Ext2 on Spica

Csináltam egy kis mod-ot, ami újraformázza a spica nand memóriáját ext2-re, és így megsokszorozza az I/O sebességet.
A kiadáshoz még várnom kell leshak-ra, hogy módosítsa a recovery-t, mert az még rfs-ben gondolkodik, így nehéz használni, de itt egy kis ízelítő:

A zöld terület az I/O sebesség, mint látszik minden telefonra köröket ver a Droid X-et kivéve.

Természetesen noatime nodiratime opciókkal csatolódik, hogy minél inkább csökkentsük a felesleges írást.
Szerintem nem használódik el gyorsabban a flash, mint rfs-el, mivel az rfs is csak egy vfat+journaling, és a wear-leveling, write spreading magában a NAND chipben illetve a kernel driver-ben van implementálva.(Ha minden igaz)

Jah és természetesen az adatok nem vesznek el, a formázás idejére az SD kártyára kerülnek, majd onnan vissza a belső memóriára ha az kész. Emellett egy komplett eszköz backupot is készít (dd), amit a szintén általam megírt restore mod vissza állít, így fájdalom mentesen lehet visszatérni rfs-re, ha valaki azt óhajtja :)

Nah sikerült kiadható állapotba hoznom a dolgot, akit érdekel, itt megtalálja: http://forum.samdroid.net/f9/i-o-performance-boost-migrate-your-spica-e…

Hozzászólások

ext2 nem csianal wear leveling-et.
Nem ajanlom.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ahogy írtam ez elvileg a hardwareben/kernel driverben(pontosan nem tudom, hogy hol) implementálva van.

Utánanéztem, tessék: http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/products/fusionmem…

Filerendszertől/oprendszertől függetlenül az XSR kezeli az ilyen dolgokat.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Errol most az jutott eszembe, hogy van-e olyan telefon akar tervben, melynek SSD-n van a rendszere?

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

És szigetelőszalaggal ragasztanád a telefonhoz?

Mert ssd-nek azt hívják, ami akkora és olyan csatlakozóval rendelkezik, mint egy szabvány hdd, és csak a működése olyan, mint akármelyik másik pendrive-nak, memóriakártyának, vagy épp beépített telefonmemóriának. A nagyobb gyorsaság és hosszabb élettartam részletkérdés, amire egy telefonnál nincs szükség. Hamarabb tönkremegy/túladsz rajta, a 100-300MB/s pedig egyszerűen felesleges, és nem is bírná a telefon kihasználni.

Akkor most ird le kerlek, hogy szerinted mit akartam mondani! Lehet nem fogalmaztam jol, (sot biztos), es az I/O-n egyertelmuen az dobna a legnagyobbat, amire gondoltam

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

olyan "majdnem ssd"-vel, aminek kisebb a merete, es nem sata/usb csatlkakozo van benne. Es a kerdesem arrol szolt, hogy telefongyartok terveznek-e ilyet (tehat built-in, nem en fogom rakotni a telefonra, hanem arrol fut a rendszer)

Tehat lesz-e olyan telefon/terveznek-e olyan telefont, amelyben az SSD technologiajahoz hasonlo elven mukodo adattarolon fog futni az alaprendszer. Ezt te hogy fogalmaznad meg szebben? :D

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

>> és a wear-leveling, write spreading magában a NAND chipben illetve a kernel driver-ben van implementálva

hogyan? honnan tudja mi szabad hely és mi nem (a logikailag fölötte lévő szinten)? mi szükség van ez esetben direkt nand/nor-optimalizát fájlrendszerekre?

nem gondolkoztál olyasmin / próbálkoztá olyasmivel, hogy inkább egy ext imaget csinálasz (semmiképpen sem a teljes szabad területet lefedve) mondjuk yaffs2 felett, és azt loopmountolod?

megoldottad, hogy shutdown/reboot esetén lecsatolódjon az ext2?

yaffs2 sokkal érzékenyebb a vártlan leállásokra mint az ext rendszerek, legalábbis ez a tapasztalat xda-n.
Ami a wear-leveling-et illeti XSR-nek hívják a réteget, már belinkeltem az info-t egy hsz-ben, de akk mégegyszer: http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/products/fusionmem…
Az RFS is igényli ezt a réteget, szóval be van építve valahova az FS és a NAND közé.

Ma már szerintem a flash-re optimalizált fs-ek lényege, hogy figyelembe veszik a flash eltérő szerkezetét az algoritmusokban, ezért gyorsabbak, de ez az RFS-ről nem mondható el, az ugyanis alig több, mint egy szimpla vfat. (vfat-ként csatolva is tökéletesen működik egyébként)
Vagy csak olyan NAND-okon érdemes alkalmazni őket, amiken nincs ilyen köztes réteg.

Shutdown/reboot esetén gondolom(remélem) benne van az Androidban egy umount /data vagy umount all, ennek nem néztem utána, de eddig semmi hibát nem generáltak a filerendszeren az újraindítások.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

>> Shutdown/reboot esetén gondolom(remélem) benne van az Androidban egy umount /data vagy umount all

nincs. csak a külső sd első partícójára. se /data, se /cache, se /system

ezért nem is értem miért "az a tapasztalat az xda-n", hogy a yaffs2 sokkal érzékenyebb a váratlan leállásokra

Azt láttam xda-n, hogy akik a Galaxy S belső memóriáját megpróbálták yaffs2-vel használni, elég sok bajuk volt vele.
Meg az ugye a raw nand-ra mászik fel, ha jól tudom, és akkor nincs közte ez az XSR réteg, ami mégis csak samsung saját találmány, saját NAND-ra, és lehet, ha a raw nand-ot felülírnám yaffs2-es image-el, az törölné az XSR-t is...inkább nem játszok ezzel.

Az umount hiánya egy kicsit szíven ütött most, de ha az Apps2SD által használt ext2 partíció is kibírta az SD kártyán hónapokig, akkor remélhetőleg ennek sem lesz semmi baja.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Nem tudok mit mondani rá, én már 2 napja ezt használom, hiba nélkül.
Néhány ember(~20), akik béta tesztre jelentkeztek 1 napja használják szintén hiba nélkül.
Igaz ez nem loopmount, hanem natív, lehet ez is közrejátszik.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION