WinXP@AMD64

Ki szerettem volna próbálni a Windows XP 64bit Editiont egy 64 bit-es gépen.Természetesen megint zümmög a légy, hogy még idegesebb legyek, ha meg "véletlenül" lecsapnám, kegyetlen lennék, nameg úgyis jönne helyette más, ami idegesít. Körlübelül egy percig tart, míg betölt a nagy nehezen lemezre írt Disk Manager
program, már az elején tudtam, hogy ezt az időtartamot nem lesz elég egyszer kivárnom.

lemez -> nemismerifel -> lámerizált -> szargrafikusfelület -> FAT32-t akr rárakni 250G-val, miért nem jó ha windowsból part. miért kell neki

A Tab-ot kell nyomkodni folyamatosan, megfájdul az ember kisujja. Miért én tehetek róla, hogy az egeremhez nincs megfelelő drivere ennek a Disk Manager floppy-utility-nek, illetve miért én tehetek róla, hogy a lamer felhasználók nem bírják megszokni a nemgrafikus üzemmódot, ezért nekem ki kell törnöm a kisujjam, hogy valamit tudjak kezdeni az újonnan megvásárolt merevlemezemmel.

Most beindult megint a telepítő, nagy megkönnyebbülést jelent számomra, hogy már rá tudja írni a partíciókat. Bár nem mertem letörölni azt a partíciót, amit a Disk Manager tett rá, hátha a Windows "telepítí" nem tud önerőből partíciót írni rá.

Már telepíti a fájlokat, kíváncsi leszek vajon tényleg kezeli a 250G-t.
Egy 64-bit-es - mivelhogy XP 64bit Edition - rendszernek már illene egyéb időigényes trükközés, patchelés vagy ügyeskedés nélkül.

Most újraindítja magát, mert felmásolta a további telepítéshez szükséges fájlokat, természetesen ismét be kell lépnem a BIOS-ba, hogy a boot-sorrendet átállítsam. Közben kihajtottam a zümmögő dögöt, bár biztos lesz valami, ami még halálra fog idegesíteni. Eddig ez volt mi jöhet még ezután.

Nem is kellett rá sokat várni:
Természetesen nem bootol be merevlemezről. Fönt villog a kis kurzor és áll, nem csinál semmit. Gratulálok, és most találjam ki mitől lehet ez. Vettem egy új merevlemezt, felraktam rá a Winfost és nem bootol be. Undorító. Megkíséreljem-e mégegyszer ráhúzni a rendszert, hátha úgy működik, bár kétlem. Megpróbálom hát CD-ről bootolni, majd kiválasztani, hogy merevlemezről folytassa. "Nagy meglepetésemre" ez sem megy. Találjam ki, hogy mi a fasz van. Akkor megpróbálom mégegyszer betölteni a rühes, lamerizált, még Advanced módban is a 137G problémáról 137x írogató Disk Managert. Már harmadszorra kell kivárnom az egy percet és szerintem ez még nem minden. Kénytelen leszek rákötni egy régi PS/2 egeret, ha nem akarok sokat szenvedni.

Már előre látom, ahogy az ősrégi Genius NetScrollt hibásan fogja kezelni és ugrálni fog a kurzor ösze-vissza.

Na bejött a DM, felismerte az egeret, biztos most mással lesz majd gond, az egérrel azért nem volt. Például fel kell rakni újra a windowst: Utat engedtem a DM-nek, hogy csak 137GB-os NTFS jelzésű partíciót hozzon létre, hátha tényleg a Winfos boot-manager-e nemigazán kezeli a 137G-nél nagyobbat bár a fejembe nem fér miért és hogy, hiszen a fájlokat felmásolja rá,
nyilván az első szektorokba, és ugyanígy a bootolás is kb. a legelső szektorokról történik. Abszurd. És most parícionáljam ketté...

Na megint újraindul. Kíváncsi vagyok most bootol-é.... Igen. Na, gratulálok M$Windows. Kezdi ezzel a mondattal a "telepítï": "The Windows(R) 64bit architecture proceses extremely large amounts of data more efficiently." Képes ilyet írni azután, hogy a 137G-nál nagyobb parícióról nem volt hajlandó bootolni. "Setup will complete in approximately 34 minutes." Semmivel sem kevesebb, mint egy 32bites, 2x lassabb gépen.

