Egyetemista rendszergazda gyakornok - Debrecen

 ( codwell | 2008. július 8., kedd - 20:07 )

Leendő másodéves egyetemista hallgatóként keresek gyakornoki állást (pl rendszergazda mellett) Debrecenben. Bármilyen megoldás, ajánlat érdekel. Papírok, képességek:
- Cisco CCNA, Fundamentals of Wireless Lans, Rendszerinformatikus, IHRT
- Főként Ubuntu és Debian rendszerek, és ezek főbb szolgáltatásainak alapszintű ismerete, telepítése, beállítása (pl apache, ftp, bind, mysql, postfix, ldap, samba, mind itthoni barkácsolás keretében), de régebben foglalkoztam Win2k3 szerverrel is
- Gyakorlatias szemlélet, fejlődni akarás, elszántság, ambíciók... (legalábbis egyelőre :))

Érdeklődés esetén a részletek itt: vnorbix [kukac] gmail [pont] com

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ő is kihangsúlyozta, gyakornoki állás érdekli. Kávét főz, átviszi a papírokat az ügyfélhez, excel táblát rendez olvasható formára, Next>Next>Next>Finish kombót nyom.

Amivel egyrészt tanul, bedugja a cipőjét az ajtórésbe, szakmai tapasztalatot szerez, és egyetem végére rohadt nagy előnye lesz a többi pályakezdővel szemben. Merthogy ő már csak papíron lesz az.

IMHO, wise choice. (Én is relatív korán kezdtem el egyetem mellett dolgozni. Diploma előtt fél évvel kiböktem a céget, hogy "na, akkor itt fogok dolgozni". Interjuh, felvétel, tada.wav, ott dolgozok.)

Én is egyetemista vagyok, és én is dolgozok mellette.
Semmi baj nincsen a posttal. :)
Mellesleg az "ahahaha" azért volt, mert ismerem az illetőt. :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Azért álljunk meg itt is egy szóra. Az hogy kávét főzöl, papírokat viszel ügyfélhez, excel táblát rendezel olvasható formára, az _nem_ szakmai tapasztalat. Pontosan ugyanolyan pályakezdő lesz, mint az összes többi, frissen végzett. Szerinted egy egyetemet végző egyénre melyik cég bíz _komoly_, _szakmailag ütős_ és _erős_ feladatot? Mert ugye bármikor kitalálhatod, hogy a héten zh/vizsga/akármi és akkor most nem jönnél egy hétig. Nyilván a tanulmányaidat nem fogod feladni csak azért, mert ők erősködnek, hogy helyette inkább csináld azt amit rád bíztak, mert az olyan nagy jó. Kicsit kalapálsz, kicsig heggesztesz, de semmi eget rengető.
A legelső cégemnél mondták azt nekem, mikor még egyetem alatt dolgoztam és a nyakamba varrtak valami baromságot: "Én meg tudnám csinálni az egészet egy óra alatt, de az én egy órám többe kerül, mint a ti egész hetetek." Nagyjából ilyen szintű szakmai munka volt...

Ha nem is szűken vett szakmai, de azért munkatapasztalat. Emberek közt van, ha egy jó cégről van szó, valamit tanulhat a munkakultúráról, vállalat felépítésről, belecsöppenhet az ügyvitelbe vagy pénzügybe...stb. Egy informatikusnak is kellhet olyan tudás, hogy hogyan kell egy számlának kinézni, szállítólevélnek, megrendelőnek, ezt egyetemen nem tudod megtanulni.
Én például először elég béna voltam a fax, telefonközpont, fénymásoló kezelésben, ha nem lettek volna olyan türelmesek velem, hát nézhettem volna.

