Számítógépes hiba okozta a Qantas légi balesetét

Egy számítógépes hiba miatt csökkent hirtelen a magassága egy Qantas-gépnek még október elején, közölték pénteken ausztrál légi biztonsági szakértők. Még vizsgálják, hogy egy katonai adóállomás, vagy egy, a kabinban lévő elektronikus eszköz okozta-e a hibát. Az ausztrál légitársaság gépén 14-en súlyosan megsérültek, amikor az Airbus A330-as egymás után kétszer nagyot zuhant Ausztrália nyugati partvidékénél.

Az eset körülményeit vizsgáló szakértők pénteken nyilvánosságra hozott, előzetes jelentése szerint a számítógépes rendszer egyik eleme egy hiba miatt rossz adatokat küldött a repülés-ellenőrző egységnek, a robotpilóta leállását eredményezve. A szakértők azt azonban még nem tudják, hogy mi okozta a hibát az egyébként nagyon megbízható berendezésben, amelynek részletes tesztelését hétfőn kezdik meg az Egyesült Államokban.

A hibát az ausztrál haditengerészet egyik kommunikációs adóállomása, vagy az utastérben használt elektronikai eszköz is okozhatta, bár ezeket a lehetőségeket nem tartják valószínűnek a légi biztonsági szakemberek.

A Qantas légitársaság Szingapúrból az ausztráliai Perth városába tartó gépe először kétszáz métert zuhant, majd a magasság visszanyerése után nagyjából 120 métert. A hirtelen magasságcsökkenés miatt 13 utas és egy légiutas-kísérő súlyos sérüléseket szenvedett, és a fedélzeten lévő további 313 ember nagy része kisebb zúzódásokkal megúszta az esetet. A gép az Ausztrália nyugati partvidékén található Learmouth katonai bázison hajtott végre kényszerleszállást.

(index)

Hozzászólások

Arról nem szól a fáma, hányan szartak be... Nem semmi élmény lehetett.

Vidámparkban van valami szabadeséses cucc. Álatlában a vege előtt finoman megáll. :D

Tudomásom szerint a nagyobb és fontosabb rendszerek optikán kommunikálnak, hogy ezt hogy birta megzavarni egy rádióakármi, ami fölött gondolom már nem egyszer repültek el. Általában a zárt fémdobozokban tartott áramkörök az ilyesmire nem érzékenyek. Hosszú vezetékek szoktak antennaként viselkedni, de ugye ilyen nincs mert optika van. Vagy mégis rezen megy az adat?

Persze főbb rendszerek gondolom redundánsak, esetleg még melegtartalék is van.

Ha nem igy van akkor javitson ki valaki.

Tevedsz. A gepekben tobb kilometer kabel tekereg. Optikai kabeleket nem nagyon hasznalanak, mert a repiparban nagyon kicsi a vallalkozoi kedv. Altalaban az utasgepeken akkor alkalmaznak egy uj technologiat amikor az mar teljesen bolondbiztosnak es megbizhatonak bizonyult, ugyanis tul nagy az uzleti kockazat.
A rendszerek altalaban ketszeresen vannak tulbiztositva, de a avionikanal nem ritka a haromszoros, otszoros tulbiztositas sem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ezt azert kicsit pontositanam.
A "szabadeses" akkor kovetkezik be, amikor a repulogep fuggoleges gyorsulasa megegyezik a foldi gyosulassal (cca. 9,81 m/s^2).
Ez kulonosebben nem jelent megterhelest a madarnak,mert ilyenkor nem csak az utasokra, hanem a ra is 0G terheles hat. A problema ott van, hogy a gep folyamatosan gyorsul, emiatt elerhet egy olyan sebesseget, amikor a magassagi kormany teljes kiteritesekor olyan ivelt palyara kerul amin az ebredo gyorsulas meghaladja a gep meretezesekor hasznalt terhelesi tobbest. A nagyvasak altalaban 2,5-4 G elviselesere vannak felhasznalastol fuggoen tervezve erre jon ra a gyarto orszagban ervenyes 1,08-1,3-ig terjedo tehnologiai szorzotenyezo.
A gep aerodinamikaja es kormanyszerkezete hatarozza meg mekkora az a sebesseg aminel a teljes kormanykiteritesnel olyan terhelesek lepnek fel amitol a gep "szetesik a levegoben".
Amikor pl. Hanytato-hintalo (NASA sulytalansagra kikepzo gepe) repul, a gepet eloszor nagy magassagban lelassitjak a legkisebb repulesi sebessegre majd meredek sullyedesben a hajtomuvek segitsegevel gyorsitanak amig elerik a 0G-t. (0G szabaesesben nem elerheto, mert a legellenallas miatt a gep lassabban gyorsul es egy ido utan stabilizalodik a sebessege.)
Amikor a gep megkozeliti maximalis felveteli sebesseg hatarat egy parabola-palyan haladva lassitanak vissza normal repulesi sebessegre, vagy emelkednek vissza az indulasi magassagra.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "