Aláírásgyűjtés indult a tervezett Microsoft szerződés ellen

Vector, aki már többször szembeszállt az állammal szabad szoftverek érdekében, az új közbeszerzési tervezet miatt aláírásgyűjtést kezdeményezett. A vele egyetértők itt írhatják alá a tiltakozást.

Hozzászólások

Talpra kódok, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Zártak legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok!
A forráskódok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy zártak tovább
Nem leszünk!
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

kiváncsi vagyok hány aláírás lesz. :) Illetve mennyi lesz köztük a lány. :D
--
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them.

Vector, aki már többször szembeszállt az állammal szabad szoftverek érdekében

...és azóta is nagy kuss van róla (persze tudom én, hogy a diktatorikus, véreskezű hatalmi gépezet miatt van, de akkor is).
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Én aláírtam. Jobb helyen lenne az a 15 milliárd az oktatásügyben, vagy az egészségügyben. Vagy bárhol másutt, csak ne a microsoft zsebében.

---------------------------------------------------------------------------------
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

>> Vector, aki már többször szembeszállt az állammal
hát remélhetőleg nem az állammal szállt szembe, max a kormánnyal :)

Ismet egy hommokkeve-kotes jellegu akcio, aminek max. annyi ertelme van, hogy kicsit megugrik a blackpanther.hu oldalanak a latogatotsaga es az eladasok. (Ugye a szabadsagharcosokat tamogatni kell.)
Mikor fogjak mar fel agyilag, hogy egy internetes alairasgyujtesnek, a net anonimitasa miatt nulla ertelme van.
Ha ennyire nem tetszik, hogy az allambacsi le akar fekudni egy multival, akkor tessek elmenni Orszagos Valasztasi Bizottsaghoz az alairas gyujto iv mintapeldanyaval, amin szerepeljen az "Az orszaggyules tuzze napirendi pontjara, hogy az allam az informatikai kozbeszerzeseknel torekedjen a gazdasagossagra, es reszesitse elonyben az igyenes es open-source alkalzasok hasznalatat a kozszferaban. Tovabba, tegyen meg minden lepest, hogy megakadalyozza az orszag informatikai oktatasanak egy multinacionalis ceg hatokorebe valo keruleset."
Miutan az OVB pecsétje rákerült a lapra lehet fénymásolni, odaadni alairni anyucinak es apucinak, es ket honapon belul 50000 alairassal az OVB-nek atadni.
Ezutan, es csakis ezutan lehet majd azt varni, hogy a szakmailag analfabeta honatyak erdemileg foglalkozzanak a kerdessel. Jahm, ehhez viszont ki kellene allni a fagyba, az aluljaroba, az esobe. Mennyivel kenyelmesebb klikkelni...
De mint azt korabban, egy masik postban emlitettem, egy ilyen alku alapban le van zsirozva, ugyanis ennek a penznek durvan a 8-10%-a visszafolyik a kozbeszerzesben resztvevo, megfelelo politikai kapcsolatokkal rendelkezo cegekhez.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az egyetem terulete nem kozterulet, igy ilyen iranyu tevekenyses engedelyezese az egyetem vezetosegenek a hatokorebe esik.
Mivel a kerdes nem politikai (maga a kerdes fuggetlen partpolitikatol), ezert jo esellyel kaphatsz ra engedelyt.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nálunk (sote) szoktak a folyosón előadóban aláírást gyújteni. Nyíltan és nyilvánvalóan politikai, ha akarod pártpolitikai ügyben is. Van aki aláírja van aki nem. (mondjuk a sote elég homogén konzervatív...) Soha nem szóltak hogy nem szabadna. gondolom akkor nálatok is lehet. miért ne? ez volna a demokrácia asszem...

-----------------------------
Debian Etch desktop
Ubuntu Gutsy server

Közép és általános iskolában megértem, hogy politikamentes övezetet célszerű kialakítani, de az egyetemen csak (jogilag) felnőtt emberek vannak. Megtiltani akár a politikai aláírásgyűjtést vagy szerveződést szerintem otrombaság és még az alkotmánnyal is ellentétes lenne.

alkalmas hely a bme E epuletenel levo kijarat, ott eleg sokan maszkalnak, eso eseten a menza alatti atjaroba be lehet allni
hasonoloan jo hely az egyetemet ketteszelo utca, itt ket egyetemi kapuhoz is be lehet allni
ezenkivul a 4-6 vili megallojanal az aluljaroban lehet meg sok emberrel talalkozni, ezek kozott vannak elte ttk-sok is

rossz hir, hogy most kezdodott a vizsgaidoszak, szoval az emberek rohanni fognak, es nem lesz idejuk megallni, valamint kevesebben is lesznek, mert ilyenkor nem szokas napi rendszeresseggel bejarni (egyeseknek ez amugy sem szokasa :)

Teljesen szabalyos eljaras.
Az a lenyeg, hogy a gyujtoiveket, a leadasi hatarido elatt ossze kell gyujteni es egy csomagban kell az OVB-nek leadni.
Egyebken ezekkel a kerdesekkel nyugodtan lehet az OVB fele fordulni, valaszolni fognak.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Jó ötlet. Kérdés az, hogy mi legyen a szöveg a lapon.

Hétfőig úgyse megy senki az OVB-be, addig össze lehetne szedegetni és néhány egyszerű mondatban megfogalmazni, hogy mik is legyenek a követeléseink :-). Különben emlékeztetni fog a Brian élete című film egyik óriási jelenetére a dolog.

Szerintem Blackpanther-nek is vannak jó gondolatai, de egy olyan szöveget kellene csinálni, ami:
- sokan (legalább részben) megértik
- benne van az olcsóság (hogy az egyszerűbb emberek is tudják támogatni)
- nincs benne olyan, ami egy nagyobb csoportot lriaszt, vagy érdektelenné teszi őket

A gondolatok összeszedésének szerintem remek helye lehet egy ilyen fórum mint ez, azonban a végén néhányunknak magukra kell vállalni a szöveg véglegesítését és a "csak gép elől elmozdulva végezhető" munka elvégzését is.

nem ez a kormány szokott digitális társadalomról és hasonló handabandáról szónokolni?
ha az adóbevallást is már csak is és kizárólag interneten lehet benyújtani egyre szélesebb körnek, akkor mi a francnak kellene papíron gyűjteni az aláírásokat pont egy informatikával szoros kapcsolatban levő témában??
a simán bepötyögött név és email cím valóban kevésnek tűnik. bár a magyar törvények szerint ez is hiteles aláírásnak számít.
van viszont ügyfélkapu digitális aláírással, jópár milliárdért. csak használni kellene. elvileg arra van, hogy interneten is lehessen személyesen hitelesített dokumentumokat előállítani.

