HP notebookok testreszabott Ubuntu Linuxszal

Címkék

Az HP testreszabott Ubuntu Linux disztribúcióval felvértezett notebookokat kínál ügyfeleinek az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban. A testreszabott ebben az esetben azt jelenti, hogy a számítógépre szabott Ubuntu a gépek összes hardverét 100%-ban használni tudja.A HP arra a kritikára kíván válaszolni ezzel a lépéssel, hogy az általános Linux disztribúciók nem minden esetben támogatják jól a gyártók hardvereit, beleértve a notebookokat is. A cég megerősítette, hogy együttműködik az Ubuntu csapattal annak érdekében, hogy a felhasználók egy olyan Linux disztribúciót kaphassanak kézhez, amely 100%-ban támogatja a HP hordozható gépeit. A testreszabott disztó támogatást ad a vezetékes és vezetéknélküli hálózatokhoz, Bluetooth-hoz, IrDA-hoz és az IEE1394 kapukhoz. Az akcióban részt vevő notebookok az nx6110, nc6120, nc6220, nc6230, és nc6000 típusú gépek.

A Tomshardware cikke szerint az akció csak az EMEA területre terjed ki (ez a térség sokkal nyitottabb a Linux befogadására), az USA-ra nem.

A cikk itt.

Hozzászólások

Végre, végre....

Elég elkeserítő volt eddig is, hogy akármilyen notebookot akartam venni, majdnem mindegyiken ott figyelt a win..

Meg az akcios notebookokon is... Igy vagy megvettem 40-nel olcsobban winnel vagy 40-nel dragabban win nelkul... de minek fizessek valamiert amit nem is hasznalok annak a valakinek, akinek nem akarok fizetni???

Amugy az Acer is hasonlo lepesre szanta el magat... mondjuk az alatala terjesztett Linux disztribet nem ismerem... meg hallani sem hallotam rola.

szuper! felreertes ne esek, ez szerintem is tenyleg jo hir. De kivancsi lennek, hogy aki linuxot hasznal a laptopjan, az hasznalna egy eloretelepitettet, vagy azonnal legyakna, es o maga telepitene fel. En biztos ujrahuznam, bar nem tudom megindokolni igazan miert.

a 100%-os tamogatas azt jelenti, hogy a suspend to ram is tamogatva lesz?

Szerintem tök egyértelmű, hogy a 100% az 100% :-)

Nyilván azért nem fogod legyakni az előretelepített Ubuntut, mert az tud suspendet, a neteről lehúzható pedig csak bajosan. Persze nem tudom a dolog opensource valója ezt mennyire engedi. Szép dolog lenne, ha megvenném 400-ért a Centrinos HP gépet, rajta az Ubuntuval aztán egyszer lecserélem az oprendszert, de akkor már nem tudok visszaváltani a régire. Valszeg adnak telepítő CD-t a csomagban...

ez azert lenne vicces, mert - AFAIK - a suspend es egyeb ilyen izek azok kernelszintuek. Namarmost ha a HP raallit par programozot, hogy csinaljon par pecset, akkor jo esely van ra, hogy azokat a rendes kernelbe beolvasszak.

de mi az, hogy az eloretelepitett ubuntu tud valamit, amit a netes (ergo elvileg ugyanaz) ubuntu nem? vagyis az mar nem ubuntu, amit elore telepitenek.

Szép, szép, de a hp.hu-n nem találtam semmi ilyesmit, sőt!

"A(z) HP a Microsoft® Windows® XP Professional operációs rendszert ajánlja" :-)

Amúgy én is örülök neki.

El tudok kepzelni olyen usert, aki nem nagyon ert hozza, de amugy pl.
munkahelyen hasznalnia kell linuxot, ezert vmilyen szinten ismeri, es
hasznalja az elotelepitett rendszert. Na persze valoszinuleg nem sok ilyen
user van.
Az elotelepitesnek ugy altalaban veve nincs tul sok ertelme, mert a winnel
eladott gepek joreszet is ujrahuzzak hasznalat elott, ami kulonosen igaz
vallalati kornyezetben.

A dolog lenyege abban all, hogy:
1. vehetsz HP notebookot win nelkul
2. javul a linux hardver tamogatasa
3. elosegiti a linux desktop penetraciojat


blau wrote:

>
> szuper! felreertes ne esek, ez szerintem is tenyleg jo hir. De kivancsi
> lennek, hogy aki linuxot hasznal a laptopjan, az hasznalna egy
> eloretelepitettet, vagy azonnal legyakna, es o maga telepitene fel. En
> biztos ujrahuznam, bar nem tudom megindokolni igazan miert.
>
> a 100%-os tamogatas azt jelenti, hogy a suspend to ram is tamogatva lesz?

Az igazi előnye az a dolognak, hogy amkor újra kell telepíteni a rendszert, mert mondjuk nagyobb vinyót raksz bele, akkor körülbelül 10 perc alatt mászik fel előre beállítottan és legjobb beállításokkal működően mindennel. A frissítés a kérdés nálam egyedül. A HP fizet az Ubuntu developereknek? Nem lenne meglepő, tudva, hogy Perens ott tanyázik a HP-nál. Elég nagy csatákat vívhat :-)

On 2005-05-15, ZsoL wrote:
>
> Szép, szép, de a hp.hu-n nem találtam semmi ilyesmit, sőt!
>
> "A(z) HP a Microsoft(R) Windows(R) XP Professional operációs rendszert
> ajánlja" :-)

Ugyanezt elolvashatod az IBM szorolapjain is. ;) Gondolom az MS jo penzt
fizet, hogy megjelenjenek ezk a szovegek. Semmi baj, ez uzlet. Igy
legalabb kozvetlen modon az MS is tamogatja a Linux kompatibilis vasak
fejleszteset. :))

Szereny velemenyem szerint erdemes. Nekem bejott :)

Persze ha nem rajongsz tulzottan a GNOME-ert, akkor elkepzelheto, hogy nem neked valo. Nekem elegge GNOME kozpotunak tunt, es tunik. (Kubuntut meg nem probaltam, mert gnome-al en teljesen ki vagyok bekulve mostansag)