Erősen bullshit szagú oprendszer összehasonlító cikk a CHIP-ben

 ( adikurthy | 2009. december 17., csütörtök - 11:46 )

A decemberi CHIP magazinban egy igen érdekes cikkre lettem figyelmes. A remekmű a Windows, az OSX és a Linux nagy nyúzótesztje címet viseli. Én kis naív azt gondoltam, hogy itt valami objektív összehasonlító teszt fog következni.... Először a nyitóoldalon az alap bevezető mellett lettem figyelmes egy nagy sárga üzenetdobozra, amiben ez áll:
"A Windows és az OSX is kiváló - hogy melyiket válasszuk, az csupán ízlés kérdése ... Apple PC-re OSX kerüljön, a technológiai megszállottak és kísérletezni vágyók Linuxra szavazzanak, a maradék 90% pedig a Win7-et válassza. Gyors, biztonságos, szolgáltatásai kiválóak, kezelése sem igényel pilótavizsgát. OSX-nél az egyre több biztonsági rés, Linuxnál a driverhiány okozhat gondot.".

Gondolom mindezt csak azért, nehogy a pártatlan olvasó más következtetést vonjon le a végén, minthogy “90% pedig a Win7-et válassza. Gyors, biztonságos, szolgáltatásai kiválóak”. Persze ebben még lehet igazság, de az igazi bullshit csak később jön:

”Nem a támadások vagy kritikus hibák mértéke, hanem a védelmi vonal minősége és a kritikus frissítések kiadása alapján kell megíténi a biztonságot, ebben pedig a Microsoft a legjobb. A Windows esetében készülnek el a leggyorsabban a kritikus hibák frissítéseivel, amiket a Windows azonnal, automatikusan telepít. A kevésbé kritikus frissítéseket pedig minden hónap második keddjén, időzítve telepíti a rendszer. A Linux és az Apple esetében nincs ilyesfajta rendszeresség, sőt, az Apple reagál leglassabban a kritikus hibákra.”

Igen, gondolom mindenki számára ismertek a közvetlenül a patch-kedd utáni napon megjelenő 0day exploitok, amiket csak a következő javító-kedd orvosol, nem is beszélve az egy-két több évig elhúzódó hibajavításig. Ami a legviccesebb, hogy közvetlenül ez után, a következő bekezdésben ez áll:
”A hibák gyorsjavításában a Linux egy lépéssel a nagyágyúk előtt jár, mivel a legnagyobb gondokat orvosló frissítések alfa, béta véltozatait már felfedezésük után néhány órával le lehet tölteni és ki lehet próbálni.” Vicces, hogy rögtön meg is cáfolja önmagát a cikk írója, aki természetesen a névtelenség homályába vész... De menjünk tovább, lesz még itt érdekessség.
A szemem azonnal megakadt a cikk harmadik oldalán, a képek alatti üresen maradt helyen elhelyezett kék színű, a többinél leényegesen nagyobb betűméretű íráson:”A Windows7 védelme a legjobb”. Aha, kb. ugyanaz a véleményem ezzel kapcsolatban, mint a bevezető sárga dobozos résznél. De a legjobban a végső összehasonlító táblázat tetszik, ezt muszáj belinkelnem:
bullshit.jpg
amitől az értelmes ember már a fejét veri a falba az az ár-érték összehasonlítás:
Windows7:kiváló
OS X: jó
Linux: kielégítő

WTF?

Ez azért érdekes, hogy lehet így összehasonlítani egy ingyenes rendszert két alaphangon is igen szép pénzt kóstáló szoftverrel? A tisztességes hozzáállás valami olyami lenne, hogy a Linux nem hasonlítható össze ilyen módon vagy valami.
De vannak itt még csuda dolgok: vírusirtó hiánya, biztonági központ hiánya (úristen, veszélyben vagyok?), trójai és kémprogram védelem. Természetesen csak Windowson lehet információkat kapni a driverekről, ez máshol lehetetlen.... :o és természetesen egyedül a Linux nem képes automatikus frissítésre... szerinte.
Meg persze semmilyen titkosításra sem képes a pingvin. Csak azt sajnálom, hogy az érdeklődő, de még nem elég tájékozott felhasználót egy ilyen cikk nagyon könnyen megtévesztheti. Na elég volt mára ennyi, megyek mielőtt még jobban kiakasztana ez a hulladék....

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vicces.:)

Neked jár ez az újság? :D

Biztos azért, mert megérdemli :-))

Még télére tüzelőnek sem való, mert nem ég rendesen ez a fényes lap... :D

Nem tőzelőt akartál írni véletlenül?

:D xD

- waiter -

Én egyszer vettem meg az utóbbi egy évben ezt a remekművet. Egy nagy reklámújság "szakmai" cikkek mögé bújtatva. Helyi cikk alig jelenik meg benne, nagyrészt a német lap fordítása az egész.
Mondjuk úgy, hogy a IT újságok Blikkje ez. ;)

Ez szörnyű :) Még jó, hogy van rajtuk tőzfal ...

Tényleg... LOL :D

igen... addíg a pontig csak lestem hogy ezekkel mivan... de a tőzfal mindent megmagyarázott ;)

+1. Kulonosen a "tőzfal", de a "feléledés alvásból" es a "lemezírási modul" is felejthetetlen volt... Vagy tiz eve meg meg-megvettem a CHIP-et, azota nem nagyon neztem, latszolag nem sokat vesztettem.

vannak még utána is szép dolgok, pl. tárhely: win7 7giga, kubi 10... na ha vki felrakja nekem a wint 7 gigára, és aztán használja rendesen, azelőtt fejet hajtok... egy ubuntut viszont érdekes módon tudok használni 6 gigás partíción...
Jó, tudom, hogy emberek képesek ennyire simán vmi mellett kiállni, mást meg leszólni, csak tényleg az a gáz, hogy sok ember (akik azt hiszik, hogy értenek hozzá, de azért mégsem) még be is veszi a sok maszlagot. Az a baj, hogy más témában én is csak ilyen laikus "hozzáértő" vagyok (még informatikában is eléggé, de azért ennyire már nem...), én is szívesen elolvasom az engem érdeklő témákat a neten, folyóiratokban, és el is hiszem. Akkor most ezt mégse tegyem?

na igen, ha windowsnak a csupaszon telepített méretét nézzük, swap nélkül, akkor ugyan nézzük már az ubuntunál is ezt. Akárhogy is, az még mindig < 3GB.

gyorsan regelek ha kell és postolok néhány mondatot, hogy ez a balfék tudja hol a helye.

szerk: hagyom a picsbe, nem látok online tartalmat róla.

--
Sony Vaio &

Hidd el felesleges... és csak ennyit reagálna magában... na itt egy "buta linuxos" de ő okos windowsos... :)

azért mi mindent leírhat a média büntetlenül...

--
Sony Vaio &

:=( jaja...

Life is a game, play hard! | 10 féle ember létezik: aki ismeri a bináris számokat és aki nem...

Én anno szépen, kulturáltan, alaposan körbejárva (nem röhög, tényleg) végigvettem a wcvördös cikk hibáit. Le se szarták. Főleg a szerzőt vártam volna, hogy reagál, de semmi.

>>: sys-admin.hu :<<

Mert mit vartal?

Ezeknel az ujsagoknal keves a valoban ott dolgozo egyen. Evekkel ezelott en is irtam par cikket, ami kb ugy tortent hogy a foszerkeszto megkeresett emailben, elmondta mennyiert mit fizetnek. A kesz anyagot leadtam deadline-ig, ok meg atirtak minden mondatom kb, hogy kicsit bulvarosabb es dramaibb eredmenyek szulessenek. 802.11 volt a tema, amikor meg ujnak szamitott...

--
http://bsdbased.com

Őszintén szólva azt, hogy előkerül a szerző és értelmesen megvitatjuk.
Naiv -e vagyok? :)

>>: sys-admin.hu :<<

Legalább pistike nem akar majd binugzot használni. \o/

Egyszer nem ártana egy kevésbé elfogult összehasonlítást csinálni!
No nem a CHIP Magazinnak, hanem egy (informatikai) szakmai szempontból hozzáértőnek.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

egyszer még a vista korai idejében letesztelte az index a vistát és a linuxot. a vista kikapott, nagyon... ráadásul ők nem szakmai meg ilyenolyan teszet akartak, hanem felírtak egy lapra néhány életből vett feladatot, kerestek informatikai analfabétákat és megcsináltatták velük, megnézték, melyiken végez hamarabb és egyszerűbben.