Nana, ne siessünk annyira. Az ügyvitelbe vagy pénzügybe belecsöppenés nagyjából annyi lehet, hogy menj vidd le ezt a szállító levelet a Mancinak a 2. emeltre, aztán ugorj fel a 4.-re a Bélához és hozz el nekem egy riportot. Volt már valaha olyan, hogy egy rendszergazda gyakornokot leültettek mondjuk egy bérszámfejtő mellé, hátha jó pénzügyes lesz egyszer belőle? Vagy ment interjúztatni, hátha egy elveszett HR-os bújkál benne? Persze, ismerem a vetésforgós rendszert a multiknál, de az is azért van, hogy ne unj bele a kockulásba, meg megismerj más területeket is. De egy szerver specialistát nem azért vesznek fel, hogy 2 év múlva megnézze mi megy a pénzügyön. Neki 7x24-ben kell tolnia a szervereket, mert ha lehalás lesz, akkor azért nyakon csapják.

YMMV. Nem pontosan ugyanolyan pályakezdő lesz. :)

Tény, gyakornoknak ritkán adnak szakmai kihívást jelentő munkát, viszont nem is kell folyamatosan ugyanazon a helyen dolgoznia egyetem alatt. Sokat jelent amikor megismeri belülről néhány cég működését, és ha van kis önmenedzselési képessége, arra is rájön, hogy az ott megismert emberek/kapcsolatok hasznára válnak.

Az exceltakarítás/átviteltechnika mellett pedig akkor is becsusszan néha értékelhető feladat amit egy későbbi interjúnál remekül meg lehet említeni. Nem lehet minden nap megváltani a világot. Persze, Rambóként nem ő lesz az aki egyedül leássa az optikát a két város közé hogy menjen az iscsi, polírozza és patch-eli a szálakat, berekkeli a vasakat és két szenya között rátolja a HA clustert a 24 virtuális gépre miközben hekkel domain trustot az anyavállalat DC-je és a leány Netware-je közé. De jó esetben tartja a tápkábelt, és ha nem csukja be a szemét, rizikó nélkül kap egy full howto-t a jövőhöz.

Persze aki nincs rá lelkileg felkészülve hogy az életben az erősebb kutya baszik, a cégeknél a legfiatalabb főzi a kávét, és az évek óta ott dolgozók (ez emberfüggő) lenézik az újoncokat, annak pofon lesz. Amikor júniusban végeznek a pályakezdők, nem fog X*100 darab, karrierje csúcsán lévő mérnök beugrani a Dunába csak azért, hogy mindenki shiftelhessen egyet a ranglétrán. :)

Szóval nem árt ha az ember megfelelően tudja kezelni az "asszisztens", "gyakornok", "junior", stb szavakat. Utána az élet szebbé válik.

"Azért álljunk meg itt is egy szóra. Az hogy kávét főzöl, papírokat viszel ügyfélhez, excel táblát rendezel olvasható formára, az _nem_ szakmai tapasztalat."

De az eredmény, hogy Ő főzi a kávét és nem más. Nagyon jó hasonlat volt az hogy a cipője bent van az ajtórésen.

Rendkívül jó trükk a gyakornokoskodás. Iskolai gyakorlaton volt nálunk egy srác pár hétig. Szeptemberben jön vissza. Jól csinálta? Jól csinálta!

Majd kap rendes feladatot is.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Mindenki tisztában van vele, hogy mi szerinte a szakma. Ha a kávéfőzés az, akkor rajta, csinálja. De aztán nem ám elkezdeni sopánkodni, hogy nem tud kitörni a skatuláyból, hogy ő a kávéfőző automata. Más kérdés, hogy mennyire lesz jó egy olyan hely, ahol az emberek szemében te vagy a lótifuti gyerek.

Mondom akkor lassan.
1. Bent van küszöbön belül.
2. Komolyabb feladatokat kap.
Mi a problémád?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az, hogy ez az esetek nagy részében nem így van. Nálunk is volt anno egy ilyen ember, rá is bízott mindenki minden alja melót. Utána felvette a cég, de ennek ellenére továbbra is mindenki minden alja melót rátolt, mert ő volt az "alja meló felelős" mindenki szemében.
De ki mondta azt neked, hogy komolyabb feladatokat kap? Mitől? Miért? Amíg tanul, addig biztos nem. Nincs szükség sehol "megbízhatatlan" emberekre, akik bármikor bejelenthetik, hogy ők bizony a héten nem jönnének, mert vizsgáznak. Azt meg ne gondolja senki, hogy ha átveszik állományba, akkor hirtelen belenyalhat a mézes bödönbe.