"net anonimitasa miatt nulla ertelme van"
Én sem látok sok eélyt arra, hogy pár aláírás megváltoztatja XY pénzhez való vonzódását,
függetlenül a hagyományos, vagy digitális formájától.
Szerintem DOSoljunk le egy kormányzati portált és nevezzük el "Forgalomlassító demonstrációnak"

"It took six days for the god creating this world and see how many bugs it contains! "

uhh, nálam eddig volt két conflicting database, meg két error while updating database. vannak erre ilyen petíciókészítő oldalak is nem?

Szerencsére nekem is csak harmadjára sikerült beírni a nevem, ami arra utal, h sokan akarják aláírni, de egyszerre csak 1 vki szerkesztheti, mivel wiki. Tehát ha komolyan gondolod, akkor addig próbálkozol, amig sikerül ;)
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Egy wikiszerkesztésben járatlan elriad ettől a "szavazóoldaltól" bármennyire is egyszerű.
Így csak IT-sek fogják aláírni :( De tényleg.

Az OVB-s lapokat támogatnám és körbe is járnék velük az ismerettségi körömben.
+ az Indexet is tájékoztatni kéne, végül is az ő cikkük hozta nyilvánosságra és biztos örömmel írnak arról, mi lett a hatása az irományuknak.

Valóban nem a legalkalmasabb ez a wiki motor erre, mert ha többen szerkesztik, nem tudja kezelni a változást, így újra aktualizálni kell a lapot. Sorry, hirtelen ez volt kéznél, és hogy őszinte legyek, 60 emberrel nincs is értelme mélyebben belemenni.

----- www.blackpanther.hu -----

LME -nek mi a véleménye ?
Kell -e aláírást gyűjteni, ha igen pontosan mire ?

SzSzI -nek mi a véleménye ?
Kell -e aláírást gyűjteni, ha igen pontosan mire ?

"Javaslatunk:
1.) A közép- és általánosiskolai oktatásból száműzzük azokat a fizetős szoftvereket, melyek helyett van szabad alternatíva
2.) A felsőoktatásban fordítsuk meg a trendet. Ne mi (az állam) fizessünk, hogy képzés közben ideális vásárlókat képezzünk, hanem versenyezzenek a cégek, hogy ki ad megfelelőbb támogatást és oktatóanyagot, hogy a képzésben az Ő terméke szerepeljen.
3.) Az adóbevalláshoz és egyéb kötelező tevékenységhez (pl. kis- és közepes vállalatok számvitele, digitális aláírás, stb) legyen államilag elfogadott és karbantartott szabad szoftver.
4.) Közpénzen ne lehessen zárt forráskódú terméket fejleszteni, és amennyiben van szabad alternatíva, vásárolni sem."

Kb: http://hup.hu/node/40126

"2.) A felsőoktatásban fordítsuk meg a trendet. Ne mi (az állam) fizessünk, hogy képzés közben ideális vásárlókat képezzünk, hanem versenyezzenek a cégek, hogy ki ad megfelelőbb támogatást és oktatóanyagot, hogy a képzésben az Ő terméke szerepeljen."

Ez kifejezetten tetszik, csak ez is olyan, hogy kisujjából kirázná az MS.

Igaz.

Másik, amit hozzá akartam biggyeszteni az előző hsz végére, csak alámpostoltál: még azt se tartanám elképzelhetetlennek, hogy növekedne a színvonal, néha rossz látni, hogy némely tanár (tisztelet a kivételnek), mennyire szenved egy egyszerű dologgal is (suliba nem engednék felvenni tanárt, aki nem képes megbirkózni a tábla/sötétítő kezelővel és a projektorral).

A tanar nem kizarolag azert (sot) tanar, mert sokat tud arrol, amit tanitania kell, ez idealis esetben megvan, azert sem lesz tanar, hogy az oktatasi segedeszkozoket kivaloan tudja kezelni, hanem azert, mert jol tudja atadni neked azt, amit o tud, es esetleg peldat mutasson, es neveljen. Kulonben tok fasza lenne helyette a szamitogep, a jegyzet es a tankonyv.
Innentol erdekes amit te gondolsz a tanarokrol.

"mert jol tudja atadni neked azt, amit o tud,"

Kár, hogy ez sajnos nem mindenkire jellemző. Vannak, akik tényleg jól tudnak tanítani (akiktől lehet is tanulni) és sajnos vannak, akiknél marad a google+jegyzet+haver plusz esetleg opcionálisan másik tanár negkérdez kombó.

Ja, hogy miért hoztam a projektoros példát? Sajnos volt már néhány előadás, ami 15-20 perces késéssel kezdődött, mert egyszerűbb volt a gépet újraindítani meg másik projektort hozni ahelyett, hogy beállította volna a teremben lévőn a jel forrását. Persze időhiány az mindig van. És ez informatikai főiskolán.

No de azt hiszem ez lassan elég offtopic itt.

1, alkotmanyos problema es megfogalmazhatatlan keres.
2. jo otlet, a baj csak az, hogy a FOSS szoftverek oktatasa igy gazdasagi akadalyba utkozne.
3, versenyjogi kerdes.
4, alapveto butasag, nem jobb valami csak attol mert OSS. kinemenj szakemberek kozze ezzel a velemennyel mert kirohognek.

fsf.hu -nak mi a véleménye ?
Kell -e aláírást gyűjteni, ha igen pontosan mire ?

"Vector, aki már többször szembeszállt az állammal szabad szoftverek érdekében" ezt csak en erzem szanalmasnak? :))))

Holnap 14h IRC -n megvitatjuk, majd ide kerül a szerver és a csatorna neve.
Ellenvetés ?