Erre a cikre emlekszem, de ott a Linux nem csak masodik lett? Vista a 3. az tuti. Nincs meg esetleg a linkje?

hát... ez bizony... eltűnt...
nem, csak a link volt elbaxva

Hali!

A fenti topikban lévő link hibás, de gugli barátunk segített mint mindíg:
http://index.hu/tech/szoftver/oprh071202/

[off]dejo! az aláírásodnak nulla értelme van.ha már ne dohányozz, akkor не кури! vagy не курить![/off] ;)
_______________________________________
[tomi@Tomi-PC]

MSI K9N Neo v3
AMD Athlon64 X2 6000+ [3GHz Dual core]
2GB DDR2-800 RAM
nVidia 7900 GT
200+80GB HDD

не курите (ne dohányozzon)
нелзя курить (tilos dohányozni)
--
CCC3

az освещать tök mást jelent :)
_______________________________________
[tomi@Tomi-PC]

MSI K9N Neo v3
AMD Athlon64 X2 6000+ [3GHz Dual core]
2GB DDR2-800 RAM
nVidia 7900 GT
200+80GB HDD

Értem én, hogy a Kubuntut hasonlítják össze, de akkor miért Linux-ról beszélnek? Egyébként meg van automatikus frissítés benne.
Egyébként mintha az Apple is licenszelt volna mostanában vírusírtót a Mac OSX-hez, vagy rosszul emlékszem?
Köszönöm, hogy ezt megosztottad, jót nevettem hová süllyedt az évek során ez az újság. Ekkora bullshitet még nem láttam.
Úgy látom csak a Windowsnak van tőzfala. Nem meglepő máshol tűzfalat szoktak használni.

"telepítést igényel" naná, minimális oprendszer nélkül nem megy a netfilter még ubuntun sem.

sőt, a kernel is telepítést igényel!!!!

A "csip" mindig is a számtech lapok krémlye vót ...
... pedig de ... mer' piros is ... néha ...
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Valamikor az volt, aztán jött a dojcs tulaj, hogy megmondja mit és hogyan kellene csinálni, mire felállt az egész szerkesztőség, átvette a lapot vőgelburda szabás-varrás társulat, és ez lett belőle...

Anno az Új Alaplapot viszont szerettem.

+1
A mai napig előfordul, hogy előveszem a régi számokat. Megdöbbentő, hogy az akkor tárgyalt témakörök közül milyen sok aktuális még ma is. Viszont erre csak egy elég szűk réteg lenne vevő. A tömegeknek a sok termékbemutató és a (gyakran fizetett hirdetésnek is felfogható) tesztek és benchmark-ok kellenek.
R.I.P. Új Alaplap

A "felállt" egykori CHIP Magazin szerkesztőséggel alapította meg Ivanov Péter (hogy a csuklás jöjjön rá legalább egy hétre!) a PC Magazint.
Én akkor váltottam és PC Magazin előfizető lettem. Évente előre fizettem a díjat. Egyszer megjön az értesítő levél a csekkel, hogy fizessem be az éves előfizetést. Én meg is tettem, de több számot már nem láttam, mert megszűnt a PC Magazin. Ivanov Péter lelépet 12 szám előfizetési díjával. Úgy küldte ki az előfizetés megújítására felhívó levelet, hogy tudta, hogy nem jelenik meg többet a lap. Velem és gondolom még sok előfizetővel fizettette meg illetve enyhítette a lap anyagi csődjét! Utána levélre nem válaszolt és teljesen elérhetetlenné vált!
Bocsi, de azóta sem tudok napirendre térni, afölött hogy lehet ilyen mocsok egy ember!

Ellenpélda a mocsok gazemberre:
Faklen Pál az Új Alaplap főszerkesztője amikor kritikus anyagi helyzetbe került a lap, arra kérte az előfizetőket, hogy rendeljenek meg egy extra válogatás különszámot, aminek bevételéből talán meg tudja menteni a lapot. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha nem lesz elég megrendelő, mindenkinek úszik a pénze. Én megrendeltem, a pénzem elúszott, de rá nem tudok haragudni, sőt innen is jó egészséget és Boldog Karácsonyt kívánok neki!
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

"Ivanov Péter lelépet 12 szám előfizetési díjával."

a csalás törvényi tényállását ismered-e?
jogosulatlan előnyszerzés, valamint előrekitervelt módon, ezek mind mind súlyosbítják a helyzetét, még ha csak 10 Ft-ról is van szó.
ezért bezárják, a kárt meg megfizettetik vele.
vagy kérdezd meg, ki mikor és hol látta utoljára, egy kis keresgélés után pedig amikor rátalálsz, akkor az előzően szétvert fejét becibálod az első rendőrhöz, hogy nekik már ne kelljen fáradozni hónapokig az előállítási kísérletekkel.
(úgyis csúszik minden a hótól, neki is sikerült...)

--
Sony Vaio &

"becibálod az első rendőrhöz" - ha magad alatt akarod vágni a fát...

/OFF

Sorry, de ez szúrta a szemem.

Szóval, a csalás törvényi tényállása a következő:

Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el. (Btk. 318. § (1) bek.)

Tehát a jogtalan haszonszerzés nem minősítő körülmény, hanem elengedhetetlen feltétele annak, hogy megvalósuljon a bűncselekmény. A csalásnál a minősített esetek két dologhoz igazodnak, egyrészt az értékhatárokhoz (kisebb, nagyobb, jelentős, különösen nagy, különösen jelentős kár) másrészt meghatározott elkövetési magatartásokhoz (bűnszövetségben, közveszély színhelyén, üzletszerűen). A bűncselekmény előre kitervelt módon történő elkövetését, mint minősítő körülményt a Btk. csak az emberölésnél ismeri.

/ON

ez igaz, bocs. összevissza írok mostanában minden baromságot.
ettől függetlenül a falnak lehetne szorítani az embert, de nem is a pénz miatt, sokkal inkább az eljárás miatt.
(elég régóta kiveszőben van a becsület...)

--
Sony Vaio &

Bezony, a korábbi Chip, meg a PC Magazin valóban sokkal jobb volt.

Valaki tudja közületek Bérces László mostani elérhetőségét (a PCM előtti Chipnél főszerkesztő helyettes, a PCM-nél főszerkesztő volt), jó lenne vele beszélni.
A segítséget szépen megköszönném, sőt fel tudok ajánlani, monnyuk 3 sört vagy 3 tábla csokit (ha keveslitek szóljatok!).
Ha valaki tudja az infót, ne tartsa magában, előre is köszi.

A PC Magazin is csak addig volt jó, amíg a korábbi CHIPes csapat dolgozott náluk, az utolsó számok már nagyon gagyik voltak.

-------------------------
Trust is a weakness...

szomorú, ahogy jártál, én viszont jól jöttem ki a dologból, mert a szétválás után 1-2 hónappal járt le az előfizetésem, és nem hosszabbítottam meg, gondoltam kivárok, melyik lesz a jobb, erre mi történik? mindkét újságot küldték ingyen, hogy náluk fizessek elő :-)
aztán sajna megszűnt a jobbik :-(

--
by Mikul@s

ne politizáljunk ha szabad kérnem ;)

OSX-nél viszont FreeBSD alapokon lehet "kísérletezni" - szerintem sikerülni fog :-)

Uncsi macsi (és a szölcsi is savcsi).

amikor ezeket a kijelnetéseket látom, mindíg rájövök hogy semmi különleges nincs abban, ha az r=1 a linux-ot szarnak titulálja, még akkor is ha sohasem látta.

Hogy miért? Mert ezen a portálon is végig tudott terjedni ez a freebsd=osx baromság, hiába írták már le millióan mekkora hülyeség, csak freebsd alapú marad a macosx

+1

főleg, hogy netbsd-hez több köze van :)

De jó, hogy írod... Már el is feledkeztem róla, hogy megírjam nekik hova menjenek az újságukkal együtt. Nagyon ritkán veszek egyet mert másról sem szól mint a még gyorsabb lesz a windóza, de most utaztam hát olvasok. Ez a cikk viszont most nagyon kiborított. Ennyire semmirekellő, hozzá nem értő embereket publikus média közelébe engedni és hagyni, hogy leírja a f***ságokat....

Minden szám a Windows tökéletesítéséről szól, gyorsítás, takarítás, tippek, trükkök, stb. Ha csak az egyik számban igazak lennének a dolgok, soha többet nem kellene a témáról írniuk, de legalábbis hónapokig nem.
Meg az ingyenes full verzókat is bírom (30 napos próba, meg ilyesmi).
Ez már tényleg a vég.

