Angol tábor

 ( hajbazer | 2009. február 6., péntek - 16:03 )

Egy jóbarátom angol tábort csinált, én pedig elvállaltam, hogy kamerámmal megörökítem az eseményeket, majd DVD-re írom neki, egykis intro-val fűszerezve. Sikerült.

Az elkészítés nem kevesebb, mint 14 órát vett igénybe. Eme időtartam egyben értendő, pontosabban tartott délután 2 órától hajnal 4 óráig. A projekt készítése során (170 W-os átlaggal számolva) 2.38 kWh lett elfogyasztva, ebből minimum 1 kWh hő formájában használódott fel, haszontalanul.

A projekt éjszakábanyúló volt, szükség volt egy energiaitalra (Red Bull).

A hosszú időtartam a felhasználható szoftverek gyengeségeinek köszönhető. Néhány alapvető probléma (az alább felsorolta több órás időveszteséget okoztak):

- TMPGEnc DVD Author 1.6-tal nem lehet úgy INTRO-t DVD-be iktatni, hogy annak ne legyen külön Track menüje, ha pedig egybeteszem a Main Track-kel, semmilyen szinten se lehet külön kezelni a fősávtól, tehát lejátszáskor állandóan lemenne az INTRO, sőt, a fősáv része lenne teljesen megkülönböztethetetlenül. Ez egy aprócska hiba, mégis emiatt kellett mellőzni a TMPGEnc DA használatát.

- Sony DVD Architect nem képes kezelni az MPEG Layer II audio formátumot, ami egyébként ugyanolyan DVD szabványos, mint az AC-3, amelyet ellenben képes kezelni és kódolni is, emiatt szét kellett bontani a forrásfájlokat és külön le kellett renderelni a hangsávjukat AC3-ba. Bár a DVD Architect felajánlotta, hogy maga átkonvertálja a forrásanyagok hangsávjait, semmilyen beállítási lehetőséget nem adott, még a bitrátát sem, úgyhogy először Sony Vegas-szal lettek konvertálva az audiósávok .ac3-ba, majd miután kiderült, hogy a Vegas normalizálgatja az audiót, ami egyrészről hihetetlenül lecsökkenti a konverzió sebességét, másrészről lehalkítja az audiósávot, erre úgy gondolom, nincs szükség, végül ffmpeg-gel lettek a sávok átkonvertálva, parancssorból.

- Óriási nehézségek adódtak az egy projekthez szükséges angol zászló animációja körül, amely forrásfájlja egy az internetről beszerzett mindössze 100 160x120-as méretű képkockával rendelkező MPEG-1. Az Ulead MediaStudio, és az Adobe Premiere is csak úgy tudja felnagyítani a kis képet, hogy a kinagyított pixelek (bár valamiféle kezdetleges élsimítás alkalmazásban van) összezavarják a váltottsoros anyag sorait és mind "Bob deinterlace" módban, mind TV-n nézve vibrál, ugrál, teljesen élvezhetetlen. Ez annak köszönhető, hogy a fent említett "professzionális" szoftverek nemigazán támogatnak olyan normálisnak mondható átméretező eljárásokat, algoritmusokat, mint pl. a Lanczos, amit mellesleg az mplayer/mencoder támogat. Meg lett próbálva mencoder-rel a szóban forgó animáció átkonvertálása nagy méretbe, méghozzá Lanczos scaler-rel ('-sws 9' opció) és a kívánt eredményt sikerült is elérni, csak sajnos egy mplayer/ffmpeg hibából adódóan, amit még mindig képtelenek voltak kijavítani (és amiről csak néhány eldugott levelezőlistán lehet olvasni és ott sem a megoldást), mégpedig azt, hogy az mplayer/mencoder néhány MPEG formátumú fájlnak az utolsó képkockáját kihagyja, tehát nem játssza le vagy konvertálja át. Ez rendkívül nagy bosszúságot okozott, mivel az animáció lényegében egy loop, ami ciklikusan ismétlődik és így folyamatosnak tűnik (mint egy anim-GIF) de az utolsó frame nélkül ugrik egyet minden ciklus végén, ami, ha valaki jobban odafigyel, meglátszik.

- Legutoljára pedig újra kellett indítani a számítógépet, mert a Media Player Classic, amely az egyetlen Media Player, ami le tud játszani DVD könyvtárakat és ezzel együtt támogatja a menüket is, lilás képet dekódolt, eddig ismeretlen okból.

Az elkészítés a felmerült problémák nélkül renderelés nélkül maximum egy óráig, teljes rendereléssel maximum három óráig tartott volna.

Éljen a modern kor!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kWh, azaz szorozva, nem osztva, ahogy a pelenka mértékegysége is nyomás szorozva sebességgel.

Jogos, javítottam :) Köszi.

Hello,

Néhány tipp:

- TMPGEnc: csak encodingra
- Amennyire jó vágó progi a Sony Vegas, annyira rossz az Architect
- authoringra, ha nagyoooon ott vagy a témában akkor állítólag a Sonic Scenarist a legjobb (én idáig nem jutottam), egyszerűbb dolgokhoz pedig a Mediachance DVD-lab(pro), sokkal hamarabb sokkal jobb eredmény érhető el, mint az Architecttel
- a Layer II nem szabványos audio sáv DVD-Video esetében, ellenben a PCM-Wav, ac-3...

------
Szavazz rám!