Nálunk komolyabb feladatot fog kapni a srác szeptembertől. Ha máshol, mással rosszabb a helyzet, akkor tovább lehet állni. De legalább megpróbálta.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Mondj egy párat légy szíves, csak úgy, a kíváncsiság kedvéért. :)

programozni fog egy belső hibajegykezelő rendszert.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Én is valami belsős munkára gondoltam elsőre, örülök, hogy bejött a tippem. ;) Mondjuk én soha nem voltam kibékülve a belsős projektekkel, mert rendszerterv sehol, ad-hoc fejlesztés zajlik, bármi ami megtetszik a főnöknek, azt hirtelen bele kell írni, és persze a nagy sikerű napról napra képes változtatni az álláspontján téma is előkerül a kalapból. Mert ugye ő a "megrendelő", meg ő a főnök is egyúttal, kevés mozgástered marad a feladatból való kioldalazásra, hogy de-nem-ez-volt-a-megbeszélt. Bár az is lehet, hogy ez csak nálunk működött így anno és csak rémeket látok mindenütt. :)

egy komolyabb cégnél azért ez nem így van.

Neked is csak azt tudom mondani, hogy: "Mondj egy párat légy szíves, csak úgy, a kíváncsiság kedvéért." :)

Pl nálunk...
függetlenül hogy belső vagy külső project az alábbiak érvényesek rá nagyvonalakban
Kutatás ( R&D ), Tervezés , Implementáció, Tesztüzem, Production Rollout.

Minden lépést dokumentálni kell, adott elágazásokban peer group review, ami annyit tesz hogy akik használni / üzemeltetni fogják az adott alkalmazást / megoldást, megbizonyosodnak róla hogy abba az irányba halad a project amiről szó volt, előírásokat betartja, tudja-e teljesíteni az elvárásokat, stb

Neve is van a cégnek, vagy elégedjünk meg annyival, hogy van olyan, aki ismer ilyet? :)

Ahhoz volt kedve. Beszállhatott volna külsős projectbe is. Mellesleg nálunk a külsős dolgok is fejetlenül történnek. (Ad hoc stb)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nyilván egy néhány hónapos szakmai gyakorlat nem belépő az "IT Legends" panteonjába, de igenis jelentős előny egy teljesen szűz emberrel szemben.

Látszik pl. hogy tudsz és akarsz dolgozni, van elkötelettséged a szakma iránt, és nem anyád tartott el eddig.
Egy munkaadónak elég nagy risk, hogy három hónap, és egymillió forintnyi tréning után bejelented, hogy mégis inkább úszómester leszel, esetleg hosszú vívódás után elfogadod a vezérigazgató-helyettesi állást apád cégében.

Egyáltalán, még ha szakmailag semmi se ragad rád (amit azért kétlek, hacsak nem valami abszolút borzalom helyet sikerül kifogni), csak megtanulsz meeting request update-et kiküldeni, már akkor kintebb vagy a vízből.
Olyan skillekről, mint a "miképp tudod a suttyó munkatársak által minduntalan rádtologatott sz*rt a legkönnyebben lerázni magadról", már nem is beszélve.

"Nyilván egy néhány hónapos szakmai gyakorlat"
A fénymásolás nem _szakmai_ gyakorlat. Miért feltételezi mindenki, hogy rögtön a mézes bödön mellé ültetik? Kap valami jó távoli területet, aminek még jobb esetben esetleg köze van a szakmához, de nem fontos, nincs rá határidő, nem is túl érdekes, de mivel itt vagy te, ezért majd te megcsinálod, mert jó lenne, ha működne, de senkinek nem volt se kedve, se ideje ilyen hülyeséggel foglalkozni. Rád meg úgysem lehet szorító feladatot bízni, mert bármikor felállhatsz.
Egy gyakornok pont ugyanolyan megítélés alá esik, mint egy terhes nő. Nem lehet rá projektvezetést bízni, mert ő bizony el fog menni szülni, ha tetszik, ha nem. A projekt meg omolhat össze nélküle, ezt a rizikót senki nem vállalja be, aki épeszű.