Várom az ilyen cikkeket: Nagy Győzike OS teszt (a lejopárdos vagy a zebrás a nyerő?),
Győzike és a tőzróka, Kiszel Tünde találkozása a Windowssal, 3 Celeb - 3 Windows (Kelemen Anna Win 1.0, Kiszel Donatella (vagymi) Win 2.0, Kiszel Lentett Win 3.0) NagyTeszt.

Kubuntut írt osnek, de mégis az ubuntu.hu-t linkelte be? akkor miért nem a kubuntu.hu-t már?

olyan hülyeségeken tudtok fenntakadni. :)

Kubuntuba van Media Center? Start menüből érhetők el a programok? Biztonsági központ? Rendszergyorsítás?

Tőzfal?

Automatikus frissítés is van Kubuntuban, trójai- és kémprogramvédelem, vírusírtó meg nem is kell bele.

Jó adattitkosítás, meg volume shadow copy az nincs, ha backupról vagy adatbiztonságról van szó szépen elvérzik a Kubuntu. Az is tény, hogy a Windows 7 biztonság terén fényévekkel a Kubuntu vagy a Mac OS X előtt jár. Meg gyorsabb is. De a Linux legalább ingyenes, ha már se nem gyors és se nem biztonságos.

"ha backupról vagy adatbiztonságról van szó szépen elvérzik a Kubuntu."

Hát persze. :-)
Amúgy W7 beépített backup-jával lehet NEM külső tárolóra másolatot készíteni?
Sehol nem találtam ilyen lehetőséget.

Particios-pistikek ellen hatarozottan jo megoldas.

A teljesítmény és az adatbiztonság miatt külső tárolóra érdemes biztonsági mentést készíteni, miért kellene arra a merevlemezre aminek a meghibásodása esetén végkép elvesztenének az adataink?

A backup lényege, hogy ne vesszenek el az adataink.

a backupoláshoz egy kicsit nem ártana vágni, hogy mit mikor hogyan kivel miért hova meddig. ezt ne várd az egyszeri újságírótól, az ahhoz is böszme, hogy alapvető különbséget tegyen OS és OS között.

--
Sony Vaio &

Mert mondjuk nem feltétlenül a hardver esetleges fizikai hibája miatt készítek biztonsági mentést, hanem mondjuk egy óvatlan adatbázis módosítás miatt.
Ez a másolat mondjuk meghatározott időben külső tárra kerülne.
Zavar, hogy ennyire hülyének nézz egy rendszer.

Dehogynem. Nalam pl. ugy van beallitva, hogy ha egy bizonyos kulso HDD-t radugok a laptopra, akkor a hatterben backupol.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

no comment...

Ezt nem akkor szokták mondani, ha valaki konkrétan tőled vár véleményt, de te nem akarsz állást foglalni?
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Konkrétan itt nagyon sok mindenkitől várnak véleményt, hiszen ezért van hozzászólási lehetőség. Tehát feltételezem, mint ahogyan a közösség többi tagjától, így tőlem is vár valaki véleményt (bár biztosra veszem, hogy kevés ezen emberek száma, de azért megtisztelem őket azzal, hogy "költői" elszólással értékelést mondok a témáról.)

De hogy kielégítsem vágyadat:
véleményem a fent jelzett magazin cikkéről tömören és velősen fogalmazva: szánalmas.

:D

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Én nem szeretem az Ubuntut, de ez a cikk egy gennyes, fizetett csúsztatás-halmaz.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Hudenagy a szerelem a linux irant. Minden mondatertelmezesrol sut az elfogultsag es az onkozpontusag. Ejnye :>

hű de nagy a szerelem a windows iránt. Minden mondatértelmezésről, tevékenységükről süt a pénz iránti csillapíthatatlan vágy, a mindenáron piacszerzés mánia, az elfogadhatatlan elfogadhatóvá tétele...

Szoval ha mas is saros akkor te nem vagy az ? :)

na tessek.
http://www.hwsw.hu/hirek/43632/eset-nod32-antivirus-beta-linux-mac-macintosh-windows-virus-viruskereso.html

ha valaki csak a nod32 miatt hasznal windowst, most mar az sem erv :D)

"ha valaki csak a nod32 miatt hasznal windowst, most mar az sem erv :D)" Háhhááááá :D mekkora mondat:D

uhh, köszi a cikket. ha nem linkeled, valszeg sohasem tudom meg a linuxom hiányosságait. délután átállok win7-re, mert a linuxomban nincs vírusírtó, biztonsági központ és automatikus frissítés sem!

lemeztöredezettségmentesítő sincsen. :S

Apróra töredezett lemezt semmilyen szoftver nem képes megjavítani, még windowson sem :)

Ha viszont fs. defragra gondolsz, akkor nem igaz, mert van linux alá is.
Vagy szerinted csak az NTFS fragmentálódik? :)

jó, de alapból nem érhető el, csak a windowson. ebből is az jön hogy az sokkal fejlettebb tehát. :P

Tényleg az, már az MS-DOS 6.0-ban is volt online defragmentation, de még a mainline Linux kernel sem támogat ilyet 2009-ben pl. ext4 fájlrendszerrel.

De már dolgoznak rajta: http://kernelnewbies.org/Ext4#head-38e6ac2b5f58f10989d72386e6f9cc2ef7217fb0

Persze a modern fájlrendszerek nem fragmentálódnak annyira, de ez mégis 16 év lemaradás.

nade mostakkor kinek higgyünk?

Egy nem multatszkos rendszerben, mi a fenet jelent az online defrag.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az MS-DOS-ra multitaszkos környezetek voltak, a 6.0 idején 1993-ban már nagyon sokan ezeket használták (Windows 3, Desqview stb.).

http://www.dewassoc.com/support/msdos/defrag.htm
"You should start DEFRAG only from MS-DOS. Starting DEFRAG from a program such as Microsoft Windows may cause you to lose data. The following is a list of DEFRAG exit codes:"


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez a dokumentum már 1998-as, a Windows 95/98 alatt tényleg nem egészséges az MS-DOS 6.0-ás defragot használni, erre volt másik alkalmazás grafikus felülettel.

Ki kellene próbálni mi a helyzet az említett alkalmazásokkal, vajon dial-up BBS ASCII pornó nézés és elektronikus zene (prüttyögés) hallgatása közben lehetett anno defragolni adatvesztés nélkül? (szerintem igen)

(persze ha adatvesztéssel lehet, az is online defragmentation, a rosszul implementált féléből, elvégre a Windowsra is azt mondjuk hogy operációs rendszer :-D)

"...erre volt másik alkalmazás grafikus felülettel."

...ami időnként újrakezdte az egész műveletet mondván, hogy valami megváltozott...
...és olykor a végére sem ért.

Tényleg, arra még emlékszem, konkrétan bármit csináltál a passziánszozáson kívül újrakezdte, ezért töredezettségmentesítéskor békén kellett hagyni a gépet.

Így van.

...vagyis gyakorlatilag nem ért többet, mintha DOS alól "kellett volna" indítani.
Amúgy ott is előfodult olykor, hogy csak pakolgatta az adatokat a végtelenségig. :)

De olyannyira hogy vírusírtó se futhatott... :D

tulajdonképpen a képernyővédő se.

és tényleg....

"Persze a modern fájlrendszerek nem fragmentálódnak annyira, de ez mégis 16 év lemaradás."
2001 óta van XFS linuxra, prímán működő online defraggal. Szóval számold ezt újra ;)
Más kérdés, hogy ezt se használják agyon, a többi FS-en meg azért nem is szórakoztak vele, mert
normál használat mellett, elegendő szabad lemezterülettel nem töredezik számottevően, és tök fölösleges
idő/energiabefektetés lenne minimális teljesítménynövekedésért. Néhány keyword: cache, read-ahead, elevator-algorithm.

Ext4-ről volt szó

Ha a cikkben tesztel Kubuntu default ext4-re települ (dunno) akkor mea culpa.
Viszont akkor is, nem az az egyetlen opció.

Amugy (ezt az előzőhöz akartam még szerkeszteni, csak megelőztél:):
Mai példa: sok, viszonylag gyakran változó, nagy(kurvanagy) fájl, majdnem tele partíció == mozitár =)
Na, ez már okozhat jelentős töredezettséget, de ez a felhasználás meg nem volt jellemző tizensok évvel ezelőtt.
Kivéve a 3D/Videó munkaállomásokat (SGI - IRIX) onnan az XFS.

Ma meg már, amikor aktuális lenne a probléma, kezdenek teret hódítani az ssd-k, amik
meg tárgytalanná teszik az egészet.

(K|U)buntu 9.10 default ext4-et rak.

nem, arról volt szó, hagy a minuxba nincsen defrag pedig nemigaz mert van de mégse nincsen. 8)

Csökkentett üzemmódban sem hajlandó tisztességesen - piros csík nélkülire - töredékmentesíteni magát. Vanni van - leltár szerint.

Át szoktam rakni addig a swapfájlt máshova, az némileg segíteni szokott ezen. Épp ma tűnődtem, nem lenne-e érdemes windowson is megjátszani, hogy külön partíciót gyártok a swapfilenak.

érdemes. akár a boot, és a root particio közé, hogy minél előrébb legyen a lemezen (annál gyorsabb a hozzáférés).
meg a hibernálást kikapcsolni a defrag idejére, és akkor a hiberfil.sys-se zavar be.

Az mennyire biztos, hogy ami logikailag a lemez "elején" van, az fizikaiag is?

Nézz meg egy akármilyen HD-Tune Benchmarkot: Jól látszik, hogy a lemez elején (fizikailag a külső peremén, ahol gyorsabban szaladnak el a bitek a fej alatt) a leggyorsabb az adatátvitel, és a legkisebb a hozzáférési idő. Ha legalább két, hasonló sebességű hdd-van a gépben, akkor még jobb, ha a rendszer az első elején, a swapfile partíciója meg a második elején található. Egy ssd-nél már más a helyzet, nem csak a sárga pontok lapítanak alul, hanem a sebesség is szép egyenletes.
(Ergo ssd-re nem áll az amit mondtam :))

Jó, ezt értem, de hol van a lemez "eleje", ha mondjuk 4 korong van benne? :)

Mindenképp valamelyik korong elején :)

A merevlemezek mechanikája úgy néz ki, hogy az x db. forgó lemez közé nyúl be jó esetben x*2 db fej, amik egy tengelyre vannak felrögzítve (vagyis együtt mozognak).

Ez alapján a merevlemez eleje gyakorlatilag korongtól függetlenül "egy helyen" van, csak szétszórva közöttük.
Egyébként ez a felület külső részét jelenti.

köszi, ebben nem voltam biztos.

AIX-es nevezéktan.

a logikai szektorcímzés mindig olyan, hogy azok a szektorok, amelyek egy fejpozícióval elérhetők, (amit régen a dos világban 1 tracknek hívtak), azok vannak egymás után.

Ez alól akkor van kivétel, ha médium hiba miatt remappelte a szektort a drájv.

Csak ne felejtsd el letiltani a felbukkanó buborékokat az elfogyó lemezterületről...

-------------------------
Trust is a weakness...

xp-n tudom hol van ez -a buboréktippek tiltása- a w7-en , vistán nem. Illetve, jobban belegondolva, mindig az xp-antispyban szoktam ezt kikapcsolni. Szóval annyira az xp-n se tudom.
Szerk: most látom, az xp antispy "suitable" a 7-hez is.

Jól teszed!

Most megpróbáltam felidézni, mikor vettem utoljára papíralapú it-újságot. Nem emlékszem. Az elmúlt 2-3 évben biztos nem.

Én sem vettem, könyvtárban olvasom őket, minek venném meg, a CD vagy DVD melléklet nem érdekel (bár azt ki lehetne kölcsönözni), olvasás után meg úgyis a polcon kötne ki, így, hogy a könyvtár járatja őket heti fél órát megér olvasgatni az aktuális Gamestart meg PC World-öt.

Én az elmúlt X évben 2x vettem. Az egyiket azért, mert adták mellé ingyen a Flatout2-t, a másikat azért, mert az mellé meg eredeti dvd tokban a Gears of war-t.

Ez sajnos elkeserítő. Én sem veszek szaklapot, mert színvonalon aluliak.

Vannak informatikai lapjaink, amit az informatikusok nem vesznek meg, mert bullshit mind.

Akkor miről szólnak ezek a lapok? Arról, hogy az az informatikus a jobb, aki a Next, Next-et gyorsabban nyomja?

Szerintem teljesen megalázó mindez a szakmára nézve...

Hogy is szoktak az openszorsz emberek mondani ? "Nem sirni kell, irjal jobbat." Akkor sincs igazuk, mint ahogy most nekem sem :)

A Linuxvilág és kezdetben az MPCM is színvonalasok voltak.
Sajnos annyira kevés embert érdekelnek színvonalas újságok, amikor bullshit-et is lehet venni, hogy tönkrementek ezek a lapok.

a linuxvilágot csak mi értékeltük, a vindózjúzert nem érdekelte soha.
nyilván ha lett volna még néhány milliója a kiskapunak erre, akkor nem szűnik meg.

--
Sony Vaio &

A honi informatikai szaklapok nem az informatikusokat, hanem az átlagos/kezdő felhasználókat célozzák meg. Ezért aztán nem is érdekli a kiadót/szerkesztőséget, hogy a szakemberek mit tartanak a lapról. Külön előny, hogy az átlagos felhasználót sokkal könnyebb becsapni.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

A honi informatikai szaklapok az informatikai döntéshozókat célozzák meg, akik majd arról döntenek, hogy a lapban hirdetők közül kinek a termékét veszi meg a vállalatuk.

Ezért olyan, amilyen.

A másik, hogy miért is várnám meg a nyomdai átfutást egy informatikai kérdésben? gugli, web, másik oldalnak technet, oszt jónapot. Ha egy biztonsági problémával megvárnám a nyomdai megjelenést, rommá törnék a rendszeremet.

Így valahogy. A papíralapú újságok a dolog természeténél fogva 1-2 hónap lemaradásban vannak a webhez képest. Erre jön még, hogy gyakran alapvető dolgokban tévesek az írások.

Nem ismered a célokat...
Ilyenkor mindig A fülemüle éneke c. vers jut eszembe, a végén a bírói ítélet:
jobb felől üt, nekem fütyül,
bal felől üt, s nekem fütyül...

(fejből írtam, bocs, ha nem pontos)

semmi kétség, igazi szakember írta.
:/

pedig valamikor - réges-régen - minden második harmadik számban volt valamilyen linux telepítőlemez, - többnyire slackware - ill. amikor a DVD-s változat megjelent, volt az újságban bootolható DVD.
akkoriban netről letölteni hetekig tartott volna:)

hiába. mára már minden és mindenki eladó.

1, Ez a CHiP már csak nevében a régi.
2, Csak így lehet nézni, a frissítés a Win7 esetén is nem a szerződés része, és ingyen van. Ez nem support része. A másik, hogy az, hogy a Linux ingyen van e, vagy se az nem számít (legalábbis itt)
3, Fizetett supportot össze sem hasonlít
4, Innen jöhetne, hogy nem rendszeres a frissítés, de amikor javításra kerül, akkor bele is kerül a disztribúció (ubuntu) van quality team (debian, rh)
és egy picivel súlyosabb a komoly support.

Érték/Ár arány:

win7: 93/59e ~ 0,0016
linux: 89 / 0 ~ NaN
Ez lehetett a baj... 0-val osztott!

LOL :-))

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

haskellben ((x/0) == inf) :) kielégítő?

Akárhogy is, ez alapján a Linux Érték/Ár viszony valahol végtelenhez tart... :D

megelőztél...

hát igen a divergenciát sokan nem értik..
minusz végtelenhez?
röviden: NaN != infinity

Nézd inkább a széles körben használd Ár/Érték hányadost és mindjárt megérted ;)

Puszta kíváncsiságból megnéztem mennyit eszik az smplayer HD videó lejátszás közben, teljes képernyőn. smplayer+mplayer 17%, neki hogyan jött ki a 30 valahány százalék ? :)

-vo függő, azaz részben hw (driver) függő is.

A ~17% x11-el jött ki, de most kipróbáltam xv-vel is, az eredmény ~11-12% :) Vajon ubuntun mi az alapbeállítás ? Gondolom a cikkíró is azt használta.

Néhány infó:
X.org 1.7.3.901
nvidia 190.42
$ uname -a
Linux korriban 2.6.31-ARCH #1 SMP PREEMPT Tue Nov 10 19:48:17 CET 2009 i686 Pentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz GenuineIntel GNU/Linux

A teszt videó: 720p, h264

"neki hogyan jött ki a 30 valahány százalék ? :)"

Mondjuk nem a te gépeden, rendszereden zajlott a teszt?

Ez olyan mintha az autóújságot olvasva felkiáltanék, hogy micsoda, mi az, hogy a Suzuki 100-ra 8 másodperc alatt gyorsul? Nekik ez hogy jött ki, most kipróbáltam és a Toyotám 6 másodperc alatt van 100-on a hegyről lefele menet.

Jaj de nagyon hülye vagy :-D

Hülye vagyok ez tény :) De szerintem nem sok különbség lehet a két gép között, ha már win7-et futtat. Tehát nem jöhet ki nagyobb cpu terheltség.

"Mondjuk nem a te gépeden, rendszereden zajlott a teszt?"
Akkor ez az egész cikk marhaság. Ha nálam csak 11-17%-ot eszik az mplayer, akkor a win7-es média lejátszó is kevesebbet eszik, mint a cikkíró gépén :)
De ez örök titok marad.

Ez reménytelen. A Windows 7 Pentium 3-on meg Core i7-ön is futthat.

A processzor és a videókártya (offload, hardveres gyorsítás) az amiktől függ ez az egész.

Nem reménytelen, csak viccelődtem :)
Összegezve:
Az, hogy a videó lejátszás mennyi cpu-t eszik, akkor ezek szerint NEM lehet szempont OS választásnál, pont azért amit te mondtál, minden gép különböző.

De majd ha írok egy összehasonlító cikket (nem fogok), akkor beleírhatom, hogy linuxon 11%-kal terheli a videó lejátsztás a procit :)

Mivel hardver-oldalon a CPU, a videokártya, és a buszrendszer együttesen határozza meg, hogy mekkora a CPU-terhelés videólejátszás során, így azonos vason összehasonlíthatóak az eredmények -- más kérdés, hogy az eredmény pontosan mit jelent? Szerintem egyébként azt, hogy az adott tesztelésben használt meghajtószoftver milyen minőségű, mennyire használja ki az adott videokártya képességeit.

Mivel OS-t adott hardverre választ az emberfia úgy általában, így egy specifikus tesztnek valóban nincs értelme -- hardverek összehasonlításának viszont igen.

és aki os-hez választ hardvert? :)

Normális OS esetén nem szokott gondot okozni a piacon lévő hardverek jelentős hányada, kivéve persze az "ötödik dzsiunka balról" címen készült sz@rok, de az máshol is problémás...

Ez én fordítva mondtam volna. Normális hardver esetén...

Van 1 régi gépen(intel 815), PIII 1266 Mhz, 1Gb SDram, 160Gb PATA Hdd 8Mb cache, ezt szoktam letöltésre és filnézésre , zenehallgatásra használni, 8.0-ás Suse óta használom.
Na most viccből rátettem egy Win7 Home Premiumot.
a telepítési idő 87 perc volt, a boot idő 4 perc, ha meg szeretnék nézi egy xvid-el tömörített filmet, akkor a proci terhelése nem megy 90% (90-100%)alá, 12Mb szabad memória melett, 1 program van a Win7-esen az Ms saját biztonsági programja.
11.2 -es Suse KDE -vel !!! filmnézés közben a proci 20-30% között van Mplayer-el 15% VLC-vel.

Ez az arány szerver OS esetén is igaz.kicsit erősebb (Atom230@intel945) vason w2k8r2 simán elkajol 40-50 torrent mellett 2Gb ramot,ugyanez debian alatt 368.75 Mb .Processzorterhelés is nagyságrendekkel jobb linux alatt.

a szekér nagy, vas abroncsai is gyorsabban mennek az olyan úton amiben a mai icipici gumikerek elakadnak.. még jó hogy ma már aszfalt van ahol menni akarunk

totálisan. de most gondold el, mi van, ha nem futok bele a cikkbe? lehet, hogy még hónapokig használok biztonsági központ nélküli os-t.

grr. mn3monicnak ment volna.

Cégnél az egyik srác megvette ezt a számot, mert lekéste a buszt és olvasson valamit. Aztán másnap behozta, hogy nézzük át. Ez a cikk mindenkit megérintett, vannak még benne súlyos részek. Valami olyasmi is van, hogy Apple os-e gyorsan másol, de CSS-ben a Windows verhetetlen. (Akinek megvan az pontosan tudja idézni.) Aztán úgy voltam vele, hogy legalább a HW tesztek még lehet olyanok, mint 4-5 éve, de csalódnom kellett. Lehet a lemért értékekkel nem manipulálnak, de pontozással igen. Van etalon Intel proci, ahhoz mérnek mindent. Az egyik AMD processzor ~36E Ft és ilyen 35% körül teljesít az etalonhoz képest, egy másik Intel 35E Ft és 9%-ot teljesít, ennek ellenére azt hiszem ez jobb minősítést kapott.

Kövér vastag bullshit. Volt ilyen anno a pcwördben is, ne foglalkozz vele.

mod: azért az a legallja, hogy azért nem biztonságos a linux, mert nincs hozzá vírusírtó. omg. Szerintem egyszerűen nem értenek hozzá, kicsit se.

Leginkább az a gáz az ilyen írásokkal, hogy aki tényleg objektíven akarja látni a linux hiányosságait, az marhaságokat olvas.

>>: sys-admin.hu :<<

Anno a Vogel Burda német cég vette meg a őket is...
Azóta olyan mint egy rossz sza@ásminta.

* te tudod hogy qju vagyok ?

Járatom a magazint és olvastam a cikket!

Azért járatom, mert ingyen van a magazin, ha a vírusirtókat, satöbbit nézed, nekem megéri + pár trükk hasznos, és néha van jó szoftver ajánlás és hardver review!

Olvastam a cikket. A végső összehasonlítás csúsztat, rettenetesen!

Ennek megfelelően kellene kezelned a "jó szoftver ajánlás és hardver review"-kat is benne.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

Szerintem teljesen korrekt. Az elején azt állította, hogy a win7 a király. Aztán bebizonyította.

Mivel is bizonyította be? Ferdítéssel és hamis állításokkal, olyan kategóriákban versenyeztettea linuxot és az osx-et, amelyben és ahogyan nincs is értelme. Erről az a South Park rész jut az eszembe, amikor az osztályban mindenkinek fejtetve lett, de Cartman egy kis vérrel bebizonyította, hogy Kenny a tetves. Azt láttatta, amit látni akart, a többiek meg elhitték. Te is csak azt látod amit látni akarsz...... szokás szerint

nem fogtad az iróniát.

:D

Az irónia az a golyóstoll régiesen? :o

Könyvtárban unatkozó perceimben elővettem, de amikor ezt elolvastam...leginkább az ár-érték összehasonlításon akadtam fel, de azon kegyetlenül...

Nos az első reakcióm a következő volt: VÁÁÁÁÁÁHÁHÁHÁHÁÁÁHÁHÁÁÁÁÁHHÁÁ ÁÁÁÁ ÁÁÁÁ HÁÁHÁHÁHÁHÁ
Vagy legalábbis valami ilyesmi. Én mind a két rendszert használom (Lin+win), nos nem kell mondanom, hogy melyiket használom sűrűbben....a win csak néhány alkalmazás miatt kell, amúgy pont egy kalap s z a r t nem ér. Mikor kijött a vista eredetiben megvásároltam annó és ugye milyen zsír milyen szép etc és ugye van benne TŰZFAL ami nem szűri a kimenő dolgokat (ez működik a sokak által használt és magasztalt7ben is), de be lehet kapcsolni, hogy szűrje! Hopp, bekapcs, de onnantól még a saját updateje se megy ki, és ki se lehet engedni mert sehol nem kapsz választ. hogy mit engedélyezz! Erre jött a Microsoft HUNGARY callcenter mert az jó, elpanaszolok mindent és hogy mit kéne engedélyezni válasz: "Mi nem tudunk beállításokkal kapcsolatos segítséget nyújtani, kérdezzek a technet fórumon ahol képzet microsoft mérnökök válaszolnak" <<<<Érted.....SUPPORT...40.000 HUF SOFTWARE!
A mai napig comodo tűzfal van csicskados alatt, sose kaptam választ....

Linux: Írok pl hupra, hogy para van, eltelik 10-20 perc és választ, ötletet, olvasnivalót kapok, legyen szó otthoni desktop vagy munkahelyi szerverről.

Konklúzió: Vajon érdemes-e egy olyan OS-t használni aminek még supportja sincs? (de van tűzfala lol)

+Frissítés után mindig történik vmi hiba a windozerrel szóval éljen az autoupdate. . . . .

"de van tűzfala lol"
S mint tudjuk a lunuxkububununak nincs, tehát:
sudo apt-get install iptables

>>: sys-admin.hu :<<

worksforme => PEBKAC
Viccesek ezek az öntelt "szarawindows" commentek, amikor leírod mi nem sikerült neked és ezért mekkora szar rendszer. Többnyire az ilyen írás nem az OS-t minősíti. Nem, a tied sem kivétel.

