Debian Woody - az eddigi legkövérebb Linux disztribúció?

 ( bra | 2002. április 25., csütörtök - 13:48 )

Közeledik a legújabb Debian kiadás, a Woody megjelenése. Természetesen mint az eddigi kiadásoknál az megszokott volt, most is készülnek letölthető CD-k. De belegondolt vajon már valaki, hogy ezek mennyi helyet fognak elfoglalni?Érik a legkövérebb disztribúció. Egy teljes Debian tükör (nem számítva a CD-ket) már most is megközelíti az 50 GB-ot:

44G debian

1.2G debian-non-US

1.1G debian-security

Azaz összesen 46,3 GB.

A Debian weblapján lévő információk szerint a woody 11 architektúrára fog megjelenni (12, ha a forrásokat tartalmazó CD-ket is figyelembe vesszük).


Számoljunk egy picit utána: egy architektúrához legalább 6-7 db. CD tartozik, némelyikhez 8 (i386 például). Ha jóindulatúak akarunk lenni és 6 db. CD-t veszünk alapul, az 12*6, azaz 12*6*650 MB. Ez több mint 45 GB-nyi adat (és ez inkább több lesz, mint kevesebb).
Ha ezt összehasonlítjuk a potato kiadás 15 GB-jával, igen jelentős növekedést tapasztalhatunk.

Ezek ismeretében azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy ez a cowboy lesz a legkövérebb az összes közül :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Abba belegondoltál már, hogy gyakorlatilag nem sokkal nagyobb mint bármely másik disztró, mint pl. a SuSE? Ami így megnöveli a méretét, az az, hogy 11 különböző architektúrára kiadják, plussz működő forrásfát, stb.

Ami pl. igazán nagy szám benne, az az, hogy szinte az összes csomag megvan az összes architektúrára, és jobbára még működnek is :)

Persze ez hátráltató is tud lenni, lásd: XFree86

De ez az összehasonlítási mód akkor sem Fair.

Hasonlítsd össze mondjuk a Debian GNU/Linux i386-os telepítő,készletének méretét a SuSE Linux 8.0 telepítőkészletének méretével. (Majd ha kijönnek:) )

Eddig az összehasonlítás, olyan mint az a statisztika, ami azt mondja, hogy a környezetemben sok a vak. Persze hogy sok, ha épp a "Vakok és Gyengénlátók Intézetében" vagyok éppen.