Békéscsabán rendszergazda helyben gyakornoki állást keres

Fórumok

Sziasztok!

Egy ismerősöm most végezte el egy "RENDSZERINFORMATIKUS OKJ szám: 54 4641 03)" c. 1 éves tanfolyamot, Békéscsabán lakik, és jelenleg gyakornoki állást keres. Említette, hogy arrafele nem túl jó az álláspiac. Én is körbenéztem a neten, de jóformán semmilyen állásajánlatot nem találtam.
Az a kérdésem, hogy van e valakine tippje, hogy jelenleg milyen lehetőségek közül válogathat?

Hozzászólások

nekem az a meglátás hogy Budapesten kívül, az egyetemi városokban van több munkalehetőség informatikus részére.

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.24

Szintén Békéscsabán lakok, és én is állást keresek, és egyenlőre megerősíthetem, hogy errefele nem túl jó az álláspiac.

Különben pedig július végén költözök fel Budapestre az egyetem miatt, ott már sokkal több álláslehetőség van. Ha meg dolgozni akar az ismerősöd, akkor tényleg az egyetemi városok, Szeged, Pécs, esetleg Debrecen ajánlott, egyszerűbben talál albérletet és állást mint máshol.

Akkor egyszerű: keres valami állást Békéscsabán, akármilyet (böngészi az apróhirdetéseket, felhívja a telefonszámokat, regisztrálja magát a munkaügyi központban) és megkeresi az albérletre való pénzt (meg némi tartalékot a megélhetésre, és arra az esetre ha nem úgy jönnének össze a dolgok), ami menni fog, különösen ha még a szüleivel él és nincsenek többletkiadásai, ezzel párhuzamosan intézi az albérletet és a munkát a távoli városban, vagy ha tud nyelveket akkor akár külföldön is.

Némi talpraesettség, "jég hátán is megél" mentalitás sokat lendít a dolgokon, feltételezem egyedülálló, ami mobilizálhatóvá teszi az embert.

Ha nem megy egyetemre akkor nem csak részmunkaidős állásokat tud elvállalni.

tudod, nem mindenki teheti meg, hogy más városba költözzön - és ez nem mentalításbeli vagy talpresettségi kérdés, hanem a mobilitás hiánya. Egyszerűen röghöz van kötve.
Egyébként az ismerősöm eddig is menedzselte magát, ezután is fogja - én most csak tisztábban szeretnék látni az témában.

Értem, rendben. Bár a röghöz kötöttség manapság nem szerencsés megélhetési szempontból, értem ezt az alatt, hogy Magyarországon vidék életminőség, álláslehetőség, sőt még a költségek (árak) szempontjából elmaradottabb, mint a nagyobb városok vagy maga a főváros, és a helyzet csak rosszabb lesz, különösen itt a viharsarokban.

@j.stone: Nem hülyeség :-) Lehet, hogy nekem is azt kellene tennem, a kocsmákra széleskörű igény van, informatikusból meg túlképzés, bár a jobbak el tudnak helyezkedni (szakmai tudás, nyelvtudás, ismerettség, rátermettség, megjelenés, szerencse, kitartás függvénye) de nem igazán lehet tudni, hogy én melyik csoportba fogok tartozni vagy egyáltalán szeretni fogom-e azt amit csinálok.

Félig meddig vicc amit mondtam, de a poén az, hogy haver tényleg megcsinálta, és jobban megél belőle, mint IT-ból anno. Ad2 Nekem is habzik a szám az idegtől, amikor szakmunkás haver vidéken műszaki bolti eladóként 180 nettót hazavisz /jutalékkal ennyi/, én meg pesten szögelem a managerek fos win-jeit, 170ért -albipénz. :(

azért két dolgot válasszunk ketté. Neked a 170 az valószínűleg rendesen leadózott pénz, a bolti manuszé pedig valszeg zsebbe megy. Illetve a bolti manusz valószínűleg temérdek számla nélküli eladást csinál, hogy hozza ezt a pénzt.
Szeritnem a te bérköltséged duplája, mint a bolti manuszé...ja és te 40 órát dolgozol, ő 50-et, de pihensz a hétvégén, ő ott ácsorog a boltban, és fogadja a sok köcsög embert, aki a stipistopizzák a plazmatévéket.