A fenti cikk ettől függetlenül egy sz.r.

Attól, hogy te win fan vagy nekem nem kell annak lennem és pl linuxot nem sűrűn szarozok talán azért mert működik.

A másik vicces dolog, hogy azonnal msbérenc/winfan valaki ha leszól egy agyatlan idióta fikázó commentet.
A linux szarozása hogy jön ide? Senki sem kérdezte hogy szerinted szar-e vagy sem.

És nem vagyok winfan, soha nem is voltam. Windows+Linux felhasználó vagyok, és csak a tapasztalatot közöltem.

Szerintem nem windows-fan, csak azt próbálja megértetni veled, hogy mindkét rendszerhez érteni kell, meg kell találni a megfelelő információforrást, fel kell szedni a szükséges tudást, és kész. Attól, hogy te leírod, hogy !worksforme, ergo sz@r, attól még nem biztos, hogy az adott eszköz sz@r...

kell bármiféle indoklás egy olyan kijelentés mellé, hogy a win sux?:))

subscribe :)
Konnyu vasarnap esti merkozes :)

Nem jár hozzá support.

hehh és a másolás-teszt persze hogy a win7 dvd tartalma...amúgy tényleg bullshit...
_______________________________________
[tomi@Tomi-PC]

MSI K9N Neo v3
AMD Athlon64 X2 6000+ [3GHz Dual core]
2GB DDR2-800 RAM
nVidia 7900 GT
200+80GB HDD

Az érintet lap írt anó egy proceszor hasonlitó tesztet. Nálunk a cégnél speciális hőmérők is és kűlönböző proceszorok is voltak. Megismételtűk a tesztet. Nálunk a via nyert utána jőt az AMD és az intel totálisan az ellenkezőjét hozta mint a cikben. Arra jó volt rájőtűnk mitől fagy az inteles koléga számítógépe.
A CHIP profit orientált cég. Ha te fizetsz nekik akkor a te termékedet hozzák ki jónak.
Ciknek feltűntetet hirdetésekből él. Reklám újság cikeknek álcázva és még a paraszt fizet is érte.

azt mondod CHIP magazin? na, akkor ez megjegyzendő, hogy ekkora sz*rt még csak véletlenül se vegyek, és másnak se fogom ajánlani, sőt, véleményt mondok majd róla.

és én egy pici ember vagyok a sok közül. remélhetőleg sok ilyen pici ember van még. :)

--
Írj egy e-mailt, ha itt bármi hibát találsz. ^ ^

A csip szerintem egy kis pénzért bárkinek behajol. Én akkor vettem utoljára amikor éppen digitális fényképezőt akartam venni (vagy 7-8 éve). A világban szinte mindenkinél két márka végzett az élen abban a kategórában amit én kerestem: Fuji és Canon. A csipben ezzel szemben vajon melyik? A HP. Gondolom csak a sors különös játéka volt, hogy az a lapszám hemzsegett a HP hirdetésektől.

Az újságnak a használati értékét jelentősen rombolja az a tény, hogy dörzsöl.

Ha valakit érdekel a teljes cikk, itt van:
http://ubuntu.hu/node/15014

Uristen...Nem azert, de hozzaszolasok nyugodtan johettek volna a MaSik oldalrol is. Ugyanolyan elvakult 17 evesek okoskodasa. Huh...

17? LOL!
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

hát ennyit a chip magazinról is.
ez a táblázat magában is egy vicc, azt vágja mindenki, hogy OSX és LINUX alá nem jár magától vírusírtó, WIN7 alá van, tehát WIN7-nek jár érte pont...
ez most olyan, lepontozzuk azt az ételt, amitől nem kapunk hasmenést, mert úgy nem tudjuk használni majd az új, szép wcnket? oder was?

vicc lett belőled is, fiam, chip magazin...

----------------
..túl feledékeny vagyok ahhoz, hogy igazán jó legyek linuxból...

Nem érted vagy nem érem.

AZ ÖSSZES ILYEN ÚJSÁG A REKLÁMBEVÉTELBŐL ÉL, ÍGY MINDEN TESZTGYŐZTESNEK TELJESEN VÉLETLENÜL VAGY EGY TELJES OLDALAS HIRDETÉSE IS.

Nem hibáztatom az újságokat, mert meg kell élniük, ez az országban tisztán lehetetlen dolog általában.

De nagyon félrevezető annak aki ez alapján dönt a vásárlásról.

Pl a Chip győztese továbbá a nod, samsung ... és a többi egyoldalas.

Most azon gondolkodom, hogy a '90es évek első felében vagy a Chipp volt nagyon jó lap, vagy én voltam fiatal és naiv.

Mert ha az első, akkor nagyot zuhant a lap.

akkor még neked szólt a lap, mint ahogy most sem az itteni kötekedőknek szól, akiknek nem tűnik fel hogy .. amit itt már sokan megfogalmaztak, annak igenis a windows való, őnekik is jár valami megnyugtatás hogy tényleg jól járnak ha azt használják

akinek nem tetszik a cikk, ne olvassa, én se olvasok nők lapját csak azért hogy másoknak megmondjam "mekkora baromság a havi-lap, egyszerűen nem kell nőnek lenni és letudva"

inkább azt mondom hogy mi JÓT olvastam

azért ebben is van valami. De mi azért mégiscsak közösségileg együtt borulunk ki egy ilyen bullshit cikken :D Azért van ebben mégis valami jó
_______________________________________
[tomi@Tomi-PC]

MSI K9N Neo v3
AMD Athlon64 X2 6000+ [3GHz Dual core]
2GB DDR2-800 RAM
nVidia 7900 GT
200+80GB HDD

Hat, vagy tiz eve volt cikk a cron-rol es a libpam-rol, es a cikkek cime nem "A CHIP megmondja", "Elaruljuk, hogy..." volt, szoval egesz jo kis ujsag volt. En most ugy evente 1-2 alkalommal megveszem, de mindig csak duhos leszek tole :(

EPIC WIN, hogy leírják 8 ezer Ft-ért hogyan tudod illegálisan feltelepíteni a Mac OS X-et a PC-dre. http://kepfeltoltes.hu/view/091213/0045_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A következő számban warez Windows gyorstalpalót is tarthatnak, az életmód magazinokban meg lehetnének tippek bolti lopáshoz :-D

Lehetne egy kérésem? Tedd föl légyszi az egész cikket valahova! Most már tényleg kíváncsivá tettél :D
_______________________________________
[tomi@Tomi-PC]

MSI K9N Neo v3
AMD Athlon64 X2 6000+ [3GHz Dual core]
2GB DDR2-800 RAM
nVidia 7900 GT
200+80GB HDD

egy kicsit fentebb már megtették:http://hup.hu/node/80330#comment-911446

nagyon szépen köszönöm :)
_______________________________________
[tomi@Tomi-PC]

MSI K9N Neo v3
AMD Athlon64 X2 6000+ [3GHz Dual core]
2GB DDR2-800 RAM
nVidia 7900 GT
200+80GB HDD

"félillegálisan" EPIC WIN

A CHIP egyáltalán nem pártatlan. Emlékszem, régen a magyar stábjuk felét kilökték, mert gondolkoztak is fordítás helyett. Ők indították az MPCM-et, ami számarányának megfelelően Linux-szal is foglalkozott.

A CHIP olvasói Windowst használnak. Akár hányszor ránéztem a főcímre: ingyenes Vírusbuzerátor 5.5. Hogyan lehet a registry-t menteni + visszaállítani? ...

Nekem Linuxosnak bullshit az egész. Ha a te újságod olvasói 100%-ban Windowst tolnak, milyen eredményt szeretnél látni?

Linux oldalról openSUSE-vel lett volna fer összehasonlítani. Jah, hogy akkor a másik kettőnek nem lett volna esélye. Értem.

Ott a pont. Akkor ugyanis erősen kiegyenlített mezőny lenne,
és nem szólhatták volna le a linuxot egy kalap alatt.
Csak az ubuntu legmostohább sorsú kistestvérét merték kiállítani
versenyezni a fizetős mezőny krémje ellen...
Tényleg, mi lett volna az eredmény dobozos SLED11
vagy RH esetén? (elárulom...fair play...)

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Én is elolvastam a cikket és több ponton problémás az értékelés, viszont van pár dolog amiben igaza van, igaz sok esetben elmarad az indoklás.

szerintem a hibás állítások/ vagy hibás következtetésből adottak a következőek

-linux nem rendelkezik biztonsági központtal, de kevés támadás éri, ezért tűnik biztonságosabbnak.

