[MEGOLDVA]Saját Debian repo

 ( tovis | 2010. március 17., szerda - 14:36 )

Egyre gyakrabban szaladok bele, hogy kellene egy régebbi net -es telepítésű Debian -ba valami kis program. Több tucat CD-t letölteni, leégetni és megetetni a rendszerrel nem túl hatékony. Szeretnék, valami saját hordozhatót (akár notebookra telepítve) repot készíteni - átírom az /etc/apt/sources.list -et és enyém a vár!?
Hogy kéne ennek nekiszaladni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Saját CD készítése?

http://wiki.debian.org/DebianCustomCD

debmirror használata ami lehúzza a repót. Majd egy http szerver amin elérhetővé teszed. Néha oktatni járok egy kisgéppel ami így viszi a debian vagy ubuntu mirrort az internetszegény helyekre.

Példa

c

csak szerényen... ;)

Így igaz. Volt hely ahol oktatni kellett és nem volt internet elérés vagy használhatatlanul lassú volt! Te mit tettél volna? Vittem repot. :)

c

Még most is ott ülnénk a Bocskaiban... :)

apt-mirror -ral csináltam Ubuntun ilyet.
Ezen kívül kell még (ahogy írták előttem) egy webszerver, pl. lighty.

+1 apt-mirror -nak, én is azt szoktam használni

Mindketten írjátok a WEb szervert, ftp nem jó? A lényeg ftp -n jön nem?
Pl.

deb ftp://ftp.hudebian.org/debian lenny main non-free contrib

Mint talán jeleztem, a régebbi distrók is kellenek pl. woody.
Beleszaladtam olyan Woody -ba, aminek még az ext3 drivere is más, értsd az új driverrel formázott dolgokat NEM ismeri fel :( Az ilyen distrók legfeljebb CD/DVD -n elérhetőek, ezekből hogy lehetne "local" repot építeni? Pesze le lehetne mosni az egészet, de valójában ezek amolyan firmware -ként vannak használva, egy vagy több egyedi program futtatását végzik, és nem feltétlenül akarnék vagy van rá lehetőségem átírni őket az új verzióknak megfelelően, egyszerűbb és hatékonyabb a réginél maradni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Igazából teljesen mindegy, hogy ftp szervert vagy http szervert telepítesz, amelyik jobban tetszik. :)
A webszerver talán egyszerűbb, mert kb. ennyi:
apt-get install lighttpd
ln -s /var/apt-mirror/archive.ubuntu.com /var/www/ubuntu

Szóval a lényeg annyi, hogy az apt-mirror gyökérkönyvtárában lévő könyvtárra mutasson a webszervereden belül egy ubuntu könyvtár. (vagy debian esetén debian könyvtárakról beszélünk)

Ekkor a sources.list -ben deb ftp:// helyett deb http:// szerepel.

Az utolsó felvetésedre - hogyan lehet lokál repót építeni régi dvd -kből -, szerintem az a megoldás, hogy megnézed az apt-mirror milyen könyvtárszerkezettel dolgozik és a dvd -ről bemásolod a tartalmat a megfelelő könyvtárakba. Tehát ekkor is javaslom az apt-mirror telepítését, az létrehozza a könyvtárait (első futáskor, ha jól emlékszem), telepíted a web/ftp szervert, bemásolod a csomagokat a dvd/cd lemezről és csinálsz symlinket, hogy a web/ftp szerveren elérhető legyen.

Kipróbálom :)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Iagazbol egyik sem kell, meg lehet adni source.list-ben mountolt path-is
deb file:/...

Amig szuleimnel csak dialup-os net volt usb-s kulso vinyon vittem a debmirorral leszedet repot, bedugva, source.list-ben fixen benne volt a mount pont.., teljesen jol mukodott.

archive.debian.org-on rajta van minden regi verzio, le tudod szedni azokat is.

