Megjelent a MorphOS 2.2

Tegnapelõtt megjelent a MorphOS legújabb frissítése, a 2.2.

A 2.0 és 2.1 felhasználóknak ingyenes frissítés fõleg hibajavításokat tartalmaz, de néhány olyan újdonságot is, mint pl. a Kryptos nevû TrueCrypt alapú, vagy féltucat filesystemet támogató lemez-titkosító alrendszer, vagy a rawdisk-handler névre hallgató utility, amivel Unix-szerûen, fileként is elerhetjük merevlemezeinket, partícióinkat és általában véve storage eszközeinket.

Ezenkívül GUI fejlesztések és bugfixek, Unicode-kezelési és lokalizációs fejlesztések, egy rakás frissített "külsõs" komponens mint pl. új OpenSSH, hibajavítások a grafikus driverekben, és sok más egyéb apróság is helyet kapott a 2.2-ben.

A részletes release notes elolvasható itt.


Erõsen customized 2.2-es MorphOS, Efikán (klikkre megnõ)

És további félhivatalos fejlemény, hogy a következõ, 2.3-as update-tel a fejlesztõk a Pegasos I/II és az Efika mellett immár a PowerPC-s Mac Minit is szeretnék támogatni.

Hozzászólások

Régóta nemkisérem figyelemmel a morphos-t. Van már rá normális brózer?

pch

Van egy webkit-alapú browser-kezdemény, a Sputnik. Itt a blogban is írtam róla régebben. De a 2.0 óta (nyár közepe) nem frissült, és újabban a készítõjét sem nagyon látni a fejlesztõcsapat környékén... :|

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hat egyreszt a Voyager pluginjei csak Voyagerrel mennek, masreszt azzal a Flashpluginnal konkretan l*faszt se ersz 2008-ban. Az IBrowsehez is lett kozben Flashplugin, de az is ilyen Flash 4 max, meg ilyen tortenelem elotti dolgok... Mivel jelenleg *NINCS* normalis Flash implementacio az Adobe-felen kivul, ezert a kerdes is ertelmetlen. Majd ha a Gnash kigyurja magat annyira, hogy er valamit, akkor el lehet tanakodni, hogy hogyan portoljuk. De amig Linuxon is viccszamba megy, addig inkabb hagyjuk.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

a macmini mellett realis dolog varni, hogy valaha ibookon is futni fog?

Az iBook annyiban nehezebb dio, hogy meg kell irni a powermanagement unit kezeleset, plusz a belso billentyuzet/touchpad nem USB-s hanem ADB-s, amit szinten kulon kell kezelni, es meg van nehany hasonlo opcionalis "aprosag" (pl. az AirPort, ugye). Mindenki azt remeli, hogy a Mac Mini csak az elso tamogatott PPC-s Mac lesz... De ehhez meg sok csillagnak kell egyutt allni.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Szia Charlie, hogy megy ennek most a regisztrációja/megvétele? A pegámhoz csak 1.4.5 van, de szeretném lassan frissíteni a gépet. Regtool a 2.x CD-ről bootolva, aztán paypal meg ilyenek?

Láttam, hogy a 2.2 ingyen frissítés azoknak, akik kifizették a 2.0-át. Azt lehet tudni, hogy ha most kifizetem, akkor meddig állnak rendelkezésre ilyen ingyenes frissítések?

Igen, bootolsz a 2.x CD-rol, es RegTool. Egyebkent a 2.x CD-je egy teljeserteku "demo", ami azt jelenti, hogy 30 percig mukodik, aztan timeoutol. Fel is installalhatod, HDD-rol is mukodik, csak ottis 30 perc utan paff. Hasonloan az Amiga PowerUP 1.4.5 verziohoz, csak ott a regi szep idok emlekere ingyenes a regisztracio, itt meg ugye PayPal elotte.

A regisztracio utan kapsz egy a gepedhez tartozo morphos.key-t, amit a DEVS:-be masolva aktivalhatod a rendszert. Ezutan nem fog timeoutolni. Fontos tudni, hogy ezt a kulcsot nem viheted masik gepre, mivel a rendszer osszehasonlitja a kulcsban levo es az alaplapbol kiolvasott hardver azonositokat minden bootkor, es ha nem egyeznek, akkor visszavalt demo modba a rendszer.

A meddig lesz ingyenes update-rol pontos info nincs, azt leszamitva, hogy a tovabbi 2.x update-ek ingyenesek lesznek annak, aki megvesz egy barmilyen 2.x-et. De hogy pontosan hany ilyen update lesz, azt nehez megmondani. Szerintem nehany meg biztos, mivel most jon a 2.3, amiben mindenki remenyei szerint bevezetik majd a Mac Mini tamogatast (hol kell lekopogni), ami talan nehany uj vevot is jelent majd, az uj platform miatt, es hat azokkal is eleg rosszul adna ki magat, hogy ezutan egybol a 3.0 jon, ami meg ismet fizetos lesz.

Szoval en nem tartanek tole, hogy kidobott penz lesz. Vegulis a 2.0 eppen fel eve jelent meg, ami nem sok ido, es nem olcso, es ezzel "odafent" is tisztaban vannak.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-