"és nem anyád tartott el eddig."
Ez tökéletesen irreleváns. Soha senki nem fogja megkérdezni, hogy mondd már te srác, anyád tart még el mindig? Ha valahol ez a kérdés felmerül, vagy ez a döntő a szakmaiság helyett, akkor valószínűleg nem vesztesz sokat, ha egyszerűen felállsz és kisétálsz.

"Egy munkaadónak elég nagy risk, hogy három hónap, és egymillió forintnyi tréning után bejelented, "
Na, látod, pont ezért nem adnak húsos fazekat a gyakornok kezébe. Mert elég nagy risk, hogy hirtelen feláll és elmegy tanulni/nyaralni/csajozni/sörözni/másik céghez/akárhova. Kicsit majd úgy fogja éreztetni a cég, hogy fontos vagy, szakmai feladatokat is kapsz, de csakis olyanokat, amik nem életbe vágóak, nem sűrgősek és nem is túl fontosak.
Valaki tud olyan gyakornokról, aki megkapta a húsos fazekat és a mézes bödönt rögvest? Mert én olyat ismerek, aki tesztelhetett, nyomogathatta a gombokat, jelezhette a hibákat a fejlesztőknek, papírról gépelhetett sorokat excelbe, excel táblákat töltögethetett, word doksikat olvasgathatott, stb. Nem is keveset.

"meeting request update"
Ezekről jobb esetben megtanulhatod, hogy a 99%-a felesleges, voltam már ilyenen eleget. Kicsinyes hatalmi harcok folynak, hogy kinek meddig terjed a hatásköre és hogy nyomja le a másikat. Szakmaiságnak túlnyomó részt nyoma nincs és nem is nevetheted el magad az orbitális nagy hülyeségeken, leginkább fontoskodó alakok jelennek meg, ha szakértővel akarsz beszélni a megoldásról, akkor nem kell a meeting a marketingesekkel, akik előadják, hogy milyen jó, csak épp nem értenek hozzá. Pl: "csináljunk az Oracle-ben egy gyorsító táblát". Na azt meg vajon hogy kell? A helyes megfejtőknek Boci csokikat sorsolunk ki. ;)

Nem egyről beszélünk. Tulajdonképp egyetértek veled, te meg itt vitatkozol. :)
Valószínűleg tényleg nem túl gyakori, hogy egy gyakornokot / pályakezdőt a mézesbödön mellé ültetnének. Mondott ilyet valaki?

Az van, hogy a szakmai életutad első egy-két hónapjában csak bohócmunkát, az első fél évében csak egyszerű, rutin feladatokat, az első 1-2 évben csak kisebb projecteket bíznak rád.
El lehet dönteni, hogy ezeket az inaséveket még a tanulmányaid közben letudod, vagy majd a harmadik diploma után 40 évesen fogod azt mondani életed első állásinterjúnán, hogy "-Hol dolgozott eddig? -Sehol? -Milyen projectekben vett részt? -Semmilyenben. -Milyen referenciái vannak? -Semmilyenek. -Tud csapatban dolgozni? -Biztoss."

A meeting requesttel kapcsolatban is igazad van, de sok helyen ez van, azt' kész. My way or the highway, egy bizonyos cégméret fölött ezzel együtt kell élned.

Örülök, hogy egyetértünk, de én magammal is el tudok vitatkozni. :D

Azért nem kell ennyire elmenni, hogy 3 diploma 40 évesen tapasztalat nélkül. Szerzel egy megbízható egyetemi diplomát, 22-23-24 éves vagy, lehet beállni a kerékbe tekerni. Senki nem mondta, hogy az a menő, ha még csinálsz mellé kettőt. Itt inkább az lenne a kérdés, hogy jó-e 40 évesen 3 diplomával bohócmunkát végezni... Persze most ne tesi-büfé szakon végzett 3 diplomát nézzünk.

