[Megoldva] Debian -> cron -> Logrotate

Fórumok

Sziasztok!

Van egy Debian serverem, es ezt az uzenetet kapom mailben:

/etc/cron.daily/logrotate:
stat of /var/log/wtmp failed: No such file or directory
run-parts: /etc/cron.daily/logrotate exited with return code 1

Hogy lehetne ezt a fajlt oda vissza varazsolni? Es mire valo ez a logrotate?

Elore is koszi.

Hozzászólások

Keresgettem mindenhol, de nem jutottam egyelore semmire.

Szoval tudna valaki segiteni csak abban, hogy hogyan tudok letrehozni egy wtmp file-t a /var/log/ - ba?

az, hogy mire való a logrotate be is lett linkelve ide neked :) tessék elolvasni amit írtak. leegyszerűsítve: a logrotate pakolássza el a régi logfileokat, hogy ne halmozódjanak. a kérdéses filera meg egy kis guglizást azért tehettél volna... ha akár a teljes útvonalát beírod a gugliba, akkor az első találat kivonatában ott a lényeg már

wtmp - Wikipedia, the free encyclopedia
The /var/log/wtmp is a file on Unix-like systems that keeps track of all logins and logouts to the system. It is defined in the Filesystem Hierarchy ...

ha van egy debian szervered (?!), akkor ezekkel azért érdemes tisztában lenni. meg sem merem kérdezni, hogy mi a szöszt csinál az a szerver...

--
xterm

Igen koszi, megneztem (mar elotte is), hogy mi az a logrotate, ill. hogy mire valo. Ezutan az altalad ajanlott wikipediat es guglit is hasznaltam.

Viszont a problema megmaradt, mert nekem hianyzik ez a WTMP file, ugyanis valaki (elottem) torolte.

Arra keresem a valaszt - es ha tudsz, vagy akarsz, ebben segits lecci - hogy, hogyan kerulhetne a /var/log -ala egy ilyen wtmp nevu file, mivel magatol nem keszit a debian, es a "cron.daily" minden nap kuld egy hibauzenetet mailben, hogy hianyzik ez a file [termeszetesen utananeztem, es tenyleg hianyzik :) ].

A /etc/logrotate.conf - ot is megneztem, es nem tunik fel semmi hiba (minden ul a man alapjan).

Megkoszonnem, ha tudna valaki konkretan segiteni.

Koszi arwin es killer, ez kellett nekem ... mert valahol ereztem, hogy csak egy sor "touch" nem lesz eleg, kellettek a jogok is. Koszonom.

Xterm pedig megsporolhatnad a fellengzos dumat ... inkabb segits te is masoknak, ha tudsz legyszi.

Hidd el te is fogsz meg segitsegre szorulni, es akkor neked is jol jon, ha masok segitenek.

Nekem windoz server utan debian ele ulni, nem annyira egyszeru.

csak hogy értsd miért mit milyen választ kaptál (bár fellengzős nem voltam, ezt kikérem magamnak)

kérdezted mire jó a file. előtte is megválaszolták, én kibővítettem kicsit. a wiki leírja mire van az a file, ebből érdemes eldönteni vajon mit érdemes tenned vele. én nem vagyok benne maradéktalanul biztos (lévén nem próbáltam), hogy kézzel létrehozni elég-e (!), ezért a válaszban nem írtam, hogy "touch, oszt annyi". reméltem elolvasod, hogy mi az, és ha további kérdésed van, megteszed, most már annak alapján. írod, hogy elolvastad előtte mi az, ezért fel sem merült bennem, hogy a kérdésed (mire jó a logrotate) nem arra vonatkozik, amit meg is válaszoltam (azért nem én írtam, mert így szabatos volt és plusz infókkal is ki van egészülve, hiszen autentikus forrást láthatsz vele). ha megkérded mire jó xy, akkor ne vedd fellengzősnek, ha pontatlan, pongyola megfogalmazás (ami lehetett volna, ha pl. fáradtan írom) helyett egy pontos definícióval kapsz választ.