Nézegetem, ez a könyvtár struktúra, hogy viszonyul az apt-get mirror hoz?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem teljesen ertem a kerdest. Azon a gepen, amin leszeded, valahova fel van mountolva a mobil cucc, apt mirrornak megadsz egy kiindulasi konyvtarat, ami valahol a mobil cuccon van, oda letolti az egeszet. Mikor atviszed a masik gepre, ott is valahova felmountolod. Az ottani source.listban az ott "kialakult" mirror gyokeret adod meg a deb file:/ utan.

Kösz! Akkor inkább az apt-mirror csomag/program lehetőségeit kell megnéznem. A Debianon amit írnak Óóóóó hát ez kell nekem.
Bocs, nem esett le hogy ez egykész csomag semmi dolgom mint feltenni és tükrözni ami csak tetszik :) Némi idő lesz de a upc 30M elbírja.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Egyrészt APTonCD nevű progi való erre.
Másrészt dpkg... Anno UHU alatt azzal csináltam tetszőleges könyvtárból tárolót...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Érdekes, de nem egészen az ami nekem kell.
netbook 160G disk - összedug a cél rendszerrel - cél rendszerben beállít /etc/apt/sources.list - és voila telepítem ami kell.
Ráadásul, nekem régi distrokra van szükségem (pl. Woody).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Most valahogy nem rémlik, mert mocsok régen kellett, talán vagy 4éve, de a telepíteni kívánt csomagokat berakom valahová egy mappába, egy szinttel a mappa felett dpkg-scanpackage akármivel megcsinálom a Packages.gz-t meg ami kell, és a sources.list-ben file:// alapon hivatkozom rá. Vagy valami ilyesmi volt... :)
Az APTonCD akkor jó ha fizikailag problémás egy gépet cipelni, vagy nincs is cipelős gép. Eddig egyszer használtam, de mintha lehetett volna írás előtt módosítani a tartalmat... De mondjuk disztrókülönbségek esetén nem tudom hogy működne...

Szerk. Emlékeztető magamtól-magamnak.
"packages" mappába csomagok be, majd
rm Packages.gz dpkg-scanpackages -m . > Packages cp Packages Packages.x gzip Packages mv Packages.x Packages
Források közé: deb file:/x/y/packages
Ja, uhu-scanpackages -c a hazai disztrón.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Üdv Mindenki!

Nem akartam új topicot nyitni, mivel a kérédsem erősen kapcsolódik ehez a témához. A helyzet az, hogy apt-mirror használatával szeretném megoldani a fent említett problémát, viszont nem tudom, hogy mely tükröket érdemes tölteni. Alapból nekem be van rakva a debian.security.org, a volatile és a ftp.bme.hu, amit telepítés közben adtam hozzá. Van valamilyen másik repo amit bekéne állítani a mirror.list-ben, vagy ez bőven elég ahhoz hogy tudjam telepíteni az alap progikat melyek egy rendszergazdának kellenek? (dhcp server, bind etc)
A kövi kérdésem az cselesebb: A helyzet az, hogy a fent említett repokat elkezdtem leszedni, de valamilyen probélma volt a töltés során, sajnos nem emléxek a hibára, de beállítottam a home mappában egy apt-mirror mappát, benne létrehoztam a mirror, a skel és a var mappákat. Másik mappába szerettem volna rakni, hogy utána csak egy mobil vinyóra rámásolom a mappát és viszem A-ból B-be. Arra emlékszem, hogy valamilyen mappa hozzáférési baja volt, de nem tudnám megmondani pontosan, hogy mi. De nem is lényeg, ez egyszeri dolog lenne szóval ha nem változtatok semmit a mirror.list-en, csak a szerver címeket adom meg akkor a /var/spool/apt-mirror mappa másolásával sikerül mobillá tennem a lemásolt szerverek adait?

Remélem érthetően fogalmaztam, mostanában kissé szétszort vagyok szóval ha nem akkor bocsi :)
Előre is köszönöm!