"tada.wav" :D:D:D:D:D:D
------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code

Én is szoktam használni a kifejezést, mikor vmivel készen vagyok és prezentálnom kell ;) Első alkalommal nem értették a poént, Media Playerrel megnyit az említett fájl, és volt arc-elborulás :D

Esetleg az IT Services Hungaryt próbáld meg. Debrecenben is van már irodájuk és folyamatosan bővülnek ott is. Persze lehet, hogy gyakornok nem jó nekik, de egy próbát megér, semmit nem veszíthetsz vele. Sőt, csak nyerhetsz: értékes munkatapasztalatot.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

A részmunkaidő miatt nem jó. Illetve ha nem rész munkaidő, hanem teljes, azt csak nyáron lehet csinálni. Ha meg azzal kezded, hogy te csak két hónapra szeretnél jönni, biztos lehetsz a válaszban...
Végzett embereket keresnek teljes munkaidőre, akit bármikor berángathatnak.
[szerk] Viszont nincsenek kizárva a pályakezdők. Sőt....
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ha ez a lényeg, akkor az egyetemen is szoktak keresni 4 órás "kisegítőt" az egyetemi hálózatokhoz.
Kábelezés, switch konfigurálás, alacsony jogosultsággal szervereken ilyen olyan feladatok, win kliens vírusirtás, beállítás stb.

Ha tudsz programozni, NI. Egyszerűen küldd be az önéletrajzod, meg hogy gyakornok szeretnél lenni mert minden vágyad oracle applicationsszal foglalkozni. Vagy lotus dominoval.

De van Campus Work meg maszdisz, ott is érdemes nekifutni.

A sei-t nem ajánlom, van ott egy überbunkó arc, aki ráadásul döntéshozó. (pl. tavaly államvizsga előtt két héttel kitalálta, hogy látogatást szervez magukhoz, végzősöknek. Amikor közöltük vele (nem ott dolgozom, csak velünk akarta leszerveztetni), hogy ÁLLAMVIZSGA előtti 4. napra egész napos bulit szervezni nem túl látogatott esemény lesz, üvö^Wfelháborodva közölte, hogy "az a végzős, akinek nincs egy napja megismerni álmai munkahelyét, nem is érdemli meg, hogy foglalkozzunk vele". Na ennyit erről.) Amúgy ez a cég .net-en fejleszt mindent, lehet a kettő összefüggésben van...
Viszont az ygomi csoporttól a többi jó.

IT Services-t ajánlani tudom, boldog-boldogtalant felvesznek, amennyiben ért valamihez.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Igen, ezt megfigyeltem én is. A .net fejleszők mind bunkók, és egyre bunkóbbak. Káposztaszagúak.
És kicsi a kezük.

Hmm, én ismerek olyan .net fejlesztőt itt Debrecenben, aki nem bunkó, tehát a mindenki operátor használata nem javasolt... :)


"If you must mount the gallows, give a jest to the crowd, a coin to the hangman, and make the drop with a smile on your lips" The Wheel of Time series

Hmm most adjam meg en is ugyanazt a linket? Vagy inkabb ezt: http://www.kislexikon.hu/guny.html ? ;) (Not offense)


"If you must mount the gallows, give a jest to the crowd, a coin to the hangman, and make the drop with a smile on your lips" The Wheel of Time series

felejsd el a szakmai gyakorlatot nem ér semmit:D
halgatói éved alatt minnél hamarabb érdemes elkezdeni dolgozni suli mellet. mindenképpen diákszövetkezetetn keresztül ha nappalis vagy... mert első munkahelyed az egyetem.

informatikában nem ér semmit a diploma :D csak multiknál...

"informatikában nem ér semmit a diploma :D"

Ezt Trey mondta? (ő nevezi marhalevélnek a diplomát)

Értem a diplomával, pályakezdőséggel, szakmai gyakorlat nélküliséggel, értéktelen főiskolával/egyetemmel kapcsolatos dillemmákat, de akkor is túlzás, hogy semmit sem ér.

