MeeGo / Jolicloud

Mindkét rendszert telepítettem ma.

MeeGo-t egy 12"-os notebookra (mivel a sajátomon nem indult el, lévén hogy nvidia chipsetes). Eléggé tetszik a megjelenése, meg minden, viszont ez a világ legérzékenyebb operációs rendszere. A telepítésénél a particionáló az esetek nagy részében csak akkor működik, ha ráhagyjom hogy mit csinál, ehhez viszont minimum 3,5 GB szabad helyre van szüksége. Ha nem hagytam hogy saját akarata szerint járjon el (aka kézi particionálás), akkor vagy rögtön, vagy a bootsector írásakor feladta. Miután sikerült föltelepítenem, nem működtek az acpi gombok teljesen jól, így letiltottam az acpit (acpi=off). Ilyenkor bekapcsolt wifi-vel lefagyott boot-nál, kikapcsolt wifivel meg nem. Ha később kapcsoltam be a wifit, akkor már jól működött. Erre az acpi_backlight=vendor lett a megoldás acpi=off helyett. A resolv.conf-ban az szerepel, hogy options edns, valamint hogy 127.0.0.1. Ez azt eredményezi, hogy egyszer tud föloldani egy címet, a továbbiakban pedig unknown host lesz az adott cím. Ha kiveszem hogy options edns akkor működik, de a network manager mindig felülbírálja ezt. Ha 8.8.8.8-at (google dns) adok meg címnek, akkor is jól működik, de a network manager ezt is felülbírálja. Szerencsére a kapcsolatnál meg lehetett adni a dns címét, így beállítottam hogy 8.8.8.8, és így működik. Szóval azért nem tökéletes még az a rendszer.

A Jolicloud az én gépemre került, hogy ne kelljen szomorúan néznem, amikor valami érdekes dolgot találok az interneten, és Linuxos parancsokat kellene kiadnom, de csak Windows 7-em van... :) Sajnos eléggé kötve vagyok a Windowshoz. Szóval fölkerült, ennek nagyon tetszik a Windows-os telepítője, és hogy a Windowsos boot menüből indul, és NTFS-re települ. (Gondolom ez olyasmi/ugyanaz lehet mint ami Ubuntuhoz is van.)

Nagyon egyszerű és gyors a felülete, kicsit el vannak rejtve a klasszikus desktop OS dolgok, de megvannak azok is hiány nélkül. Ez az egyik számomra legkevésbé tetsző dolog a Linuxban: Gnome vagy KDE, de nekem annyira egyik se. HTML5 rulez, kell még hozzá egy xterm, és már meg is egyeztünk :) (Mókás megnyomni a "desktopon" a CTRL+U-t, előugrik a HTML forrás. Egyébként ez is Gnome, tudom.) Szóval összességében nagyon tetszik a felülete, meg a gyorsasága, mindenkinek ajánlom. Egész jó így saját ablakban, alkalmazásszerűen nyitni a webes dolgokat, függetlenné válnak a böngészésre használt böngészőtől. Kíváncsi vagyok ennek az irányzatnak a jövőjére.