Haiku/openbeos

A haiku a régmúlt BeOS nyílt forrású variánsa. Gyakorlatilag szeretnének egy nyílt forrású BeOS létrehozni, amely ráadásul kompatibilis a BeOS R5 kiadásával. Páran biztosan szívesen beszélgetnének erről az OS-ről itt a hup-on is, de nincsen értelme flame jelleggel más topicokban offtopic szálként erőltetni. Legyen a haiku-nak is külön topicja.

Hozzászólások

BeOS-t sokáig használtam, az első olyan rendszerem volt, ami nem MáStól származott.
Nagyon szerettem. Csak félek, hogy mire véglegessé válik a Haiku, már idejét múlt lesz. De ne legyen igazam.

Én nem tudok róla (de ez nem zár ki semmit) és nem is nagyon kell azt erőltetni szvsz. :)

Az IBM beállt a Novell Süsü Linux (Enterprise) mögé (x86 alapú szervereire ezt ajánlja vagy Win2k3 ill. Win2k8 -at, pSeries szervereire meg van AIX...). Emellett létezik egy Redhat/Süsü alapokon fejlesztett, főleg IBM dolgozók által (desktop/notebook környezetben) használt Linux disztró (nem jut eszembe a neve és biztos használja más is... valami OpenClient vagy mi).

Ha meg Win* kompatibilitást szeretnél ingyé', akkor Linux + Wine vagy ReactOS.

OS/2 utod az eComStation, most van belole 2.0 RC5.
www.ecomstation.com

Free/open OS/2 fejlesztes is van, osfree neven (www.osfree.org) - ez allitolag az IBM-tol kikerult forraskod faragasa. Van letoltheto verzio.

Ezeken kivul van meg a Voyager project, ami egy OS/2 utod lenne ugy, hogy valami "aktualbazisra" drotoznak ra az OS/2 objektumorientalt feluletet a WPS-t. Ezen hazai fejleszto is dolgozik.
http://wiki.netlabs.org/index.php/Voyager
http://voyager.netlabs.org/en/site/index.xml

Az elmult evekben volt nehany idea, ezek kozott szerepelt, egy *BSD based rendszer, aminek a tetejen egy virtualis gepen menne az OS/2 free/open valtozata, kozel 100%-os kompatibilitassal.

Aztan volt olyan, hogy legyen mezei linux kernel, amire virtualis gepen vagy nativ rahekkelnek egy wps klont es az OS/2-es cuccok futnak rajta rendesen.

Az a baj, hogy nehany orosz megszallotton es Adrianon kivul nem sok fejleszto van.

Mai napig hasznalom az eComStationt. Kicsi eroforras (Amd Thunderbird 850 MHz, 384 Mb RAM, Matrox G200 VGA)

Plusz van egy P3-as OS/2-es gepem a munkahelyemen a sarokban, kb 3-4 ev nem is lattam, egy ftpd megy rajta. Az elobb emlitett 3-4 evvel ezelott kellett procihutot tenni ra, mert a regi megallt, aztan gombnyomasra indult. Azota megy..

parallels ala valakinek sikerult felraknia? nem nagyon ismerem a virtual image tipusokat, nem tudom hogy lehet a publikus wmvare image-bol vagy raw-bol felhuzni.

pont tegnap gondoltam ra hogy kene egy ilyen topic :)
szinten tegnap sikerult beizzitani virtualbox ala halozattal egyutt, fel is toltam ra egy firefoxot
de iszonyat lassu...
ez a virtualbox miatt van, vagy ez ilyen es kesz?

fejlesztes szempontjabol mennyire hasznalhato jelenlegi allapotaban? itt elsosorban ilyenekre gondolok, hogy gcc, sdl, gtk, qt, stb

igen, en is ugy gondoltam hogy hasitania kell
csak vmware alatt meg nincs halozatom, de lehet hogy majd turazok meg rajta egy kort

igazabol az eeepc-re lenne nagyon jo felhegeszteni, de ehhez a lan/wifi/hang cuccoknak menniuk kellene, legalabb annyira hogy egy firefox+internet es mpg4 filmnezes menjen, annal tobb nem is nagyon kell

addig meg max. jatszadozok a slax-szel rajta...

Nos az eeepc 701+haiku (28506 build) egylöre jól működik. Egyelöre a haiku teljesen alkalmatlannak tűnik pl: laptop felahszálásra, legalábbis eeepc -n tutira az.
Tapasztalataim:
- eszeveszett sebeség. (nem új, ez beos :)
- a 2Gb ramból 4% -ot használ alapból, tehát cirka 90-100Mb értékben
- a proci elég (630 mhz pentium M). ezen a vlc is akadás mentesen képes volt asf -et játszani fullsceen -ben

- Az intel vidkarit 2D -ben jól hajtja, az i915 3D képességeiről viszotn 0 a hír
- a netsurf bongésző belövéséhez kellett az opnssl csomag.
- egyelöre ami erősne bug, hogy ha read only lemezt akarsz read/write módban mountolni, akkor dob egy fehér halált helyből
- a card reader ok, és a pendrive, külső vinyó (usb) kezelés is ok.
- az installere jó. (van neki, csak el van dugva. A bootman dettó)
- a hang kizárólag a szintén letölthető oss haiku portjával megy

- lan,wifi teljesen halott, ez nagyon sziven üt. wvdial egyelöre nincsen, így esélytelen mobil netet rádugni. (a linuxos szkriptemet akartam bátírni rá) a két kártya atheros drivert igényel, ami nyílt lett, de haiku protról egyelöre szintén 0 a hír. (csak nyávogás van eléggé erősen, hogy kéne)

- webcam értelemszerűen teljesen döglött
- nagyonnagy gond, semmiféle apm/battery támogatás nincsen. Gyakorlatilag 0. Íyg még azt sem tudod mikor van merülőfélben a noti.

Asztali gép (legalább 6 éves ibm netvista p3 800mhz, 512 SDRAM, 20GB vinyó)
- vlc ok, eszik/iszik mindent
- memóriakezelés, lemez kezelés elsőre nekem ok. Bár egy ubuntu live cd-vel készítettem neki a partíciót, és az fs type választást, mert a haiku drive setup -ja egyelöre nem tudja ezeket.
- sebessége ok, stabilitás szintúgy. DVD is jól játszik
- Csak akkor tudom kihasználni, ha egy min: 22 colos LCD monitort kötök rá, ugyanis a geforce kártya+tv -out egyelöre megoldhatatlan feladatnak tűnik a betv-out, és egy másik szintúgy tv-out program számára. (hullámzó képet csinál, használhatatlan)
- tv kártyám pöccre megy a beos-os driverrel. (bt878)

Ha a megjelenítő problem elhárul, a multmiédiás igényeimet kiszolgálja.

Első ítélet: egyelöre ebben a formában a haiku kb: a 2002-ben használatos gépek meghajtására tud alkalmas lenni. Az összes programja gyakorlatialg elavult, 95-97%-uk 2004-2005 elötti. Csak akkor alkalmas napi használatra ha...
- tuti kompatibilis a géped a beos-al
- annyira régi, hogy beos-t még elviszi frankón, és van olyan mákod, hogy kompatibilis vele
- komoly munkát nem végzel rajta (pl: esélytelen,hogy ha küldenek neked egy doc -ot meg is tudd nyitni.)

Jelenleg alkalmas a haiku:
- alap levelezésre, és netezésre. (flash,java nélkül persze)
- videók, és főleg audió átkódolására
- tv nézés,mulitmédiás megjelenítés
- pici játékok
- alap szövegszerkesztésre, ha tudod, hogy az anyagot küldheted office97-es doc, vagy rtf formátumban. (ha nem ebben kapod, bajban vagy)
- irc, IM,torrent, teát ilyen netes funkciók ellátására.
- még ma este utánnanézek, hogy az legfrisebb abiword megy-e beos-on, mert az támogatja az újabb msoffice .doc, és az odf fájlokat is. (ima indul)
- utánnanézek, hogy gnumeric, vagy valami hasonló létezik-e.(elővettem a rószafüzért is)
- tesztelem a magyar MaBe (magyar nyelvű, és hangú szövegfelolvasó) programot.

Még 1 dologra tudom elképzelni, ha egy minipc-n megoldod a kompatibilis hardver gondját, és belősz vele egy multimédiás gépet, amin rendszeresen dvd-t, filmeket, képeket nézel, zenét hallgatsz, stb....

A többi kis apró dolgo megoldható. Jó háttérkép, bejelentkező hang felmásolás, beállítás, stb....
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

CD-n megvan :))))
A webbizes lapot nem én akartam lezárni, hanem a szolgáltató látta, hogy kicsi, de annál aktívabb közsség lvassa, és közölte velem, hogy a köv. hónaptól 12e lesz a tárhely. (az akkroiban komoly pénz volt) ráadásul havonta. Akkoriban még erősen középsuli, anyámék átlagos polgári család, akik próbálják túlélni a rendszerváltást, (gondolom mindenki simeri a '90-es időket) szóval vállalhatatlan teher lett. Annyi időm még volt, hogy leszedtem az oldalt, amoylan snapshot jelleggel, és felírtam egy cd-re. Aztán rötölték is a fenébe. (asszem a mentés után cirka két napra rá)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Jól látod a dolgot.
Egyébként mókás volt, nagyon kezdő, és amatőr voltam. Botrányosan xar volt az oldal,(szerintem a net legrondább lapja) de annyira spéci, hogy következő chip számban a hónap weboldala lett.
Lehet meglátták, és gondolták hátha el vagyok eresztve zsével, vagy a fene tudja. :))))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Egy full bebits mirror kéne nekem.
Van pár CD-m tele BeOS holmikkal (BeShare rlz :), van egy "gigabeos" nevű lemezem, ami egy majdnem teleírt DVD :) Ezzel fogok majd eljátszani 7végén, hogy mi megy, és mi nem. Tehát építhető-e belőle egy disztró, ha végre lesz haiku 1.0, vagy sem!.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

ha nem eszeveszetten sürgős akkor megnézem otthon hol van ez a tükör. azért kell az idő mert tényleg elég gáz előkeresni a lemezek közül (elég szórakozott & trehány vagyok és semmi sincs feliratozva). némelyik tokban 2dvd + 1cd van lepréselve :( és ebből van párszáz. ha jól rémlik a honlapot tükröztem, a linkeket pedig átírtam kézzel a letöltött játékokhoz. huhh anyám nem voltam százas, ha tényleg jól rémlik.

--
senki földjén, senki fia

A lényeg, hogy ezek megvannak és nem vesztek el a semmibe.
Most melyik lenne a jobb? 3 órát szenvedni az up to date, használható szintig történő javításig, vagy valahonnan a világ távoli végéből előkeríteni a dolgokat, amiket lehet soha többé, senki nem tud megszerezni?
---
Powered by Áram

A BeOS halálába több tényező játszott szerepet.
Először is az apple sem nézte jó szemmel (súlyosan macos killer Os volt) és az ms szem szerette. utóbbi több aknamunkát is végzett a Be Inc ellen (így buktak el egy japán szerződést, amelyben a BeIA beágyazott beos platformot szállították volna a sony net panel gépéhez) A szerződés meghiusult, amiből per lett, és meg is nyerte a Be, csak már későn. (kb: 1-2 hónapra azután, hogy a palm megvette)

A BeOS halála jósolható volt. Gassé szerintem rosszul mérte fel, hogy hol az az egyensúly, amikor nem beleszólni egy egyébként remek koncepcióba, és aközött, hogy némi rugalmassággal a gyártók, IT-s cégek igényeihez igazodjon kicsit.

Másrészt amikor kiderült, hogy a BeInc -nek komoly anyagi gondjai lettek, vérre menő vitákat folytatott a közösség arról, hogy a BeOS forrását meg kell-e nyitni, vagy sem. Mindeki lehülyézett, hoyg nem, nemkell, mert a nyílt forrás gány, xar, és különben is, hisznek benne, de jajjéhenhalnak a programozók, ha a nyílt forrás felé megy a világ. (van olyan ex beos ismerősöm, aki azóta is ezt vallja)
Akkor még voltam annyira akítv, hoyg a BeInc -nek is írtam ,hogy nyissanak forrást, mert ha beüt a legrosszabb, a beos meghal végleg. Válaszra sem méltattak. És bejött. a be meghalt, vele együtt a forrás eltűnt a palm féle fekete lyukban, és ennyi. 7 év kellett a faantikusoktól, hoyg egyáltalán egy 1999 -es színvonalon összekalapáljanak valamit, ami megszólalásig kívül-belül BeOS (de a haiku nem az, tehát tekinthetjük a beos halottnak), ahelyett ,hogy alkalmazások, és egyébb fejlesztésekre ment volna az idő.
(nem vagyok boldog attól, hogy nekem lett igazam.Mai napig a legkedvesebb rendszer számomra a BeOS, de sajnos így lett)

szvsz ha a google valamilyen módon nem segíti a haikut, szvsz még mindig debug land lenne a parancssoros kernel. (de majd jön walaki, vagy miqlas, és jól megkövez ezért:)
Aztán jött a zeta. Ugye bernd féle lopott BeOs-a. írtam neki, a BeShare-en (és vitáztunk) hogy a pénzt inkább arra költse, hogy a forrást megveszi a palmtól. Még oda is adták volna neki szvsz ha nagyon akarja. De nem, usd tízerzeket költött arra ,hogy a zetává pofozzanak egy lopott BeOS 5.1 rendszert, és jogok nélkkül árusítsa. Mondtam neki, hogy ez faxság, mert egy nagyon feladat specifikus, beszűkült driver/program ellátotsságú lopott szoftot akar eladni, aminek sem piaca nincsen redmond ellenében, sem pedig jövője. Annyira felbaxta ezen az agyát, hogy levágott a beshare szerveréről. Szóval ez vezetett ide.

Most Bernd egy előszőr zebuntunak, nevezett disztrót csinál, ahol egy ubuntut akar BeOS/zetává alakítnai ,és -gyanítom- árulni. Az ötlet nem lenne rossz, én is játszottam a gondolattal, hoyg ez talán megoldás, de a végeredméyn messziről sem ugatja az eredeti beos-t. (kb mint dávid ibolya, és a nő fogalma. ég és föld)
Bolond az az ember én mondom.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Updated:
Gondoltam gyorsan utánnanézek (nagyon érdekelt), de úgy tűnik, hogy ami létezik abiword beos-ra, az túl régi. Ergo: első nekifutásra esélytelen, hogy magadon kívül más számára is doksit szerkessz meg, vagy a mások által küldött doksival bármit is kezdjünk. (hacsak nem valami 2004-2005-ös formátumban van a doski)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Be végnapjai előtt valaki kicsórta a forrásokat, elég sokat, de nem mindet, az is igazából egy hablaty, Tibivel belenézegettünk, volt abban R3-tól kezdve preR6-ig minden...
Bernd cége az yT csinálta az R6-hoz a local_servert és árusította a BeOS-t Németországban, s úgy gondolta, ez megfelelő jogalap arra, hogy a kilopott forrásokból rendszert építsen, beköszöntött hát a Z/Beta időszak.
Bernd volt oly ügyes, hogy a legtöbb embert átvágta, zsbükből a pénz kihúzta, szívükben a reményt megtörte.
Aztán mikor neten beszólt neki az Access, azonnal beszüntettek minden munkát, mert a jogalapot igazolni azt nem tudták.
Kb. ennyi.
A Zenvenosba később belekezdett Bernd pár emberrel, de ki is paterolták a szűrét, mert nem tetszett a világnézete a többieknek. (FIXME)

Strogg, jól gondolod az a beszólást :)

gcc : 2.95.3, 3 és 4
sdl : van
gtk : nincs (régi)
qt : nincs (régi)

Fejlesztő kedvűeknek:
http://haiku-files.org/
http://ports.haiku-files.org/
http://osdrawer.net/

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

nem kövezünk meg, nyugi :D
amúgy tényleg sokat köszönhet a Google SoC-nak a Haiku. nem azt mondom, hogy önerőből nem jutna el idáig, de hogy nem ilyen "hamar" (a hamar relatív ;), az biztos.
persze senki se várja, hogy pár év alatt M$ killer lesz a Haiku, de ha bekerül a köztudatba, akkor megmaradhat.
amúgy nekem megvan original BeOS dobozos változat. emlékszem anno egy 233MHz MMX-en, 32MB RAM-mal a következő programokat futtattam egyszerre gond nélkül: CD írás, TV nézés, IRC, ICQ, web, mail, BeVice (C64 emulátor), BasiliskII (Mac emulátor, OS 8). Ha ezt win alatt csináltam volna, tuti megfeküdt volna a rendszer... :)
---
www.haiku-os.hu

Reális jövője szerintem akkor se lett volna a Zetának, ha megveszik a forrást. Azért szépen kicsinosították, jobb volt mint a semmi. Szépen fogyott is a német teleshop-ban. Az hogy jogalapjuk nem volt rá, már más kérdés.
Sokan használták a dano-s illegális változatot, volt rá igény. Én sokáig futattam a phosphuros nevezetű barkács kiadást, amiben többek közt a multi user kezelés is benne volt. Meg volt még a beosmax, amibe belepakoltak csomó alkalmazást és letölthető r5-re épült. Ilyen fullos kiszerelése a haikunak is van, ha jól tudom.
Remek kis oprendszer volt, kár hogy nem fejlődött tovább. A tracker, befs, stb. vagány dolgok voltak. Úgy emlékszem egy másik lopós oprendszer, a skyos is a befs-t használja/használta.

A BeOS MAX csapatnak van engedélye az ACCESS-től BeOS R5 PE (Personal Edition)-ra épülő kiadások készítésére. Forrásuk nincs MAX-éknak, csak a programokat teszik hozzá.

A SkyOS nem lopós, a BFS minden adata nyilvános, még Be időkben adták ki, így használhatja a Haiku és a SkyOS is.

Csináltak régebben (Pingwinek) fullos Haiku kiadást, de nem lett később folytatva, akkor még nagyon bugos volt. Most a pre-alfa1 csomagok ilyesmik...

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

A SkyOS nem lopós. Volt egy szavazás anno a honlapjukon, hogy milyen fájlrendszert használjanak, toronymagasan a (Open)BeFS nyert. Mivel akkor már volt stabil Haiku féle (open)bfs, és mivel a Haiku kódja BSD/MIT licensz alá esik, így minden további nélkül felhasználhatták a kódot. Arról nem is beszélve, hogy nem kevés hibát javítottak az openbfs-ben és természetesen azok a hibajavítások visszakerültek a Haiku forrásfájába, szóval a Haiku csak nyert vele :) A másik, hogy a SkyOS-nak köszönhető, hogy van Windows alá bfs partíció olvasó program http://www.skyos.org/?q=node/622

www.haiku-os.org

Ahogyan megtudtam, a Haiku is egy olyan rendszer, amely a Régiek tökéletességére és egyszerűség-irányultságára törekszik.

Valami nagy löket, hajtóerő kellene ennek a projektnek, hogy felvirágozzon, de ha remekbe szabott és jobban használhatóbb rendszer is lesz, mint a többi, csak azok körében fog elterjedni, akik ezt nem tévesztik szemük elől (lásd ellenpéldaként: Linux/M$/Mac). Ebben a rendszerben látok valami nyers, de megnyerő erőt, mely tényleg azt sugallja, hogy mindenféle hülyeség nélkül, szabályosan azt teszi, ahogyan az arra rendeltetett.

Jól látom a dolgokat?
---
Powered by Áram

Igen, jól látod. Bár a "nyers erő" szót nem használnám. Az én szótáramban a nyers erő azt jelenti, hogy nélkülözöm a szép, elegáns, okos megoldásokat, de a feladatot végrehajtom ha törik ha szakad, legfeljebb 30x több vas kell alá, mint ami indokolt lehetne.

A BeOS/Haiku szerintem a "szerény mester" érzetét kelti. Adsz neki egy feladatot (pl: nyisd meg, és játszd le az empéhármat :) ezt ő képes az elegáns megoldásaival gyakorlatilag 0 válaszidővel azonnal végrehajtani egy old gépen. Sosem áértettem, hogy egy ubuntun egy audacious megnyitása miért tart másodpercekig a 2-3 Ghz, és a kb: 2-3 GB memóriák korában. Ez igaz a többi rendszerre is.
A BeOS/haiku az ilyen feladatokat mélységesen átgondoltan intézi el. Kézreáll minden, a bill. parancsok ésszerűen vannak kiosztva, minden, de tényleg minden ki van találva, és az egyszerűségre van felépítve. Az API, könyvtárak, libek, binárisok jól meghatározott helyen vannak, sé nagyon könnyen elérhetőek. A GUI pici, villámgyors, átgondolt.

Egy eeepc-n ha kattintasz a mail programjára, szinte mrie felengeded az egérgombot már ott is a képernyőn a program.

A linuxnak nagyon sokat kellene tanulnia ahhoz, hogy igazán ütős OS legyen. Nálam a BeOS az etalon a
- sebességről
- megbízhatóságról
- átgondoltságról
- méretről
... alkotott fogalomtáramban.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

emlékszem egyszer vettem egy Apple PowerMac 6400 (http://apple-history.com/body.php?page=gallery&model=6400&performa=off&…) gépet és arra tettem fel a BeOS-t (volt PPC-s változata), majd felraktam a SheepShaver nevű programot, aminek a segítségével BeOS alatt natívan futottak, natív sebességgel a Mac OS-re írt programok... igazi geek pr0n volt :)

amúgy láttátok, hogy dolgoznak a PPC boot-oláson? :) http://cia.vc/stats/project/OpenBeOS
http://cia.vc/stats/author/mmu_man/.message/6dfd6
http://cia.vc/stats/author/mmu_man/.message/6e0d2
http://cia.vc/stats/author/mmu_man/.message/6e23c

kíváncsi vagyok, hogyan futna a Dual 1GHz Quicksilver-emen?
---
www.haiku-os.org

Most egyeztetek a Haiku fejlesztőivel és a dev.osdrawer.net gazdájával a dokumentációk lokalizálásával kapcsolatban. Remélem, mihamarabb beszámolhatok a sikerről.

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

letezik haikuhoz vmi csomagkezelo (mint linuxokon)?
vagy kezzel keresgeljem ami kell? ha az utobbi, hol talalok hozza valami jo kis gyujtemenyt, ami kellokepp aktualis? (most konkretan gcc , make, sdl es hasonlok kellenenek, le akarom forditani egy regebben irt jatekomat, abbol sok ugysincs haiku ala :) )

MOD:
igy jopar ev hup-ozas utan csak megkerdezem, hogy fel lehet valahogy iratkozni egy temara (marmint hozzaszolas-ertesitore gondolok)? :)

A TiltOS csomagkezelőjét használhatod.
Ezeket tartalmazza jelenleg: a52dec, aspell, bonie++, enchant, faac, faad, ffmpeg, fftw3, gemdropx, gd, gdbm, groff, jam-haiku, libcddb, libcdio, libdaemon, libdvdread, libgsm, libid3tag, libidl, libpaper, libtheora, man, nasm, nbench-byte, openslp, t1lib, taglib, unixodbc, xvidcore

Portolók oldala: Link.

Opcionális csomagok: Itten ni.

Progigyűjtemény:
HaikuWare
http://bebits.com/

Ha valami egyéb kell, szólj, s utánnanézek.

Jó munkát! Tesztelőnek jelentkezem! :)

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

mar szenvedek egy ideje, de nem jottem ra, hogyan tudnam a vinyo meretet megnovelni
masik vinyot hozzaadni tudok, de az nem az igazi...

Nem értem teljes mértékben a problémádat, de próbálok segíteni:

Ha sikerült valamilyen módon (pl. flashdrive-ról) elindítani a rendszert, akkor egy már !létező! partíciót átalakíthatsz BFS-é. (Újat létrehozni, s átméretezni nem lehet még legjobb tudomásom szerint.)
Tehát Irány a menü, DriveSetup. Jelöld ki a létező, Haikunak szánt partíciót, majd inicializáld BFS-ként. Nevezd el valamilyen módon, s másold rá a fájlokat (egyszerűen kézzel, vagy az installerrel).
a "makebootable /új_haiku_lemezed_neve" és a "bootman" parancsokat ne felejtsd el. Persze idézőjelek nélkül!

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

egyelore ide irom, hatha csak en vagyok bena, es nem is hiba :)
szoval virtualboxban hozzaadtam egy vinyot a meglevo (raw image-bol keszitett) melle
aztan a drivesetupban fs-t csinaltam ra, majd kiadtam a megadott parancsokat, de a bootman hibauzit dobott
utana mas virtualis os alatt a hdd image-re csinaltam egy particiot, hogy ne az egesz vinyo egyetlen fs legyen, de az eredmeny ugyanaz
ezutan csinaltam egy 10mb-os particiot, moge egy 2gb-ost, aztan toroltem az elsot, igy a particio elott lett 10mb ures hely

a hibauzenet:
Partition Table Not Compatible
The partition table of the first hard disk is not compatible with Boot Manager.
Boot Manager needs 2KB available space before the first partition.

mondjuk az furcsa, hogy csak az elso vinyot akarja piszkalni, az uj meg a masodik... probaltam parameterezni (a drivesetupban latott utvonallal), de ugyanaz az eredmeny

Én az eeePC-re felraktam egy eeebuntut-t most, vettem egy 8 GB -os kártyát arra, hogy oda tudjak menteni, az 1GB-os sd kártyát kinezevtem au eeebuntu install disk -nek, és az 512 MB pendrive-ra kiírtam a haiku-t :) Így haiku, linux, minden elérhető azonnal :)))

Kaptam linket az eeepc network elemeinek a haiku driverére, ma kipróbálom, hogy lehet-e életet lehelni bele. Ha igen ,az marhajó lenne, akkor már csak SW gondok vannak a haikuval.

Egy kérdés. A raw image felheggesztve pendrive-re 230MB -ot foglal a drive-ból. Hiogyan tudom ezt megnövelni, hogy az 512-es pendrive teljles egését ki tudjam haszánlni a haikuval????

:: strogg ::

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

en gyak. pont ugyanezt akarom :)
egy kis (max. 1gb-os) sd-re feltolni a haikut, mekkora kockasag mar haikuval hajtani az eee-t es ugy nezni a filmet a repulon :DDD

igazabol a halokartya-driverek hianyoznak nagyon, meg jo lenne a kamera is, de nem almodozom egyelore :(

az 512-es kartyahoz toltsd le a raw hdd iamge-et, azt told ra dd-vel, igy bo 400 MB lesz a kapacitasa, abbol kb. 100 mega az ures

amugy ugyanez a problemam, olvass vissza kicsit ;)

Közben kdierült, hogy az 512-es pendrive meghalt :(((( Nem tudtam ráírni az image-t, mert nem törtétn semmi.
azóta próbálkozom életet lehelni bele. A legdurvább: dd if=/dev/zero of=/dev/sdb (a pendrive) lefut gond nélkül.

