UHU Linux: válaszol András az UHU csapatból

Címkék

Miután hosszasan egyeztettünk Andrással, megszülettek a végleges válaszok. Íme:

trey: Kik az UHU Linux fejlesztői?

András: Az UHU fejlesztői 20-26 év közötti fiatalok. A tesztelőket nem hagynám ki a csapatból, de azt hiszem Ők is beleférnek (néhány kivétellel +/- 10 év), ebbe az intervallumba! :o)

trey: Mit jelent, jelképez az UHU név?

András: :o) Nem kell mögötte mágiát keresni, az UHU eredetileg a "juhhu"-ból (mint felkiáltás) ered. Ezt persze nem hinné el senki, ezért kitaláltuk a linUx Hungary -t is. :o)

trey: Főállásban készítitek az UHU -t, vagy csak hobbi?

András: Mindkettő.

trey: Milyen szakmai múltatok van, amelynek birtokában belevágtatok egy ilyen fejlesztésbe?

András: Mindannyian több éve foglalkozunk Linuxszal, persze nem csak hobbi szinten. (Ez alól egyedül én vagyok kivétel. :)

trey: Mi az UHU fejlesztésének fő célja?

András:

- terjedni (iskolákban)
- elérni, amit szakmailag kitűztünk (A magyar fejlesztésű disztribúció gondolom többeknek eszébe jutott már)
- összefogni a magyar fejlesztőket egy laza "keretbe". (Ez ugyanis egyetlen külföldi disztribúciónak nem feladata, érdeke!)
- a magyar igények számára hazai megoldásokat szállítani, magyar fejlesztők munkája által

trey: Mivel egy olyan cégnél dolgozom, amely szállít IKB-s gépeket, tudom, hogy a gépek telepítésénél két alternatíva volt. Vagy SuSE vagy UHU Linux kerülhet ezekre a gépekre. Hogy sikerült bekerülni ebbe a pályázatba?

András: A fejlesztés már abban a fázisban volt, hogy érdemes volt megmutatni. A telepítése és beállítása egészen egyszerű, ezért nem is kell hozzá drága certifikáció megszerzése a cégek részéről. Az IKB-ról csak jót tudunk mondani, nagyon segítőkészek voltak.

trey: Az UHU Linux kimondottan erre a pályázatra készült, vagy csak éppen kapóra jött, és elindultatok rajta?

András: Kapóra jött.

trey: Miért nem UHU GNU/Linux?

András: Az UHU egy "Linux kernel" alapú disztribúció. A programok egy része valóban a GNU projectből származik, de ettől még egyáltalán nem tartjuk indokoltnak a névben is szerepeltetni.

trey: Árpi említette, hogy támogattátok az Mplayer-t. Ez dicséretes. Volt más is a támogatottak között?

András: Kizárólag az Mplayer csapatot támogatjuk. Tiszteljük a teljesítményüket, jól elvagyunk, számíthatunk egymásra.

trey: Miből fogjátok a Kft.-t fenntartani, a költségeket fedezni?

András: Egyelőre nem a disztribúciós eladásokból, az biztos. Gyártatunk majd UHU-s sapkákat, majd azt áruljuk az Interneten! :o) Viccet félretéve nyilván más projektekből finanszírozzuk a költségeket, de ez kizárólag ránk tartozik, így hagyjuk is ezt a témát. :o)

trey: Terveztek-e a jövőben esetleg kereskedelmi verziót?

András: Nem, kizárólag ingyenes terjesztésben gondolkozunk.

trey: Sokan feltették a kérdést, hogy miért kell ``vizet hordani a Dunába"? Szóval miért kell még egy Linux disztribúció?

András:

- Téríteni nem a templomban szoktak, oda a hívők járnak! :o)
- Egyszerűbb tiszta lappal kezdeni mindent, mint egy meglevő koncepciót foltozgatni, módosítani. Egyébként a disztribúció fogalom nem jelent olyan nagy dolgot mint azt sokan gondolják.
- A beérkezett visszajelzések azt mutatják, hogy a felhasználókat és a fejlesztőket érdekli a projekt, érdemes volt belefogni.
- Azt gondolom, hogy ha sikerül összehozni azt a néhány aktív embert, aki hajlandó dolgozni a közösbe, már megérte a fáradságot.

(Ez olyan rózsaszín dumának tűnhet, de az Mplayer -en kívül több Linuxban utazó csapat is jelezte segítő szándékát. Hazai és külföldi magyarok írnak támogató levelet, stb.)

trey: Mi az amivel több az UHU Linux, mint például a Mandrake, vagy a SuSE? Mit mondanál azoknak akiket meg akarnál győzni arról, hogy a ti terméketeket használja?

András: Egyelőre nem mondanék semmit, csak azt, hogy próbálja ki. Ha nem tetszik, törölje le. Ha tetszik, akkor használja és segítsen jobbá tenni.

trey: A SuSE -nak kimondottan jó magyar nyelvű szupportja van. Gondolok itt a termékhez adott nyomtatott könyvre, telepítési segédletre, stb. A Mandrake szintén egész jól van magyarítva. Mit gondolsz, miért fognak az emberek az UHU mellett dönteni?

András: Régi tanárom mondta: egy gyerek akkor tanul jól, ha szimpatizál a tantárggyal, vagy a tanárral! Az UHU akkor lesz a választás tárgya, ha jobban tetszik valakinek, mint a többi, vagy azért mert szimpatikus a kezdeményezés, esetleg jó lesz a támogatása. Egyesek szerint minden út a Debian -hoz vezet! Valószínűleg az UHU is... Így van rendjén! :o)

trey: Úgy tudom 5 fő fejleszti aktívan az UHU -t. Mit gondolsz, ki fogjátok tudni elégíteni ilyen kis létszámmal a hibajavításokat, a szükséges fejlesztéseket, a felhasználói igényeket?

