[Kocka a konyhában] Mesterhármas

Elég sokat szoktam manapság főzni, és a héten csináltam három istentelenül jó kaját, szóval gondoltam megosztom veletek is, biztos van itt egy-két ember, aki szereti a hasát.

Az elsőhöz nem írok receptet, mert a mindmegette.hu-n fellelhető:
Provance-i tojás

Én petrezselyem helyett a kakukkfű + bazsalikom fűszerezést használtam. A kaja kb. 15-20 perc alatt kész van, mert kissé lassabban sül meg a tojás, mintha csak magában az olajon sülne.
Szerdán joghurtos csirkét akartunk Ágival csinálni, de megromlott a hús, amit vettem, úgyhogy annak lőttek. Mikor benéztem a mélyhűtőbe, találtam pár karika cukkinit, amit még nyáron fagyasztottunk le. Az eredeti tervhez köretként vettünk rizst, így azonnal beugrott az ötlet, hogy csinálni kéne valami rakottat.
Szal nekiálltunk rakott cukkinit csinálni, minden recept nélkül. Ami jött ötletként, azt raktuk bele. Találtam egy jó adag fagyasztott borsót is, amiből borsófőzeléket akartam főzni (de maradt még mindig, szóval ami késik, nem múlik :D ), így azt is felhasználtuk.
Egy kevés olajon felraktam 3-4 fokhagymagerezded pirulni, majd hozzáadtam a borsót. Egy is kakukkfűvel még megszórtam, és puhárasütöttem a borsót:

Ezalatt Ági felrakott főzni 4 tojást, és egy zacskó rizst vegetás vízben.
(csajos kép, csak bambanonek :P)

Ezalatt kiolvasztottam mikróban a cukkinit, de nem teljesen, mert majd úgyis meg fog sülni a sütőben. Egy tepsibe egy nagyon kevés olajra leraktam, és megszórtam fokhagymás sóval.

Ezalatt megfőtt a rizs, meg a tojások, elkészült a borsó is, szépen össze lehetett keverni:

A cukkinikarikák közepét kitölöttem a rizzsel, a tetejére a karikákba felvágott tojást rétegeztem. Erre tejfölt és kolbászkarikákat raktunk, majd a maradék rizst, végül az egészet sajttal fedtük le.

Sajnos nem tudom, meddig sütöttük aluval lefedve, kb. "érzésre". Amúgy az egész kb. egy másfél óra alatt megvolt. Kettőnknek egy nagyon kiadós vacsora kerekedett belőle, majd másnap egy jó ebéd:

A harmadik egy nagyon egyszerű hagymaleves, amit ma csináltam, de Áginak annyira ízlett, hogy gondoltam, ezt is leírom (nomeg semmi dolgom, szal miért ne fossam a szót :D )

Kb. egy liter vegetás vízben feltettem főni két darab nagyobb hagymát. A hagymákat karikákra vágtam, és még azokat is félbe.
Amíg a hagyma főtt, főzőtejszínt egy kis őrölt feketeborssal, és egy evőkanál liszttel összekevertem (itt van egy buktató, a lisztet csak lassan szabad belekeverni, részletekben, mert könyen becsomósodik). Mikor a hagyma félig megfőtt, beleöntöttem a tejszínt, és még ami a tényérban maradt, azt is belemostam a levessel.
Ezután már csak puhára kellett főzni a hagymát, ami nem volt több 10-15 percnél. Fedő nélkül főztem, így egy kicsit még sűrűsödött is. Gondoltam burzsujkodok egy kicsit, és poénból mikróban kiszárítottam két zsömlét, és abban tálaltam (a zsömle belsejébe sajtot reszeltem). Tanulság: ez így kurvajó, de a zsömle kicsit kicsi erre a célra :D

Hozzászólások

Az ENJOY-os felső a konyhakéssel nagyon komoly... :)

------
A kisfiú még nem szállt ki a lelkemből...
Nem tudott felnőni...
Nem biztos hogy baj...

Szép, de következő lépésként a vegetát húzd le a klotyón, ami jó az nátrium-glutamát nélkül is jó... ;)

"Vegeta" : értsd: valami fűszerkeverék, igazából nem tudom mi az, de finom. :)
Másrészt szoktam még húsleveskockával is csinálni, de most az nem volt, ez a fűszerkeverék meg igen.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

ettől a tojástól most megfogalmazódott bennem, hogy én is azt fogok csinálni vacsorára :) mivel van hozzá szinte minden.

leírom a "receptet", ahogy én szoktam:
- végy egy hideg(!) teflonos serpenyőt. önts bele pici olajat. NE rakd még a tűzre!
- tegyél a serpenyő aljára pár szelet bacont|sonkát|tarját|párizsit|valamit
- üss rá tojásokat, mint a tükörtojás
- só, pirospaprika rá
- reszelj rá 4 tonna sajtot! (na jó, lehet kevesebb is, de én imádom a sajtot!)
- fedőt rá, és csak most kezdd el melegíteni. a fedőt ne nagyon vedd le róla, mert kijön a gőz és nem lesz jó a teteje!
ha megfelelő erősségű a tűz, akkor az alja szépen megpirul, a tetején megolvad a sajt és amolyan "lepénnyé" összeáll a tojással. nagyon finom! én úgy szeretem, ha a tojás sárgája még folyós. mellé paradicsomszeleteket szoktam enni.
ha meleg serpenyőben csináljuk, akkor a tojás azonnal elkezd sülni és hamar megsül, a sajtnak nem lesz ideje rendesen megolvadni, az alsó sonkaréteg pedig nem sül át.

nem tudom, elektronyos van. nem mindegy, milyen nagy a sütőlap, milyen vastag a serpenyő alja, mekkora a serpenyő, stb. ezek függvényében kell belőni a hőfokot (vagy pár próbálkozás után kitapasztalni :) ha túl sok a hő, akkor megég alul a sonka/szalonna/szalámi és nem olvad meg a sajt. ha túl kicsi a hő, akkor lassan megfő a tojás és kemény lesz a sárgája, de a sonka nem kezd el sülni. szóval ki kell próbálni, na.

most lett kész a pontyhalászlém...:P

a tükörtojás nálam úgy megy, hogy nagy adat vörös vagy lila hagymát megdinsztelek (ez három nagyobb fej minimum), majd amikor még ropogós, de már kezd üvegesedni, ráütök 4-5 tojást.

a következő poszt előtt főzzél még valamit, mert három csaj fényképe után mesterhármassal dicsekedni... hát hogy is mondjam:)))) a debianos pólód jobb:P

A Provance-i tojásról nem tudtam, hogy így hívják, de saját kútfőből szoktam egy nagyon hasonlót csinálni :) Annyi, hogy én a tojás tetejére szoktam tenni a paradicsomot, nem alá, és pár vékony szelet sajttal szoktam még betakarni. Ja és félidőben ráteszem a fedőt is, hogy a paradicsom is átpuhuljon és a sajt is jól megolvadjon :)

hagymaleves ahogyan nem csomosodik:
a hagymat vajon megdinszteled (majdnem keszre) so, bors. Ezutan meghinted liszttel piritod picit, majd felontod husleveslevel (vegetasviz, husleveskockasviz, megmaradt lefagyasztott leves) igy nem csomosodik. tejszin keszrefoz.

Ez nagyon jól néz ki, éhes is lettem azonnal. :-)

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.