blokknyomtato linuxra?

 ( Skuzzy | 2009. február 19., csütörtök - 14:13 )

Tud valaki ajanlani bevalt blokknyomtatot, ami megy linux alatt es lehetoleg nem thermos?

Koszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Samsung Bixolon

Hasznalsz is ilyet linux alatt? Milyen driverrel? Az oldalon csak utalast talalok ra, de letoltesi lehetoseget sehol.
Koszi

Nem hasznalok, de a sajat szememmel lattam, hogy hasznaltak.

Esetleg: http://www.bixolon.com/_eng/news_notics/bbs_view.asp?uid=114&location=news.asp&tbl_name=e_news
,vagy probald meg felvenni a kapcsolatot a gyartoval/forgalmazoval.

Mit jelent a bevált? Amit könnyű kezelni, vagy sokáig bírja?

pl:
A Star SP300-as például sokáig bírja, könnyű programozni, de baromi nagy és hangos, nehéz benne cserélni a papírt, viszont ehhez még dokumentációt is találsz.

Epson TM-U220 kicsi, "drop in" papír cserélős, pici, de dokumentációt nem adnak mellé, magadnak kell kitalálni, hogyan kell vezérelni.

Linux alatt mindegyik megy, soros és párhuzamos portot kezelni nem egy ördöngősség.

Amúgy manapság új fejlesztéshez már szinte csak thermo nyomtatót használnak (kis méret, halk és gyors működés, alacsony üzemeltetési költség).

Ha pénztárgéphez kell, akkor az megint külön téma.

Ami mukodik, nem bonyolult kezelni, es birja is:-)

Belenyultunk egy Star SP500-as USB-sbe, mert ahhoz talaltam cups drivert elotte. Driver szepen felmegy, latja a nyomtatot, nyomtato persze meg sem mozdul. raw-kent rakuldve cuccot van olyan csillagallas, hogy kijon belole, de arra nincs energiank, hogy a nullarol elkezdjunk nyomtatot programozgatni. Ezert kellene valami normalis, egyszeruen mukodesre birhato darab.

Nekem eddig eszembe se jutott cups-on keresztül hajtani blokknyomtatót (most sem inogtam meg). Még windows-on is közvetlen vezérléssel dolgozunk, mindenféle driver nélkül. Csak így lehet pontosan tudni, milyen állapotban van a nyomtató/nyomtatás.

Kernek akkor egy kis konkret segitseget a direkt nyomtatashoz. Irtad, hogy pl sp300-ast hasznalsz, ami gondolom progarmozas szempontjabol nem kulonbozik az SP500-tol lenyeges. Ti soros vagy parhuzamos porton keresztul eritek el. Sima nyomtatashoz ilyenkor kell valami inicializalo kod, vagy csak akkor, ha valamit allitgatni szeretnel? Amit lattam eddig leirast, ott lpr -oraw akarmi_file -t rakuldenek minden kod nelkul. Nalunk USB-s, es erre nem csinal semmit. Kaptunk egy tippet, hogy ESC@ESCE -vel kezdjuk filet, ekkor idonkent kijon belole a file, de nem mindig, es nem mindig teljesen, van, hogy karakterek hianyoznak, vagy pluszban kinyomtatja az ESC kodot is... Nem tudom, hogy ez az USB miatt van, vagy a nyomtato csinalja. Olyan erzesem is van, mintha pufferelne, amit rakuld az ember, es azt nem nyomja ki rogton, ehhez esetleg kell kulon parancs?
Koszi

Alapvetõen soros nyomtatókat használunk. Megfelelòen beállított porton az sp300 azonnal nyomtat, semmi speciális dolog nem szükséges. Megy a dróton a szöveg, utána egy LF és már kinn is a papíron. Az ESC@ESCE alaphelyzetbe hozza a nyomtatót, ha valami el volna állítva (betù méret, stb.) akkor az alapértelmezésre visszállítja. Enélkül is kellene mùködnie.

Ugyanígy mũködnek az EPSON nyomtatók is.

USB-s nyomtatót eddig nem használtunk.

Ha hexdump módba kapcsolod a nyomtatót (a leírásában benne kell legyen a módja), akkor láthatod, mi érkezett meg a file-ból.

koszi, probalom holnap

A blokknyomtató az amivel lehet pl.: vonalkódokat nyomtatni?
Ilyen öntapis szalag megy bele.

pch

Vagy akár nyugtát is. De nevezhetnénk keskeny nyomtatónak is.

A dymo nyomtatói nem jók?
pl.: dymo 34628

pch