Ennek ellenére minden partíció a helyén, semmi változás. Nem butul, és mountolni sem lehet. (vfat) Gyakorlatilag fdisk kiírja a partíciókat, (módosítani már nem tudja).
Plusz akárhányszor dugom is a gépre a meghajtót, hol write protected, hol pedig nem. (mechanikus írásvédelmi pöcök nincsen).
asszem ez telejsen készen van. Megpróbáltam particiónálni két linuxon, és egy XP-s gépen. Mindig hibát dob. (read only)
Szóval beáldozom énis az eeebuntus-s 1 gigás kártyámat is a cél érdekében.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Strogg, ugye, írod a listát, mented a terminálból a hibaüzeneteke, s küldöd is be a trac-ra, nem csak ide "nyögöd" be, hogy nem megy?
Megköszönjük, hogy megosztottad a tapasztalataid, de ezt most így a hajunkra kenjük, vagy mit csináljunk vele?

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Doc, kérlek, ha teheted, csatlakozz a haiku szobához a freenode szerveren, s kérdezz rá, bizonyosan szívesen segítenek. Nekem nincs tapasztalatom virtuális gépekkel, és csak lefordítani tudom, amit írtál, de ez kevés ahhoz, hogy érdemben segíthessünk.
Köszönöm!

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

A Haiku lokalizációs munkák megkezdődtek, az osdrawer.net-en létrehoztunk a megfelelő tárolót és a levelezőlistákat.
A lokalizáció honlapja itt érhető el: projekt.
Levelező listák:
- Globális l10n: link.
- Magyar l10n: link.

Első feladatként a "Welcome package" lefordítását tűztem ki, ha valakinek van kedve, nyugodtan szóljon, jut Néki is. ;)

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Haiku Inc.-en belül még nincs döntés a lokalizáció kivitelezésével kapcsolatban, de már régóta rendelkezésre áll a lokalizációt támogató felszerelés Axelnek köszönhetően a forrásfában, de a programok még nincsenek felkészítve ennek a használatára, ezért egyelőre csak a dokumentáció fordításával foglalkozhatunk érdemben.
Az osdrawer gazdájának én javasoltam, hogy hozzunk létre lokalizációs csoportot, ő ezt jó ötletnek találta, s most folyamatban van a fastruktúra elkészítése. Ez nem csak a magyar nyelvet fogja magában foglalni, hanem remélhetőleg a világ összes nyelvét :)

Köszönöm a jelentkezéseteket, amint lehet kezdeni a fordításokat, értesíteni foglak Titeket.
Köszönjöm szépen.

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Az üdvözlőcsomag fordítása megkezdve. Az is segíthet, akinek nincs elegendő ideje, vagy tudása a fordításhoz. Ha átolvassátok, s ötletet adtok, hogyan lehetne magyarosabbá tenni, azt is nagyon szépen megköszönjük.

Üdv!

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Én megfutottam a megfelelő köröket, hogy a wifit, vagy a lan-t életre tudjam kelteni az eeepc 701-en.
Sajnos ami van "driver" az úgy ahogyan van, nem jó. Így maradt halott ez a két hw. A vodanettel sem jutottam előbbre. Még írom a listát, aztán postolom. (hibajelentések)
Közben kiderült, hogy a pendrive-tól azért kapott kernel panic-ot, mert meghalt a drive.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Strogg, köszönöm. Sajnálom, hogy ezeket az eszközöket nem tudod használni, de remélem, hamarosan ráfekszik valaki a témára (és az rtl8139-re), s mindanynian örömmel használhatjuk a Haiku-t.
Addig is: képecske, és a hozzávalók. Remélem, tetszik...

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

APM, ACPI alapból kikapcsolva. Próbáld meg, hogy bekapcsolod:
/boot/home/config/settings/kernel/drivers/ könyvtárban található kernel fájlt szerkeszd, az utolsó 2 bejegyzés az APM és az ACPI. Nem tudom mennyire van támogatva az APM, de ha nem működne, vagy el se indulna a gép, akkor boot-oláskor és kapcsold ki ott, majd ha elindult, akkor kommenteld ki.
---
www.haiku-os.hu

Köszönöm. A bekapcsolástól (jó esetben) milyen eredményt várhatok?
pl: megjelenik a leállításkor a "suspend" gomb, esetleg valahogy le tudom kérni az akksi időt, vagy bármi? Tehát honnan fogom tudni, hogy "jó" amit csináltam?
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Strogg, mit gondolsz, egy fejlesztés alatt álló operációs rendszernél a fejlesztők legfontosabb dolga az lesz, hogy a felhasználók életét kényelmessé tegyék?
Szerintem fontosabb most, hogy a stabilitással foglalkozzanak.

A válasz: nincs, full reinstall. Nem hálája meg ugyanis a memóriába mappolt kernel felülírását. A tapasztalat beszél belőlem.
/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Értem, köszönöm.
bár.
"Strogg, mit gondolsz, egy fejlesztés alatt álló operációs rendszernél a fejlesztők legfontosabb dolga az lesz, hogy a felhasználók életét kényelmessé tegyék?"
Szerintem a debuggolást is elősegítené :) Az állandó reinstall kissé nyűgös elfoglaltság. :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Sziasztok.

PIII 1 GHz PC-n használok BeOS 5.03-at, gyönyörüen megy. Tegnap próbálkoztam haiku-alpha.image-et felrakni egy particióra. Blocksize-nak kiprobáltam 1k, 2k,4k-t. 1k-val és 2k-val inicializálva a dd fel is vitte az imaget a particióra. Makebootable és bootman lefuttatva.
Restart után, indítóképernyö nincs, a vinyó teker egy ideig, a képernyö meg kikapcsol-bekapcsol folyamatosan. BeOs-t bootolva a Haiku partició látszik, írható-olvasható. Mi lehet a gáz? Ötlet?

A szálban ( http://www.freelists.org/post/haiku/Booting-Haiku-PPC ) megleled a PPC-s image-t (kettőt is, Neked a CD kell), egyelőre nem valószínű, hogy elindul, legalábbis akik kipróbálták csak egy rózsaszín képernyőt kaptak. Cuki.

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Ha van még egy géped, hálózatos bootolással elvileg lehet egyszerűbben csinálni. Klienssel gpxe-vel boot, szerverre kell egy haiku loader és hálózatos dolgok file (ezt közretehetnék mindig a fejlesztők, vagy lefordítod magadnak a megadott target-tel lsd. lentebb) amiket beraksz tftp vagy http szerver alá, a loader file-t pedig megadod a szerver dhcp konfig fájljában. Letöltöd (vagy lefordítod, jómóka) a kívánt haiku image-t, és kell még egy remote_disk_server nevű cuccot futtatni, ami elérhetővé teszi ezt a diszket. Így könnyedén lehet váltani a verziók között, csak ebben a konfigban kell megadni, hogy melyiket akarod bebootolni.

Windows-os szerver leírás érthetőbben: http://www.freelists.org/post/haiku/Setting-up-Windows-to-boot-Haiku-th…

Jelentés:
Build 28711
vas: eeepc 701 (2GB RAM)

Nos a gondom, hgy random hibák vannak. Előidézni nem tudom a panic-ot. Ezért kurta lett a hibajelentő listám.
Ami rákerült, az a mountolt meghajtók kezelés során fellépő fehér halál. Rendszeresen writeback hiba fordul elő. (usb-s 40 gigás vinyó). De ezt megcsinálta egy zsír új 0 perces 8 gigás SD kártyával is. Ezért nem tudom miért csinálja.
Beteszteltem pár hw-t. USB-s BT, és zd1211 chippes usb-s wlan.
Ezek meg sem nyikkannak.
USB-s CD meghajtó, és író, működik.
A cl-amp, és Aplayer rendszeresen megöli a hangot, amit a media restart sem tud orvosolni. (ha elmegy a hang, csak a reboot segít)
A kicsit is hibás MP3 ezt eléggé rendesen előidézi.

Gobe productive megy rajta rendesen. (no hiba) E-picture, mail-it teljesen halott.
Firefox hozza a szokásost. (lassúúúú)
netsurf nagyon pöpec.
a vlc simán viszi az flv-t, wmv-t, divx avi-t, mpg-et, asf-et. (multimédia támogatás nagyon fincsi)
A sebesség: übergyors.
A CPU használat egy jominőségű flv esetén 70-92% között ingadoik. A film csak a firefox indításkor akad meg.
memóra használat (most estek hanyat) flv lejátszás vlc-vel+globe pr.+ firefox (0 weblap mellett) 152 MB. Ha csak a vlc+flv movie megy, akkor 125MB. Már biztosnak látom, h. átlagos felhasználás mellett a 256 MB ram kellemesen elégséges.
Majd hanyat estem, mert az attansic_l2 driver használatával már van LAN. (tudom pingelni az ethernet kártyát, és dhcp-n lett net is a gépen)
Az APM, és az ACPI támogatás bekapcsolva: a shutdown levágja a gépet, ahogy kell. (áramszünet feeling amikor leállítod :)
Az ov511/518 chippes creative webcam nem müxik.
Oltári hiba, hogy ha usb-s wlan/BT/Webcam eszközt próbálsz rádugni, és eközben mountolni is akarsz egy pendrive-ot, akkor szénné fagy a tracker.
Jah és képes álló helyzetből összeomlani a haiku. Random időközönként. Friss boot után 5-25 perc között robban fel, nem tudok rájönni mi a gondja.
Nincsen se suspend, se hibernate (szvsz még nem tudja a haiku alapból) ami mélyen érint, h. nem képes kiírni az akksi töltöttségét. a beépített battery status nem túl kommunikatív (csak szürkén elvan a deskbarban) a 3rd party battery status pedig szintén elindul (kérdőjelet rajzol ki) és szerinte nincsen apm driver. A régi p3-as gépekhez készült apm drivert megpróbáltam, de nem müxik, mindjárt megnézem, hogy a haikuware-en van e frissebb kiadás.

Összegzés:
Nagggggyonjó lesz a haiku, ha elkészül. A flash meghajtó kezelésen van még mit dolgozni, és vannak még apróságok, de ha ez megvan szvsz nyugodtan nevezhető beta-nak is akár. (jó,jó tudom, a haiku fejlesztők ennél sokkal szigorúbbak magukhoz. Igazuk is van)
A program ellátottság: gyatra :))) De sokkal jobb ah lyzet, mint driver fronton. Ha viszont a géped fully supported, akkor már most is odavág. (linuxnak lenne mit tanulnia tőle)
office97-ig a doc/xls szerkesztés is megoldva. (gobe)

Remélem megérem még, hogy az eeepc -k minden tekintetben kompatibilisek lesznek vele. (szvsz megalázna sok gépet ez a párosítás.)

nah nézem ezt az apm dolgot.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Sikerült kisakkozni. Csak akkor jön a crash, ha audió/videó lejátszás történt. Egyébként nem. Úgy tűnik ez az OSS meghajtó nem jó neki. Ezek alapján nincsen hang támogatás :((( (rosszabb a crach, mintha nem is lenne egyáltalán hang. ) Uténnaolvasok, lehet-e valamit hangolni rajta.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

hm. lekapcsoltam bios-ból a card readert, és fél órája nem dob hátast. (zene után sem egyelöre.) A biztonság kedvéért letiltottam a webcam-et is. (minek ha úgysem megy?)

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

28727
Az összeomlások megszüntek. Megoldása:
a belső lemezt egyetlen 4 GB -os particióvá alakítottam ubuntu live cd-vel, a part. type bfs. Ezt initializáltam a haiku drive setup-al bfs FS-re, és erre telepítettem.Továbbá muszáj kikapcsolni az apm, és acpi támogatást is. Megszűntek a problémák. Úgy látszik a lemezzel volt a gond, illetve az apm betesz neki. Ráaádsul alig müködkik.
Valószínülg a haiku felépítéséből adódóan (követve a hagyományokat) rettentő mód kíméli is a vasat. Nem tekeri a lemezt állandóan, és nem szivatja maga a alatt a gépet. Kimértem: majdenm 1 teljes órával tovább bírja a gép akksiról, mint ubuntuval. Ez a "kimértem" ez eléggé hasra adat, ugyanis a 3. órában meguntam, hogy még nem merült le, és már hajnali 1 óra volt :))) Szóval kiléptem, és töltőre tettem. Ubuntuval kb: 1,5-2 óra között bírta nekem a gép, a képernyő fényerejétől függően, wifi nélkül.
A pepecselés a lemezzel+haiku telepítés+oss,attansic_l2 telepítés+lecsó végignézése mind akksiról ment, és még bírta. Ez cirka 2,5-2,7 óra volt.

Nem tudom miért, de a lecsó (jellemzően ez a teszt filmem) színei megjelenítésrko szebbek voltak mint ubuntun.Ez valszeg a videó driver kérdésköre.
Szemmel láthatóan az i915-ös videókártya nincsen full támogatva, ha rángatsz egy ablakot akkor láthatóan megugrik a proci terheltség. Tehát nincsen hw gyorsítás.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

ha jol ertem, a fullscreen video+audio mukodik rendesen, ugye?
az megoldhato, hogy kulso SD-kartyarol bootoljam a Haikut, es azt hasznaljam filmnezesre? mert akkor vennek egy 512-est mondjuk, arra boven eleg
termeszetesen a stabilitas nagyon fontos lenne...
egy repulout alatt mas ugysem kell, az meg, hogy kimeli az akksit, mindenkepp nagyon eros pirospont :)

amugy filmet mivel nezel? vlc-vel?
mplayer port hogyan all Haiku ala?

hu de sokat kerdeztem...
nem akarok "rad szallni" csak latom neked vannak gyakorlati tapasztalataid :)

VLC 0.86c, mindent visz szépen, és csudijó natív BeOS GUI-val rendelkezik.
Az mplayeres srácok hozzáállása miatt (és akkor még szépen fogalmaztam) official mplayer port sosem lesz, egy régi van, de az...régi. Próbáltam leforgatni újabbat, de nem sikerült.