Mikor már nem vagyok annyira ideges, nem érzek késztetést affelé, hogy ezeket leírjam. Szépen lenyugszom és lehet, hogy holnap, egy hét vagy egy hónap múlva ugyanígy eljátssza velem ezt a kibervilág. Erre már nagyon sok példa volt. A mostani történet is már (nagyon)sokadik eset.

Hozzászólások

milyen geprol van szo?
es milyen merevlemezrol?
nem a DDO kavar be?

t

64bites XP simán feltelepült "AMD Athlon 3600+ x2 64bit" procis gépre. Egyedül a SATA drivert kellett integrálnom a telepítőbe nLite -tal (mivel nem volt FDD a gépben).

Az más kérdés, hogy egy idő után (néhány óra) úgy zuhant össze a 64bites XP, mint anno a WinMe (kékhalál, adatvesztés, full partíció "eltűnt", stb) :)

Egy próbát megér, ha _nagyon_ unatkozol (és van mentésed :P ), de amúgy nincs sok értelme... (több értelme van egy 64bites Linux disztrót telepíteni)

Várom a folytatást, amikor olyan alap dolgokhoz nem lesz XP64 driver, mint hangkártya ;)

(miért erőlteted egy lassan 8 éves OS halvaszületett, gányolt 64 bites változatát?)

Jogosan teszed fel a kérdést, ellenben ha Windows kell (márpedig jelen esetemben Windows kellett), akkor az nálam XP-t jelent. 9x-ről vagy ME-ről szó nem lehet ugyanúgy, mint ahogy Vistaról (egyik páros rettentően instabil, a másik bloatware).

Szeretem kihasználni a hardver adta lehetőségeket, gondoltam a 64-bites XP majd kihasználja... hát szenvedés lett belőle, ez van.

RTM

Windows XP 64-bit Edition was designed to run on Intel Itanium family of microprocessors in their native IA-64 mode.

Two versions of Windows XP 64-bit Edition were released:
Windows XP 64-bit Edition for Itanium systems, Version 2002 — Based on Windows XP codebase, which was released in 2001
Windows XP 64-bit Edition, Version 2003 — Based on Windows Server 2003 codebase, which added support for the Itanium 2 processor, was released on March 28, 2003.[21]

A válasz a kérdésedre: Windows XP Professional x64 Edition.

MOD: vagy még jobb, Vista x64

MOD 2: "természetesen ismét be kell lépnem a BIOS-ba, hogy a boot-sorrendet átállítsam." -- miért is?

"hátha tényleg a Winfos boot-manager-e nemigazán kezeli a 137G-nél nagyobbat bár a fejembe nem fér miért és hogy, hiszen a fájlokat felmásolja rá," -- works for me, 160 GiB 1db partíción, PATA

"nyilván az első szektorokba, és ugyanígy a bootolás is kb. a legelső szektorokról történik. Abszurd. És most parícionáljam ketté..." -- tudomásom szerint a MBR az mindenhol a winchester elején van, semmi köze hozzá a 'Winfos'-nak. A sor második felét pedig nem értem. Mit partícionálj ketté? a Boot Sectort?

'"Setup will complete in approximately 34 minutes." Semmivel sem kevesebb, mint egy 32bites, 2x lassabb gépen' -- x sebesség felett a gyorsulás minimális

"Szépen lenyugszom és lehet, hogy holnap, egy hét vagy egy hónap múlva ugyanígy eljátssza velem ezt a kibervilág. Erre már nagyon sok példa volt. A mostani történet is már (nagyon)sokadik eset." -- Tudod az a jó a kibervilágban, hogy ritkán játszik el veled valamit. Általában te magad játszod el magaddal.

User error, please change user.

Tegyuk hozza, a Windows telepito idokiirasainak semmi koze a valos idohoz, es nem is szamol semmit. Ezek statusz-informaciok, mint az itt nagyon szepen le van irva, vagyis hogy a telepito hol tart.
Nekem ment mar le 39 percesnek tervezett telepites kevesebb mint 20 perc alatt, persze virtualis gepen ISO-rol bootoltatva.