Feltettem az indymediára hátha használ, azt többen olvassák....

-----------------------------
Debian Etch desktop
Ubuntu Gutsy server

amugy, csak engem zavar hogy mailcim lista gyujtoknek tokeletes hely ha sikeres lesz?
celokkal egyetertek ofkoz, de nemkene mindenki emailjanak ott viritania... php/sql alapu alairomgepet meg nem nagy vasziszdaz szerkeszteni [tudom csinaljak jobbat, en csak konstruktiv akartam lenni:)]
szerk. esetleg aki odairja a cimet, kap egy Barracuda300ast,majd az megfogja?:)

Ez nekem is eszembe jutott. De ha értelmesen írod oda a címed akkor csak nyers emberi erővel lehet elolvasni, ennyi kockázat meg belefér egy gmail-es fióknál :-) én az elmúlt két évben mióta gmailt használok, összesen kevesebb mint 10 spamet kaptam.

-----------------------------
Debian Etch desktop
Ubuntu Gutsy server

Azzal együtt, hogy én sem szeretem, ha az adómat windowsra költik, problémás a dolog.
Egyrészt, létezik sok, a kutatásban használt hardware, aminek csak win drivere van (pl. detektorok szoftvere (sokcsatornás analizátor, etc.), van olyan csillagászati CCD, aminek ugyan van linuxos drivere, de ha azzal használod, akkor nincs rá garancia, ...).
Van olyan nemzetközi együtműködés is, ahol kénytelen vagy wint használni (ha az amcsik csak arra írtak meg valami kiértékelőprogramot).

De ez csak a kisebb gond, ez csak a kutatás, és erre még azt mondanám, hogy a winre kidobott pénzt inkább dobják hozzá a kutatási pályázatokra szánt pénzhez, és akinek kell a win, az pályázzon, és ha nyer, vegye abból. Ugyanakkor, az oktatásnál: az elsődleges cél, amiért az emberek nagyrésze tanul, hogy utána a munkaerőpiacon jobbak legyenek az esélyei. És a munkaerőpiac igénye manapság még sajna a win.

Szerintem, ez így, ebben a formában helytelen/hiányos.
1. Nem fogalmazza meg tisztán, hogy mi a baj a paktummal.
2. Nem foglalkozik alternatív megoldásokkal.
Az kevés, hogy a szabad szoftver így meg úgy. Ha márciusban shutdown lenne az összes egyetemi windows-ra, akkor elég nagy baj lenne. Kidolgozott, értelmes alternatívára lenne szükség.

+1

Valamint nem csak egyetemi, hanem allamigazgatasban hasznalt gepek.
Tudjuk amugy is mennyire rugalmas es gyors gepezet... Hat meg akkor milyen gyors lenne, ha Mari neni a titkarsagon nem birna elinditani azt az "OpenIzet". Mie' vettek el az O draga word-jet??

Persze. Jo penz az oktatas-kepzes a linuxot ismeroktol. Ezert sem vagyok abban biztos, hogy valoban kozpenzek megfogasa miatt szolalnak fel sokan... Biztos, hogy van aki emiatt elkotelezett, de van akit zavar, hogy az MS kaszal es nem az O cege.

Az emberek azt eszik amit elejuk raknak. Az MS sokat kolt arra, hogy lassuk az O kis desktopjukat. Ha egy atlag halando (hahooo! fontos, nem SZAKEMBEREK dolgoznak azokon a rohadt gepeken amikre annyi licenszt vesznek, hanem halandok!) meglatja, h linuxhoz van tobb ablakkezelo, rogton idegosszeroppanast kap. Azt sem erti minek, miert, hogyan. Feljon ide, felteszi a forumban a kerdeset, rogton megkapja a "lol", "rtfm", "google-z bammeg" valaszokat.
Ha meg fizet vki az MS termekeert akkor van kit felhivni :) Hogy ennek van-e ertelme vagy nincs, az megint tok mind1. Lenyeg, h eladhatobba teszi az MS termekeit.

Vannak jo linux distrok, nem csak serverekre, de az azok mogott allo kicsinyes, nagykepu gondolkodasu szemelyek hatraltatjak ezeket a terjedesben akik keszitik. Mivel ha valakinek jo otlete van, nem adja oda masnak, megcsinalja O. Vagy mert jo pont lesz az oneletrajzaban ,h az O munkassaga femjelez egy distrot es huuuu mekkora arc is O, esetleg mert nem tudja elkepzelni, h az O ertekes munkajabol mas profitaljon. Mivel maga az sw opensource, attol meg aki vele dolgozik Penzt akar! Ez normalis, csak ne legyen alszent.
Ha en pl egy kozepes vallalatnal dontes helyzetben lennek (es nem lennenek meg azon ismereteim amik most vannak), h milyen OS-ekkel is hasznaljuk a rendszerunket, csont nelkul MS.
Miert? Mert ha a linux szonak utanna nezek akkor talalok nehany arrogans arcot akitol ha segitseget kertek, akkor konkret valaszt nem birt irni, de okoskodni azt tudott (support fontossaga), tudom, lehet venni supportot is nehany distrohoz, DE akkor mar arra koltok amit ismernek a dolgozoim. Talalok tovabba 1 tonna distrot, amit laikuskent (ugye mint irtam probaljuk meg felfogni, h nem mindenki szakmeber, probalom elfelejteni, h ravagom: debian :D ) nem birok kivalasztani... Azt latom, h az MS azt mondja itt a rendszerem tok jo, tok szep, frissitik, support van, szines doboooooz (doboz kell. meg kell tudni fognia az ecceri arcnak a dobozt, latni kell, h mi kerult annyiba! - Termeszetesen nem a dobozra gondolok konkretan, elvonatkoztatva ertem ez alatt az arculatot, ami segit eladni a termeket, mindenelemevel belertve reklamot is)!!!
Linux eseteben meg par gyerek rohangal es mind ugy gondolja O tudja a "tuti"-t. De a donteshozo nem.