ha azt vetted fellengzősnek, hogy nem értettem miért üzemeltetsz debian szervert, holott egy igen alap szervízét nem ismered, akkor vedd, ez csak a döbbenetem volt, semmi több. meglehet azért nem is kaptál bálaszámra választ, mert páran meglepődtek a kérdéseden és a tapasztalatokból fakadóan azt hitték, hogy meg se fogod próbálni elolvasni a válaszokat, csak mással akarnád megoldatni a gondodat. én tettem egy próbát, leírtam a kérdésedre a választ. te ezt fellengzősségnek vetted. hát... ha valaki ezt olvassa, lehet, hogy máskor nem rohan segíteni (a kérdésedre tőlem is megkaptad a választ).

én már kérdeztem itt sok mindent és kaptam sok hasznos választ. de sosem panaszoltam pontos leírást, hogy miért nem oldotta meg a kérdésemet (amit fel sem tettem pontosan). sajnálom, ha megbántott a dolog, de a fentieket érdemes lenne elolvasd és belegondolj a másik oldalba is kicsit. nem fog ártani...

--
xterm

Igazsag szerint, most se idom, se kedvem nincs ahhoz, hogy veled veszekedjek (mert ezt vitanak sem lehetne nevezni). A vilagon semmi ertelme.

Ezert nem nagyon akarom ezt most oldalakon keresztul boncolgatni. Neked sem kell regenyekben magyarazkodnod. En biztos nem kertelek ra, de arra sem hogy olyan segitseget adj, amivel egyikkezzel adsz, a masikkal meg elveszel. /Ha hiszed, ha nem, mar a topic megnyitasa utan kigugliztam, hogy mi az a logrotate, mire valo, mi van a logrotate.conf -ban, de nem talaltam valaszt arra, hogy mi van, ha nincs meg ez a file. Na ezert kerdeztem TOVABB a forumon./

En ezzel befejeztem, remelem te is, de egy tippet adok: mindig inkabb ketszer is gondold meg, hogy mit mondasz vagy irsz le. Es ha netan en kerdeznek meg majd valamit, szivesen fogadom, ha te nem valaszolsz, igy nem csinalok vele neked gondot, mivelhogy nem vagyok a szinteden. Tartsd magad ehhez.

U.I.: Nem tettem fel pontosan a kerdest? :))))) Hat ez nagyon jo. En azt tanacsolom, hogy te is nezd meg a wikin, hogy mit jelent a konkret kerdes, mert ettol konkretabban nem lehet kerdest feltenni szerintem :)) Esetleg olvasd el, hogy mi volt a kerdesem a masodik hozzaszolasomban, miutan utananeztem a neten a feladatnak! Szerinted? Ez nem konkret kerdes ugye???

U.I.2 : Tudod, az igazi nagykepu embereknek az a bajuk, hogy sosem jonnek ra, hogy nagykepuek. (szerintem)

ha nem csak megsértődni akartál volna, akkor megértetted volna amit írtam. az meg, hogy utóbb mit írsz arra, amit én írtam előbb, az nem befolyásolhatja az első írást. sajna nekem nincs időgépem. örülök, hogy megoldottad, de ahogy besértődtél tök feleslegesen, az sztem meglehetősen felesleges. én a kérdésedre amire tudtam _pontos_ választ, meg is válaszoltam. de mivel nem tovább pontosítottad, hanem besértődtél, hát gondoltam majd segít más, nekem nem célom a sértegetés, ha ezt nem érted, akkor nem nálam van a baj. a regényről meg annyit, hogy kissé sokat írtál arról, hogy nem akarsz regényt írni :)

--
xterm

Na, meg is oldodott. Mar nem jon tobb hibauzenet.

Valojaban a fo gond az volt, hogy nem volt a helyen a fajl, de ennek hianyaban a logrotate (vagy akarmi mas) nem keszitett maganak egyet. En letrehoztam tegnap, hozzaadtam a jogokat, es ma mar nem jott tobb hibauzenet, ill. megneztem a wtmp-t, ami tegnap meg ugyebar ures volt, ma mar van benne bejegyzes. Remelem megoldodott.

Koszi.