OpenVPN + TUN/TAP lassú

 ( hajbazer | 2009. január 20., kedd - 17:07 )

A mai napon az OpenVPN és a TUN/TAP megoldása meggyűlöltette velem az életet. A lényeg az lett volna, hogy összefűzzek néhány gépet egy virtuális hálózatra interneten keresztül. Minden gép nagysebességű kapcsolattal rendelkezik (20-30 Mbit) és fontos, hogy a munkaállomások közötti kommunikáció legalább annyira gyors legyen, mint azok internetkapcsolata. Másik érv ami miatt az OpenVPN -t választottam erre a feladatra az, hogy megfelelő titkosítással biztonságos.

A konfiguráció során minden rendben volt, a hálózatot gond nélkül sikerült felépíteni. A második kritérium, hogy gyors legyen viszont nem teljesült. Mivel a TUN/TAP interfészek valaki zseniális ötletének köszönhetően csak 10Mbit half duplexek, ezért a szokásos átlag 2.8MB/s átviteli sebesség helyett csak 430 kB/s -ot sikerült kihozni belőle. Ott tartok, hogy szétvet az ideg, mert természetesen ez is egy olyan rohadt, retkes, mocskos, szar MEGOLDHATATLAN probléma, amire semmi használhatót nem ad ki a Google és a rendszert alkotó komponensek manual-jaiban (pl. tun kernel modul) sincs semmi. Körül-belül másfél óra keresgetés után feladtam.

Természetesen megpróbáltam ezt is:

ethtool -s tap0 speed 100
ethtool -s tap0 duplex full

Mindkettőre Operation not supported hibaüzenet. Jobb ötletem nincs. Abba meg már bele se merek gondolni, mennyi szenvedés lesz a Windows-os gépeken megoldani a sebességproblémát.

Ígyhát marad az insecure, macerás FTP-zgetés, mert képtelenek voltak normálisan megcsinálni valamit és egy ilyen apró problémán csúszik el minden. Ezeket gyűlölöm a legjobban, az ilyen kicsi apró, de ugyanakkor igen jelentős marhaságokat. Bezzeg a titkosszolgálatoknak, a nagyoknak mindent lehet, ők meg tudják írni maguknak, őnekik lehet biztonságosan csinálni, csak nekem kell ilyen szarságokon fennakadnom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ennek a beállításnak szerintem semmi jelentőssége nincs a valódi elérhető sebesség szempontjából, ez csak egy flag, ami azért van ott, mert az ethernet interfésznél van egy ilyen attribútum ami null értéket nem vehet fel. Az openvpn egy SSL alapú VPN megoldás, aminek a jellegzetessége, hogy a csomag újraszegmentálás miatt növeli a latency-t. Különösen, ha TCP felett csinálod, érdemesebb emiatt inkább UDP-re beállítani. Vannak protokollok, elsősorban az SMB, ami nagyon érzékeny a latencyre, jól sejtem, hogy te éppen ezzel probálkozol?

PPTP, bár biztonsági szempontból nem kifejezetten tökéletes, de közvetlen csomag encapsulation alapú, tehát nem szegmentál újra. Viszont elég spéci tűzfalbeállításokat igényel, hogy pl. NAT-on átjusson. Hasonló képpen az IPSec is, viszont azt még nagyobb rémálom beállítani és a NAT traversal is egy teljesen külön tudomány hozzá. Viszont ezek a megoldások az SMB-t elég jó sebességgel viszik át.
---
Linux is bad juju.

Nem tudom mennyire stabil UDP-n a cucc... nem biztos, hogy a legjobb otlet.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

UDP alatt megy a dolog és eddig stabil volt, viszont mind FTP-n, SMB-n és HTTP-n kb. ennyi a sebesség. Gondolom az nem jelent semmit, hogy egy SCP/SFTP kapcsolatkor is megy 2.8MB/s-sel, mert az gondolom nem szegmentál újra.

Es a jo oreg PPTP? Azt meg a windows is nativan tamogatja. Van server (poptop), linuxos kliens is. Igaz, a jo oreg ppp demmon kell hozza, de istenem...
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

a problema allitolag az, hogy tcpn a congestion control miatt fos a teljesitmeny. :) udpt nezd meg.

Azért elég abszurdnak tartom (ha igaz), hogy az OpenVPN tényleg nem képes nagyobb sebességgel átvinni, ~400 kB/s-nél megáll a móka és viszlát, amikor lassan már házhoz viszik a 100Mbit-et.

scp is lassan masol? nekem upc 20csomaggal letoltes:

bandi@xxx:~$ scp :turbodelphi_en.iso.zip .
turbodelphi_en.iso.zip          3%  20MB  1.9MB/s  05:17 ETA

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

SCP/SFTP-n is ugyanolyan lassú, ha OpenVPN-en keresztül nyomom, ha nem, akkor jó a sebessége.

Régóta használok openvpn-t több helyen, nagyon jól műxik, és nem találtam lassúnak.
Egyszer szívtam adsl-es kapcsolattal az mtu miatt, de beállítottam és azóta műxik:
http://openvpn.net/index.php/documentation/faq.html

--
http://csuhai.hu

Szerencsés ember vagy, hogy Neked nem jönnek elő ilyen hülyeségek. A nem találtam lassúnak alatt mit értesz? Próbáltál már 10 Mbit/s-nál magasabb átviteli sebességet kihozni belőle?

MTU-s dolgot ki tudnád fejteni bővebben?

A FAQ-ban egy mukk nincs sebességproblémákról.

Köszi.

hello! régi már a bejegyzés, ezét reménykedem hogy találtál megoldást:)
sajnos nálam is hasonló a helyzet, nem megy gyorsabban mint 10mbit:(
tele van ezzel a net, sokan szenvednek vele, de megoldás sehol...

Ugyanez a problémám... 240 mbit/s-es UPC-s netem van, VPS tudja az 1000 mbit/s-et, de a sebesség csak 10 mbit/s. Sírnék az örömtől ha tudnék UDP-t használni mert azon eszméletlenül gyors, de bátyám melóhelyén proxy van és az OpenVPN csak TCP-n megy át, UDP-n nem :'(