Szabad sw remek dolog. Annak aki tud vele mit kezdeni. Nekem mai napig nehez megertenem, h sokan akik a bekapcsolas, 2 kattintas szintre jutottak csak, azert addig, mert NEM IS ERDEKLI OKET, hogy mi van belul. NEM ERDEKLI, hogy MS vagy opensource. Csak az ERDEKLI, hogy tud-e rajta dolgozni, tud-e rajta az alkalmazott dolgozni. Elmegy-e a mailje, stb. Mivel szinte mindenhol volt szamitastechnika ora, ilyen-olyan formaban es mennyisegben kaptak mar az emberek az oltast, hgy MS termek. Sok gyermekkori oltast mi meg azert kaptunk, h egy eleten at elkiserjen.

OFF, engem nem kur fel annyira, h 12 milliard egy allami -ms szerzodesre. Az jobban felbosszant, h nepszavazas??? elkoltunk 4 milliardot a nagy budos semmire?? Akorul szoktak saccolni a nepszavazasok lebonyolitasanak koltsegeit. Mint dii leirta, a masodik pontjaban, mi a megoldas? En sem latom mire koltenenk el ennyit es igy jobban zavar, mintha tudom, h legalabb Mari neni tovabb paszianszozhat (tudom, tudom... az ugyanugy van linux ala :D ).

A nepszavazason viszont joga van kolompar edomernek is szavazni, aki amugy allami penzbol finanszirozott munkaugyi kozpontos kepzesen rendszerinformatikus bizonyitvanyt szerzett... Lehet ott sem volt a vizsgan, vagy ott volt, de megcsinaltak neki. Meg szavazhat Toth Jozsef 1935os szuletesu uriemberke, aki egesz eletet tisztessegesen ledolgozta a foldeken, de a budos eletbe nem hasznalt szamitogepet... Nem is ertenek szerintem sokan, hogy mit is akar a nepszavazas kezdemenyezoje.

sry, kicsit hosszu lett.
(nehany zarojeles megjegyzesbol erezheto, h mar reflektaltam magamnak fejben azokra a pontokra, amikbe latom, h bele lehet kotni, kernem ezert mar ne tegyetek, tobbi szabadpreda... :D )

szerk.: bocs a helyesirasi hibakert :D

Abban igazad van hogy ez nem megy ilyen gyorsan és egyszerűen, de gazdaságilag és szakmailag is az lenne a normális ha egyrészt jobbak lennének a használt szoftverek, másrészt valódi verseny lenne, azaz olcsóbb lenne az egész. Tehát ez több szempontból is jó cél.

az oktatás pedig nagyon fontos ebből a szempontból. Ha mondjuk minden egyetemen azokon a gépeken amik csak arra vannak hogy böngésszé neptunozzá, szövegszerkesszé, letöltögessé stb stb azokon linux lenne, meg még csomó funkció van amit simán meg lehet oldani linuxxal, akkor 10 év mulva egy csomó ember lenne aki tud linuxot használni. és mit szól egy kkv ha választania kell? a) mindenki csak a winhez ért hát megveszem vagy lemásolom b) veszek ingyenes szoftvert hiszen a dolgozóim már az egyetemen megismerték mégha otthon wint is használnak.

egyébként a 15 milliárd töredékébe kerülne az átképzés színvonalas és Marinéni lelke számára is kielégítő megvalósítása.

A népszavazással valóban az a baj hogy még az un. értelmiségieknek is csak kis része érti hogy mi a fenéről van szó.

Középiskolában szerintem kötelező kéne legyen a linux, kicsi a tétje, kicsi a jelentősége, olcsó és van értelme megtanulni. Legalább lássa hogy van.
Az egészben az a gáz, hogy az emberek alapgonodlkodása nem foglalkozik olyasmivel hogy mi az ésszerű. Szegény Hiller ezúttal nem azért csinálja ezt mert ki akarná zsigerelni a népet vagy mert bill gates vele akarja feltörölni a redmondi székház udvarát, hanem mert ő se tudja hogy van más, nincs aki szóljon neki, mert nem képesek problémaorientáltan gondolkodni, nem képesek kilépni a megszokásaikból mint ahogy magyarországon általában senki. Csak az a baj hogy aki miniszter annak azért a magyar átlag felett illene állnia pl problémamegoldás témában de hát ez nálunk mindig is luxus volt.

szóval a népszavazást kissé meredeknek érzem, de egy egészséges ütemű nyomatását a FOSS nak nagyon is jónak érezném, lehet elégedett felhasználók és működő államigazgatási nénik megtartása mellett rendszert cserélni. Csak a cseréhez is érteni kell, nem csak a rendszerekhez.

-----------------------------
Debian Etch desktop
Ubuntu Gutsy server

"Középiskolában szerintem kötelező kéne legyen a linux, kicsi a tétje, kicsi a jelentősége, olcsó és van értelme megtanulni. Legalább lássa hogy van."

Annyira álszentnek érzem, mikor arról beszélnek, hogy a Windows a kötelező, és helyette a Linuxnak kellene lenni a kötelezőnek...

"kicsi a jelentősége"

Szerintem még mindig többen vannak, akik iskolás éveiket befejezik egy középiskolával, mint egy felsőoktatási intézménnyel. De ha kicsi a jelentősége, akkor minek tanulni?

"olcsó"

Az SW. És a tanárok átképzése mennyibe kerül?

"és van értelme megtanulni"

Már ha használni fogják. Jelenleg kisebb (bár növekvő) az esély arra, hogy munkahelyen vagy otthon Linuxal, mint Windowsszal találkoznak. Arról nem is beszélve, hogy még kisebb az esély arra, hogy ugyanazzal a distroval/ablakkezelővel/programokkal/kb. hasonló beállításokkal találkoznak. Bármennyire is nehéz elképzelni neked, de egy hozzá nem értőt ez nagyon össze tud zavarni. Persze tudatos, célirányos oktatással el lehet érni, hogy megértsék és ne okozzon (akkora) problémát, csak ehhez lényegesen több munkát kell belefektetni és kérdéses, hogy megéri-e.

"És a tanárok átképzése mennyibe kerül?"
Úgyis túl sok a tanár. Ha önköltségen megtanulják (ami akár ingyen is lehet otthon), akkor egyből előnybe kerülnek, és igénylik majd őket. Legalább lenne vmi verseny a tanári állásokért, nem pedig a protekció döntene.