A Disk managert meg nyugodtan ki lehet dobni a p*aba ha nem jo. Van Partition Magic, gparted CD, sot, van peldaul Gentoo mini install lemez is, ahol meg aztan azt hasznal az ember, amit nem szegyell, akar cfdisk-et is.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

En foleg azon haborodtam fel, mert szarnak allitja be a Windows-t olyan telepitesi metodus soran, mely meg csak a kozeleben sincs az ajanlott utvonalnak, egy olyan program miatt, aminek semmi koze nincs a Winhez - de sztem meg a MS-hez se, legalabbis nem tudok rola, hogy kiadtak volna bootolhato Disk Managert -, szoval valami valahol nagyon el lett keffentve, de meg az elejen.

Eleve ez a Windows sux Linux rulez hozzaallas mellett nem tudom emberek miert nem kerulik el messzire a Windows-t es kornyeket, ha ennyire utaljak. Vagy nem is utaljak, de akkor meg minek hazudoznak rola. Ha en utalok valamit, akkor nem probalgatom, meg foglalkozok vele, elvagyok nelkule.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"Eleve ez a Windows sux Linux rulez hozzaallas mellett nem tudom emberek miert nem kerulik el messzire a Windows-t es kornyeket, ha ennyire utaljak. "

Nem vagyok Linux-rulez felhasználó és nem utálom a Windowst (a Linuxot sem), különben - ahogy mondtad - nem foglalkoznék vele. Szeretnék hatékonyan használni egy számítógépet és ennek megvalósítása félresikerült. Összesen ennyi az egész.

"hátha tényleg a Winfos boot-manager-e nemigazán kezeli a 137G-nél nagyobbat bár a fejembe nem fér miért és hogy, hiszen a fájlokat felmásolja rá," -- works for me, 160 GiB 1db partíción, PATA

good for you...

tudomásom szerint a MBR az mindenhol a winchester elején van, semmi köze hozzá a 'Winfos'-nak. A sor második felét pedig nem értem. Mit partícionálj ketté? a Boot Sectort?

Valamiért mégsem működött.

Tudod az a jó a kibervilágban, hogy ritkán játszik el veled valamit. Általában te magad játszod el magaddal.

Erre most mit mondjak, neharagudj? Én sem tudok mindent, belekerültem egy ilyen helyzetbe. Eddig nem tudom megszámolni, olyan sokszor telepítettem Windows-t különfélébbnél különfélébb gépekre és nem találkoztam még ilyen problémával. Néha komolyan azt érzem, hogy szándékosan olyan dolgok jönnek velem szemben, amikre nem tudok magamtól rájönni, de még az interneten sincs megoldás, ha pedig leírom valahova, akkor a Tiedhez hasonló hozzászólásokkal veszik el a kedvem az élettől újra.

User error, please change user.

Ez igazán bíztató, köszönöm.

Nem, a hozzaallasoddal van gond. Ha eleve ugy allsz hozza. hogy a windows fos, es ugyse fog menni, akkor tenyleg. Probald ugy kezelni, mintha opensource lenne, hatha az jobb hozzaallast szul.
A gond az, hogy nem akarsz kompromisszumkepesen hozzaallni, hanem azt szeretned a rendszeren vegigverni, amit elkepzeltel, persze sikertelenul.

