Módosult a Büntető Törvénykönyv

 ( trey | 2002. április 1., hétfő - 22:29 )

Megváltoztak a BTK törvényei a számítógépes bűnözéssel kapcsolatban. Mától kezdve szigorúbban veszik a cracker támadásokat és a szerver túlterheléses támadásokat (DoS, DDoS).A BTK a mai naptól kezdve bűncselekménynek definiálja a cracker (sok helyen szokás szerint hacker - doh!) támadásokat, és a számítógépes adatokkal való visszaélést. Bűncselekményt követ el az - függetlenül attól, hogy okozott-e kárt - aki megváltaoztatja egy idegen számítógép adatait. Például a ``deface", azaz a weboldalak tartalmának lecserélése is ebbe a kategóriába tartozik.

Mától bűncselekménynek számít a szerverek ellen intézett DoS (Denial of Service) típusú támadás, az intranet jogosulatlan lehallgatása (sniffelés), emailekkel való visszaélés.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Attol fuggetlenul, hogy okozott-e kart.." - az en olvasatomban annyit tesz, hogy eleg ha problakoznak. De azt azert meglesnem, hogy a napi 100egynehany kiserletet ha mindenki bejelentene, akkor a rendorseg mit tenne =). Szerintem mego"rulnenek.

Nem őrülnek meg. Lecsuknak. Ne DoS-old a rendőrséget!:)

BTW.: Hogy a frászba veszik észre, ha valaki snifferel? Erre semilyen létező mód nincs pl. koax háló esetén. Twisted Pair-es háló esetén is csak akkor, ha HUB-van, vagy a switch-et is tudod managelni, és minden forgalmat kitenni egy megadott switchportra... Szal rázós ez a téma :)

Szerintem itt azokat akarjak megfelemliteni, akik ezzel nincsenek tisztaban (script kiddiz0rr, aki letolti a ddos.c -t, gcc -o c00lsuff ddos.c, ./c00lsuff aldozat.hu). Hogy hogyan akarjak ellenorizni az az o dolguk. De valoban kellett ilyen torveny, mert gane allapotok uralkodnak sokszor e teren.

Még asszem múlt évben volt, hogy a linuxvilag.hu-ra betörtek, és annyit kíírtak a honlapra, hogy min kéne javítani, hogy ne lehessen betörni. Ha nem jelenti fel őket senki, akkor ugye nem csukják le őket? Mert a linuxvilág is örült, hogy betörtek hozzájuk.

A másik, amihez hozzá szeretnék szólni, az az, hogy ,hogy lelaposodott ez a vírusírás meg hekkelés dolog a nagyvilágon. Régebben emlékszem, amikor még olyan vírusok voltak, amik beköltöztek egy .exe fájlba, aztán tovább terjesztették magukat, és törölték a vinyót, meg beszóltak, meg ilyenek. Azokhoz azért kellett programozói tudás. Manapság meg leül a kiscsávó, megír egy szar vb scriptet, aztán az elkezdi magát küldözgetni, mint állat, és szétterheli az összes mélrendszert, meg ilyenek. De ehez nem kell tudni programozni. Ehez nem kell ötlet.

Hol vannak a régi szép idők, amikor még egy Dyna Blasterrel az ember simán megkapott valami fagyasztgatós vírust?

Most biztos összeomlik benned a világ, de egy switchet is meg lehet őrjíteni megfelelő módszerekkel. :)

A rendőrségnek meg majd mindenki átadja a sok próbálkozó brazil, koreai, tajvani, malájziai IP címet, hogy büntessék meg őket. :))