"még kisebb az esély arra, hogy ugyanazzal a distroval/ablakkezelővel/programokkal/kb. hasonló beállításokkal találkoznak."
Nem úgy kell tanítani, h "ha erre a kék izére kattintól, ami a képernyő bal oldalán, középen van, akkor lesz net". Nem meg kell jegyezni, h mit kell csinálni, h ez meg az legyen, hanem meg kell érteni, h mi mire jó, és miért, és ha nem ott van, akkor meg kell keresni, ha nincs, akkor van más arra a feladatra, stb...
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Legalább ugyanannyira éri meg, mint megtanulni a citromsav-ciklust, vagy a mitokondriumról órákon át beszélni. Egy vidéken soha nem élt ember meg nem tudja a paprikapalántát a parlagfűtől megkülönböztetni (tapasztalat).

---------
"Ha igazat mondasz azt végig unják, ha feldíszíted azt jól meg dugják"
szerény blogom -- új címen!

Nem a középiskolának kicsi a jelentősége hanem a középiskolai inforamtikaoktatásnak. Aki csak ott tanul az nem fog sokat tudni aki nem csak ott tanul (infot) az meg valszeg úgyis fog érteni hozzá.

Ha szemléletet oktatnának meg olyan jellegű tudást adnának át ami programoktól függetlenül hasznos, vagy bemutatnák egy funkció oktatásánál az adott feladatra alkalmas programok éllovasait (pl Photoshop és Gimp, MS és Open office) akkor jobban látnák a diákok hogy kb mi van.
Mert most csak azt látják hogy szöveget azt wqrdben írunk times new roman-al vagy comic sans ms-el ha viccesnek akarunk látszani.
pedig csomó programból jobb a linuxos, csomóból jobb a windowsos, és neki ott azt kéne megtanulnia, hogy ha valamihez egyszer érteni akar akkor hogyan foghat neki.

pl tanuljanak meg keresni a google-al vagy akármivel rendesen.
tanuljanak meg 10 ujjal gépelni.
fájlformátumok hardware,
platformfüggetlen dolgok mint pl webes keretrendszerek pl wikipedia
ez sokkal hasznosabb tudás lenne, mert lehet ráépíteni.
ha megtanulod használni az MS word 2003-t akkor már a következő verziónál látod hogy átrakták ezt a gombot oda és akkor mi lesz ha mégis megnyomom... ez zsákutca.

A kötelezőt nem álszentségből írtam, hanem mert mindenkinek windows van otthon, ezért ha a suliban heti egyszer linuxot használna akkor kb megtudná hogy van egy másik is. én mondjuk érettségi körül nem biztos hogy fel tudtam volna sorolni 3 különböző oprendszert...

-----------------------------
Debian Etch desktop
Ubuntu Gutsy server

Minek ráeröltetni a Windows-t? Hogy mikor rádöbben, hogy milliókat költött, hogy legyen egy komplett rendszere, ami használható végre, addigra rájöjjön, hogy egészen az iskolapadtól mostanáig az egész rendszer arra készült, hogy odaláncolja egy olyan dologhoz, ami helyett ezer másik lenne. Logikus, most kell elkezdeni a butitást és ebben van is 50 éves gyakorlatunk, és hozzá egy birka nép, aki ismét nem látja, hogy körülöttük más országok ellenkező irányba haladva, logikus és átgondolt lépesekkel, háromszor annyit értek el, mint amit mi valaha is álmodtunk.

----- www.blackpanther.hu -----

"Középiskolában szerintem kötelező kéne legyen a linux, kicsi a tétje, kicsi a jelentősége, olcsó és van értelme megtanulni. Legalább lássa hogy van."

Szerintem meg mind a kettőt kellene okatni, nem csak az egyiket, pl. egy 4 éves képzés esetén 2 év win, 2 év linux ismeretek oktatása, és akkor tényleg találkoznának, megismerkednének mindkét rendszerrel, megkapják a kezdőlökést, h iskolán kívül is képezhessék magukat, ha szükségük van az egyikre - másikra.

--
Ubuntu Linux 7.10
Blog: http://chasersworld.try.hu

Középiskolában, ha informatikán tanul az illető. Ez így rendben van.
Amúgy az informatika oktatás nagyon hülyén van kitalálva. Eleve ott kezdődik, hogy általános iskolában minek tanítanak office-t? Ahelyett, hogy megtanítanák a diákokat az elméletre, megtanítanák nekik kezelni a számítógépet, és megtanítanának olyan dolgokat, amiket egy egyszerű felhasználó is felhasználhat. És legfőképp megtanítani nekik, hogy mi mire való, és nem azt, hogy kattints erre a gombra. Aztán középsuliban lehetne tanítani office-t, meg linuxot, meg olyan dolgokat, amiket egy átlag felhasználónak nem kell tudnia. Pl. partícionálás.

Szerintem is az alapok hiányoznak. Állandóan midnenhol mindenkit be akarnak vinni az erdőbe, aztán meg elmegy a user kedve egy kicsit is belemélyedni. Pedig valljuk be, nem olyan húde bonyolúlt az, hogyha teljesen az alapoktól tanulhatják és kérdezhetnek az nélkül, hogy úgy kellene felépíteniük a fejükben, hogy egy csomó homályos folt van.

Szerintem ha valaki csak az alapot tudja, is többet ér vele, mert arra már fog tudni magától is építeni.

"Középiskolában, ha informatikán tanul az illető. Ez így rendben van."

Ok, h ha informatikán tanul az illető, de azért egy sima felhasználói ismeret nem árt meg a "halandóknak" sem! Nem azt mondom, h rögtön forgassanak kernelt, de azért kattintgatni tudnak és alapvető parancsokat - mint M$ világban a DOS parancsok - megtudják tanulni.