Ezzel kapcsolatban banbano-tól idézek a Logout-ról:

"Szóval diploma: diploma kell, de csak ha rendes, elismert iskolából van. Akinek az van az önéletrajzának első bekezdésében, hogy gdf, azét már nem olvasom végig. A rendes egyetemi képzésnek nem az, nem is lehet az a feladata, hogy naprakész ismeretekkel engedjen az utcára, hanem az a feladata, hogy gatyábarázza a gondolkodásmódodat. Egészen egyszerűen másképp gondolkodik az a jelölt, aki rendes egyetemre járt, mint aki nem járt vagy gagyira járt. Tinglitangli egyetemre kár menni, idő és pénzpazarlás. Ha elvégeztél egy egyetemet (hozzáteszem, normáils hozzáállással, vagyis nem csak az évnyitókon voltál józan :) ), akkor lesz egyfajta mérnöki vagy tudományos jellegű hozzáállásod. Ez ér sokat akkor, ha nem akarsz életed végéig favágó munkát végezni. A ccna meg az ms certified okleveles double clicker papírok szemléletet, gondolkodásmódot nem adnak, azok napi konkrét ismereteket adnak, vagyis megmondják, hogy mikor hova kell ütni a kalapáccsal. Azt nem feltétlenül mondják meg, hogy miért, azt meg pláne nem, mitől lehetett volna előre tudni hetekkel korábban, hogy kell majd a kalapács." Tovább..

Azzal egyetértek, hogy önmagában a diploma kevés (ha nincs mögötte elég munka, projekt, érdeklődés, gyakorlat stb.), de azért egy jó egyetemen valamilyen infobionikai szakon summa cum laude minősítéssel megszerezni a diplomát ér valamit.

ez a másik éned?
mail crash mi??

kinek nem inge nem veszi magára... bocsi

Mail crash? Huh?

Ezeket biztos, hogy nekem akartad írni? (ha igen, akkor legközelebb úgy, hogy én is értsem miről van szó)

Egyébként az akinek nem inge nem veszi magára jogos, ha a diplomáról van szó, sok esetben önmagában tényleg nem ér semmit.

Köszönöm mindenkinek a hasznos infókat, keresgélek. Ahogy most látom, a diploma olyan, hogy se vele, se nélküle. De ha már elkezdtem, csak befejezem valahogy, lehetőleg minél hamarabb.
Szvsz egy ilyen kávéfőzős, ikonharcos munka után is lehet, hogy komolyabban veszik az embert, sosem lehet tudni. :) Ha meg nem, akkor otthagyja és próbál (időben) váltani. Ennyi. Hasznát mindenképp látom, mert tapasztalat kell, legyen az jó vagy rossz, szakmai vagy nem teljesen szakmai. Az biztos, hogy valahol el kell kezdeni.

"Az biztos, hogy valahol el kell kezdeni."

Ezt felejtik el sokan.

Ha nincs jobb lehetőség érdemes próbálkozni, egy kávéfőzős munka is többet ér, mint otthon ülni.

Nekem leendő elsőéves egyetemistának még mindíg jobb Linux-okat telepíteni, 3-4 gépből álló hálózatot összeállítani, rohangálni, adminisztrálni (Excel táblázatkezelés) dolgokat ellenőrizni, telefonos rendszert kialakítani (több helyiség között a padláson vittem át a vezetékeket, fater meg fúrta a mennyezetet), szökőkutat barkácsolni mesterséges tóval (igen, ilyen igények is voltak, vízszivattyú, kiásott gödör, fólia megoldás is született rá), mint újságot hordani vagy kőművesnél dolgozni (középiskola alatt mindkető megvolt), és tekintettel arra, hogy szeptembertől havi 80.000Ft-ba fog kerülni a megélhetésem, mindegyik jobb lehetőség, mint semmit sem csinálni.

Majd lesznek jobb munkák is, bár az érdeklődési területem speciálisnak mondható (orvosi informatika, bionika), így az érdemi tapasztalatszerzés egyenlőre még nem történt ezeken a területeken. Az érdeklődésem szerencsére felülről kompatibilis a mérnök-informatikával, így az ahhoz kapcsolódó álláslehetőségekhez is hozzáférek.

Mostmár csak egy CV-t kell összedobni, erre eddig nem volt szükség, bár ahogy néztem nem is sok valóban értékelhető dolgot tudok beleírni, az abszolút pályakezdőség átka, azért majd próbálkozom Budapesten, ha már biztos, hogy felvettek az egyetemre (már biztos).