--
Favorite DesktopOS's: OpenSuse 11.2, Fedora11, Mandriva 2010.0, Ubuntu 9.04
Favorite ServerOS's: Debian 3.1, CentOS 5.4

Talált, tud valaki valami értelmes leírást hogy is kellene az apt-mirror -al készített repo -t ftp szerver alá begyűrni?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Hi!

Én megoldottam a dolgot a sulinkban. Step by step (http://apt-mirror.sourceforge.net/):
1. apt-get update && apt-get upgrade
2. apt-get install apt-mirror
3. mcedit /etc/apt/mirror.lst, ide hozzáadni a tükrözni kívánt repot
4. su - apt-mirror
5. apt-mirror
6. a letöltés végén én apache2-t telepítettem, majd symlink elhelyezése a /var/www könyvtárban ami a az apt-mirror helyére mutat, azon belül a mirror mappára, ahol megtalálhatók a tükrözött dolgok mappákba rendezve. Nálam: ln -s /var/apt-mirror/mirror/bme /var/www.
7. a kliens gépen megadni a repot:
deb http://10.0.0.4/bme lenny main;
deb-src http://10.0.0.4/bme

Nekem működik ezzel a felállással, biztos meg lehet csinálni apache helyett proftp-vel is, de azzal annyira nem foglalkoztam, elvégre elfér az apache, meg csak egy symlink kérdése az egész. Remélem tudtam segíteni!

NuKe
--
Favorite DesktopOS's: OpenSuse 11.2, Fedora11, Mandriva 2010.0, Ubuntu 9.04
Favorite ServerOS's: Debian 3.1, CentOS 5.4

Kösz! A http megoldásról több helyen is írnak, az ftp -ről nem.
Kíváncsi lennék arra is mielőtt döntenék.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Több mint valószínű, hogy ugyanez, csak a defaultroot értéket (proftp-nél) kell megadni ugyanúgy mint a symlink a www mappába, meg persze úgy, hogy ne igényeljen autentikációt tehát a sources.list úgy néz ki hogy: deb ftp://xx.xx.xx.xx/tükör ahol a tükör az ftp mappa neve.
--
Favorite DesktopOS's: OpenSuse 11.2, Fedora11, Mandriva 2010.0, Ubuntu 9.04
Favorite ServerOS's: Debian 3.1, CentOS 5.4

Kösz! Már rájöttem hogy ez valami nagyon triviális lehet, hiszen senki nem érzi szükségét foglalkozni vele. Viszont, mivel sosem telepítettem ftpd itt az ideje egy ilyet is csinálni. Pl. hogy lehet rávenni hogy ne kelljen azonosítani, meg hasonlók.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szokásos :( Ez az én formám, egyenlőre el sem indul. Ami az anonymous belépést konfigurációt illeti - benne van az eredeti configban, csak ki van kommentezve.
Végül elindítottam kézzel #/usr/sbin/proftpd - mire kiírta, hogy pikk.tovis-lab.dyndns.ws - fatal: Illesztőpont művelet egy nem illesztőponton
Na erre a hiba üzenetre keress rá a neten! - hogy lehet a magyar fordításokat letiltani? Kérem szépen vissza a szép, egyszerű és átlátható angol hibaüzeneteket.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Végre, azt hittem valamit találtam, idézet a proftp.org -ról:
To specify the desired IP address, use -S when starting proftpd, e.g.:

/usr/local/sbin/proftpd -S 1.2.3.4 ...

And if you want proftpd to listen on all interfaces, you can specify a wildcard socket using an IP address of 0.0.0.0:

/usr/local/sbin/proftpd -S 0.0.0.0 ...

