Ubunturól Debianra

 ( hcpeter | 2008. december 13., szombat - 10:32 )

Sziasztok!

Elhatároztam magam, hogy váltok Ubunturól Debianra, Debian alatt pedig KDE-t akarok használni. A kérdésem a következő lenne: a repok ugyanolyan frissek-e mint Ubin, kernelfrissítések ugyanúgy jönnek? Olvastam régebbi csomag függőség problémákról, ez mennyire áll fenn? Nézegettem how-to-k után, de míg a net tele van Ubuntus howtokkal, debian-osat nem találtam olyan sokat (gondolok itt egy ubuntuguide szerű összefogló oldalra).
Tehát a kérdésem, hogy mennyire fájna Nekem a váltás, azért is akarok Debiant, hogy a megszokott apt-get -el tudjak telepíteni, maga a rendszer ismerős legyen.

Köszönöm szépen a válaszokat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hello!
Szabad tudni miért akarsz váltani? Sok ember fordítva szokott tenni,magyarán debianról ubuntura vált.Melyik ágat szeretnéd használni. A stable ágban a csomagok viszonylag régiek viszont nagyon stabilak. A testing ág lehet az arany középút ,mert avval nem nagyon szokott baj lenni és frissnek lehet nevezni a csomagokat.
Azt nem nagyon hiszem hogy nem találsz a neten elég how-to-t debianhoz,mert majdnem annyi van mint ubuntuhoz.Amikből én szoktam szemezgetni az a hupwiki debianos része és a debian.org oldalon található leírásokból.
Sok sikert hozzá bár manapság a debianon sem kell sokmindent heggeszteni hogy normálisan menjen.

Üdv.

Debianból desktopra tényleg a testing használható.

Én is hasonló cipőben járok, korábban Debianról migráltam Ubuntura, és egyre kellemetlenebbül érzem magam: teljesen olyan mint a windows, csak kevesebb driverrel. Nem determinisztikus működés (megy, aztán egyszer csak nem egy program), rendszeresen újra kell indítani, fagyások, a programok random módon szállnak el.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Sziasztok!

Mindenképpen testing-et akarok feltenni, a váltás oka pedig: KDE-t szeretnék használni, és Kubuntu valahogy nem jött össze (igaz 6.10 táján próbálkoztam vele, de tiszta bug volt, valahogy nem akart jól menni sehogy se).
Egyébként elég sokat kellett nekem hegeszteni ubuntu alatt is, azért gondoltam debianra, hogy ismerős legyen a dolog.
Kubuntuval másnak tapasztalata, rossz vagy jó, érdemes-e kipróbálni 8.10-et?

Aucs, rossz helyre válaszoltam... bocsi!

"igaz 6.10 táján próbálkoztam vele, de tiszta bug volt"

Nem sok esélyt adtál neki :)

--
Debian lenny

Hát lehet hogy igazad van;)

Talán kellene adnom egy második esélyt... Csak kicsit utánaolvastam, nem nagyon dicsérték...

Erre jo a livecd :)
Letolt, ujrairhato cd/dvd-re vagy usb stick-re folir es lehet tesztelni :)
_______________________________________________________
UBUNTU 8.10 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

Pont ez az!
Kubuntu live cd-ről még a particiómat se ismeri fel automatán, ubuntu bezzeg igen... (kézzel persze tudom mountolni), meg net se megy rögtön a laptopon... De most újra megnézem, hátha:)

Kb 4 éve használok Debian-t, előtte suse-t. Barátnőmnek, haveroknak telepítettem Kubuntut/Ubuntut néha, arra gondolván hogy egyszerűbb lesz a kezelése, beüzemelése. Ennek ellenére kb. ugyanannyit kellett gépészkedni vele mint egy debiannal. Pl.: wifi, userspace clockmod. ezért maradtam Debian-nál. jelenleg az unstable ágat használom, és meglepően stabil :-) A csomagkezelő függőségi problémával nem találkoztam a 4 év alatt. A rendszerem tartalmaz forrásból forgatott cumót is (ndiswrapper, mplayer). Csatlakozom előttem szólóhoz abban hogy a net tele van debian-os leírásokkal. Nincs ami nincs.

mplayerre szerintem jo a
www.debian-multimedia.org
-os repo

Kösz a linket, megnézem!

na meg ha valami nem megy, itt a hup.hu :)

------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code

unstable/sid üzemel nálam több desktop gépen, laptopon, sőt még a home-"szerver"-en is. Semmi gond velük. Csomagok rendben vannak és frissek. Ubi is a debian unstable-ből "lopja" legálisan a csomagokat.
Debian kernellel nem volt még bajom, bár a legtöbb gépemen vanilla üzemel.