--
Ubuntu Linux 7.10
Blog: http://chasersworld.try.hu

+1 szerintem sem az egyik irányba kell vinni senkit sem, csupán a látókörüket bővíteni. Utána majd úgyis tudják mindenki hogy nekik mi a jó. Nem beszélva arról, hogy egy cégnél majd úgyis rákényszerülhet akárki valamelyik általa nem preferált rendszer használatára. Ezért legalább az iskola padban kellene a választási lehetőségeket hirdetni.

pl. egy 4 éves képzés esetén 2 év win, 2 év linux ismeretek oktatása
Sztem jobb lenne ha 4 év lin és win. Ha párhuzamosan tanulják, akkor van esély rá, h megértik mi miért, mi minek az alternatívája. Na ez segíteni elő igazán a szabad választás lehetőségét! Ezt a saját példámból mondhatom, h hasznos, mert én 2 évig párhuzamosan tanultam wint, lint, és novellt. És volt olyan pillanat, h "áhááá, ez mintha..." :)
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Tuti én vagyok hüly de nem tudom aláírni. Nektek hogy sikerült?

Én is nagyon szerettem volna aláírni! De nem várok erre órákat, és sajnos más sem fog, így a várható aláírásoknak csak töredéke lesz majd látható. A nem teljesen Linux-elkötelezettek szemében gombok feliratainak megfogalmazása is a Microsoft mellett szól: ha ilyen értelmetlen a nyílt forráskód kezelőfelülete, akkor milyen lehet az egész? Nem lehetett volna egyértelműbben fogalmazni?
Mi a fenének kellenek oda azok az érthetetlen feliratú alsó gombok?

Ez egy belső, nem publikus rendszer része, amiből most ez az oldal megosztásra került. Nincs jobb és másik sem, mert ilyet sem csinált senki még. Akinek érdeke vár egy percet és aláírhatja, ha nem megy csinálj másikat és azonnal lecserélem, mert valóban nem egy tökéletes megoldás a jelenlegi de ilyen legalább van.

----- www.blackpanther.hu -----

Signed! :) Látom majdnem percenként születnek aláírások. Hurrá! :)

Ha lesz igazi aláíró lap akkor megyek igaziból aláírni. És hozok magammal még egy embert...:-DDD

Itt a szombat 16:30 koruli allapot, ha esetleg valaki rosszindulatuan modositani akarna, innen vissza lehet masolni a nyers wiki kodot.

Az [[http://index.hu/gazdasag/magyar/hillms12 itt olvasható cikk]] kapcsán a szabadszoftver közösség nevében az alábbi aláírásokkal és ezen nyílt levéllel tiltakozásunkat akarjuk kifejezni a kormány felelőtlen, közpénzeket pazarló döntései és a Microsoft monopóliumát erősítő diszkriminatív piaci egyensúly és a vállalkozási és alkotmányos jogok megsértésére irányuló rendelkezések ellen. A cikkben említett javaslat elfogadása az ország végleges szoftverfüggőségét okozza, örökre a Microsofthoz láncolja a kormányzatot és a hazai kereskedelmet, a szabad szoftverválasztás és reál informatika tanulási lehetőségétől, jogától fosztja meg az állampolgárokat.

Számos tengerentúli és európai tapasztalat bizonyítja, hogy a kutatás-fejlesztés és oktatás az a két terület, ahol az alternatív operációs rendszereknek nagy haszna és jövője van - elsősorban a szabadon hozzáférhető függvénykönyvtárak létezésének köszönhetően. Noha Magyarország az állam- és közigazgatásban, adminisztrációs feladatok végzésében nem ezen alternatív operációs rendszerek használatára van berendezkedve, a Campus szerződésekkel, valamint az új korszerű technikákkal szembeni esetleges irreális "tradícionális" (pl.: 20 éves piaci tapasztalat, akárhány milliárdos forgalom) pályázati követelményekkel viszont a fejlődő ifjúságot jövőjétől fosztja meg. Az egyoldalú szerződésekkel a kormányzat azt éri el, hogy a diákok nem ismerhetik meg az Államokban, Európában, sőt az olyan országokban is, mint pl. Kína használt alternatív rendszereket, továbbá megfosztja az egyetemeket a versenyképességüktől a virágkorát élő informatikai kutatások területén. Ezen ismeretek hiányában a fiataloknak nincs esélye az nyugat-európai iskolákba bekerülni, valamint ezekben az országokban ilyen irányú kutatási területen dolgozni.

Mint ismeretes, a magyar államnak gyakran azzal a váddal kell szembenéznie, hogy nem támogatja a kutatás-fejlesztést. A kutatás-fejlesztést nemcsak pénzzel lehet támogatni... hanem többel is.

Most itt a lehetőség!

Novell -nek mi a véleménye ?
Kell -e aláírást gyűjteni, ha igen pontosan mire ?

A Novell az MS egyik fiókintézménye (nem légbőlkapott állítás: SWPAT, OOXML, Mono/.Net, Silverlight/Moonlight, OWA plugin stb: gyarkorlatilag mindenben egyet értenek). Van verseny, de a licencdíj mindenképpen egy MS leányvállalathoz kell, hogy kerüljön (egy bostoni teadélután ismét elkelne).

IBM, a Sun Microsystems, Open SKM mi közös álláspontja ? Ill. egyéniben ?
Szerintük/szerintetek mire kéne áláírást gyűjteni, ha kéne ?

Csak nem spam-eléshez gyűjtitek az e-mail címeket ? ;D

We are all shaped by the tools we use, in particular: the formalisms we use shape our thinking habits, for better or for worse, and that means that we have to be very careful in the choice of what we learn and teach, for unlearning is not really possible. -- prof. dr. Edsger W. Dijkstra

http://www.cs.utexas.edu/users/EWD/ewd12xx/EWD1283.PDF
http://www.cs.utexas.edu/users/EWD/transcriptions/EWD12xx/EWD1283.html

How "they" try to corrupt "us"

At my former university it was a firm principle of the informatics group that we would not teach our students how to use industrial products. The main reasons at the time were the quality of industrial products was never up to academic standards, and the market being as fickle as it is, the industrial product was of volatile significance only.

Later I learned how much the purposes of the University and those of industry can diverge. Universities, believe it or not, are interested in education, but I learned of industries that were not interested in education at all, neither in an educated work force, nor in an educated customer base. On the contrary, they preferred a docile, brainwashed work force and undemanding customers hooked on their products.

Another remark is that it is the task of a "leading University" to lead. In particular this means for us that we should give society not what it asks for, but what it needs. This issue is particularly acute for CS because their society asks for snake oil, for more of the same, though we all know that it hardly works.