Kereskedelemből egyébként az elmúlt pár évben nagyon jól meg lehetett élni. De egy kocsma nyitásához kell egy kis tőke szerintem. Ha nincs, akkor marad az ember alkalmazott

Van egy házad "Bivajbasznádon". Anno 10 millióért építetted, építtetted. Már akkor sem lehetett 5 millánál többért eladni.
Most szeretnél odébb állni, de nem tudsz annyiért lakást venni ott ahol munkát találnál, mint amennyiért a régi házat el tudod adni, sőt amit kapnál érte önerőre is kevés ahhoz, hogy az új helyen hitelből lakást vegyél. Esetleg még van néhány millió adósságod is a meglévő házra felvett kölcsönből. Bivajbasznádon és annak 50-80 km-es körzetében az átlagkeresetek az országos átlagnak a fele vagy még kevesebb.
A helység persze fiktív, de a helyzet sajnos mindennapos.
--
не закурится!

Kb. arra emlékeztet, mint egy ismerősöm, akinél több köbméter hulladékkal van teli a padlás, mert "tíz évvel ezelőtt drágán vettük azt a C64-t, azóta kiégett meg nincs is hozzá táp", de mégse dobhatjuk ki, mert hát olyan drága volt (?!) ...

Szomorú, hogy elértéktelenedik az ingatlan, de attól, hogy az ember ott marad, szív, éhbérért dolgozik a szakmáján kívül akár, azzal CSAK magát szopatja még jobban.
És sosem lesz jobb. Én inkább eladnám amennyiért csak tudom, és irány valami olyan hely, ahol van kilátás, albérletbe. Aki ért valamihez, gond nélkül meg tudja tenni. Tárt karokkal várják a jó munkaerőt, egész Európában.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

van egy anyukád, aki már gondoskodásra szorul, pl. neked kell elvinned orvoshaoz, be kell neki vásárolni stb. nyugdíjából nem tudja magát eltartani, és közösen laktok egy lassan felújításra szoruló kertesházban. Eladni csak áron alul tudod.
Ha feljössz Bp-re, akkor egyrészt fizeted továbbra is a rezsiket + idefenn az albikat + magadat is el kell tartanod- ezt havi 150e-170e ből nem tudod megvalósítani. Ha pedig mégiscsak az eladás mellett döntesz, akkor egy Bp-i lakáshoz fel kellene venned egy rahedli hitelt, amit feltehetőleg nem fogsz tudni törleszteni.
Nagyjából ezt jelenti szerintem ma 2008-ban egy röghözkötés.
Az ismerősöm egyébként már egy ideje munkanélküli, a rendszergazdai képzést + a munkanélküli segélyt pedig a munkaügyi központ fizette az elmúlt 1 évben. (az én adómból).
A témában egyébként egy közös ismerősünktől már megkaptam, hogy innen Bp-ről könnyen pofázik le az ember a viharsarokba... Egyébként Békéscsaba ha jól nézem a térképen, megyeszékhely.

Érdemes volna hosszabb távon gondolkodni. Csak mert így három év múlva sem lesz a helyzet jobb. Sőt. Egy idő után nem lesz munkanélküli segély, a szociális támogatások sem fognak nőni, az anyuka sem fog meggyógyulni, a ház sem fogja magát felújítani, se felértékelni.

Amit írsz, abból pont az következik, hogy váltani kellene az élethelyzeten, mert akkor esetleg, majd néhány év múlva jobb lesz. Így viszont biztosan rosszabb. És másnak sem könnyebb, csak lehet, hogy ő már korábban megtette, sőt, már esetleg félig ki is fizette a hitelt...

És nem kell feltétlen Bp-re menni, hanem ahol az ember kap melót, amiből ott tud fizetni albit/lakáskölcsönt, vannak ismerősei, akik segítenek beilleszkedni, munkát találni. De valahogy nem tudok együtt érezni azzal, aki nem teszi meg azt, ami ahhoz kellene, hogy kikerüljön abból a helyzetből, amiben van, és amiben egyetértünk, hogy rossz. És szerintem sem a mi adónkból fizetett munkanélküli segélyen kellene élnie egy informatikus szakvégzettséggel rendelkező emberek.
Ha az indiai putrikból (és ez most nem túlzás, mert ott az van) és arab nyomornegyedekből el tudnak jönni élni, megélni és dolgozni emberek (az utcaseprőtől az egyetemi tanárig), addig komoly kételyeim vannak szakvégzett, a helyi nyelvet, kultúrát ismerő emberek problémázását hallgatva, mert talán a hiba az ő készülékükben van, és ezt se felismerni, se cselekedni nem hajlandóak. Szerintem mindenki saját sorsának a kovácsa, és ha erre valaki nem hajlandó, és nem született a felső tízezerbe, akkor ne csodálkozzon, hogy nem jól mennek a dolgok.