Véleményem szerint a cikk írója elfelejti közölni azt a tényt, hogy egy linux rendszer alapból biztonságos. Nyilván kevesebb támadás éri amiatt, hogy nagyon kevéssé népszerű, de egy átlag felhasználó számára már eleve biztonságosabb alapból. A windows 7-en egyébként sokat javítottak-e tekintetben. A korrekt az klett volna, ha megkérdeznek egy hacker szakembert, hogy melyik rendszerbe képes könnyebben betörni. Az a kijelentés eléggé "bullshit", hogy nem rendelkezik biztonsági központtal. Legfeljebb azt írhatták volna, hogy a windows ill. osx rendszereket könyebb setupolni a beállító szoftverjeiken keresztül, de ez ugye más nem a biztonságról szól, hanem a felhasználóbarátságról.

-fájlrendszerek sebessége/ teljesítmény

Lehet, hogy figyelmetlen voltam, de nem került említésre az, hogy milyen kubuntun tesztelték, 32 bitesen vagy 64 bitesen. Továbbá nem derül ki, milyen volt a fájlrendszer. A személyes tapasztalatom az, hogy összességébe a 64 bites kubuntu a laptopomon lényegesen gyorsabbnak tűnik, mint a windows 7.

-videolejátszás

Ez akár igaznak is mondható, de a leírtak alapján, totál megalapozatlan. Én ezzel a dologgal igen sokat foglalkozom, mert a filmnézés a hobbim és erre pc-t használok. Több éven keresztül használtam windowst, de most linuxot használok. Nem derült ki milyen módon, milyen szoftverekkel tesztelték. CPU vagy GPU alapon ment a lejátszás? Milyen minőségű volt a kép? Viszont azt kell mondanom a CPU alapon való lejátszásban a windows nekem jobbnak tűnik egyelőre. Elfogadható eredményt a linuxon GPU alapú lejátszással értem el, de ott is csak akkor kellően jó minőséget, ha az új HQ módokat használom. Itt ha ősznte akarok lenni nem azért használok linuxot mert jobb, hanem mert nem akarok windowst.

-driverek

Itt igaza van a cikkírónak, ha a inux ismeri az adott hardwaret akkor szerencsénk van, de ha nem akkor meg vagyunk lőve. Volt olyan külső firewire hangkártyám amihez a mai napig planned státuszú a driver írása. A logitech távom programozása is nehézkes, ehhez windows virtuális gépet vagyok kénytelen használni, de az iphone-omhoz is. Ezek nem teljesen driver katagóriák, de látszik az, hogy a linuxot használók sok esetben beleütköznek abba a problémába, hogy tekintettel a gyér érdeklődésre a gyártók nem támogatják a linuxot sok esetben.

Én az alábbi problémalistát tudnám összeállítani, nem feltétlenül mint hibaként gondolok erre, hanem inkább egy következmény, ami a nyilt forráskódból és a kis felhasználó táborból ered.

-hardware/vezérlő szoftver problémák
Egyre kevesebb, de azért van. soha nem lehetek biztos abban, hogy egy adott hardware eszköz működni fog-e linuxon. pontosabban ennek utána lehet nézni, de nem egyszerű, mert a legtöbb esetben a gyártói oldalon windows/osx párost látom csak. Tehát ha elmegyek a boltba és veszek egy hardware elemet, akkor abban tuti biztos lehetek, hogy windos/osx pároson működni fog, míg linuxon lehet. Továbbá sok esetben valami közös alap működési mód érhető el, a készülék összes tulajdonsága nem feltétlenül. pl. régebben vettem egy külső roland kártyát, ami alapból ment, de szinte semmi speciálisan állítható dolog nem érhető el szoftveresen, míg windows alatt ott a jó kis hozzáadott szoftver, amivel minden funkciója elérhető volt. Jelenleg is vanna eszközeim amihez kénytelen vagyok windows virtuális gépet használni, vagy szerencsés esetben megy wine alatt.

-gyengébb médialejátszás CPU alapon/ gyengébb zenei lejátszás
Egyszerűen ugyanazon a hardwaren gyengébb eredményt érek el. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy a windows CPU alapú lejátszáskor is jobban kihasználja a VGA kártya hardware-ét. A windowsos codec világban bizony sokkal jobban össze lehet állítani a lejátszást vezérlő folyamatot. Ez linuxon nem ennyire rugalmas a dolog, de ebbe most nem megyek bele, de sajnos így van. A zenelejátszás is jobb windowson. A foobar sokkal jobb lejátszóprogram, mint az amarok. Nem csicsák miatt, mert az nem érdekel, hanem a hangminőség és a formátumok kezelése terén. Windowson van speciális ASIO megoldás, míg linuxon ilyesmi nincs.

-speciális programok hiánya
A mai napig nem sikerült normális dvd author programot találnom. Olyan minőségűre gondoltam, mint az adobe premiere, coorel dvd movie factory stb. Sajnos egyszerűen nincs. Ami van az gyakorlatilag gyermeteg utánzatnak is rossz azokhoz képest. Én fizetnék érte, de nincs miért. Ugyanez igaz az ftp kliensre. találtam egy olyan fizetőset crossftp (meg is vettem) ami megfelelő, de sehol sincs, egy smartftp-hez képest.

A hardver nem csak Linuxon probléma.

Ha megy egy driver a Windows 7-en korán sem biztos, hogy a Windows 10-en is menni fog. Pláne, ha a cég már nem is frissíti a drivert.
A MAC hardverellátása sem problémamentes.

Ha MAC-od van használj MAC kompatibilis hardvert, ha Linuxod van Linux kompatibiliset, ha Windowsod van, Windows kompatibiliset.

Érdemes jó hardvert vásárolni. Nagyon sok cég cseszik szabvány szerint működni, mindenféle szar drivert ír, ahelyett, hogy a szabványos protokollokat használná.
- az összefusizott driver simán magával rántja a Windows-t is, akármennyire biztonságosra írják
- arról ne is beszéljünk, hogy a fusi hardver összeütközhet szerintem más szabványos hardverekkel is
- kíváncsi lennék, hogy a 64 bites Windows-t mennyire támogatják a hardvergyártók...

Az, hogy egyes cégek nem írnak Linuxra drivert, csak Windows only szarok mennek, nem a Linux hibája.

Teljesen jogos, talán a MAC a legfinnyásabb a HW-re.

Az 64bites windowsnak mostanság nagyon jó a támogatottsága. A nagyon jó = az utóbbi 2 éveben gyártott hardwarek...

(nagyon korrekt módon írtál véleményt, kiegészíteném pár aprósággal)

-openSUSE rendelkezik biztonsági központtal, helyileg a "Start> Rendszer> Vezérlőpult" részeként...
(tehát Menü> Rendszer>YaST(Vezérlőpult, újabban Admin. beállítások)
Itt beállíthatók mind a rendszer, mind a felhasználók biztonsága,
adatok titkosítása, tűzfal, AppArmor...aki akar, ugyanitt telepíthet vírusirtót,
(pl. ingyen Antivir vagy Clamav, de vehetsz külön NOD32-t is..)
vagy Chkrootkit rootkit keresőt, ill. külön letölthető és felrakható a legfrissebb rkhunter.

-fájlrendszer sebesség/teljesítmény : ubuntu 9.10 alapból ext4-re formáz,
de ettől még választható a fájlrendszer.
openSUSE-n ext3 a default, szerintem jobb és gyorsabb.
(SUSE-nak volt egy Reiser-mániás időszaka is,
próbáltam, szembeszököen lassabb volt.)

-Logitech távirányító: elvileg a LIRC támogatja (én Philips távot használok),
funkció beállítások a KDE Beállítások > Hardver > Távirányító alatt,
illetve Rendszer >Kisalkalmazás >IRKick tálcára ültetése után
kényelmesen a tálcáról.

-ASIO : Jack Audio készlet telepítése,
QJackCtl beállítófelületén az ASIO indítása
(ha a hangkártya ASIO-kompatíbilis)
és a zene-lejátszód kimenetének jack-re állítása.

-ftp-kliens: FileZilla-t próbáltad?

-dvd authoring: DVD Styler (nem emlékszem, hogy ez előkerült-e a múltkori threadben)

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Kösz az infókat, reagálnék egy kettőre, bár lehet, hogy nem a hozzászólásomhoz kapcsolódnak. :)

-openSUSE rendelkezik biztonsági központtal, helyileg a "Start> Rendszer> Vezérlőpult" részeként...