Válasz:
- unknown option: S (próbáltam kis "s" -el is)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

No ezen túljutottam - DefaultAddress és nem inetd indítás.
Viszont a symlinket nem hajlandó megenni :(
Lehet hogy nem jó a sima felhasználói hozzáférés?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Addig jutottam, hogy a telepítő (PXE netboot) elkezdi letapogatni a debian//dists alatt keresni:
wget -q debian//dists/oldstable/Release -O - | grep ^Suite
wget -q debian//dists/stable/Release -O - | grep ^Suite
...
wget -q debian//dists/oldstable/Release -O - | grep ^Codename
ERROR **: Error getting codename
és végül feladja.
Most akkor ehhez mindent le kell tükrözni? Esetleg mindegyikre kell egy link az egyetlen általam lehúzott distrora?
Senki nem próbálkozott ilyennel? Mindenki mindent lehúzott (oldstable, stable, testing, unstable). Most ez komoly?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Na jó, akkor követem a "bevált receptúrát".
Találtam egy eléggé részletes leírást
http://www.howtoforge.com/local_debian_ubuntu_mirror
Elővettem az "eredeti" mirror.list beállító fájlt, és annyit módosítottam, hogy az
deb ftp://ftp.hu.debian.org/debian etch main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.hu.debian.org/debian etch main contrib non-free

clean ftp://ftp.hu.debian.org/debian

És letöltöttem az etch dolgait. (még annyit tettem hogy a /var/spoll/apt-mirror -t átlinkeltem egy nagyobb lemez területre)
Ferlcsaptam az apache2 és belinkeltem a ../ftp.hu.debian.org/debian könyvtárat a /var/www/debian -ra.
Felcsaptam az etch netinst -ből a netinst PXE boot részét, és a tftp -t oda irányítottam.
Minden szépen el is indult, megtalálta a repot, rákérdezett hogy stabil/tesztelés alatt/instabil (a repo belsejében csináltam egy "stable" linket), kiválasztottam a stable -t elkezdte tölteni és bejelentette hogy a tükör hibás (vagy hálózati probléma van). A hiba konzolban a következőket láttam:

net-retriever: gpgv: WARNING: Error getting codename
net-retriever: gpgv: WARNING **: bad d-i Package file
net-retriever: gpgc: WARNING: multiple signature detected. Only the first will be checked. Only the first will be checked.
net-retriever: gpgc: Good signature from "Debian Archive Automatic Signing Key (5.0/lenny)
anna[2616]: wget:
anna[2616]: server returned error 404: HTTP/1.1 404 Not Found^M
anna[2616]:
anna[2616]: wget:
anna[2616]: server returned error 404: HTTP/1.1 404 Not Found^M
anna[2616]:
anna[2616]: wget:
anna[2616]: server returned error 404: HTTP/1.1 404 Not Found^M
anna[2616]:
anna[2616]: wget:
anna[2616]: server returned error 404: HTTP/1.1 404 Not Found^M

Tény, hogy a "host" egy lenny, de így sem igazán értem honnan szedte a lenny signiture -t.

Most vajon mi lehet a baj? Nem sikerült a tükrözés? Milyen fájlt hiányolhat és mi az a d-i ami hibás?
Segítsééééég!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Első körben
Nekem 404es hibával akkor lépett ki amikor rossz helyre mutatott a symlinkem. A symlinknek úgy kell a mappára mutatni mint a tényleges repo elérésnek a sources.listben pl.: deb http://ftp.bme.hu/OS/Linux/dist/debian, ebben az esetben nem elég, ha csak a gyökér része van megadva (legalábbis én így tapasztaltam).

Második kör
A mirror mappád akkor át lett helyezve addig ok, de minek a stable link? Ha engem kérdezel hagyj úgy mindent ahogy az apt-mirror lekapta és durrantsd be a www mappába a symlinket.
--
Favorite DesktopOS's: OpenSuse 11.2, Fedora11, Mandriva 2010.0, Ubuntu 9.04
Favorite ServerOS's: Debian 3.1, CentOS 5.4

Köszönöm!
Megoldódott, éppen települ :D
Belenéztem (még egyszer) a http://apt-mirror.sourceforge.net/ leírásba, és ott ráébredtem hogy kell még valami, a mani/debian-installer szekció.
(ezen kívül betettem az "etch-proposed-updates" de ez gondolom nem oszt nem szoroz)
Most még majd ki kell találnom, hogy ftp -vel hogy lehet ezt felállítani.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

