hajbazer blogja

Így nem kell kidobni a gépet és friss Windows 10-en maradni 2029-ig

Mostanában mástól sem pörögnek jobban a tech-média és a fősodratú online sajtó tech-rovatai, mint a Windows 10 "koporsójáról", "temetéséről", "kukázásáról" szóló kattintásvadász, riadalomkeltő cikkektől. A közvetve a hardver- és a szoftveripar fizetett hirdetéseiből élő bértollnokok mindent megtesznek annak érdekében, hogy elhiggyük, számítógépünket is egyre gyakrabban újra kell vásárolnunk. Nap, mint nap, egyre több cikkben, félelemkeltő FUD hangvétellel igyekeznek bebizonyítani az egyszerű átlagfelhasználónak, hogy a Windows 10 ideje "lejárt" és 2025-ig "kénytelenek" vagyunk új gépet venni, ha a Windows 11 nem települ fel rá, mert a Microsoft épp tollvonással avultatta el a gépünket. A HVG pl. már odáig süllyed, hogy "Lassan ki kell dobni." szlogenekkel osztogatja a sokadik Windows 10 koporsójába szöget beverő cikkét.

Arról azonban már senki nem ír, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik szeretnének Windows 10-en maradni, nem szeretnének semmit kidobni, sem újravásárolni és egyébként is a tökük kivan már a rendszerüket sújtó félévenkénti változtatgatással, instabilitással és a Microsoft arroganciájával, de mégis muszáj Windows-on maradniuk, vagy szimplán csak szeretnék a megszokott felhasználói élményt. Ezt a hiányt igyekszem most pótolni.

Interjú velem

Korábban 2021-ben, gentoojedi-nek, egy azóta kitiltott tagunknak ígértem meg, hogy részt veszek az általa indított, "Interjú a HUPperrel" interjúsorozatban. Úgy gondolom, hogy 3 év kellően elegendő volt ahhoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek személyével és a kommentszekciókban igencsak megosztó viselkedésével és munkásságával kapcsolatban, így kérdéseit (válogatás nélkül) és a rájuk adott válaszaimat publikálva talán már nem válik újra csatatérré a HUP, ha szimplán elmondok magamról néhány dolgot. Amúgy is, az ígéret szép szó és illik eleget tenni az ígéretemnek, ami az volt, hogy részt veszek az interjúsorozatában. Legalább is, jobb később, mint soha. :)

hajbazer és az unatkozó hupuk

Egyre szórakoztatóbb néha saját magamra rákeresni a Google segítségével, ugyanis annak ellenére, hogy bizonyos hupuk állítása szerint engem mindenki leszar és hülyének, "bloat"-nak, időpocsékolónak néz, mások pedig már nyilvánosan az ignorálásomra szólítanak fel mindenkit, egyre inkább szaporodnak a rólam szóló kérdések blogokban, más fórumokon. Úgyszint néhol fake bejegyzések is előfordulnak, amiket természetesen nem én írtam.

VirtualBox szenvedés

Nemrég kaptam egy VirtualBox image-t (server.vdi), amin dolgoznom kellett volna. Ezen egy Debian Lenny (jelenleg stabil) volt és szerettem volna feltenni a Pentium 3-as gépemre, amely fele annyit fogyaszt annál, amelyen VirtualBox-szal futna (80W vs. 160W), meg jobb érzés rendes hardware-en dolgozni, mint VirtualBox-on. Arra gondoltam, hogy valahogy át kéne tenni a VirtualBox-os lemezt egy fizikaira. Merevlemezem volt, be is raktam a gépbe. Megoldás azonban nem lett. A sors eldöntötte helyettem, hogy ezt nem tehetem meg. Pazaroljam csak az energiát és a CPU-t!

Angol tábor

Egy jóbarátom angol tábort csinált, én pedig elvállaltam, hogy kamerámmal megörökítem az eseményeket, majd DVD-re írom neki, egykis intro-val fűszerezve. Sikerült.

Az elkészítés nem kevesebb, mint 14 órát vett igénybe. Eme időtartam egyben értendő, pontosabban tartott délután 2 órától hajnal 4 óráig. A projekt készítése során (170 W-os átlaggal számolva) 2.38 kWh lett elfogyasztva, ebből minimum 1 kWh hő formájában használódott fel, haszontalanul.

A projekt éjszakábanyúló volt, szükség volt egy energiaitalra (Red Bull).

Honlapszerkesztés, ezúttal PHP+MySQL-ben

Honlapot szerettem volna. Hatékonyan szerettem volna. Az elsőre még van esély, hogy teljesül, bár egyre kevesebb.

Nemrég újra elkezdtem honlapot írni, ezúttal PHP-ben MySQL-el ötvözve. A tegnapi nap sikerült megírnom több, mint egy óra alatt egy szavazást, ami nem csinál mást, mint kiolvas egy táblából bizonyos értékeket, megjeleníti ezeket, illetve egy tetszőleges feliratú Submit gombot, amivel szavazni lehet. Szavazáskor a PHP script a szavazás tényét észlelve frissíti a MySQL adatbázist. Azzal is 20 percet szenvedtem, hogy a lekérdezést (QUERY) a MySQL szintaktikájának megfelelő formába öntsem. Jó mi? Egy sor 20 perc. Emellett Cookie-val ellenőriztetni kellett, hogy nehogy kétszer szavazzon valaki. Bár most csinálok ilyet először, de nem az első alkalom miatt tartott ennyi ideig, hanem a rengeteg szintaktikai és szemantikai hiba miatt. Kb. ez is 20 percig tartott. A maradék 50 perc pedig a helyes PHP és HTML kód megírásával, az adatbázissal való ügyeskedéssel (értsd: balfaszkodással) ment el, na és persze a debug-gal. Nincs olyan sor, amibe ne írnék hibát. Már nem is számítok arra, ha valamit megírok, akkor az egyből működik. Nem, 1 perc megírni, 10 perc hibát keresni. És így leszek én majd programozó, közben szétvet az ideg, hogy másoknak egy ilyen 5-10 percig tart, én meg szenvedhetek. Mi lesz ha majd egyetem után a munkahelyemen kell helytállnom. Túlóra lesz majd belőle, nehogy véletlenül legyen egy pici szabadidőm. Egész életemben ez fog kísérteni.