Szóval akkor ennyi. Egyébként erre a következtetésre baráti közösségben már mi is eljutottunk, hogy a szóban forgó ismerősünknek egyértelműen kiutat jelentene a helyzetéből, ha Bp-re felköltözik, amit már egypárszor javasoltuk neki.

Az egész témában engem csak az zavar, hogy megyeszékhelyről van szó, számtalan embernek van a városban állása, számtalan cég betelepült már, egy csomó call center, különféle Bp-i cégek ügyviteli osztályukat komplettül kihelyezték Békéscsabára, mert ott feleannyiért kapnak sokkal szorgalmasabb munkaerőt stb. Ennek ellenére innen Bp-ről nem tudok rámutatni pl. egy neten fellelhető álláshirdetésre, hogy kedves barátom, ide küld el az önéletrajozdat.

Az akármilyen állások elvállalása egyébként szintén megoldás lehet, mondjuk ezzel kapcsolatban azt említeném meg, hogy az ismerősöm a legutóbbi két munkáltatójával is pereskedik, mert nem fizették utána a járulékokat, felvették utána a támogatást, de valójában nem alkalmazták stb. stb.

A topik címét egyébként megváltoztattam: "Békéscsabán röghözkötött rendszergazda helyben gyakornoki állást keres"-re

ez sajnos gyakori. Vidéki nagyváros: Meghirdetnek 1 db közgazdasági diplomával betöltendő állást. Beérkezik 1800 önéletrajz, amiben van nőgyógyásztól kezdve áruházi eladóig minden. Mire ezt leválogatják, lesz mondjuk 300 db, aki mondjuk szóba jöhet. Ebből találomra kiválasztanak mondjuk 30-at, azokkal iratnak valami tesztet (1. forduló), meghallgatnak 10-et (2. forduló), majd lesz 3 db, akivel futnak még egy kört (3. forduló). Majd a végén valamelyik főnök benyögi, hogy hozza a sógorának a harmadfokú unokatestvérének a szomszédját, aki mellesleg tök nem ért az egészhez, de azt veszik fel.

varjalmar ember

170bol ha nem tudsz albit fizetni meg megelni, ott valami nagyon elvan baszva.

en eltem ugy 65 nettobol meg a junior programozo korszakom elott (ez mar jo regen volt), hogy 43 volt az albi, osztondijat kaptam egyetemrol (ez 17k volt akkor havonta), + akkori baratno nalam lakott kb, es az o osztondija (havi 15k) is jott.

ez akarhogy szamolom durvan 52k maradek + 43 albi, ami epp nincs egy szazas se.

amugy ilyenkor anyukat olyan szemelyzetre kell bizni, aki gondoskodik rola. nem kell emiatt elbaszni egy embernek az eletet, akarmilyen durvan is hangzik ez, mar bocs.
eladja a lakast, abbol futja anyukanak az oregekotthonaba (ha eltudja adni 5M korul), o meg eltengodik kezdeti idoszakba parizsin.

sokan csinaltuk igy, ha kitartasod van, menni fog. ha nincs, akkor eletkeptelen egyed, kuka.

"170bol ha nem tudsz albit fizetni meg megelni, ott valami nagyon elvan baszva." -

akkor légyszives írd meg ide, hogy szerinted mennyi havi jövedelem kell ahhoz, hogy 1 ember (jelen szituban ismerősöm anyukája) folyamatosan lakjon egy házban, (használ áramot-vizet, fűt, kajál) + 1 másik ember (ismerősöm) Bp-en fizet magának albérletet, ellátja magát kajával, mondjuk kéthetente hétvégére hazautazik, és fizet valakinek (pl. szomszéd), hogy az idő alatt, figyeljen az anyukára, ha kell vásároljon be neki stb.

Én azt gondolom, hogy 170e + valami nyugdíj az anyukának összesen erre kevés. De számoljunk máshogy. Ha helyben az ismerősöm találna olyan állást, ahol 80-100e nettót havonta megkap, akkor anyagilag nem éri meg neki felmenni pestre + havi 70e-90e Ft-ért, annak az egyik fele helyből elmegy albira, a másik fele pedig egyéb plusz költségekre, amik a kétlakiságból adódnak.

Egyébként mint említettem, nem magamról van szó, ezenkívül ilyen részletekben nem ismerem az ismerősöm szociális helyzetét, hogy pl. pontosan mennyi a Békéscsabai ház havi rezsije, mennyi a anyuka nyugdíja, milyen egyébk ktg-ek vannak stb. Illetve azt is említettem, a topikot azért nyitottam, hogy tisztábban lássak a témában.

"varjalmar ember" - légyszi ezt a fórumozós stílust most mellőzd. Félinformációk alapján vagy arról meggyőződve, hogy a másik fordítva ül a lovon.

