Access Control List (ACL) unix-szeru rendszerek alatt

Fórumok

Sziasztok.

Remelem jo helyre irok. Mivel nem talaltam hasonlo topicot ugy gondoltam nyitok neki egy ujat.

A kerdesem, keresem a kovetkezo:

Ti mennyire hasznaltok ACL-eket GNU/Linux ill. egyeb unix-szeru operacios rendszerek alatt, illetve erveket es ellenerveket szeretnek hallani arrol, hogy miert hasznalod / nem hasznalod oket.

Tovabba, ha hasznalod oket akkor milyen adminisztracios feluletet es/vagy programot veszel ehhez igenybe.

A kerdes jobbara azert fogalmazodott meg bennem, mert evek ota IBM mainframet adminisztralok es ott nem is igazan lehet maskepp kiadni az egyes jogokat. Szamomra meglepo, hogy a unix-szeru rendszerekben ez mennyire (szep magyar kifejezessel elve) elsikkadt.

A valaszokat elore is koszonom.
Udv, Alterb.

Hozzászólások

Használom, nagyon, nem is tudok nélküle élni
pl.: samba inherit acl, hogy a winekről lehessen jogosultságokat állítani. de ha nagyon bonyolult a hozzáféréslista, akkor is az acl az egyetlen megoldás.
használt parancsok setfacl, getfacl :)

Azokon a gépeken, ahol ennek van értelme használok ACL-eket (főleg Linux és egy Solaris szerveren), mert kényelmesen és hatékonyan lehet vele szabályozni, hogy melyik csoport mihez férhet hozzá. A felhasználók a feladatuk szerint átfedésben is lehetnek így időnként egész összetett szabályok jöhennek létre, amiket ACL nélkül nem lehetne megvalósítani. Mindegyik helyen az alapértelmezett parancssori eszközöket használom, semmi GUI.

- Not even the slightest bit -