Én ezt nem hiányoltam a rendszerből, a felsorolásomban sem szerepelt. bár ha fel lehet róni ezzel kapcsolatban valamit az-az, hogy ez disztribúciófüggő és nem egyen-megoldás, de ez adódik a linux világ sokszínűségéből persze.

-Logitech távirányító: elvileg a LIRC támogatja (én Philips távot használok)

Itt totál másra gondoltam. Én logitech harmony (pontosabban harmony one) távot használok, és ez alapvetően nem egy számítógépes kiegészítő, így érzékelője sincs. Ezt a home-brew sorosporti vevővel oldottam meg. A probléma a programozásával van. A logitech "természetesen" nem csinált programfelületet linuxra, csak mac-re, windowsra. szerencsére van webes programfelület és a programot fel lehet írni, de elég béta az egész még.

http://www.phildev.net/harmony/

Ezzel csak arra akartam utalni, hogy lépte nyomon bele lehet olyanba ütközni, hogy az adott hardwarehez nincs kellő támogatás linux alatt.

-ASIO : Jack Audio készlet telepítése,

Bár már érdektelen, de kösz az infót. Nem nagyon hallgatok zenét már.

-ftp-kliens: FileZilla-t próbáltad?

Természetesen igen. van benne egy fontos dolog amit nem tud rendesen, de offtopic lenne ha részletezném.

-dvd authoring: DVD Styler (nem emlékszem, hogy ez előkerült-e a múltkori threadben)

Távol álljon tőlem a fikázás, mert tudom mekkora meló ezeket megcsinálni, mivel magam is programozó volnék és már 20 éve csinálom. Azt is tudom, hogy ez ráadásul közösségi alapon megy javarészt lelkesedésből, ugyanakkor elnézést a kifejezésért, de nagyon gyermeteg programok ezek, ha összehasonlítom őket egy két windowsos megoldással.

Hangsúlyozom, hogy sok esetben a közösségi megoldás egyenértékű, sőt akár vetélytársként is elfogadható kényelmet és minőséget ad, ugyanakkor nagyon sok esetben sokkal fapadosabb gyengébb megoldást találunk linux alatt. Sajnos ez így van.

Én azon csodálkozom, hogy ilyen kis felhasználói táborral ilyen minőségű szoftverek készülnek, ugyanakkor szomorkodom is, mert bizony jó pár dolog hiányzik amiért akár fizetnék is.

Vessetek egy pillantást erre a dvd author programra és mutassatok ilyet linux alá, ami ennyire kényelmes sokoldalú.

http://www.corel.com/servlet/Satellite/au/en/Product/1173965700889#versionTabview=tab1&tabview=tab0

Ez pedig egy ftp kliens

http://www.smartftp.com/

Első ránézésre azt gondolnátok, hogy ja hát van ilyen linux alá is, de ha kicsit több időt szántok rá, főleg a dvd author programra, láthatjátok, hogy sajnos nincs ilyen jó szoftver, pedig sokat keresgéltem. ftp kliensre van elfogadható helyettesítő ami bár nem olyan jó de használható, viszont dvd authoringra egyáltalán nincs ami csak megközelítené a windowsos megoldást.

a dvd authoringban maximálisan egyetértek.
linuxos próbálkozásom vége az lett, hogy kézzel megcsináltam a menüt alkotó képeket/videókat
majd kb egy tucat eszköz manjának elvolvasgatása, és xml-fájl szerkesztgetés után
dvdauthorral parancssorból készült el a cucc.
annyira azért nem élveztem, de a kihívás kedvéért megcsináltam:)

qdvdauthor works4me

Csak szőrszálhasogatás: jól jellemzi a színvonalat, hogy a chip magazin egy cikkében továbbra is, minden igyekezet ellenére hibásan használják a "hacker" kifejezést. a blikktől még elnézném.

...a chip magazin a blikk IT melléklete...ne csodálkozz

Ezt én is olvastam, szánalmasan amatőr cikk. Ha már fizetett cikket hoz le egy újság, legalább valami szakemberrel íratnák meg...a CHIP magazinról meg annyit, hogy - a PC world és a többi mellett - ez is az IT világ bulvárlapja, BLIKK nívó és tartalom, csak másra szakosodva.

[naiv]Ugye ezeket a "teszteket" egyforma gépeken végezték el?[/naiv]
Abban azért gondolom egyetértünk, hogy ha azt akarom, hogy AjLoveMajSzisztem 2009 jobban teljesítsen, mint MasSzisztem 2009, akkor az elsőt a szerkesztőség legjobb gépére telepítem.
Nekem speciel egy ASUS-P4PE2-X/Celeron 2.2GHz/768RAM/Radeon9600-256M alapú gépem van - szivesen kipróbálnám, hogy NÁLAM ugyanez lenne-e az eredmény?

Szerk.: Arról nem is beszélve, egy olyan rendszer kapta a kiváló ár/érték minősítést, aminek az ára magasabb, mint a havi fizetésem. Kicsit forog a gyomrom...

Idézet:
az ára magasabb, mint a havi fizetésem

Bocs, ha indiszkrét vagyok, de mélyen létminimum alatt élőként hogy van pénzed netre?

mi van ha tanuló, szüleivel él és diákmelózik? ;) Csak egy tipp :]
_______________________________________
[tomi@Tomi-PC]

MSI K9N Neo v3
AMD Athlon64 X2 6000+ [3GHz Dual core]
2GB DDR2-800 RAM
nVidia 7900 GT
200+80GB HDD

Nem létminimum, hanem minimálbér. Bruttó 71500ft / nettó 57814ft. Mélyen létminimum alatt a 29000ft-os szoc. segélyesek vannak. Akkor még én sem tudtam netezni. A mobilnetet meg ajándékba kaptam a muteromtól és havi 6000ft-ot azért még én is ki tudok csengetni rá.
És nem voltál indiszkrét. :)
És most ne menjünk bele egy olyan vitába, hogy mi a létminimum és a minimálbér közötti különbség.

Tudom, ezért írtam... az OEM 30k. Ne érts félre, nem azt mondtam hogy ez olcsó és azonnal irány win7-t venni, hanem hogy ne csúsztass...

Nem csúsztattam, csak nem a zárójeles OEM árra céloztam

Akkor az pont 30K-val több mint amit ér és szintén ugyan annyival több mint amennyiben egy modern desktop rendszer kerül. És az nem egy csupasz op. rendszer.
* te tudod hogy qju vagyok ?

Te is 1994-ben láttál utoljára Windowst? Igen, az pont 15 éve volt.

Nem, nem reklámozok, csak fáj a hülyeség.
Az meg hogy kinek melyik OS használható és mire, nem a te hatásköröd eldönteni... a linux "desktopról" meg hogy miért nem megfelelő mindenkinek, ebben a topicban is olvashatsz (nem a CHIPben, az tényleg egy vicc)

A boltban vehető, saját supportálású OEM igen. Ha komplett géppel veszed, akkor max. 10E körül terheli a gép árcéduláját.

Jelenleg (és 2010-ben is) a létminimum nagyobb mint a minimálbér.

A minimálbér 73500 ft lesz január egytől (bruttóba persze, nettó 60236). A jövő évi létminimum valahol 78000 ft körül van.

(összehasonlításként Ukrajnában január egytől 825 UAH a létminimum és 869 a minimálbér. Bár náluk két-három havonta emelik mindkettőt, és már megvan, hogy jövőre hogyan lesz.)

amióta kivált az eredeti szerkesztőcsapat, hogy megalapítsa az azóta megszűnt Magyar PC magazint, a CHIP már nem a régi. évek óta lemondtam az előfizetését.
belinkelhetnéd az egész cikket, nevessünk egy jót rajta:)

"A Windows esetében készülnek el a leggyorsabban a kritikus hibák frissítéseivel.."

Hany evrol volt most szo? :D

Na én meg éppen most találtam egy rapidshare-es linket, ahonnan egyben le lehet tölteni a (figyelem, kapaszkodjunk meg) összes 2009-ben megjelent chip magazint. Ingyen. Bár szerintem ez még így is drágább, mint amennyit ér, nekik kéne fizetni, hogy elolvassam. De akit nagyon érdekel és a gugli keresés rejtelmeire sem kíváncsi, privátban megüzenhetem, hol találja.

Ne hagyja ki senki ezt a nagy rakás l*sz*rt!

rapidshit

Ird meg lecci provatban (irnek en is, de Neked nincs engedelyezve)

és valóban, LOL:)

Hopsz, rossz beállítás. Afenevigyeel. Mostmár jó.
Elküldtem neked.

Koszi, megjott, letoltottem. Majd reggelente olvasgatom a WC-n, EEE-rol.