"en eltem ugy 65 nettobol meg a junior programozo korszakom elott (ez mar jo regen volt), hogy 43 volt az albi, osztondijat kaptam egyetemrol (ez 17k volt akkor havonta), + akkori baratno nalam lakott kb, es az o osztondija (havi 15k) is jott." - ebben a költségvetésben nincs benne, hogy az albérleten túl neked még 1 db lakás komplett rezsijét fizetned, illetve a barátnőd egyéb jövedelmeiről sem beszélsz, pl. hogy ő miből étkezik, ruházkodik stb. Ezenkívül pl. 2000-ben nekem is ennyi volt a havi nettóm, akkor nagyjából pont elég volt arra, hogy egy panel rezsijét kifizessem + kajáljak belőle + fizessem az akkor havi 25e Ft-os lakáshitel törlesztésből annyit, amennyit tudok. Azóta pedig ugyebár ez-az picit megemelkedett, pl. legmagasabb téli távhő számla 38000 Ft. volt.

1, nem mellozom, sem kedvem sem idom hivatalos stilusban irogatni, ugyhogy iygjartal
2, te csak writeonly vagy? irtam hogy anyuka megy idosek otthonaba. vagy bassza el a gyerek az egesz eletet e miatt? nem hinnem. szoval nem kell fizetni anyukara semmit, amit en ismerek az olyan h 5 vagy 6 milla egyszeri dij, es kesz (a lakast ennyiert ellehet passzolni).

radikalis megoldas? igen. de a sultgalamb nem fog jonni.

figyusz. Nem emlékszem, hogy akármikor is felkértelek volna, hogy véleményezd az ismerősöm jelenlegi szociális helyzetét, illetve azt, hogy szerinted miként bassza el az életét. úgyhogy légyszíves fogd vissza magad.
egyébként te vagy writeonly, mert időközben más kommentelők írtak legalább 5-6 olyan lehetőséget, amin érdemes lehet megnézni.

a topiknyitáskor arról érdeklődtem, hogy idézem "milyen lehetőségek közül válogathat?" Ha a témában van bármiféle javaslatod, esetleg érvelésed a te általad jónak tartott megoldás mellett, akkor ha azokat itt a topikban megosztod, akkor azt megköszönjük, illetve tudomásul fogjuk őket venni. Arra viszont nem kértünk, hogy véleményezd, és minősítsd akár az írásomat, akár az ismerősöm szociális helyzetét, vagy azt, hogy esetleg kézenfekvő lehetőségeket miért nem ragad meg.
A stílusoddal egyébként továbbra sem vagyok kibékülve, bízom benne, hogy ez az idő haladtával csiszolódni fog, nem beszélve arról amit már egyszer írtam, hogy félinformációk alapján kötsz itt bele bizonyos dolgokba.

Mint Békéscsabához közeli lakos mondhatom, hogy informatikusként szinte lehetetlen elhelyezkedni én is végigjártam az utam, még szerencse, hogy van másik szakmám is amiben kaptam állást.
A legutóbb a haverom egy hónapig győzködött, hogy menjek fel Pestre fix munkahelyre viszonylag jó fizetés sok juttatás, de mégsem mentem, mert ha mindenki elmegy akkor a vidék kihal itt kell megpróbálni valamit tenni, hogy jobb legyen bár nagyon nehéz, de ezt az áldozatot is meg kell hozni néhányunknak.

Ami most így hirtelen eszembe jutott munkalehetőség a Media Markt keresett üzletvezetőt a játékgép, szoftver osztályra http://www.mediamarkt.hu/szolg/karrier_csaba.html bár a határidő letelt azért lehet próbálkozni.
Vagy érdemes megpróbálni a Budapest Bankot elkészült a bővítés a Centerben és valószínű hogy vesznek majd fel embereket.

www.nexum.hu

Nexum - Marsnet. Szegedről indultak anno. Webezés a fő profiljuk, de tagok az ISZT-ben is ha jól tudom. Bcsabán inet-et is szolgáltatnak talán. Hogy van-e náluk felvétel valamilyen poz-ra, azt most nem tudom.

http://www.premiermuszaki.hu/site/index.php?option=com_content&task=vie…

tudni kell rola, h eleg gyakran ures ez a pozicio, en 2 ev alatt vagy 5x lattam h embert keresnek, ismerosoknek sem tul jo a velemenye errol a helyrol, de hatha valakinek ez kell...

itt egy masik, ezis regota kintvan
http://iw.hu/index.php?menuid=85

es az emlitett nexum kozeli szolgaltato
http://www.internetx.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=15&It…