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Igen, vlc-vel tolok mindent. mplayer nekem egyáltalán nem hiányzik. Sokkal inkább a wvdial, vagy valami modemes AT commandokat is használni képes stuff. (vodanetet kéne belőnöm)
Vlc+flv videó 70-80% proci terheltség, 125-132MB memória fogyasztás. (eeepc 701, tehát 630Mhz Pentium M)
Lecsó Divx movie lejátaszás a 8 Gigás SD kártyáról kb: 20-25% proci terheltség (beépített media player ekkor is 80% körüli) a memória fogyasztás 135MB
Közben cimborám betesztelte egy két procis gépen. (most nem tudom, hogy ez két db fizikai procit jelent-e, vagy egy kétmagos cuccost) de brutálisnak nevezte a teljesítményt :)

Gobe produktive jól működik, viszont a doksidban nem menti a hosszú ékezetes betűket. (bele tudsz irni ilyen karaktert, csak valamiértn em menti el) Abiword 0.7.x -es (nagyon régi), és akad.

Tehát nagyon kéne egy marhajó szövegszerkesztő. A styledit fájl formátum lista kéne, mert RTF-et gond nélkül nyit, kiváncsi vagyok, hogy még mit. (gondolom a plain text alap)

A BeOSR5-ből átmásoltam a NetPositive programot. Működik szépen. Érdekes, hogy a realplayer is. Genesis Commander, és hasonlók jók. Cl-Amp kiválóan megy. E-picture, mail-it nem jó rá.

Jó ötlet a memória kártyás megoldás, ám azt tedd hozzá, hogy kártyáról indítva sokkal lassúbb mint a belső vinyóról. Persze ez is messze a legjobb, amit manapság oprendszer produkál a gépeken. :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Tudtommal a haiku nem támogatja a wifi hálózatokat, tehát hiába van a wifi eszközödhöz driver,hálózati erőforrásként a haiku nem fogja tudni használni. A "madzagos" net a 701-es eeepc-ben tényleg müxik.

Mellesleg ha már eee, akkor elöször apm legyen. :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Az a gond, hoyg a BeOS feeling nem effektive a kinézet, bár az is fontos.
Sajnos attól, hogy valami beosnak néz ki, még nem az. Ahogy nézem, ez egy ubuntu, ami gyatrán fog indulni, (lassú) és a működésben is eléggé komoly gondok vannak. (a beos/haiku -hoz képest) A memória kezelés is linuxos lesz, értsd: 500-1000 MB memória között fog kajálni, szemben a haiku 100-135MB közötti értékeivel. (saját méréseim)

Eléggé nem azt kapod, amit a külső alapján várnál tőle. Majd letöltöm, és elindítom egy vmware-ben, és ránézek, de nagyon nem számítok jóra.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ma kaptam, még friss és forró, egy kis karácsonyi ajándék a Haiku fanoknak:

Az Aucklandi Egyetem diákjai és néhány tanára két projekten dolgozott már egy jó ideje, most már bemutatható az eredményük:

- Az első a "Könnyebben kezelhető többablakos interfész" nevet kapta a vízkeresztségben. Ennek a segítségével az asztalunkon található ablakokat könnyebben elrendezhetjük, melyek így nem fedik át egymást. Érdemes megnézni ezt a kis videót, hisz ez többet mond ezer szónál.

- A második pedig a "Multiplatform dokumentum orientált GUI" nevet kapta. Ennek a segítségével a felhasználó könnyedén átrendezheti a grafikus felület elemeit, megváltoztathatja a méretüket, helyüket, ki-be kapcsolhatja az elemek láthatóságát egy könnyen használható WYSIWIG szerkesztővel. Az elrendezés XML fájlba menthető, mely Java, .NET, Haiku platformon is használható. A videón nagyrész csak gombok átrendezését látjuk, de mindenféle GUI elem átrendezhető.

Köszönjük.

miqlas
/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Megeszi a magáét, főleg, hogy a gnash maga sincs szénné optimalizálva, a boost sem dob sokat rajta (a csudálatos kilakítása miatt), és a függőségek/gnash port sem túloptimalizált Haiku platformon.

Egyébként (következően a boost-ból) GCC4-es Haikun működik csak.

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Egy iso tényleg jólesne. (vagy legalább egy megbízható megoldás az iso készítésre)
Eléggé meredek trükközni az SD kártyával. (kb: hetente felrakom az új nightly buildet, és küzdök az apm-el eeepc 701-en)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Én is vágyom vissza azokat az időket :) Az én reményeim szerint 2009 végére már végre lehet is használni napi szinten, ha nem is mindenre. Ahogy olvasom az openjdk döcögve de halad, és ha elkészül lehet openoffice is haikura. (óriási fejlődés lenne) vlc,mozilla,zenelejátszók vannak. Egyszóval átlagos használatra jó is lenne. Ha végre lesz apm+acpi támogatás az eeepc -hez, páros lábbal rúgom le róla az ubuntut :))))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ez a post Haikuval keszult.


~> uname -a
Haiku shredder 1 r29322 Feb 26 2009 09:07:16 BePC Haiku
~> 

Fasza kis rendszer.

A vinyo, amire kiraktam, 826/16/63-mas, ippeg rafer a kereken 400 megas nightly build pre-alpha.

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Bármelyik linux forrásfában (gondolom én) megleled az ide vonatkozó forrásfájlokat, már csak portolni kell. Hajrá :)

Nekem mindig a legújabb Haiku fut a gépen, s ha a korábbi változatot felülírod az újabbal, akkor megmaradnak a beállításaid is nagyjából :) (Kivétel az, amihez indításkor létrehozza a beállításfájlokat pl. Bill kiosztás, időzóna, asztalelrendezés)

Az új BeZilla build szerintem igen jó lett, a mai/holnapi Haikuban pedig már a bluetooth támogatás is benne lesz elvileg. (Buildszámból következtetve).

Ki is mentem az órarendem valami értelmes formában, hogy ezért se kelljen újraindítani a gépet.

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

Current Haiku, és a VideoCube : http://boly.hu/~miqlas/haiku/videocube.png

Ez a mediaplayer és mmu_man oldaláról a videocube demo, két 3d-s kocka,
maire rá lehet rántani egy-egy videót, s minden lapjára rárendereli.
Aztán ha nem tetszik, az egérrel rugdoshatod a két kockát. Van benne
némi fizika számítás is.

És csináltam Vim 7.2 portot Haikura (eddig 6.3 volt benne, nem tudom,
miért.)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Nekem egy APM kéne nagyon a 701-es eeepc-hez. (battery infon nélkül necces használni)
Illetve egy sima wvdial -al már elindítható a voda mobilnet. Egyszóval a wvdial csak hab lenne a tortán.
A wifi-t szinte sosem használom, a webkamera pedig csak addig van bekapcsolva, amig teszteltem, hogy müködik-e az ubival. :)))
Szóval eza kettő, és mrá át is álltam teljesen az eeepc-n. Sajnos játszani a haikuval/fejleszteni nincsen időm, mivel már így is nagyon sűrű az életem. (persze kicsit állítgatás mindig belefér)

Félek még jó ideig nem tudok átállni :(((
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Strogg, megnéztem Neked. vvdial igényli a wvstreams lib-et, az viszont a boost-ot. Boost csak GCC4-re van, GCC2-re valószínüleg nem is lesz (tegnap megnéztem, batár nagy jószág, nagy fa nekem..), innen vond le a következtetéseidet.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Az pedig, hogy az egyik legjobban várt film (9) fullHD (1080) trailerét szaggatás nélkül játssza a nem bitang gépemen (3000+ Sempron, 1Gb RAM) FAT32(!)-es partícióról, már csak extra..
http://boly.hu/~miqlas/haiku/haiku_1080p.png

U.i.: csináltam "clive" (youtube downloader) "portot" :)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Strogg, meglehet, hogy mákod van. Mától elérhetőek az official Haiku GCC4-es buildok a http://haiku-files.org -on. Majd rátekintek, mit tudok vele kezdeni.
"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Pont tegnap töltöttem egyet :) Jó lesz ez a haiku nagyon, már nagggyon várom, hogy meglegyen az R1
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Most olvasom a haikuware-en, hogy készült egy liveCD image, de engedély híjján le kellett állítani a további csiszolgatását. Ez most komoly, hogy majd a haiku core team engedélyt(!!!!????) ad arra, hogy liveCD-t csinálj? Mert ezt megláttam, és bepárásodott a szemem. (annó pont ilyen fa...ágokon halt ki a BeOS) Ha ez lesz a policy, asszem hanyagolom a haikut. Az ilyen patent troll birgád vagy csinálja, vagy ne csinálja, de ne patentkodjon itt ész nélkül. Így gyak. csak ők tehetnek bármit is a haikuért, mindenki másnak tilos? (a'la redmond) Nagyon felkaptam a vizet.... :(
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Strogg, most nagyot csalódtam benned, elég érdekesen gondolkodsz...

A Haiku core fejlesztők szerint nem áll még készen az alpha a bootolható CD formájában történő kiadásra. Ezt senki más nem tudhatja jobban, mint ők. 7 hiba van még az Alpha 1-hez társítva, ebből 1 épp a LiveCd-vel kapcsolatos.

Bár a Haiku MIT alatt van, a felhasználási feltételek szigorúan kikötik, hogy semmilyen kiadás nem jelenhet a Haiku team beleegyezése nélkül Haiku név alatt. Van egy csinos lista, minek is köll megfelelni ahhoz, hogy elérdemeld a Haiku nevet.

A Hakiu core fejlesztők tehát mindösszesen annyit mondtak: "Haiku név alatt nem kerülhet ki, más névvel ellátva azt csinálhattok, amit akartok."

Megjegyzem a magán Live-Cd készítők arra sem vették a fáradságot, hogy a levlistán rákérdezzenek, jó, hogy nem puszival kedveskedtek a fejlesztők.

Saját magadnak meg akkor forgatsz liveCD-t, amikor akarsz, Haiku névvel, vagy ami tetszik, rajtad áll, de nem teheted közzé Haiku név alatt, ha a szabályzatnak nem felel meg.

"Így gyak. csak ők tehetnek bármit is a haikuért, mindenki másnak tilos?"

Normális vagy? Ha valaki tenni akar érte, tesztel, bugreportot ír, kódol, de nem veri magát a közösségi fórumokon, és nem félkész, masszív adatvesztés esélyes bugokat rejtő kiadást fabrikál magánban, engedély nélkül, ami tudvalevően egyébként is "szép" renomét tud adni minden projektnek.

Kérdésem hozzád: Szerinted ez a maszek banda TUD és AKAR felhasználó támogatással foglalkozni? Felelősséget TUD és AKAR vállalni a kódminőségért?

Nem és Nem.

Ezt próbáld meg feldolgozni, és ne fröcsögj itt, mert ez az, semmi más.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Hidd el baromira nem akarok fröcsögni. Akkor a core fejlesztők mondják azt, hogy rendben, csináld, de nem vállalunk rá felelőséget. Ez így rendben. Én abból indulok ki, hogy boldog boldogtalan csinált linux disztrót, és bizony vitte is valamire. Lehet kiindulni mindenféle dirrel-durral a MIT licenszre hivatkozva, a saját sírját ássák így. Most is azt mondom, amit évek óta ugatok a BeOS (most már haiku) közösségnek: Jóval nagyobb nyitottsággal kell hozzáálláni (igen, sokszor bedobni a gyeplőt mint a linux esetében) különben megmarad garázs projektnek, mint a ReactOS, syllable, meg ilyen -amúgy nem rossz, csak éppen hamvába holt- ötletek. Ettől félek, de marhára. Kb: 2 évente felcsillan a remény, hogy végre megtörik a jég beos (haiku) fronton, aztán jön egy idiótaság és vége a dalnak. Élénken emlékszem, hogy még annó az első BeOS+játék próbálkozások is azonnal megdöglöttek. Értsük meg: Egy szinte 0%-os felhasználói táborra lrendelkező OS-nél itt ilyen szempontokat támasztani = azzal, hogy nem is novekszik sehová.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nem bírom ki, muszáj vagyok tételesen válaszolni :)

"Strogg, most nagyot csalódtam benned, elég érdekesen gondolkodsz..."
Sajnálom, ha csalódást okozok, de csak igazam volt eddig is BeOS, aztán haiku kérdésben. Az eredmény ismert....

"A Haiku core fejlesztők szerint nem áll még készen az alpha a bootolható CD formájában történő kiadásra. Ezt senki más nem tudhatja jobban, mint ők. 7 hiba van még az Alpha 1-hez társítva, ebből 1 épp a LiveCd-vel kapcsolatos."

Elismerem ha vannak hibák. Rossz hírem van, ezen az alapon sosem lesz készen a haiku R1, mivel mindig lesz olyan hiba ami miatt nem adják ki! Ezért kéne a disztró (minnél több), rengeteg próbálkozás, ami nem csak a haiku fejlődését, hanem a közösség bővülését hozná magával. (mint minden nyílt forrású cuccnál). Jaaaah, nincsen közösség, (ami van, az szinte nincsen) Erről beszélek...

