Origyn Web Browser - Amiga goes to HTML5 #3

Még hetek sem teltek el azóta, hogy a YouTube és néhány más video-streaming site bevezette HTML5 alapú béta szolgáltatását, az Apple megjelentette a Flash nélküli iPadot, majd a cég teljhatalmú vezére nyíltan beszélt arról, miért nincs esélye a Flash pluginnak táblagépein és a telefonján, és gyakorlatilag alkalmatlannak nevezte az Adobe fejlesztőit. Kimondták végre, amit évek óta mindenki tudott: a király bizony meztelen.

Bár a Mozilla még megpróbál egy félig-meddig ellenkező frontot nyitni a különféle codecek támogatásával, vagy éppen a támogatásának hiányával, gyakorlatilag eldőlt, hogy a H264 alapú HTML5 videó az elkövetkező néhány évben biztosan jelen lesz a weben. Támogatása tehát kétségtelenül "maga az élet", főleg egy alternatív, kevesek által használt OS számára.

A két egymással szembenálló nextgen amigás rendszeren közben egész másfelé folyt a browserek fejlesztése. A szép kezdet után az OS4-es OWB fejlesztése eléggé belassult, a Hyperion fejlesztői pedig - egy többezer eurós bounty-tól megtámogatva, "ide nekünk az oroszlánt a farkast is" címszóval egy Timberwolf névre hallgató Firefox porton (vö. Iceweasel) kezdtek dolgozni, amiből jelenleg csak néhány screenshot elérhető halandók számára. Amikor pedig később felmerült, hogy WebKites browser lévén, az OWB-ben illene támogatni a HTML5 video taget, az OS4-es változat készítője egy "majd ha lesz gstreamer port" kijelentéssel reagált, amire a felhasználótábor szokásához híven bountyt kezdett emlegetni... Hogy mire jutnak, majd meglátjuk.

MorphOS-en a helyzet ennél sokkal egyértelműbb volt. Miután az OWB MorphOS portja átvette a "legfeljettebb amigás browser" címet és egyértelművé vált, hogy ezt hosszabb távon, sőt akár egy Firefox porttal szemben is képes lesz megtartani, gyakorlatilag kérdés sem volt, hogy ha valaha valamiben lesz épkézláb HTML5 video support ezen a rendszeren, az az OWB lesz. Szerencsénkre, az OWB és az MPlayer MorphOS-es fejlesztője is ugyanaz a Fabien "Fab" Coeurjoly, így a különféle bloatware "Linuxos" alrendszerek portja helyett saját, natív streaming implementációnak állt neki. Az első eredményeit tegnap éjfélkor postolta a MorphZone.org egyik OWB-vel foglalkozó topicjába.

Van kérdés? :) Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy hang még nincs és a rendering is viszonylag lassú, de az OWB, az MPlayer és a Flash plugin után nem hiszem, hogy bárki kételkedne abban, hogy Fab ebből is használható dolgot farag majd, nagyon záros határidőn belül. Főleg, mert a bétateszterek már kipróbálhatták a gépeiken... Az pedig már csak hab a tortán, hogy végre nem több évnyi vagy akár hónapnyi várakozás után, hanem gyakorlatilag az elsők között működik a dolog egy amigás böngészőben. Na ez az igazán nagy dolog.

Hozzászólások

Kíváncsi leszek, hogy amikor eladtam a Pegát, fog-e pici szívem fájni az ilyen cikkek olvasásakor.
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Nem igazán tudok egy konkrét okot mondani, a sok kicsi meg nem releváns igazán önmagában.

A legfőbb okok mondjuk a következőek: meló után nem sok kedvem van este/hétvégén gép előtt lenni + ehhez mérten nem volt rá időm + építkezni fogunk rövidesen, ha minden jól megy + szereztem egy ilyet desktopnak.

A macikkal meg vagyok elég jól elégedve, nagyjából úgy működnek, ami nekem az elképzelésem egy OS-ről.

Nincs még teljesen lezsírozva az eladás, de ha minden jól megy, itthon marad a Pega.
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Nagyon jó még mindig, hogy vannak olyan gondolkodású emberek, mint Te, akik szembemennek a trenddel és kimondják, amit mindenki tud (vagy nem tud), csak nem vallja be magának: a bloatware az bizony bloatware, akár Windows 7, akár a legújabb Linuxról beszélünk.

Az lenne a kérdésem, hogy amit a screenshoton látunk Flash videót, azt most jelenleg egy natívan megírt lejátszó (mint pl. mplayer) dekódolja és jeleníti meg vagy egy flash-en futó valami? Végeztem Windows XP-n teszteket, körül-belül 30-40% CPU a különbség a flash és a windowsos mplayer port között (természetesen az mplayer javára), mégsincs wines mplayer plugin.. Nem értem miért.

Nem Flash, hanem HTML5 videó. Fontos különbség. Amúgy a böngészőbe épített player játsza le, ami a dekódoláshoz FFMPEG forrásokat használ. Nem gyors, de lényegesen gyorsabb mint ugyanez akármilyen Flashpluginnal ugyanezen a hardveren.

Egyébként MPlayerrel eddig is lehetett YouTube-t ill. egyéb streaming video oldalakat nézni MorphOS-en (és Amigán), pl. a GetVideo nevű REXX script gyűjteménnyel, ami a böngésző "jobbgombos" menüjébe téve egy kattintással átvette az URL-t beadagolta az MPlayernek (vagy a wgetnek, ha lementeni akartad) és már nézhetted is. Na ez aztán tényleg gyors és kényelmes... De azért nem baj, ha működik a lejátszás közvetlenül a browserben is. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-