OpenVPN + TUN/TAP lassú

A mai napon az OpenVPN és a TUN/TAP megoldása meggyűlöltette velem az életet. A lényeg az lett volna, hogy összefűzzek néhány gépet egy virtuális hálózatra interneten keresztül. Minden gép nagysebességű kapcsolattal rendelkezik (20-30 Mbit) és fontos, hogy a munkaállomások közötti kommunikáció legalább annyira gyors legyen, mint azok internetkapcsolata. Másik érv ami miatt az OpenVPN -t választottam erre a feladatra az, hogy megfelelő titkosítással biztonságos.

Yuri's Revenge

Yuri's Revenge Windows XP alatt nem lát meglévő Red Alert 2 installációt, ami csak lokálisan van jelen (tehát nincs feltéve a rendszerre), ezért feltettem globálisan is (értsd: szetápegzével), így se látta. Feltettem egy szűz VMWare-re rakott XP rendszerre. Így se látta. Így se, úgy se. Szokták mondani, fel is út, le is út, csak most mindkettő lefelé vezet.

rTorrent és MuSeekD

A mai napom nagyrészt az rTorrent-tel és a museekd/mucous-sal való szenvedéssel ment el. Az utóbbival lehetett volna ugyanis megoldani, hogy az itthoni linuxos gépem ne csak torrent/emule letöltőgép legyen, hanem soulseek is. Mikor megtaláltam a Museek-et, nagyon megörültem, hogy lám van olyan fejlesztő - ráadásul ugyanaz aki a Nicotine-t is írja - aki nem (csak) a csicsára megy és írt egy konzolos klienst azok számára, akik megelégszenek egy 40W fogyasztású Pentium1-gyel egy több, mint 100W-os grafikus alkalmazásokat is gond nélkül elbíró erőmű helyett.
Tudni kell, hogy ez a Museek dolog egy szerverből (museekd) és egy kliensből (mucous) álló SoulSeek kliens. Hasonlóan mint az aMuled, a minimális erőforrásigényű démon fut a háttérben, letöltöget, a klienssel pedig feladatokat lehet neki adni, pl. letöltéseket berakni.

RT* = RTorrent + RTWI aztán RT73

Egyre több probléma kísért mostanában csak azért, hogy még véletlenül se érezhessem úgy, hogy ura vagyok a helyzetnek. Valaki nagyon nem akarja, hogy magabiztos informatikus legyek. Régebben úgy volt, hogy akármennyire is hülye problémával kerültem szembe - amikkel mások sohasem, hiszen csak engem szivat az élet - mindig megtudtam valahogy oldani, a "kötelező szarakodási időt" természetesen le kellett húznom, hogy minél jobban életemtől megkeseredett legyek. Mára ez már a multé. Idegeskedhetek napokig, csak arra jövök rá a végére, hogy minden hiába. Néhány megtörtént eset...

FOR ciklus, ezúttal batch-ben

Háromnegyed óra után feladtam az írását annak a batch scriptnek, aminek a feladata az lett volna, hogy egy könyvtár alkönyvtárait hozzáadja a globális elérési utat tároló, %PATH% névre hallgató környezeti változóhoz.
10 percig tartott kislabizálni, hogy a FOR parancs hogy működik és hogy a ()-ben minek kell lennie, ez a tudatlanságomnak köszönhető, rendben. Nem ismertem a Windows-os FOR-t.

Az elkövetkező időben pedig próbáltam azt megcsinálni, hogy a FOR végigmenjen a szóban forgó könyvtárakon...

WinXP@AMD64

Ki szerettem volna próbálni a Windows XP 64bit Editiont egy 64 bit-es gépen.Természetesen megint zümmög a légy, hogy még idegesebb legyek, ha meg "véletlenül" lecsapnám, kegyetlen lennék, nameg úgyis jönne helyette más, ami idegesít. Körlübelül egy percig tart, míg betölt a nagy nehezen lemezre írt Disk Manager
program, már az elején tudtam, hogy ezt az időtartamot nem lesz elég egyszer kivárnom.

lemez -> nemismerifel -> lámerizált -> szargrafikusfelület -> FAT32-t akr rárakni 250G-val, miért nem jó ha windowsból part. miért kell neki

A Tab-ot kell nyomkodni folyamatosan, megfájdul az ember kisujja. Miért én tehetek róla, hogy az egeremhez nincs megfelelő drivere ennek a Disk Manager floppy-utility-nek, illetve miért én tehetek róla, hogy a lamer felhasználók nem bírják megszokni a nemgrafikus üzemmódot, ezért nekem ki kell törnöm a kisujjam, hogy valamit tudjak kezdeni az újonnan megvásárolt merevlemezemmel.