"Bár a Haiku MIT alatt van, a felhasználási feltételek szigorúan kikötik, hogy semmilyen kiadás nem jelenhet a Haiku team beleegyezése nélkül Haiku név alatt. Van egy csinos lista, minek is köll megfelelni ahhoz, hogy elérdemeld a Haiku nevet."
Jó rendben, a büdös életben nem fogja senki "jogtalanul" használni a haiku nevet. Rendben. És tovább? Szinte hallom: "majd ha készen lesz, kiadnak egy CD-t." Ami hemzsegni fog a hibáktól, akkor megint ráülnek, és kotlanak rajta 5 évet. Se felhasználó, se nagy, és korrekt közösség, semmi. Állandó kullogás a technológiai fejlődés után. Hm. Ismerős. Csak nem a SkyOS dobta be a törülközőt emiatt?

A Hakiu core fejlesztők tehát mindösszesen annyit mondtak: "Haiku név alatt nem kerülhet ki, más névvel ellátva azt csinálhattok, amit akartok."
Ne aggódj, lesheted mikor fog megint előállni hasonló ötlettel az a kb: 20 ember, aki rendszeresen próbál zajongani a haikuware-en. Nocsak, megint egy ismerős momentum. Csak nem gasse, aztán Berndt mondott hasonlókat, amikor a rajongók próbáltak valamit tenni a beos/zeta halála ellen????

"Megjegyzem a magán Live-Cd készítők arra sem vették a fáradságot, hogy a levlistán rákérdezzenek, jó, hogy nem puszival kedveskedtek a fejlesztők."
Megjegyzem: ez a gondolkodás csak beos/zeta/haiku vonalon volt "divat", és notóriusan meg is van az eredménye. Ideje lenne, ha nem én lennék a hülye már megint, hanem elgondolkodának, hogy ami nem megy, annak oka van!

"Saját magadnak meg akkor forgatsz liveCD-t, amikor akarsz, Haiku névvel, vagy ami tetszik, rajtad áll, de nem teheted közzé Haiku név alatt, ha a szabályzatnak nem felel meg."
Köszi, ha nem tehetem közzé, akkor nem szenvedek vele. Az időm méregdrága, fölöslegesen nem dobom ki az ablakon. Saját magamnak az asszonyt forgatom meg, nem a haikut. Szent Györgyi is magának csináljon csak C vitamint, és lehetőleg kopernikusz is csak magának csillagászkodjon ha lehet. Különben patent gondok, meg hasonlók elé nézhet. Ugye most csak vicceltél?

"Így gyak. csak ők tehetnek bármit is a haikuért, mindenki másnak tilos?"

"Normális vagy? Ha valaki tenni akar érte, tesztel, bugreportot ír, kódol, de nem veri magát a közösségi fórumokon, és nem félkész, masszív adatvesztés esélyes bugokat rejtő kiadást fabrikál magánban, engedély nélkül, ami tudvalevően egyébként is "szép" renomét tud adni minden projektnek."

Az összes nyílt forrású projeckt így dolgozik. Fabrikálnak, bugos, félkész disztrókat adnak ki, és a folyamatosan feljődő közösséggel együtt igyekeznek fixálni. Egyelőre közösség nincsen, aki a későbbiekben fejlesztőt, tesztert, stb... utánpótlást adna. A nyílt projeckteknek létkérdés a közösség, és a közösségi fejlesztés. Ennek igy pont az a cammogás az eredménye, amit beos fronton kb: 1999 óta látunk!

"Kérdésem hozzád: Szerinted ez a maszek banda TUD és AKAR felhasználó támogatással foglalkozni? Felelősséget TUD és AKAR vállalni a kódminőségért?

Nem és Nem"

De, és DE! Így lett Redhat, Suse, Ubuntu, Gentoo, soroljam? Enélkül a linux még mindig egy Haiku szintjén lenne.

"Ezt próbáld meg feldolgozni, és ne fröcsögj itt, mert ez az, semmi más."

Erre még visszatérünk, kérlek olvasd el az alábbiakat!

A haiku egy MIT licenszes, nyílt forrású projeckt. A leírt célok ismertek, de gyakorlatilag mindenki tudja, hogy a BeOS-t feltámasztani, ez cél.
Nyílt forrású, tehát:
- létkérdés a közösség, annak mérete, és összetétele.
- létkérdés, (a fentiek miatt) a fejlesztés üteme.
Ezért Linus (nagyon jól átlátva ezt, inkább ösztönösen, mint tudatosan) kiadta a fejlesztését, amolyan szabad préda jelleggel, aztán az emiatt egyre gyarapodó közösségre hagyatkozott. Amikor végre eléggé beindult a szekér, akkor vigyázott, hoyg a kernel fejlesztése ne legyen nagyon szétcsúszott, de kb: ez minden. A Linux 15 év alatt a semmiből nagyon komoly tényező lett. Ennek kritikus eleme volt, hogy a közösség erejére támaszkodva képes volt lépést tartani a technológiai fejlesztéssel. Így is necces volt a dolog, lsd: USB, és DVD video támogatás késése, stb....

Ezzel szemben a haiku.
- 5 év alatt eljutott odáig, amit a tegnapi builden láttam. (heti rendszerességgel töltöm, és sasolom)
- Oltári a lemaradás. Egy vicc, hogy a DriveSetup -ban még mindig nem lehet particionálni. (amióta rendszeresen nézem a haikut, mindig ránézek. ennek kb: 1 éve, és még mindig 0 az eredmény)
- egy vicc, hogy fél éve nem tudok belőni egy battery monitort eeepc-n. Képtelen ilyen alap dolgokat lekövetni. Van egy core team, meg van egy marha kicsi közösség, akik inkább fanatikusak, és (ne haragudj meg érte) irigyek kiadni minden fejlesztést. Ha nem így lenne, már több liveCD-t fabrikáltak volna, és gyarapodna a közösség. A BeOS-t a LiveCD-k tartották életben nagyon sokáig. Hungarian edition, MaxEd, stb.. (emlékszünk ugye) Még a Dano -ból is mekorra pampogás volt, de a közösség túlnyomó része nagyon sokáig hergelte azt is. Enélkül nem megy, lássuk már be végre!

De persze marha fontos az a jól ismert beos demagógia, hogy majd mi megoldjuk, te csak debuggolj, egyébként kuss. Hát kurtára nem fogunk debuggolni. Ez kísérte végig a BeOs, és zeta történetét, aminek az eredménye az lett, hogy az életben nem volt számottevő közössége, csak nagyon kevés fanatikus rajongója.

Ha ezt a módozatot követjük, akkor majd az unokám üdvözölheti az openoffice megjelenést a Haiku R2 -ben. Jah, hogy akkor még mindig kullogni fogunk valami után?
Kérdéseim tehát:
- Hol egy tisztességes közösség? Sehol. Nincsen fejlesztő bővülés/utánpótlás. Lásd be! A rendszert NEM a debugger rajongók, és a hardcore fanatikusok hibajelentéseinek tucatjai, hanem a napi szintű felhasználók tízezrei teszik jobbá. Ehhez hozzá sem szagol a haiku, és ha nem vetkőzi le marhagyorsan ezt a gondolkodást, soha nem is fog!
- Hol tart a fejlődés? Könyögröm: Ha az írásvédett pendrive -ot read/write módban akartam mountolni, nem hibaüzit kaptam, hanem fehér halált. USB 3.0 szabvány közeleg ember!
- wifi stack-et égetnek a haikuba, BSD -ből kannibalizálva. Ezen nem egy közösség dolgozik, hanem tudtomal 1-2 ember! 2 éven belül meg is lesz talán! Nem gyűjtést kéne rendezni pistikének, hogy ugyan csinálja mán meg, hanem közösséget építeni, és 10-15 ember megoldja neked 3 héten belül!
- A haiku még mindig abból a progam választékból próbál a rendszerbe valamit bele vergődni, amit még BeOS-ra írt a KÖZÖSSÉG! Ne essünk már hasra azon, hogy a haiku team írt 2-3 drivert! Ha végig gondolom, hogy milyen választék lenne a régi BeOS közösség alkotásai nélkül, akkor azt látom, hogy fel sem butulna a haiku semilyen gépen!

Ezek a fontos dolgok, és nem az hogy ki használhatja a haiku nevet! Annak aki haiku liveCD-t akar hergelni, a vállát kéne megveregetni, nem lebaxni!

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

"Elismerem ha vannak hibák. Rossz hírem van, ezen az alapon sosem lesz készen a haiku R1, mivel mindig lesz olyan hiba ami miatt nem adják ki!"

Én pedig erről: Roadmap. Megvan egy előírt ütemterv, baj, hogy azt követik?

"Ezért kéne a disztró (minnél több), rengeteg próbálkozás, ami nem csak a haiku fejlődését, hanem a közösség bővülését hozná magával. (mint minden nyílt forrású cuccnál). Jaaaah, nincsen közösség, (ami van, az szinte nincsen) Erről beszélek..."

Figyeld meg közelebbről a Fedora - Red Hat társulást? Hol próbálják ki az új cuccokat? Nem Red Hat név alatt, az egyszer bizonyos. Ezért nem fognak Haiku név alatt nem official dolgokat kiadni.
Konkrétan három projektről tudok, akik Haiku disztribúciót kovácsolgatnak, mind Haikutól eltérő névvel. Ők meg tudják csinálni.

"Csak nem a SkyOS dobta be a törülközőt emiatt?"
Tegyük hozzá, hogy nem volt open, és egy emberke csinálgatta.

"Ne aggódj, lesheted mikor fog megint előállni hasonló ötlettel az a kb: 20 ember, aki rendszeresen próbál zajongani a haikuware-en."

Hát nem tudom, agyzakkanet ötleteik vannak erősen, a H-C nincs odáig értük, de mint mondottam,3 disztrib készül.

"Köszi, ha nem tehetem közzé, akkor nem szenvedek vele."

Olvasd el kérlek a disztribúcióra vonatkozó előírásokat. Azzal, hogy leszeded a forrást svn-ből, nem baxtatod, csak leforgatod, és generáltatsz CD image-t, nem sérted, magyarán közzéteheted. Ezzel mindenben megfelelsz az előírásoknak. A lényeg, plusz cuccot nem pakolhatsz bele.

"Fabrikálnak, bugos, félkész disztrókat adnak ki, és a folyamatosan feljődő közösséggel együtt igyekeznek fixálni."

Itt jön be a képbe, hogy Te a felhasználók által csiszolgatott BeOS MAX-ot és hasonlókat akarod látni a Haikuban, de a fejlesztők a mostani programkollekciót nem akarják különösebben bővíteni, az R1-alpha ilyen lesz, mint a mostani, csak az ide vonatkozó hibák javításaival. Ebből az jön le, hogy adnak ki félkész disztrókat, hiszen minden nap készül egy, a Factoryban megleled, GCC2-est és 4-est is. Tesztelhető, rugdosható, fejleszthetsz is rajta. Felhasználók tesztelik, küldik a bugreportot, a Haiku edig javul.

Értsd már meg, hogy nem a LiveCD-vel volt a fejlesztőknek baja, hanem hogy saját disztribet akartak kiadni.

Holnap vizsgázok, nem tudok érdemben válaszolni minden érvedre, kérdésedre, majd holnap megpróbálom, de nem ígérek semmit.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

A "roadmap" mellet egy "release schedule" is jó lenne. Még, ha nem is lehet mindig azt tartani, jobb, mint a teljes bizonytalanság. Én nem ismerem a Haiku-t, de vágyom egy jó desktop rendszerre és szívesen kipróbálnám (gondolom nem kevesen lehetnek hasonló helyzetben), viszont így majdnem teljes mértékben kívül esik a figyelmemen. Egy FreeBSD-szerű fejlesztési/kibocsátási modell előnyös lehetne.

"Az összes nyílt forrású projeckt így dolgozik. Fabrikálnak, bugos, félkész disztrókat adnak ki, és a folyamatosan feljődő közösséggel együtt igyekeznek fixálni."

Na ne, csak ezt ne. Ezzel az "adjunk ki valami szart, aztán majd lesz valahogy" hozzáállással kezd már a tököm tele lenni.

Open source programok egy jó részével ez a bajom, kitalálnak valamit, totojgatják, aztán vagy elmegy a kedve a fejlesztőnek, vagy kitalál valami újdonságot és inkább azzal foglalkozik régi részek meg le vannak ejtve. Ha hobbiból fejleszt valamit az ember, nagyon könnyű beleesni ebbe a hibába (tapasztalat).

A mindenféle distrosítással meg szintén nem értek egyet. Kísérletezgetni jó dolog, de linuxnál is a tököm tele van a szétforgácsoltsággal. Keresek valamihez egy howtot, találok debianhoz, de csak azért is picit másképp van ubuntun, nehogy már jó legyen. És akkor ezek még rokon rendszerek... Nekem nem hiányzik. Anno nem ezt szoktam meg a BeOS-től.

Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én még mindig egy terméket szeretnék a kezeim közé kapni, ha valami komolyabb szoftvert elkezdek használni és nem egy folyamatosan változó valamit. Ezért használok WinXP-t desktopnak jelenleg és ezért várom azt, hogy a Haikuból legyen valami használható.

Másik: elkezdenél fejleszteni egy kernelt Linux néven vagy egy oprendszert Ubuntu név alatt, neked is leharapnák a tököd.

----------------
Lvl86 Troll

Sok mindennel egyetértek amit írsz, azonban vegyük figyelembe, hogy egy linux sok szempontból már felnőtt. Van annyira kiforrott, és a linux rajongó tábor is van annyira nagy, hogy meg lhet csinálni azt, amit most pl: egy ubuntu csinál. A haiku még nem tart itt. (sajnos) Neki első, hogy épüljön a közösség, amire aztán tud támaszkodni.