Amugy ez a X GB felett nem kezeli a particiot tipikus BIOS hiba, vagyis nem a Windows a szar. Az elso particionak muszaj akkoranak lenni, amit a BIOS is el tud kezelni, hiszen a mbr-bol valo bootolas eseten meg nincs semmilyen kernel, csak a jo oreg modszerek. En mar raszoktam arra, hogy 10-20 GB-nel nagyobbra nem veszem a C: -t, mert azt biztosan minden BIOS el tudja kezelni, telepiteni meg akarhova is lehet, nem feltetlen kell a C:\Program Files mappa ala.
Mondjuk en inkabb ajanlom a Vista-t, mert sok problema, amivel XP alatt szembesulsz majd, mar megoldasra kerult, viszont a megoldas visszaportolva nem lesz. Az, hogy bloatware, megint egy erdekes kerdes. Amikor egy jatek demojanak telepitoje tobbet nyom 1 GB-nal olyankor nem kell csodalkozni, hogy minden sokkal nagyobb. Ugyanakkor a Vista eleg jol testreszabhato, nagyon sok komponens kiirthato, ha az ember nem hasznalja (eleve a nem ultimate edition sokkal kevesebbet nyom, mint az ultimate). Van egy-ket hw, amit nem tamogat, de ezek foleg regi hardverek, amit mar a gyarto sem igen tamogatott a Vista kijovetele elott. Persze ehhez megint olyan hozzaallas kell, hogy rendesen korbejarjam a temat, nem csak egy problema menten, hanem altalanossagban is. Rengeteg dokumentacio, velemeny, teszt, stb. elerheto a neten mar ahhoz, hogy elfogulatlan dontest lehessen hozni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Amikor egy jatek demojanak telepitoje tobbet nyom 1 GB-nal olyankor nem kell csodalkozni, hogy minden sokkal nagyobb
Elég szörnyű, hogy itt tartunk, hogy a fejlesztők tesznek rá, mekkora méretű lesz a játék vagy mennyi erőforrást fog zabálni. Igen, az ilyeneket tartom bloatware-nek az 1G-s demojátékot is beleértve. Engem nem érdekel az 1G-s játék és nem hinném, hogy bele kéne ebbe ilyen egyszerűen törődni. Persze senkit nem érdekel már ez a része, csak mindenki megveszi az új gépét 1-2 évente, mert a régi már "nem elég gyors" vagy "nincs benne elég hely". Nem! A szoftverek lassúak és foglalnak el rengeteg helyet, mert nem optimalizálják őket. Pl. képzeld el a világot úgy, mi lenne, ha minden játékot vagy programot Pentium I-esekre kéne megírni? Vajon milyen játékok lennének akkor? Esetleg jobbak, mint most? :P
Vajon jobban odafigyelnének-e a szoftvergyártók a kódra?
A Microsoft nem állhatna elő egy Vista-hoz hasonló tákolmánnyal, mert az ég világon senki nem venné meg.

mit mar a gyarto sem igen tamogatott a Vista kijovetele elott
Vistatól függetlenül igen nagy szégyen minden gyártó részéről, hogy nem támogatják az előzetesen gyártott hardvereiket. Találkoztam már ilyen esetekkel, ahol a hardver képes volt valamire, a szoftver pedig nem, de olyannal is, hogy valójában a hibás szoftver kényszerített új hardver vásárlására. Undorítónak tartom az ilyen helyzeteket, de komolyan hányok tőle. Azért kell pocsékolni, érted, mert képtelenek normálisan támogatni, amit ők csináltak. Csak az újakat, csak az újakat, mert "abban van a pénz". Pfujj!

Az az igazsag, hogy ezert nem ok a felelosek, ez akkor is szuksegszeru, ha a marketing okokat mellozzuk. Az ok nagyon egyszeru: egyszeruen nincs elegendo eroforrasuk arra, hogy minden altaluk gyartott akarmicsodat folyamatosan tamogassanak, egy ido utan egy fel orszagra valo fejleszot foglalkoztathatnanak. A hardver sajnos nem olyan, mint a szoftver, hogy gyorsan kidobok valami bugfixet ra, ott egy komplett uj termek szuletik egyetlen bugfix nyoman is. Persze ez penzugyileg nem egy utolso kihasznalando dolog, de ettol meg a teny teny marad.

A winyo mint eroforras egyre olcsobb. Manapsag a GB-onkenti ar nevetsegesen alacsony.
A tobbi eroforrasigeny novekedese csak reszben magyarazhato a hardverlobbi tenykedesevel. Sajnos mi, felhasznalok kenyszeritjuk ki az egyre ujabb es gyorsabb, ugyanakkor jobb dolgokat. Peldaul kepzeld el, hogyan lehetne egy fotorealisztikus hatter elott zajlo lovoldozos jatekot eloallitani mondjuk egy P2 kepessegeivel ugy, hogy a mozgas valos idoben legyen renderelve. Egyszeruen maga a hardver keves hozza. Ugyanakkor a fent emlitett parameteru jatekra igeny van. Ezt akarmilyen ugyesen is fejleszted le, sem processzorban, sem memoriaigenyben, sem pedig grafikuskartyaban nem lehetseges egy p2 kategoriaju gepnek megfeleltetni, meg ha az egeszet assembly-ben irnak akkor sem. Persze itt azert jocskan belep a futtato framework puszta onterhelese is, de a terheles nagy reszet akkor is a jatek effektiv mukodtetese fogja elvinni. A jelenlegi technologiak optimalizalasaval is legfeljebb
70-80%-ara lehetne csokkenteni a programok eroforrasigenyet feature-veszteseg nelkul.