András: Igyekszünk :). Az 5 fő csak a 'főállásúakat' jelenti, már eddig is sokan segítettek. Ahogy tapasztaljuk, ez a szám nőni fog.

trey: Azt mondjátok az UHU -t kimondottan desktop funkciók betöltésére terveztétek. Most pedig egy olyan szavazást látok az oldalatokon, hogy milyen szerver funkciókat látnának a felhasználók szívesen a terjesztésben. Megváltozott az elképzelés?

András: A tervek között szerepel egy szerver-verzió is, ehhez gyűjtjük az információkat.

trey: Azt mondtátok, hogy akkor válik hivatalossá az UHU, ha az első verziók felkerülnek az IKB -s (pedagógus PC-k) gépekre. Lassan egy hónapja folyamatosan szállítjuk ezeket a gépeket. Mikor lesz UHU -ból letölthető ``public release"?

András: Az IKB verzió (mi is így hívjuk :) egy állomás volt. A közeli jövőben (maximum 2 hétben gondolkozunk) kikerül az UHU első "hivatalos" bétája. Reménykedünk, hogy nem jön közbe semmi, és sikerül tartani a tervet! :o)

trey: Hogyan jellemeznéd az UHU jelenlegi állapotát a stabilitás szempontjából?

András: Stabilitással nincs gond. Van még csiszolni való rajta, de Melyik disztribúción nincs? Az UHU sincs teljesen kész, de jól használható.

trey: Árpi említette, hogy az MPlayer az UHU Linux része lesz. Hogyan oldottátok meg, hogy nem forrásban kerül terjesztésre az Mplayer kódja, és mégis kielégítő az MPlayer sebessége?

András: Több bináris változat lesz a CD-n. Ez a kezdőknek segítség, de aki akarja, a tökéletes optimalizáció érdekében fordíthat magának forrásból. Sajnos az Mplayer nem lehet teljes, mert a DLL csomagot jogi problémák miatt nem tehetjük a CD-re.

trey: Milyen licence van az UHU -nak? Miért nem felelt meg a standard GPL vagy BSD stílusú licenc?

András: A kezdettől fogva GPL -ben gondolkoztunk. Ez így egyszerűen hangzik, de a valóságban nem az. Nem vagyunk jogászok, ezért megkértünk egy ügyvédet, nézze át a GPL magyar fordítását. A kérdés az volt, hogy a magyar jogrendbe beilleszthető az a bizonyos magyar változat, vagy nem. Végül abban maradtunk, hogy a GPL eszmeiségét megtartjuk, de készítünk egy olyan licencet, ami jobban illik a hazai viszonyokhoz. Azért ha lenne egy tényleg használható GPL magyarul (amit nem mi, hanem valamelyik hivatalos szervezet LME és az FSF elfogad), becsszó átállunk! :o)

trey: Mennyi csomagot forgattok ti, és mennyit használtok ``idegen forrásból"?

András: Mindet mi fordítottuk.

trey: Az APT (dpkg) csomagkezelőt választottátok a rendszer alapjául. (Helyesen). Terveztek használni Debian disztribúcióban levő csomagot is, vagy csak kizárólag saját ``forrásból"?

András: Csak ``saját forrásból" dolgozunk. Ennek az oka az, hogy csak így tudjuk garantálni a tökéletes működést, illetve esetleges hiba esetén így tudjuk gyorsan javítani azt. Más disztribúciók csomagjai, függőségi problémákat is felvethetnek.

trey: Hogyan lehetne meghatározni az UHU Linux szerepét Magyarországon?

András: Az UHU lényegét mi az összefogás lehetőségében látjuk. Nagyon szeretnénk, ha az UHU és más projektek segítenének megbékíteni azokat, akik között most mosolyszünet van, hiszen rengeteg munka vár erre a közösségre, az idő pedig múlik. Az elfecsérelt "időt" pedig senki nem adhatja vissza! :o)

trey: Milyen a magyar sajtó (elektronikus, nyomtatott) visszhangja az UHU -val kapcsolatban?

András: Nem tapasztalunk semmilyen negatív beindulást, jelentkeztek szinte minden vonalról (NET, nyomtatott sajtó), de mindenkit óvatosságra intünk, hogy ne legyenek túlzott elvárásaik, és ne szenzációként kezeljék a projektet.

trey: Lehet azt tudni, hogy kb. hányan regisztráltak nálatok az első kiadásra?

A: Jelenleg 700 felett tartunk. Gyakorlatilag hazai jelentkezők vannak, de érkezett néhány regisztráció külföldről is (Cseh, Finn, Kanada, Románia)

trey: Mi alapján választottátok ki a BETA tesztelőket? Szakmai alapon, vagy csak az ismeretségi körből?

András: Eleinte a biztonság kedvéért az ismerősök közül választottunk, nem akartuk, hogy kezdeti verziók kikerüljenek. Árpiék (Mplayer) a projekt indításától kezdve velünk vannak, türelmesen végigvárták "vargabetűinket"! :o)

András

Hozzászólások

Hello.
Az altalam latott screen-shotok alapjan nagyon igeretes projekt. Remelem eljut olyan szinte, hogy amikor a tvben bemutatnak valamit szamitogepen(weboldalt stb) akkor azt uhu linuxon teszik majd, nem pedig windowson ahogy az most is tapasztalhato (en meg nem lattam olyan bemutatot mediaban, ahol nem windowson mutatattak volna be a dolgot).

Csak igy tovabb fiuk!

Udv.

UI. a kormany is tamogathatna magatol az ilyen nagyszeru projekteket.