MPlayer hírek

 ( trey | 2002. március 22., péntek - 22:26 )

Új hírek az MPlayer körül:

Majd nemsoká rilízelünk, jól, így. Ennek ugyebár kölcsönösen egymásra ható feltételei a runtime CPU detect kód működése, és a GPL. Úgynéz ki most mind2 meglesz. Addig is kis ízelítő, csak itt, csak most :

- bétás DIRECT RENDERING - ez egy olyan cuccos amivel a codec közvetlen a video memoriába dekódolja a képet, ráadásul csak azokat a részeket amik az előzőleg dekódolt képhez képest változtak. Ettől aztán egész tűrhetően gyorsul. Üröm a sörömben hogy (persze) a codecnek is támogatnia kell ezt a módszert, és a libavcodec ezt jelenleg nem teszi. Más codecek mint például a DivX4, DivX DirectShow támogatják ugyan ezt, de a libavcodec még így is gyorsabb náluk..Tehát :
DR-t támogató codec-ek: DivX4, és a legtöbb Windows-os codec DR-t támogató video kimenetek: xv, mga, xmga, vidix, directfb

- audio lejátszása vagy enkódolása külön file-ból - az ezt megvalósító opció az -audiofile. Lásd persze a manpaget.

-új audio plugin-ek - pl extrastereo, volume normalizer, szoftveres mixer, stb. Doksi.

- mach64_vid - új Vidix meghajtó, Mach64 chipset-ű videokártyákhoz (Rage XL/Mobility, Xpert98).

- TV audio enkódolás BSD-n - sajnos Linuxon még mindig nem :(

- felirat film alá helyezése - CSAK az SDL videokimeneten

- audio file-ok támogatása - jah, már ez is megvan. Az MPlayer képes MP3, WMA, stb hangfileok lejátszására, persze a netről is. Nem elfelejtendő hogy ez a feature alacsony prioritást élvez, ami ebben az esetben annyit tesz hogy néhány MP3 file-t MPG-nek fog felismerni, és így lejátszani már nemnagyon fogja. Ez azért van mert az MPlayer még mindig egy film és nem média lejátszó, ugyanis az MP3-at nem könnyű az MPG-től megkülönböztetni.

- (M)JPEG dekódolás libjpeg-gel

- javított DXR3 és DVB támogatás, libfame - a libfame egy nagyon gyors MPEG1 enkóder, így kiválóan alkalas DivX-ek runtime MPEG1-é alakítására.

- DivX5 - az MPlayer támogatja, méghozzá kétféle módon is : vagy a hivatalos libdivxdecore.so binárissal (letölthető az avifile.sf.net címről), vagy a jól ismert libavcodec-kel. Mint mindig, most is ez utóbbi a legjobb, a sebessége, egyszerűsége, stabilitása miatt ! Jelenleg egyikük sem támogat enkódolást.

- XViD - supported. Lásd a dokumentációt.