ROOOCK!!!
Gratula ;)
Amúgy miért jobb/fonotsabb ftpvel megoldani mint web szerverrel? (Csak kíváncsiságból kérdezem, mert engem is érdekelne :P )
--
Favorite DesktopOS's: OpenSuse 11.2, Fedora11, Mandriva 2010.0, Ubuntu 9.04
Favorite ServerOS's: Debian 3.1, CentOS 5.4

1. Mert sosem telepítettem/használtam igazi ftp szervert. A tftp -vel már úgy elboldogultam.
2. Úgy érzem hogy az ftp szerver kisebb erőforrásokat igényel mint az apache2 és fájl transzferre az ftp gyorsabb kell hogy legyen.
Mivel én nem akarom ezt "repo" -t kitenni a web -re lehet hogy túlzás a proftpd vagy az apache2. Valami kisebb célirányos cucc kellene. (ezek kicsit olyan ágyúval verébre tűnnek - tény ez volt a legeygszerűbb - egy-két link és kész)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Még mindig nem gömbölyű!
#apt-get update

...
Letöltve 68,8kB 0s alatt (562kB/s)
Csomaglisták olvasása...
W: GPG error: http://172.16.3.230 etch Release: Az alábbi aláírások nem igazolhatók, mert a nyilvános kulcs nem elérhető: NO_PUBKEY 9AA38DCD55BE302B
W: Próbáld futtatni az apt-get update -et, hogy javítsd e hibákat

Ezzel mit kellene tenni?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

No úgy tűnik ezt a problémát is sikerült megugrani :)
Hosszas kutakodás és bohókodás után a cikk végén ott a válasz
http://www.debian-administration.org/articles/174
Kicsit módosítva:

#apt-get --force-yes install debian-archive-keyring

és minden szépen mükszik.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azért ezt még hozzáírom.
Sikerült a proftpd anonymous konfigurációjába is behegeszteni a repot, a Debian Lenny -hez kapott, alap konfigurációban ki kell venni a megjegyzésből az szekciót, a ~ftp helyére betenni az egyébként az apache -nak megfelelő linket de úgy, hogy a debian/ könyvtárra mutasson (egyel feljebb, nálam az ftp.hu.debian.org). A célgép /etc/apt/sources.list -be mehet az "deb ftp://"ip cím"/debian" stb.
Próbáltam symlinket is de azt anonymous szekcióban nem engedte, azonkívül meg nincs hatása.
(Úgy tűnik jóval gyorsabb a letöltés)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Semmi sem tökéletes! Amikor az ftp próbáltam, egy P3 450 MHz gépet piszkáltam fel vele. Nem volt semmi gond. Viszont, most megpróbáltam egy P4 3,0 GHz és leállt félúton - looping! Mint kiderült, ez az inetd - túl sokszor kapcsolódik 1 perc alatt!? Visszaálltam az apache http -re és gond nélkül lement. Nem értem miért kapcsolódik ilyen sokat egy telepítés alatt.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A pillanatnyilag elérhető Debian distrók (stable, testing és unstable) egyszerűen és könnyen tükrözhetőek - apt-mirror segítségével. Azonban mi van amikor egy régi distrót kell lokálisan elkészíteni? Nekem úgy tűnik, szükségem lenne a Debianm 3.1 (Sarge) repóra.
Elvileg http://www.debian.org/distrib/archive -on fenn vannak az elérhetőségek - érdekes módon a Sarge itt-ott hiányzik. Ráadásul nekem a non-US csomagok kellenek. Az apt-mirror nem működik ezekkel az archívumokkal - indexelés után kilép :(
Van egy CD készletem is Debian 3.1 r5. Valaki találkozott egy használható leírással hogy és mivel lehetne ebből egy teljes értékű repót készíteni?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

deb http://archive.debian.org .... , ezt probald a source list-be

Idézet:
Valaki találkozott egy használható leírással hogy és mivel lehetne ebből egy teljes értékű repót készíteni?

Nem, de valamikor nagyon regen kikiserleteztem magamnak, es azota is csak ezt hasznalom. A kovetkezoket kell tenned:

- minden CD-rol bemasolod a pool konyvtarat valahova (mondjuk /var/ftp/pool-ba) majd letrehozod a kovetkezoket:

- /var/ftp/debian/dists/sarge/{main,contrib,non-free}
- egy stable nevu symlinket a sarge konyvtarra (/var/ftp/debian/dists/stable)
- egy /var/ftp/debian/dists/sarge/Release file-t, a tartalmarol majd kesobb
- a {main,contrib,non-free} mindegyikebe egy-egy binary-i386 konyvtarat (vagy amilyen architekturat hasznalsz, tobb is lehet egymas mellett), ezekbe a konyvtarakba is egy-egy Release file-t (errol is kesobb)
- letrehozod a /var/ftp/debian/dists/sarge/{main,contrib,non-free}/binary-i386/Packages file-t:

cd /var/ftp/debian
dpkg-scanpackages pool/main > dists/sarge/main/binary-i386/Packages
dpkg-scanpackages pool/contrib > dists/sarge/contrib/binary-i386/Packages
dpkg-scanpackages pool/non-free > dists/sarge/non-free/binary-i386/Packages

- minden Packages file-bol megcsinalod a gzip-es valtozatot is (gzip -9c Packages > Packages.gz)

- letrehozod a "kis" Release file-okat (/var/ftp/debian/dists/sarge/{main,contrib,non-free}/binary-i386/Release). Az enyemben ez van:

Archive: stable
Version: 3.1r5
Component: main
Origin: Debian
Label: Debian
Architecture: i386

- letrehozod a fo Release file-t (/var/ftp/debian/dists/sarge/Release), az enyemnek a tartalma a kovetkezo:

Origin: Debian
Label: Debian
Suite: stable
Version: 3.1r5
Codename: sarge
Date: Tue, 18 Feb 2007 00:00:00 UTC
Architectures: i386
Components: main contrib
Description: Debian 3.1r5
MD5Sum:
 97c1f24bdbb3e57e36971bfc60b53465    95 main/binary-i386/Release
 182a059241a6a75a22f7616f5c97891c 14833350 main/binary-i386/Packages
 ff847ddcc78ca28ca590e53c249bf60e  4522623 main/binary-i386/Packages.gz
 79b069d9eebca145f63afe7686692701  202242 main/debian-installer/binary-i386/Packages
 c33bafe945eaed966616ae125339f756   50744 main/debian-installer/binary-i386/Packages.gz
 56e364c28e4637c24ed6bbac1832d77c    98 contrib/binary-i386/Release
 a5dca499914fb6ec670516fea9d6887b  227209 contrib/binary-i386/Packages
 a9169bddb93240d35f031dd7139a159a   74048 contrib/binary-i386/Packages.gz

(az md5sum termeszetesen helyes kell legyen)

Nagyjabol ennyi, beallitod a sources.list-ben, es orulsz.

Sarge-nal ujabb disztroknal a Release file gpg-vel van alairva, ott mar nem ilyen egyszeru a mutatvany.

Köszönöm ezt a szép leírást :D Még jól jöhet!
Miközben kicsit megint nézelődtem (kellene még a sarge PXE boot telepíítő is) tettem még egy próbát az apt-mirror -al. Előtte ránéztem ftp klienssel az ftp://archive.debian.org -ra és rájöttem hogy a Sarge ból NINCS ott a non-US verzió (potato, slink és tán a woody)!
Ha ló nincs jó lesz a szamár is - kipróbáltam minden "non-US" nékül ...
most szépen tölti lefelé :)
Most még valahol összekaparom a Sarge PXE boot imaget és lehet hogy jó is lesz :) remélem. Ha eljön referálok.
Egyébként, vajon miért maradt le a Sarge non-US változata, és vajpn a z én lemez készletem az melyik?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A Sarge-nak már nincs non-US változata: http://www.debian.org/mirror/list-non-US
"You should not need the non-US archive unless you are using a version of Debian from before Debian 3.1."