The above was triggered by a letter we received from one of our colleagues. I quote from it - "MS" presumably stands for "Microsoft"- :

"We had a good meeting with MS representatives [...]. They were open to the possibility of giving us a *significant* number of graduate fellowships [...]. A key thing that MS wants in return is that our students have experience in programming in NT environments; they and other companies want such students. [...]"

Well, that was a revealing meeting! For the record I quote from the following paragraph of that letter:

"I believe a key to the MS support for our department will be clear evidence that we are using NT (or related software, e.g. CE). I need to collect information about your use of NT (or intended use of MS software) as part of our proposal."

Since I do not want MS to sue me, I won't tell you how much I appreciate their offer. You must guess. For more detail I refer to the communications of the Chairman of the Board of "Mathematics Inc.", as published in [0]. For dominance of the Universities, see EWD539 in particular.

[0] "Selected Writings on Computing: A Personal Perspective" by Edsger W.Dijkstra. Texts and Monographs in Computer Science, Springer-Verlag 1982 [ISBN: 0-387-90652-5]

Austin, 21 February 1999

prof. dr Edsger W. Dijkstra
Department of Computer Sciences
The University of Texas at Austin
Austin, TX 78712-1188
USA

Na, én majd az éjjel írom alá. Egyelõre két sikertelen próbálkozás elég volt.

---
Mondjon le!

ezzel mindig gondom volt (azaz sose, mert eddig nem akartam aláírni egyet sem); politikai menekültek aláírása érvenyes??; elvileg igen, gyakorlatikag kötöszködhetnek Hágáig (ott megszívják), azaz +1-et húzz be, "támogató" címen :D
zümy 2.0 :D

Amint ezt megláttam, aláírtam. 365-ödik vagyok, remélem ez előkelően kicsi szám lesz nekem amivel büszkélkedhetek. Ha ugyanis úgy lesz az azt jelenti hogy eszméletlenül sokan írták alá, mert ahhoz hogy a 365 kicsinek tartassék relatíve, ahhoz kéne vagy 20-30 ezer aláírás.

Gratulálok Vector, és sok sikert! Írtam egy haveromnak is, hogy ő is írja alá.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Aláírtam...

A népszavazási kezdeményezés jó ötlet, kéne egy jogász,
aki megfogalmazza a kérdést.

Valami ilyesmire gondolnék:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami szektorban kötelező
tegyék a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazását?"

Ennél alább nem szabad adni szerintem...

Ez azt jelentené, hogy MINDEN pályázati anyagnak OO
formátumban kéne megjelennie. Ettől a pillanattól kezdve
az összes cég, ha az állammal kommunikálni akar,
átáll.

> Sol omnibus lucet.

Ez egy érdekes motívum, amit írsz és meg lehet lovagolni
az érvelésnél: Nyilt forrású kód alkalmazásával senki
döntési szabadságát nem korlátozza az állam az operációs
rendszert illetően, mig M$ használatával igen.

Ez persze csak hab a tortán, a lényeg, hogy az ország
nemzeti jövedelmének egy része ne az Egybesült Állatokban
landoljon.

Az átállás folyományaként rengeteg fejlesztési feladattal
lehetne ellátni az egyetemi és az informatikai szektort!
Kizárt dolog továbbá, hogy ezekre a dolgokra ne lehessen EU-s
pénzt szerezni, tehát a költségeknek csak egy részét kellene
viselni.

> Sol omnibus lucet.

Ez félre visz. Nem cáfolja azt a tételt, hogy
a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásával
a megtermelt nemzeti jövedelem nagyobb
hányada lenne itthon tartható.

A nyílt forrás egyébként nem csak az M$-re
vonatkozhat, hanem az általad említettekre
is.

Egyébként a fő gond, az állami hivatalok
office használata. Lejön a pályázati
űrlap és sokszor tiszta kusza nemcsak linux
alatt, hanem olykor egy másik office verzió
alatt is.

> Sol omnibus lucet.

1. A nyílt forráskód alkalmazása nem kényszerít senkit arra,
- mint arra már korábban turul rámutatott - hogy lemondjon
eddig szoftvereiről.

2. A nyílt forrás szabadságfok, tehát hatékonyságnövelő.

A kérdésedet lefordítom egy másik példára: Képzeljük el,
hogy mindenki csak VW Golffal közlekedhetne! Hogyan hatna
ez a Golf árára? Mekkora lenne a Golf fogyasztása?
Lenne-e benne légzsák? És ABS?

Növelné-e a társadalmi hatékonyságot, ha többféle gépkocsit
is engedélyeznének? Teremtene-e ez munkahelyeket? Nagyobb
hányada maradna országon belül a nemzeti jövedelemnek,
vagy kisebb hányada?

Kell-e ezeknek a kérdéseknek az eldöntéséhöz konkrét
számadat, vagy elemzés?

Bástya_Bácsi, kicsit demagóg voltál, de nem baj.

> Sol omnibus lucet.

1. A nyílt forráskód alkalmazása nem kényszerít senkit arra,
- mint arra már korábban turul rámutatott - hogy lemondjon
eddig szoftvereiről.

vö.:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami szektorban kötelező tegyék a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazását?"

2. A nyílt forrás szabadságfok, tehát hatékonyságnövelő.

Ezt kicsit konkrétabban kifejthetnéd, hogy mit értesz alatta, mert egyrészt így csak üres lózung, másrészt meg milyen hatékonyságot növel?

Kell-e ezeknek a kérdéseknek az eldöntéséhöz konkrét
számadat, vagy elemzés?

Igen, mert a kérdéseid mind feltételes módban vannak, azaz elméleti síkon mozognak (értve ezalatt az autós példát). Mi hiányzik a jelenlegi rendszerből, miért nem hatékony, mihez képest nem hatékony (konkrétumokkal)?

Bástya_Bácsi, kicsit demagóg voltál, de nem baj.