Ugyanakkor sokminden fugg a felhasznalotol is. En peldaul egesz tavaly nyarig egy oregecskenek mondhato p3 1300 MHz-s geppel toltam az IT-s eletemet, a jatekaim/programjaim most sem igenyelnek jobb gepet, ugyanakkor mar enyhen szolva is draga lett volna a kulonfele problemas hardverek csereje/javitgatasa, olcsobban jottem ki egy uj gep vasarlasaval (es ugymond "kenyszerbol" jobb gepet vettem, mint az volt, hiszen azt a kategoriat mar nem kapni ujonnan). Szoval ez felhasznalofuggo is, nyilvan van akinek mindenbol a holnapi kell, es a tegnapi mar osoreg, ugyanakkor van aki megelegszik a kethetes technologiaval is, mert az o igenyeinek az is eleg. A gyartoknak viszont azt a piacot kell kiszolgalni amelyiktol a tobb penz folyik be, tehat folyamatosan fejlesztenek (akinek jo a regebbi technologia is, nyilvan nem fog mindennap +1 osoreg kacatot venni, csak azert, hogy deigenis fejlesszenek neki is drivert).

Visszaterve a kerdesedre, persze a gyarton is mulik, hogy mennyire tamogatja a 3rdparty driverfejlesztest a (reggebi v. ujabb) termekehez, de ez minden gyartonal mas es mas. Mig az Intel peldaul merhetetlen mennyisegu dokumentaciot ad ki, addig peldaul a Ralink, az nVidia vagy a szoftmodemek gyartoi egesz kerek nullat, es ez a paletta ket veglete csupan.
---


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Peldaul kepzeld el, hogyan lehetne egy fotorealisztikus hatter elott zajlo lovoldozos jatekot eloallitani mondjuk egy P2 kepessegeivel ugy, hogy a mozgas valos idoben legyen renderelve.
Például képzeld el, ha nem lennének ilyen játékok, amik csak rombolják az emberi természetet és erőszakra nevelnek?

Persze itt azert jocskan belep a futtato framework puszta onterhelese is
És nem tesznek az ég világon semmit, hogy ezt lefaragják.

de a terheles nagy reszet akkor is a jatek effektiv mukodtetese fogja elvinni
Amit a kód milyensége határoz meg, ergo ha nem optimalizálnak (mert minek, úgyis kurvagyorsak a gépek), akkor el is fogja venni...

draga lett volna a kulonfele problemas hardverek csereje/javitgatasa, olcsobban jottem ki egy uj gep vasarlasaval
Na ez a nagy probléma és így lesznek millió tonna hulladékok...

Valójában nekem ezzel az egész tendenciával van bajom, hogy mindenre új gép kell, de a mindennap használt appok nagyrésze (maga az OS, az office, stb.) is új gépet igényelnek, holott nincs bennük lényegi újítás, esetleg több multimédiás lehetőség. Említhetném itt ugyanúgy az Open/StarOffice-t, mint a Microsoft Office-t. Egy 50MHz-es 486-os gépen, Windows 3.11 operációs rendszeren ugyanannyi idő alatt töltődik be a Word, mint mondjuk egy mai Vista-n az arra való és az utóbbi nem tud sokkal többet az előbbinél, csak az előbb leírtakban esetleg, mégis 40x-60x (2000-3000MHz / 50MHz) annyi CPU erőforrást és több, mint 100x annyi memóriát igényel (a 8MB-hoz képest). De elmondhatnám ugyanezt bizonyos zene vagy filmlejátszó szoftverekről is, nyilván azokat már nem 50MHz-es géphez hasonlítanám. Miért is van ez? Csak azért, mert az előbb sorolt tevékenységek teszik ki a mai számítógéphasználók tevékenységének nagyrészét (és az MSN-t meg a Skype-ot nem is említettem).

Lehet, hogy ezek a dolgok így maradnak, amíg az embereknek szinte mindenben a pénz és a hierarchia (akármilyen hierarchia) a viszonyítási alapjuk. Régen – nagyon-nagyon régen – biztosan volt valami más viszonyítási alap (mivel pl. pénz nem volt – de ez is csak jelenkori logika). Mi lehetett ez...? De az is lehet, hogy nem volt viszonyítási alap, csak éltek, hogy éljenek.

:)