Mellesleg tényleg nagyon várom az R1-et. A kész lemezért hajlandó vagyok fizetni is, ha postán kiküldik nekem dobozosan :)))

:: strogg ::
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Igazából nekem már csak pár elvárásom van a haikuval szemben. A legtöbbje az eeepc -hez kötődik, (hw támogatás) mivel azon használnám "élesben", (most is azon rugdosom a snapshot-ot), tehát a a következőkre vágyom.

- APM. sajnos nálam még mindig fehér halál van, ha megpróbálom belőni. Őszintén eszembe jutott, hoyg lehet ez a sorsom, és nekem kéne megoldani ezt, mert más nem nagyon akarja :)
- ppp, és vwdial v. wifi. (vodanetettel már lehetne játszani, vagya wifi routeremre rálőni)
- A drivesetup particionáló része. Ez hiányzik nekem. :)
- ODF támogatás egy szövegszerkesztőbe. A gond, hogy még szövegszerkesztő sincsen amihez meg lehetne alkotni, mivel a GobePr. zárt, és erősen kereskedelmi. Bár nem tudom a plugin alkotással hogyan áll.
- jah, és persze a végeleges kiadás amiatt, hogy ne kelljen minden héten a rendszert újra alkotnom :)))) Akkor már tudnám a munka szintjén is használni.

Ezek megvannak, már gyalulom is az ubuntut az eeepc-ről, és full haiku -ra állok át :) (most SD kártyáról butulnak a snapshot-ok)

:: strogg ::
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

wow, ez hianyzott mar nagyon!
ez benne is van mar a legujabb snapshotban?
amugy par szoban le tudna valaki irni a telepites menetet mondjuk SD kartyara?
gondolom a raw image-et siman fel tudom dd-zni ra, de ilyenkor ugye csak az image-nek megfelelo meretu lesz a particio

ha errol bootolok, akkor latni fogja az eee beepitett ssd-jet? esetleg pendrive vagy mas megoldas arra hogy "kivulrol" adjak valami file-t a haikunak? (konkretan filmet nezni szeretnek...)

Igen, látni fogja a belső lemezt. A miqlas által beküldött link szerint a legfrisebb snapshot már tud elméletben némi particionálás jellegűt csinálni. Én nem próbálta mezt a részt, mert az ubi kell amíg nincsen készen a haiku :) A belső lemezre is tudod telepíteni, csak valamilyen módon csinálj egyetlen particiót az ssd-n, aztán az sd-ről indított haiku drive-setup-al formázd meg bfs-re. Ekkor már mehet is az install az installerrel :))) (elvan dugva: /boot/beos/apps) Jah, és a belső lemezre telepített rendszer képes fogadni az sd kártyákat. Egy snapshot-al már eljátszottam így kb: 4-5 hónapja, gond nélkül ment a filmnézés, zenehallgatás, email,böngészés (flash kacifántos még), alapszövegszerk. Gobe -al, ergo: az alap műveletek. Erősen elgondolkodtam, hogy megtartom ezt a rendszert, mert elvégre az eeepc led villogással jelzi ha merül az akksi (cirka 5% körül szól), tehát el nem durranna a munkád. De egyrészt ez nem túl elegáns (megszoktam, hogy a beos mese nincsen csak működik, tehát legyen kedves kiírni a battery infot), illetve még messze nincsen készen, tehát még rengeteg fejlődés előtt áll. A Roadmap szerint a bíztató 72%-on áll a fejlesztés, mielőtt véglegesként elkönyvelhetjük az R1 (milestone) verziót. A szomorú, hogy a fennmaradó 28% szvsz legjobb esetben is év vége :))) No de sebaj, majd úgyis megalázóan lezúzza a w7 -et :)))))))))))))))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

koszi!
a belso ssd-re telepitest egyelore kihagyom szerintem amig a wifit, webcamet es pannon mobilnetet stabilan nem kezeli, meg skype nem lesz ra
szoval egy darabig meg... :( mondjuk a fentiekbol a wifi az ami eleg marginalis, a pannon nethez igyis-ugyis slax-et kell hasznalni mert az alap eee-s kernel f*s

viszont sd kartyara felrakom, elvileg azt akkor tudom mar particionalni ill. az installerrel telepiteni ra, ugye?
a bfs-t vajon tudom irni/olvasni Linux alol? a man mount nem mondta hogy tud ilyet, de mkfs.bfs van, szoval bizakodo vagyok :)

Szia!

Én már játszottam ezzel, és a fbs támogatással vannak gondok, méghozzá súlyosak. Nem erőltettem a dolgot egy idő után. A LAN képes menni haiku-val, és ez pillanatnyilag nekem elég, bár tudnám hasznát venni a vodnaetnek. A skype-ra eléggé sokat várhatsz, szvsz nem is lesz rá. Minden más múlhat a közösségen. A webcam nekem nem hiányzik. Életemben nem használtam még, persze ez csak én vagyok. Particionálni kérdőjel pillanatnyilag, szvsz hozz létre neki egy paticiót mondjuk linuxból, aztán haikuval formázhatod kedvedre. :) A haiku R1 is "csak" remek kezdetnek fog számítani amikor elkészül, minden más a közösségen, és a fejlesztőkön múlik majd. Pölö:driver, és alkalmazások kérdése. A külső zárt cuccok haikus támogatásában nem nagyon hiszek, ahhoz tényleg a haiku linux méretű elterjedtsége szükséges szerintem. Gondolok itt flash plugin, skype, és hasonlókra.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

azt gondolom hogy skype nem lesz, az linuxra is nehezen indult :(
flash-re gondolom lesz majd gnash
a webcam nekem sem kene, de a Zasszonynak sir a szaja mikor kulfoldon vagyok es latni akar :)

egy dolog ami meg eros pozitivum lenne: USB kezelessel (pendrive/kulso hdd, stb) mi az aktualis helyzet?

Köszönöik jól vannak :)) Az egyik build-ben nekem még az usb-s CD is ment, aztán azóta nem néztem rá. De az usb-s háttértárakkal nincsen gond. (vinyo/kártya olvasó/pendrive) Legalábbis nekem mindig ment.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Kis gép (akár egy laptop, leműtött képernyővel) külső nagy lcd képernyő, haiku+vlc+vezeték nélküli egér, és ágyból vezérelhető multimédiás centert kapsz, egy p3 500-as gépből :)))) (és ez nem vicc, egyszer kipróbáltam egy kölcsön notival.)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nem, nem tud, nem is fog tudni egy jó ideig, egész nyaras projekt, de a nyár még meg sem kezdődött. Más Flashról telepítgetve tesztelni, és más az összes partíciódat és adatodat elveszteni.
A forrásfában benne van, de a snapshotba nem teszik még bele jó ideig, nyugodt lehetsz.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Kizárólag stroggnak:

-Add some more acpi function to the acpi module and acpi device module. Need this functions for the embedded controller and battery driver.
Now also use the acpi handle to call a function and not use the path to get a handle and then call the function.
http://cia.vc/stats/project/OpenBeOS/.message/bb8934

-Embedded Controller driver, used the BSD driver as base. Thanks to Ithamar for pointing out that I need this driver to read the acpi battery status which now works for me (driver coming soon).
My laptop now really switch off on shutdown :-)
http://cia.vc/stats/project/OpenBeOS/.message/bb8bfd

-Add embbedded controller driver to the image.
http://cia.vc/stats/project/OpenBeOS/.message/bb9611

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Mennyire (lesz) alkalmas a rendszer munkára (persze kinek mi a munkája)? Pl. LaTeX-et, maxima-t, octave-ot lehet (majd) használni rajta?

Ezt nem hiszem. Azt viszont tudom, hogy igyekeznek a posix kompatibilitást megőrizni/megtartani. Elméletben tehát te is portolhatsz rá cumókat. A portolásra helyezném a hangsúlyt. Én úgy tudom, hogy az openjdk port készül, aminek a megléte lehetővé teszi egy openoffice portolását is. (meg sok egyéb másét) Amit felsoroltatok arra még tudtommal nem alkalmas, bár majd miqlas pontosabban helyreigazít. Gobe produktive, és a felsorolt alap dolgok már most rendelkezésre állnak, így egy sima levelező/netező/videó/képnézős gépnek már alkalmas. A gobe pedig office97-ig támogatja a word-ot, és egyebeket is. (afölött nem)
Egyelőre ezen felhasználási területen kívül nem nagyon tudnék mást megemlíteni, így erre használjátok, és akkor nem lesz gond :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Pontosan így van. Van GCC2.95.3-as és GCC4.3-as Haiku verzió is azt választod, ami neked tetszik. Leszeded a forrást, és próbálkozol, de a POSIX kompatibilitásra nem kell úgy föltekinteni, min szikrázó napra, ami fényével barátságosséá teszi a tájat. Ez nem ilyen egyszerű.

Ezen kívül mit sem ér a GCC, ha a szükséges toolkitek nem állnak rendelkezésre (GTK, QT (folyamatban...)). A portoláshoz szaktudás szükséges, és persze kitartás, s akkor meg lesz az eredménye.

(A felsoroltak közzül egy sem létezik Haiku platformra, még.)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Tettem egy probat, kiirtam az aktualis raw image-et SD kartyara es betoltam az eee-be
miutan szepen, egesz gyorsan bebootolt, bedugtam a pendrive-omat, ugyesen megkerdezte egy popupban hogy hogyan mountolja, javasolta a readonlyt, pirospont :)
az alap software-ek egyszeruek mint a faek, de meglepoen sokmindenre van benne cuccos, tetszik :)
kiprobaltam a filmlejatszast, ez mar kevesbe volt zokkenomentes. mar abba a konyvtarba valo belepes, ahol a filmek voltak is eleg lassu volt (vagy 10-20 masodperc legalabb), de miutan duplaklikkeltem rajta, legalabb egy perc volt mire a medialejatszo felebredt a tetszhalott allapotbol (addig nem is csinalt semmit, csak kb. egy perc utan lattam a pendrive villogasabol hogy valami tortenik), utana viszont szepen lejatszotta a filmet, bar a lejatszas minosege eleg gyenge, pl. semmifele minosegjavito postprocessinget nem latni. be lehet kapcsolni ugyan az AA-t, viszont ettol fullscreenben hasznalhatatlanul lassu (gondolom a sw scale miatt), csak bugyburekol meg ugral a hang
a masodik filmnel nem tudott hangot lejatszani, azt nem tudom hogy milyen codec-kel volt tomoritve, gondolom valami ujabb amit meg nem ismer

szoval osszessegeben meg mindig tetszik :) az extrem lassu konyvtarkezeles/filemegnyitas viszont eleg gaz :(

szoval mozizasra egyelore maradok az mplayernel, a mobilnet miatt meg igyis-ugyis kell a slax, de azert tovabbra is figyelem a Haikut es szurkolok erosen :)

Implemented an SIMD accelerated version of the bilinear bitmap scaling code that is the backend of BView::DrawBitmap(..., uint32 options) used by the MediaPlayer to smoothly upscale movies when no video overlay is available. The speed up is very noticable and a Core 2 Duo @ 1.8 GHz can play at 1920x1200 now without breaking a sweat. There is currently one SIMD version implemented which uses MMX and plain SSE.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Ha USB-re "dd" vel írom ki a raw image-et, és arról bootolok, akkor el fog (előre láthatóan) indulni a rendszer? Vagy kell tennem egyebet is?

El fog indulni, de a parancs így nézzen ki:

dd if=raw_image_neve of=USB_eszköz

A parancsban az USB eszközön van a hangsúly, tehát nem, ismétlem NEM az sda1 és társaira íratod, hanem sda-ra.
Így a bootszektor a megfelelő helyre kerül, s ha indítod a géped az eszközről, megleli.
!!!! Persze lehet az sda, sdb, sdz, válaszd a saját körülményeidnek megfelelőt. Te ismered az oprendszered, jelesül gondolom linux variáns, te tudod, hogy nézd meg, miként nevezi az eszközöd, felelősséget nem vállalok. !!!!

(ha sda1-re teszed, beljebb tolja valamivel az eszközön, és így már bootman nélkül nem fog tudni indulni, viszont bootmant nem tudsz egyszerűen telepíteni linuxból, kell hozzá a makebootabletiny.c progi, azt leforgatod, és úgy lehet, de minek szívni?
sda, és kalap, kabát.)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Csodálom ezt a lelkesedést és nagyon remélem, hogy egyszer használható is lesz!

uhh, szeretem ezeket a semmitmondó válaszokat... nincs vmware-em... tehát miért is jó nekem egy virtualizációs szoftverben homokozni? és egyáltalán hogy lesz nekem ebből működő rendszerem? mert marha jó, hogy fut egy vmware-ben, de ebből még használható valami nem lesz (lásd reactos).

szerintem.

Az, hogy semmire nem jó a mai formájában, egyszerűen nem igaz. Böngészni, dokumentumot szerkesztgetni (van Abiword, bár még nem tettem fel), emaileket olvasgatni (egész jó email programja van), képet nézegetni, videót és zenét lejátszani lehet vele. Csomó játékot is fel lehet tenni. Szóval amire egy átlagembernek szüksége van, az működik. A flash kivételével. Az kb. az egyetlen dolgo, amiért nem tenném fel a feleségem gépére az OpenSuse helyett. Egyébként a haikuware.com-on van egy csomó program. Nem mondom, hogy minden megy pöccre, de aki linuxszal, bsd-vel elboldogul, annek nem kihívás egy-egy probléma megoldása.

Az online szolgáltatások (ami nem flash-es) gond nélkül megy a haiku-n firefoxban. (bezilla most a neve asszem) A flash mizériára van egy átmeneti megoldás, mégpedig a flash videókhoz. Asszem egy youtube extension -t leht telepíteni, ami a firefoxal beszélget, és a flash videókhoz feldobja neked a vlc-t. Nem elegáns, és korlátozottan használható, de több mint a semmi.
Az eyeos, gmail,google docs, stb... mennek a firefoxal. film,zene,képek alapból jól támogatottak. (sőt haikun simán lejátszol olyan filmet, ami ubuntun pl. szaggat) Jól kezeli az usb-s meghajtókat, cd lemezeket. Alap játékok is mennek vele. (nemrég készült el a quake3 port is) Abiword (saját tapasztalat) régi, és fagy keményen haikun, így a gobe productive irodai csomagot javallom. (office97 szintig jó vagy) Openoffice port lesz a terv szerint. (online szöveszerkesztővel tehát beljebb vagy)
Email kliense nice, de én mindig jobban kedveltem (annó) a mail-it alkalmazást. (most a gmail miatt ez nem érint)
Régi gépekhez nagyon ideális választás már most is!!!!
Persze azért a 300mhz, 128 MB ram alatti gépek kiesnek a sorból :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nem semmitmondó válasznak szántam. Jobb ha te próbálod ki, és megalkotod róla a véleményed. A vmwareplayer pedig ingyenes. Én is azzal próbáltam ki először. Aztán, mivel megtetszett, feltelepítettem egy üre partícióra. Nem tudom milyen rendszered van, de ezek alapján fel tudod tenni, ha akarod: http://svn.berlios.de/svnroot/repos/haiku/haiku/trunk/docs/userguide/en…

Szakmai okot (amit gondolom elvárnál) nem tudok mondani arról , hogy miért tetszik. Egyszerű felhasználó vagyok csak. Mindenesetre ami engem megfogott az az egyszerű eleganciája, sallangmetessége.

virtuális gépben megnézni valamit vagy élesben használni fő rendszerként krva nagy különbség.

rendes energiagazdálkodás (hogy ne egyen 5x annyit a gép, mint kéne), 2d-3d gyorsítás ati/nvidia/intel/xy kártyákhoz, java, flash( , silverlight?), wifi, hang a csillió hw-n (és ennek normális kezelése - tehát nem úgy, mint linugzon), nyomtatás, szkennelés, skype (kamera), cd-dvd írás, virtualizáció (igen, van, ahova kell, de nem homokozásra), és mindezeket olyan gyorsan, ahogy azt pl. egy vindozon vagy linukszon, nem úgy ímmel-ámmal vergődve (itt jöttél a vlc szaggatással, de kb 99%, hogy vmi b0rked az x-eddel, és csak utána kellene nézni, hogy mi a baj).

ezektől lesz egy rendszer desktop, nem attól, amiket felsoroltatok, azokra kis túlzással még a freedos is jó

jah, majd készül, meg szép lesz, meg jó lesz, ezután. 5 év múlva, 10 év múlva, soha. max a végén mindenhez emulálunk freebsd drivereket (nem mintha abból nem lenne hiány), vagy esetleg cserélünk kernelt is (skyos) vagy userland-et (nexenta), csak akkor azt tudnám, miért használnám emulálva, ha már van natívan is, picivel kiforrottabban, több csomaggal, meg nagyobb user base-zel.

"Persze azért a 300mhz, 128 MB ram alatti gépek kiesnek a sorból :)"

ennél jobb gépen még a zubuntu is eldöcög (tapasztalat), pedig az nem a legsoványabb disztró.

szerintem.

Nyílván én sem fő rendszerként használom. Viszont alap, mindennapos dolgokra már most is szépen működik (amik szerinted nem A fontos dolgok. Szerintem meg a 3d és a csillogó hangkártya nem fontos. Ez szubjektív). Azt, hogy mennyi idő múlva lesz "kész", nem tudom. Meglátjuk. Lehet, hogy soha. És akkor mi van? Semmi.

Kis apróság:
"és mindezeket olyan gyorsan, ahogy azt pl. egy vindozon vagy linukszon"
Annyira valszeg sosem fog lelsassulni, mint a példaként felhozott két rendszer. ;)

"csak akkor azt tudnám, miért használnám emulálva, ha már van natívan is, picivel kiforrottabban, több csomaggal, meg nagyobb user base-zel."
Ennek a mondatodnak semmi értelme nincs. Analógia: Ki az a hülye, aki Saabot vesz, amikor ugyanazt az Opel által gyártott féket az Opel Vectrában is használhatja?

"Annyira valszeg sosem fog lelsassulni, mint a példaként felhozott két rendszer. ;)"

hát mondjuk emulált megoldásokkal, grafikus gyorsítás nélkül biztos hasít :) bár ha tizedannyi funckionalitás van benne, úgy még talán ;)

"Ennek a mondatodnak semmi értelme nincs. Analógia: Ki az a hülye, aki Saabot vesz, amikor ugyanazt az Opel által gyártott féket az Opel Vectrában is használhatja?"

uhhh. tehát ha én utángyártott hama kontrollert dugok az xboxomra, akkor az az xbox hamá-t emulál? vagy mi van? najó. és akkor az én mondatomnak nincs semmi értelme. nem érzed, hogy kicsit szar analógia?

mondjuk elárulom a titkot, a freebsd-re gondoltam, ha már ilyen nehéz volt megfejteni.

szerintem.

Nem volt nehéz megfejteni. Egyértelmű volt.

Meilőtt megmagyaráznám az analógiám lényegét, szeretném leszögezni, hogy nagyon nagyra tartom a FreeBSD-t. A leírtak nem állnak összhangban a véleményemmel, de talán rávilágítanak a mondandódban rejlő logikai bukfencre:
Attól, hogy a driverek natívan működnek FreeBSD-ben, nem fogom azt a szarul megtevezett, használhatatlan, bugos szart futtatni a gépemen, amikor megtehetem, hogy ugyanazt a drivert egy sokkal kiválóbb rendszer részeként használjam.

Ez most hogy jön ide?
Azt mondtad, hogy minek Haikut használni, amikor ugyanazt a drivert natívan használhatod FreeBSD-n. Próbáltam rávilágítani, hogy ebben a mondatodban van egy komoly logikai bukfenc. Hogy ehhez mi köze van a minixnek és az osolnak (bármi is legyen az), nem tudom. Biztos igazad van, de nem értem miért ide írtad.

"egy sokkal kiválóbb rendszer részeként használjam."

erre reagáltam. lehet krva jól megtervezett, kiváló rendszer, ha semmit nem tud.

egyébként továbbra se derült ki, hogy hol van bukfenc a mondandómban. abból, hogy a saab kocsiba opel féket tesznek, számomra nem derült ki.

"csak akkor azt tudnám, miért használnám emulálva, ha már van natívan is, picivel kiforrottabban, több csomaggal, meg nagyobb user base-zel."

vegyük sorra:
- emulálva: ugyebár egy "ragasztóval" belegyógyítják a haiku-ba a freebsd drivert, magyarul emulálják
- ha már van natívan is: freebsd-ben ugyebár natívan használom a freebsd drivert
- "picivel kiforrottabban": a freebsd jópár éve stabil rendszer, haiku még alfa *se* (hint: a picivel irónia)
- több csomaggal: freebsd ports. "There are currently 20379 ports available." a haikuhoz mennyi is van?
- user base: hát ez szerintem nem igényel bizonyítást, de legyen mondjuk fórumpostban mérve, a kb. 1 éve indult freebsd fórumon 30k post, a haiku x éve üzemelő fórumán most van olyan 12k.

tehát, van egy kiforrott, stabilnak mondott rendszer, meg van egy alfase próbálkozás belegógyított driverekkel, amit lehet futtatni vmware-ben, és én az előbbire szavazok. szóval mi is a problémád a mondattal, hol a bukfenc?

szerintem.

Még alfa. De nem lesz mindig az (tudom, szerinted igen. Ezen ne vitatkozzunk!).

Nem csak vmwareben lehet futtani. Egész könnyű feltelepíteni (ha én meg tudtam csinálni, bárki meg tudja, ezt elhiheted).

Az tény, hogy jelenleg kiforrottabb, több csomaggal és nagyobb user base-sel rendelkezik a FreeBSD (is), mint a Haiku (aminek nem vagyoka kereszteslovagja, félre ne érts!). Az is tény, hogy ez nem jelenti, hogy jobb. Ez alapján a Windows a legjobb. A driveres rész nem megy le a torkomon. Egyszerűen az nem indok, hogy azért használjam a FreeBSD-t, mert ott natív a driver.

Azt, hogy pusztán ez még nem ok arra, hogy FreeBSD-t használjon valaki, ha a Haikut egyébként az igényeinek megfelelőbbnek találja. Én legalábbis biztos nem azért használnék FreeBSD-t, mert ott a driverek natívak. Ez csak egy szempont a sok közül. Ennyi. Sem több, sem kevesebb.

hagyjatok mar abba
ha nem tetszik a Haiku, nem hasznalod, ennyi
en sem hasznalok windowst, de attol meg nem jarok a windows fejleszteset figyelemmel kisero topicba fikazni
kiprobaltam parszor a Haikut, erdekes otlet, valoszinuleg fel is fogom tenni egy kisebb SD-kartyara es neha hasznalni az eee-n marcsak a 'geek faktor' miatt is
nem kell azt varni, hogy lenyomja a windowst/linuxot/osx-et, nem is az a celja, a sajat maga altal kituzott celok fele lassan, de szepen halad, ez becsulendo

Majdnem 2 évig egyhuzamban használtam a beos R5 telepítésemet. Soha, de soha nem omlott össze, és sosem lassult be, pedig elhiheted szemeteltem rendesen a gépen :))))
Egy jó beos rendszerről köztudott volt, hogy két dologtól állt le. A user azt mondta, h. leállítás, vagy (ha nem volt ups, és nem notin futattad) az áramszünet.

Gépet is úgy cseréltem alatta, hogy a vinyót átraktam az újba :))) És az volt a legszebb az egészben, hogy az installer nem fixen beállított fájlokat másol fel, hanem gyakorlatilag tükrözi a telepítési médiumot, a telepítendőre. Tehát a vinyó csere is annyiból állt, hogy elindítottam az installert, és az új vinyóra átpakolta az egész rendszert. (
beállítások, saját fájlok, mindent!)
Ilyen "apróságokat" tudott akkor, amikor a winnt4 volt a "technológiai csúcs".
Amíg a win -nél a plug&play azt jelentette, hogy észlelte a hardvert, és bekérte a lemezét, addig a beos (persze kompatibilis hw esetén) mire bekpacsoltad a gépet, már használta. (leestem a székről, amikor a tv kari install annyi volt, hogy beletettem a gépbe. Mikor elindult a beos, már a csatornák is be voltak állítva!:)

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Igen, láttam. Sajnos a legutóbbi (jún 12-i) snapshot -ban még nem volt elérhető. Ráadásul a frontend (network) sincsen felkészítve arra, hogy ssidd-t, és wpa kulcsokat irkálj be neki. szvsz 1 hónapon belül ez megoldódik, és onnantól már csak az acpi-t kell várnom az átálláshoz :)))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ja, az acpi-t én is várom.

Mint BeOS szakértőtől, megkérdezem tőleg, hogy mpeg1audi_fh fájlt honnét lehet szerezni? Melyik csomagban van benne? A macromedia flash player amiatt sír folyton, hogy nincs, és ezért nem is indul el.

Egy másik kérdés (hátha Te, vagy valaki más tud rá válaszolni): gnuplotot szerettem volna használni, de nem sikerült ábrát rajzoltatnom vele. Azt látom, hogy a gnuplot_be programnak ebben kulcsszerepe van, de nem vágom mi.

Ha már így belejöttem: latex-et hogy tudnék telepíteni? Mert a bebits-en levő tetex linkek halottak.

Beos szakértő??? Túlbecsülsz alaposan. :)) Amit keresel talán megtalálod a beos_hun ed. 3 -ban, vagy 2 -ben. Asszem origo sw bázisról még tölthető. Latex-ről semmit sem tudok. Az viszont tapasztalat, hogy ha egy link broken a bebits-en (és nem találod a haikuware-en) akkor kínkeserv lesz levadászni.Melegen tudom javasolni a BeShare nevű beos fálcserélő programot. a beshare-en sok beos fanatic ember oszt meg nem rossz dolgokat, ha valami nagyon kell, onnan még esélyes, hogy lejön neked.
Gnuplot -al sosem vacakoltam.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

akit érdekel, az Alpha remekül rohangál EeePC-n (900 van nekem), az Atheros wifi működik nyílt hálózatokon és az acpi adja az infót, látszik az aksi töltöttsége.

:)

1000H-n már a lemezindítás után megállt.

Legyen R1A1-t ünneplő utósörözés pesten. Mit gondol kend?

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Elkezdtem beküldeni az nyelvi fájlokat...

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Felhasználói kézikönyv fordító online eszköz: http://userguide.haikuzone.net/
Van levlistánk, és külön magyar szekció. :D Egyelőre tesztüzem.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Konfiguráció minden esetben ugyanaz a C2D, 4Gb memóriával, a tesztprogram pedig a Geekbench nevű multiplatformos teljesítménymérő programocska, mindenütt a nagyobb eredmény a jobb.

Amendment and the detailed results:
Windows XP SP2 - 3126
MAC OS 10.6.2 - 3770
Haiku r35081 - 4353

Let's look at some tests

Processor integer performance:
Windows XP SP2 - 3673
MAC OS 10.6.2 - 2939
Haiku r35081 - 2813

Processor floating point performance:
Windows XP SP2 - 3069
MAC OS 10.6.2 - 5408
Haiku r35081 - 7463

Memory performance:
Windows XP SP2 - 2407
MAC OS 10.6.2 - 2918
Haiku r35081 - 2454

Memory bandwidth performance:
Windows XP SP2 - 2859
MAC OS 10.6.2 - 2650
Haiku r35081 - 2662

As we see, in all tests haiku par or slightly behind, with the exception of the test Processor floating point performance, which gives it an advantage in the final result.

Then consider more test - Processor floating point performance:

Mandelbrot single-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 1791,, 1.19 Gflops
MAC OS 10.6.2 - 1953,, 1.30 Gflops
Haiku r35081 - 1954

Mandelbrot multi-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 3615,, 2.37 Gflops
MAC OS 10.6.2 - 3874,, 2.54 Gflops
Haiku r35081 - 3967

Dot Product single-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 1183,, 571.5 Mflops
MAC OS 10.6.2 - 3578,, 1.73 Gflops
Haiku r35081 - 3575

Dot Product multi-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 2479,, 1.13 Gflops
MAC OS 10.6.2 - 7419,, 3.38 Gflops
Haiku r35081 - 7569

LU Decomposition single-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 2303,, 2.05 Gflops
MAC OS 10.6.2 - 750,, 667.7 Mflops
Haiku r35081 - 2032

LU Decomposition multi-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 4573,, 4.01 Gflops
MAC OS 10.6.2 - 1492,, 1.31 Gflops
Haiku r35081 - 3673

Primality Test single-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 3507,, 523.8 Mflops
MAC OS 10.6.2 - 4226,, 631.3 Mflops
Haiku r35081 - 2449

Primality Test multi-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 5327,, 988.6 Mflops
MAC OS 10.6.2 - 6315,, 1.17 Gflops
Haiku r35081 - 3824

Sharpen Image single-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 580,, 1.36 Mpixels / sec
MAC OS 10.6.2 - 5475,, 12.8 Mpixels / sec
Haiku r35081 - 8457

Sharpen Image multi-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 1162,, 2.68 Mpixels / sec
MAC OS 10.6.2 - 10822,, 24.9 Mpixels / sec
Haiku r35081 - 17085

Blur Image single-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 2380,, 1.88 Mpixels / sec
MAC OS 10.6.2 - 6897,, 5.46 Mpixels / sec
Haiku r35081 - 11568

Blur Image multi-threaded scalar:
Windows XP SP2 - 4735,, 3.72 Mpixels / sec
MAC OS 10.6.2 - 13508,, 10.6 Mpixels / sec
Haiku r35081 - 23404

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Ma, két napos próbálkozás után végre sikerült lefordítani a VLC aktuális 1.0.4 (Golden Eye) verzióját Haiku alatt (r35331 GCC2hybrid, a VLC GCC4-el lett forgatva). Egyelőre Qt GUI és SDL kimenet van.

Néhány kép:
http://noob.hu/2010/01/29/screenshot2.png
http://noob.hu/2010/01/29/screenshot3.png
http://noob.hu/2010/01/29/screenshot4.png
http://noob.hu/2010/01/29/screenshot5.png
http://noob.hu/2010/01/29/screenshot7.png

Leforgatott bővítmények listája:

a52tospdif access_mmap adjust alphamask aout_file aout_sdl audio_format audioscrobbler avcodec avformat bandlimited_resampler blend blendbench bluescreen canvas chain clone cmml colorthres converter_float crop croppadd deinterlace dolby_surround_decoder dtstospdif dynamicoverlay equalizer erase extract fake float32_mixer folder gaussianblur gestures gradient grain headphone_channel_mixer hotkeys http i420_rgb_mmx i420_ymga i420_ymga_mmx i420_yuy2 i420_yuy2_mmx i422_i420 i422_yuy2 i422_yuy2_mmx invert libmpeg2 linear_resampler logo magnify marq memcpy3dn memcpymmx memcpymmxext mod mosaic motion motionblur motiondetect mpgatofixed32 mux_ogg noise normvol ogg opengl opengl osd_parser osdmenu param_eq png podcast psychedelic puzzle qt4 rc remoteosd ripple rotate rss rv32 sap scale scaletempo scene screensaver sdl_image sharpen shout showintf signals simple_channel_mixer spatializer spdif_mixer stream_out_raop telnet telx transform unzip visual vmem vorbis vout_sdl wall wave xml yuv yuvp yuy2_i420 yuy2_i422 zip

Portlog: http://ports.haiku-files.org/wiki/media-video/vlc/1.0.4/1 [igen, nem vagyok programozó. :) ]

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Nos a VLC-s hírre reagálva, futottam pár kört a haikuval ismét!
Először a gcc2 hybrid, aztán a gcc4-es verzióval futottam egy kört (r35439 build), és ezügyben van pár tapasztalatom!
A fejldőés a kb: 3 hónappal ezelötti verziókhoz képest eléggé szembeötlő.
A teszt az eeepc 1000H-n zajlott.

-A rendszer sebessége több mint olajozott villám:)
- Boot: dettó
- Ha engedélyezem, akkor működik az acpi/apm nem dob fehér halált. A battery info működik. Tesztelve: korrektül írja ki a töltöttséget/akksi-kábeles használatot.
- A media plaayer végre nem 80%-os cpu teheltséggel akar mp3-at lejátszani
- A poorman egész jó kis mini webserver, igaz nem értem minek van benne.
- Shutdown/restart működik!
- Az installer nagy meglepetésemre felajánlja a nyelv kiválasztását. Nice
- A lokalizációs beállítások nagyon szépen hangolhatóak. Pöpec.
- Örömmel vettem észre a Devices programot. (a'la old BeOS)
- Mesa/OpenGL igen szépen megy!

Amit időközben elkeféltek :)
- Habár a média részben a hangkártya támogatottként jelenik meg, nem sikerült a rendszerből hangot kicsalnom. A média player+mp3 = néma csend!
- Eddig működött a wifi kártyám, most totálisan halott. Sem a manuális, sem a dhcp-s ip kérés nem jó. Csak LAN-ról ment a net. Ez azért érdekes, mert a network részben kiírja a kártya nevét. (köszönjük emese)
- Eddig volt VLC a rendszerben, most nincsen! Ezért a media player jöhet csak szóba, ami a VLC-hez képest nem is értem minek van a haikuban :///
-Ami egetverő érvágás, és nem is értem ezt hogyan gondolták: semmiféle böngészőt nem találtam benne. Jó, legyen optional package a BeZilla (nem a szivem csücske), de egy arora elkélne. Így esélytelen a netezés.

Namármost!
Ha mindezek orvoslásra kerülnek, (kap egy vlc-t, és egy arora-t (webkit felé forduljunk ha lehet, a tré/lassú gecko helyett)) akkor egy koffice-al egészen napi szinten is már használhatóra varázsolható gépet kapsz.

Innentől merném használni napi szinten.
Már csak egyetlen kívánságom van, egy rendes update system (láttam a konzolban a kezdeményét). Ugyanis most még állandóan újra kell rakni a rendszert, ez óvatos duhaj esetén is havi 1 reinstall. Ellenben egyáltalán nem zavarna, ha naponta/kétnaponta lefutna az updater.

Látom a gcc2, és gcc4 vonal között még zajlik a hezitálás, és látok törekvést a kettő egységesítésére. A híbrid megoldás szerintem nagyon öszvér. De majdcsak kialakul.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

En megmondom oszinten, nem ertem a gcc2 vonalat. Ugy en block. Nagyjabol mar senki sehol nem supportalja a gcc 3.x-nel regebbi forditokat. Van ennek valamilyen kulonleges ertelme, hogy ezzel akarnak szo... ize vacakolni?
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"Eddig volt VLC a rendszerben, most nincsen! Ezért a media player jöhet csak szóba, ami a VLC-hez képest nem is értem minek van a haikuban"

A VLC beforgatott kodekeket használ, a MediaPlayer pedig a media_server-t, nézz utánan, meglátod, mi a különbség.

installoptionalpackage -l parancsot ajánlom figyelmedbe.

Arora függ a Qt-től, az official Haiku soha nem fogja tartalmazni a Qt-t és az Arora-t.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Eeee... a Glib/Gtk nem az? Tudtommal a firefox ettol fugg.
Ez igy amugy szerintem hulyeseg. Vagy van indokom, hogy miert nem tamogatok valamit, vagy nincs. A "csak" egy komoly ember szajabol azert nem szokott elhangozni...
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Van Firefox a Haikuban? Ez nekem új... Én csak opcionális csomagról tudok :)

Ide is, hogy világos legyen:

"Nekem nincs kifogásom a Qt ellen, a natív GUI-val (work in progress) teljesen bele fog simulni a rendszerbe. A core-dev csoportnak van kifogása ellene, de strogg még mindig nem érti, úgy látom, így elmagyarázom: A Haiku hasonlít a Linuxra annyiban, hogy a Linux esetében a név a kernelt takarja, Haikunál pedig mindent, ami MIT licenszű, vagy wrapperen keresztül elérhető, és BeAPI-t használ. A többi mind Linuxnál, mind a Haikunál disztribúció néven ismert.
A Haiku soha az életben sem fogja tartalmazni sem a Qt-t, se semmit, ami nem teljesíti ezeket a feltételeket. Hogy a disztribúcióba (ilyen kb az R1A1) mi kerül, azt majd a közösség összeszavazza.
Ott már van esélye bekerülni a Qt-nek, hisz a FFox is bekerült, pedig az sem MIT."

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Mind2 portjarol a HUP hasabjain olvastam. A masik szalban leirtam, de ide is leirom, hogy aki azt nem olvassa, vilagos legyen: nem tudtam errol az MIT licenszes korlatrol. Igy minden sokkal vilagosabb.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

installoptionalpackage -l
Ezt meg fogom nézni, érdekelne majd.

Értem én a media_server media player kapcsolatot, ezért is lepett meg a néma media player.
De az tuti, hogy amíg nem eszik annyi formátumot mint a vlc, addig szóba sem jöhet :DDDD

Böngésző.
Egyértelműen a webkit lenne a jövő, remélem egy normális böngészőt nyomnak bele majd, mert valljuk be a netsurf nagyon karcsú, a BeZilla meg nagy és lomha. (egy arora-hoz képest mindenképpen)
Ha opcionálisan kell felrakni a qt-t, és akkor egy koffice is optional lesz, ami szomorú :/

A hangra, és wifire van tipped?

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Aki akar, segíthet fordítani: http://hta.haikuzone.net/?language=hu
Nem kell regisztráció, csak megnyitod a jobb oldali panelből a fordítni kívánt program oldalát, és már pötyögheted is. :)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

1) Innen letöltheted a szöveges catkeys fájlokat: http://hta.haikuzone.net/hu/catalog
2) Majd Terminálban:
linkcatkeys -l Hungarian -s (MIME típus) -o (kimeneti fájl neve) (bemeneti fájl neve)

Példaául:
linkcatkeys -l Hungarian -s x-vnd.Haiku-Appearance -o hu.catalog hu.catkeys

3) Aztán bemásolod a létrejött .catalog fájlt a /boot/system/data/locale/catalogs/ megfelelő alkönyvtárába

Példaául a fenti fájlt ide: /boot/system/data/locale/catalogs/x-vnd.Haiku-Appearance

4) Futtatod a programot, örülsz :)

--
A fordításokat átnézegettem, néhány hibát javítottunk, egyelőre így jó lesz így, bejelöltem, hogy mehet SVN-be.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Hmm, ez jól működne, csak még egy dolog van hátra. :-)
Felraktam egy VirtualBox image-t, így most már van tesztrendszerem, de nem tudom előhívni a linkcatkeys programot. Hogyan lehet feltelepíteni a LocaleKit-et?

Nagyon kezdő vagyok ilyen téren még Haikuban. :-)
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

ma ismet rakukkantottam a Haikura, es kellemes csalodas volt hogy teljesen jol hasznalhato kis rendszer lett belole, durvan gyors es nagyon egyszeru telepitovel (bar eltartott egy darabig mire rajottem, hogy nem szabad particios tablat csinalni mert nem lesz kepes bootolni), a haikuports is egesz korrektul mukodik
gyorsan portoltam is az aktualis jatekomat, remekul futkoraszik a 'faleveles rendszeren' is :)
ami viszont gyorsan feltunt, hogy nincs normalis filekezelo :( fel lehet valahogy varazsolni egy mc-t?

BeFS támogatást fordítottam bele egy linux kernelbe az igaz ügy érdekében.
Látja is a dolgokat, mountolás is csodálatos:

Disk /dev/sdc: 60.0 GB, 60011642880 bytes
/dev/sdc1 * 16065 73449179 36716557+ b W95 FAT32
/dev/sdc2 73449180 81706589 4128705 eb BeOS fs
/dev/sdc3 81706590 89963999 4128705 eb BeOS fs
/dev/sdc4 89964000 117210239 13623120 eb BeOS fs

root[a]# mount /dev/sdc4 /mnt/usb
mount: warning: /mnt/usb seems to be mounted read-only.
root[a]#

A hoba ott leledzik, hogy csak a Trach-t, a home könyvtárat listázza kii nekem az ls, mást nem találok sehol, holott minden BFS partícióm tele van jó sok nyers DV videóval...

Járt már hasonlóképpen valaki?

--------
Most veszem észre, hogy itt van a beos.hu majdnem minden nagyembere. Érdekes, hogy az AGY mindig egy helyen van :-)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---