom - bár ez már egyéni bajom -, hogy ritkán, és általában a jaunty-ról jelentkeztem csak be a hupra erről a gépről, az xp-ről talán csak elvétve, alig.

Azért javasolnám a fenti, évi kétszeri időátállításról szóló részt felvenni ide:
http://hup.hu/node/50257, mondjuk a "Miért fordul elő, hogy a hup ideje eltér a számítógépem rendszer-idejétől?" kérdésre adott válaszként.

Talán másnak is jól jön.

-----------
Off itt!

"Aztán a "HUP órája szar" kérdés is előkerül évente 2x, aztán mindig kiderül, hogy nem a HUP órája a szar, hanem PEBKAC van."

Szerintem a Drupal devek részéről PEBKAC, hogy még nem oldották ezt meg...

----------------
Lvl86 Troll

+1