Rövid áttekintés a SuSE Linux 8.0-ról

 ( trey | 2002. március 31., vasárnap - 19:20 )

Jön a tavasz, és április közepén (ápr. 22) megjelenik a SuSE Linux legújabb terjesztése. A soron következő kiadás a 8.0. A nagyobb verzió ugrásokat szokás egész számmal jelezni, így kíváncsi voltam, hogy mit is tartalmaz majd az új release. Valóban nagy újdonságokat, vagy ez megint csak valami marketing fogás?A SuSE Linux 8.0 betáját vegyük kicsit szemügyre. A legutolsó BETA is, ahogy megszokhattuk már 7 darab CD-n helyezkedik el. Lesz DVD verzió is belőle, így aki rendelekezik DVD lejátszóval jobban jár, ha azt rendeli meg.

Összehasonlítva a SuSE 7.3-al, ami elsőre szembetűnik, az a YaST2 átalakulása. Eltűnt a pingvin, az egész diszkrétebb, sokkal professzionálisabb, kevésbé játékos kinézetű. Nekiállva a telepítésnek azt vehetjük észre, hogy az installálási procedúra sokkal könnyebb, a hardver detektálás sokkal kifinomultabb lett. Az alap telepítés (ha nem akarsz semmi extra funkciót) néhány egérkattintással meg is van. Egy teljesen üres gépet akár 25 perc alatt grafikus munkaállomássá lehet alakítani.

Egy újabb lépés az LBS (Linux Standard Base - törekvés arra, hogy a Linux disztribúciók valamelyest hasonlítsanak egymásra) felé, megváltozott a /etc felépítése, rc.config eltűnt, minden ezzel kapcsolatos dolgot a /etc/sysconfig-ban találunk meg.

A telepítés megkezdésekor a YaST2 rákérdez a telepítés és a rendszer nyelvrére, majd felajánl egy ajánlott telepítést. Ha nem talál más operációs rendszert a gépen, akkor birtokba veszi az egész merevlemezt. Ha a gépen van más operációs rendszer pl. Windows, akkor annak az indítómenübe való integrálása egy-két kattintással megtörténhet. Továbbhaladva következik a rendszer alá tett filerendszer kiválasztása, érdekesség, hogy a / filerendszer alapban ReiserFS-re települ. Ha ez valamiért nem tetszene a SuSE természetesen támogat egy rakás más filerendszert is pl. ext3, JFS (IBM). XFS (SGI), ext2, fat, stb. Viszont a SuSE az első, amely mind a 4 nagyobb naplózó filerendszert felajánlja a telepítéskor.

Ezután a telepítés viszonylag hamar lezajlik (függ természetesen a hardvertől is), viszont ahhoz, hogy a gép jól is érezze magát minimum 64MB RAM-ra van szükség. Nem hiszem, hogy ez a mai RAM árak mellett sok lenne. A standard telepítés, amely magában foglalja a StarOffice 5.2-t, az első 2 CD-t igényli, és a legutolsó BETA alapján kb. 1.4 GB helyet kíván.

Miután minden feltelepült az első CD-ről, a rendszer rebootol, és folytatódhat a telepítés a többi CD-ről. Ezután megkell adnunk a root jelszót, és felvehetünk felhasználókat a rendszerünkre. Ezután be kell állítanunk a monitorunk típusát (ha akarunk XFree86-ot) (a vga kártyát automatikusan detektálja). Ezután a többi hardver elemet telepíthetjük fel, és állíthatjuk be (pl. hálózati kártya, hangkártya, ISDN, nyomtató, TV-kártya, stb). Szépen feltelepíti akár az USB-s nyomtatónkat is. Nem nagyon találtam olyan népszerű eszközt amelyet ne támogatott volna a harver felismerő rendszere.

Ezután üdvözöl minket a grafikus login képernyő, amely értesít, hogy az alap telepítés nem tartalmazza a GNOME környezetet. Viszont a KDE mellett (úgy látszik a KDE már kötelezően egybeforrt a SuSE-nál a grafikus felület fogalmával) megtalálhatjuk a WindowMaker-t az öregebb gépekhez (és az újabb gépekhez is =)).

Ha nem nagyon piszkáljuk a login ablakot, akkor elindul a KDE3. Összehasonlítva a KDE2-vel a változások nem jelentősek, de a KDE3 gyorsabbanak tűnik. Az egyik legfontosabb KDE alkatrész a Konqeror megint egy nagyobb lépést tett a stabilitás felé (a BETA verzióban a 2.9.2-es verzió található meg). Ha belenézünk a menűbe feltűnik, hogy más böngésző nem települ fel. Bár ez nem csökkenti az alternatív lehetőségek számát , mert a CD-ken megtalálható a Netscape 4.79, az újabb Netscape 6.2.1, a Mozilla 0.9.8, és az Opera 6.0 beta 1.

Hasonlóan a böngészőkhöz, az Office csomagok számára se panaszkodhatunk. A StarOffice 5.2 mellett megtalálhatjuk a OpenOffice (641c-9) és a koffice (1.1.1-104) verziókat. A fejlesztők is örülhetnek, mert a CD-n megtalálható a Borland Kylix fejlesztőeszköze is (ezt nem néztem meg, de gyanítom, hogy csak az ingyenesen letölthető verzió).

A YaST fanoknak rossz hírrel kell szolgálnom, a YaST (régi) teljesen megszűnt (én legalábbis nem találtam), és a YaST szerepét teljesen átvette a YaST2. Viszont ez semmit nem von le a használhatóságból, a YaST2 is elindul szöveges módban.

Összefoglalva: Ha a legújabb stabil kernelt (2.4.18) és a KDE3-at szeretnéd látni a SuSE disztribúcióval hajtott gépeden, akkor ez a disztribúció a barátod. Ha ezekre nem tartasz igényt, nem érdemes hanyatt-homlok rohanni a boltba. Az egész rendszert tekintve én inkább a 7.4-es verziószámot adtam volna neki, és nem a 8.0-át.Ami változott: egyszerűbb telepítés, 4 naplózó (journaling) filerendszer, esetleg ami még említésre méltó az a SuSE Personal Firewall 2 ;).A leírás a BETA alapján készült, természetesen a végleges verzióig bármi változhat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Benne is voltak? vagy mintha benne lettek volna...

Ha benne voltak sorry, bar en meg jfs -t nem lattam hivatalos diszto altal telepiteskor felajanlani.