Linux Scheduler Latency

 ( trey | 2002. március 24., vasárnap - 23:52 )

A Linuxdevices.com egy cikket jelentetett meg Clark Williams (Red Hat) tollából, mely cikk összehasonlítja a pre-emption patch-et, a low latency patch-el.

Clarc a két patch-et a 2.4.17-es kernelen tesztelte le. A kernelt nagy terhelésnek tette ki, majd azt vizsgálta, hogy a patch-ek mennyivel csökkentik az átlagos késedelmi, válaszadási (latency) időt. Mindkét patch jelentősen csökkentette ez az időt. A low latency patch-el a maximálisan mért latency 1.3 millisecundum volt, míg a preempt patch-el ez az idő 45.2 ms lett.

Most jön az érdekesség: ha mindkét patchet alkalmazta (a low latency-t és a preempt patchet egyszerre használta), akkor a scheduler latency 1.2ms-ra esett. Mikor a low latency kernelt hosszabb ideig futtatta mint 12 óra, a maximálisan mért latency 215. 2 ms volt. Ha a kombinált kernelt használta 12 óránál hosszabb ideig, akkor a maximum scheduler latency 1.5 ms volt. Tehát az eredmény szerint az lenne a legmegfelelőbb, ha a kombinált kernelt használnánk.A cikk végén olvashatjuk, hogy a készítők azon dolgoznak, hogy egyesítsék a két patch-et, amely része lesz a fejlesztői 2.5-ös kernelnek (a preempt patch már része).

A preempt patch Robert Love munkája, míg a low latency patch Andrew Morton nevéhez fűződik. A cikk elég hosszú, teljesítmény grafikonokkal illusztrált. A cikk részletesen elmagyarázza a különbséget a két patch között. A cikk erősen szakmai jellegű, csak erős idegzetűeknek ajánlott =).

A cikket megtalálod itt.