Azért még sem olyan egyszerű mint szeretném. Beépítettem a PXE/boot menübe a Sarge telepítő menüt - bootol, megy a telepítés. Elérek odáig hogy adjam meg a telepítő tükröt - Apache működik. Kiválasztom a stable -t kicsit zörög a cucc és kidobja, hogy nem találja :(
A telepítő logban (4-es konzol) a következő hiba:
WARNING **: bad d-i Packages file

Most mi a baja? A repo látszólag egészséges - ott a Release fájl. Tény, hogy köp 404 -es HTTP hibát is, csak azt nem írja ki mit hiányol :(
Mi az ördögöt kereshet/hiányol? Ötlet?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Idézet:
WARNING **: bad d-i Packages file

Nem jo a Packages file, esetleg hianyzik a Packages.gz file?

Idézet:
Tény, hogy köp 404 -es HTTP hibát is, csak azt nem írja ki mit hiányol :(

Apacs logban sincs benne? Egy proba erejeig tegyel fel egy vsftpd-t, az biztos logolja azt is, ha nem talal egy file-t, amit lekertek tole.

Hát igen - ez nekem is eszembe juthatott volna! Mire jó a log.
Benne van.
Az összes *.udeb csomag hiányzik a pool -ból és a debian-installer könyvtár :(
Na most akkor mit csináljak! Javítsam ki az apt-mirror -t ? Gáz ez egy szép szál perl progi!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A szokásos, dekoncentrált vagyok :(

1. hiba - olyan distrót akartam letölteni ami nincs. Pedig én is olvastam
azt amit feljebb valaki idézett, de én úgy értettem, hogy 3.1 felett, azaz a sarge -nak még volt non-US verziója (pedig mennyit telepítettem ebből is, és elfelejtettem). Ráadásul, ha valaki belenéz az archive.debian.org helyen tárolt dolgokba, akkor láthatóan nincs sarga non-US - a szememnek sem hittem.

2. hiba - a "sarge main/debian-installer" külön sorként kell a mirror.list -ben. Ha valaki ránéz az apt-mirror hivatalos honlapjára a sourcfoge -on ott is ott van. Nem tudom hányszor futottam át rajta/felette de legalább 3 alkalom volt.

A lényeg, hogy az apt-mirro kitűnően elvégzi a dolgát, csak jól be kell konfigurálni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Valami nem gömbölyű :(
Ilyet már rég nem láttam. Szépen feltelepítettem a sarge archivált verzióját - a szokásos minimalista felállásban. Elkezdtem telepíteni a kedvenc dolgaimat, mindenütt ahol a telepítő valamilyen adatbevitelt kér a rendszer lefagy. Hol van valami log, mit hiányolhat? Hiányzik egyáltalán valami?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azért kiderült a turpisság. Az utóbbi években azt a szokást vettem fel, hogy a telepítés/frissítéskor csinálok egy sjaát logot, valahigy így:

#ehco "aptitude install -y valami csomag(ok)" | tee -a history-gepnev.txt

Na ettől a sarge gyomorrontást kap amikor valami interaktív feladat van (pl. smbclient - hogy hívják a munkacsoportot).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Még mindig folytatódik a téma.
Most már összeállt az Etch és a Sarge, security -vel és backportal :)
Nagyon macerás a csomagok között keresni :( Nincs erre valami intelligensebb megoldás mint a release szöveg fájl keresgélés? Ráadásul a függésekkel is bajok vannak. Nincs csomag tartalom - csak ha belekeresek a repoba kézzel és az mc -vel belenézek.
(feltettem az apache2 - ha nem írtam ki külön, akkor több apache csomagot is be akart építeni az apache2 megfelelők helyett)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az archív repok keresés http://archive/debian.net

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.