Esetleg ha a személyeskedést hanyagolnád, és a fentieket megválaszolnád, akkor komolyan is tudnám venni a mondanivalódat. Addig sajnos nem.
Ja, és még egy: aki akar, most is választhat nyílt forrású megoldásokat (ezt nem én mondtam, hanem a portál 2/3-a), akkor miért nem teszi?
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Jó ötlet, hogy össze kellene foglalni az egészet egy olyan embernek, aki jogi oldalát is átlátja. De ne ragadjuk le a szoftveres résznél, ez az egész ügy régen túlmutat már a Win/Lin vitán. Ez és a hasonló döntések az ország és a nép jövőjét veszélyeztetik! Én így látom.

----- www.blackpanther.hu -----

Szerintem a nép jövőjét a népesedési ráta veszélyezteti,
de abban egyetértek, hogy az informatikai függetlenség
rendkívül fontos. (-::

Ha komolyan akarunk foglalkozni egy témával és
állami betonfejektet kell ehhez célba venni,
akkor egy jogász szerepvállalása nélkülözhetetlen.

Szép vasárnapot mindenkinek: med.

> Sol omnibus lucet.

Ennél sokkal több megy most a M$ zsebébe. Azaz, én támogatnék egy erről szóló népszavazási kezdeményezést. Különben is: Ez informatikai szabadságharc, ahol csak a (virtuális) láncainkat veszthetjük, s egy szabadságharcnak mindig vannak költségei!
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Én inkább olyasmit szavaztatnék meg, hogy pályázatok, szerződések esetében vizsgálják meg, hogy létezik-e olcsóbb megoldás, és ha létezik, ahol lehet, váltsák ki a drágább megoldást az olcsóbbal. Tehát ha az állam rendel 10 000 office licenct, de 8 000 esetében megfelelne openoffice is, akkor azt használják. A maradékot 2 000-t meg még mindig meg lehet venni MS-től.
És az ilyen esetekben más ágazatokra is kihatna a dolog.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami szektorban kötelező tegyék a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazását?"

Az mennyire szabad szoftver, amit kötelező használni? Vegyétek már észre magatokat, hogy ti a szabad szoftver útján akarjátok a választás szabadságát korlátozni/megsemmisíteni, és emellé ugyanezért az MS-t meg a kormányt szidjátok. Na, _ez_ a pofátlanság teteje, nem az, amit ők csinálnak.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Nem rés, hanem erős bástya_elvtárs, én nem azt írtam, hogy
szabad, hanem azt, hogy nyílt forrású. Ez különbség.

Például ha az M$ office nyilt forrású lenne, akkor
ugyebár a szabad szoftverek sokkal könnyebben
tudnának alkalmazkodni hozzá.

> Sol omnibus lucet.

"Ez azt jelentené, hogy MINDEN pályázati anyagnak OO
formátumban kéne megjelennie. Ettől a pillanattól kezdve
az összes cég, ha az állammal kommunikálni akar,
átáll."

Egy külföldi cégnél nem hiszem, hogy nagyon örülnének neki. M.o-nak jobban kell a külföldi cég,mint fordítva. És ez nem korlátozás, ugye?

Elhiszem, hogy van, de az, hogy tennivaló van, nem elég. Te sem takarítod fel az utcán az összes szemetet csak azért mert ott van. Valakinek meg is kéne fizetnie, és ebből már nem annyi van (legalábbis olyan munka, ami fizetsége mellett fel tudsz nevelni egy családot)

Ui.: Bocs az offért...

A "nyílt forráskódú szoftverek"-et ki kéne egészítei egy ingyenes szóval. A többségnek a nyílt forrású semmit nem mond, míg az, hogy ingyenes, egy kicsit többet...

"MINDEN pályázati anyagnak OO formátumban kéne megjelennie" Inkább mindkettőben szerintem. Mint elöttem felvetették, nem mindenki örülne a csak OO.o-s formátumnak (lsd.: külföldi cégek).

"A "nyílt forráskódú szoftverek"-et ki kéne egészítei egy ingyenes szóval. A többségnek a nyílt forrású semmit nem mond, míg az, hogy ingyenes, egy kicsit többet..."

Nem. Ingyeneség nem olyan fontos, mint hogy minden felhasználó hozzáférhessen a kódhoz.

Vagy kitehetik pdf|html -ben, a csak olvasni valót. Ha több félébe van az sose baj.

>> Ingyeneség nem olyan fontos, mint hogy minden felhasználó hozzáférhessen a kódhoz.

mármint neked fontos hogy minden felhasználó hozzáférjen a forráshoz? mert a tapasztalat azt mutatja, hogy számukra a legfontosabb, hogy az elképzelésüknek, igényüknek, szokásaiknak, ízlésüknek, aktuális heppjüknek megfelelő legyen, aztán jön az ár, aztán a semmi.

Pont erre gondoltam! Egy nyílt kódhoz LEHET alkalmazkódni,
egy zárthoz, pláne, ha évről évere változtatgatják:
lehetetlen.

Amúgy már csak azért is érdemes lenne egy ilyen
kampányt végezni, hogy a nem szakemberek szintjén
is tárgyalni lehessen a témát.

Az embereknek döntő többségének fogalmuk sincs arról,
hogy a windózon is túl van élet. Azt hiszik a vindóz
egy axióma: egyszerűen csak van és kész.

Szerintem...

> Sol omnibus lucet.

Nagyon rendben vannak az ilyen kezdeményezések, csak kár, hogy az odafönt ülőket ez valószínűleg semennyire nem hatja meg. Nekem már nincsenek illúzióim, de azért szavaztam. Ha lesz papíros szavazás, akkor ott is a felesleges "M$ adó" ellen fogok szavazni. Csak így tovább!

- waiter -

+1
Véleményem szerint is inkább közösség összekovácsoló hatása lesz, semmint államigazgatási változásokat generáljon ez a felhívás.
Bár aláírtam, az oldal frankó email cím gyűjtemény, nem is beszélve a lakcímről stb.

Ezt a listát véleményem szerint CSAK kinyomtatva és átadva akárkinek, akárkiknek lehetne joga olvasni.
Értsd: akárkinek: aki a kormány nevében átveszi (Hiller? :)
Akárkik: akik számlálják, meg hitelesítik.

Ezt azért fontoljátok meg.

Nem tudom jobban, mint más, hogy hogyan lehetne hatékonyabban lobbizni.

Egyébként nagyon kellemetlen, hogy egy pályázatban ki van kötve, hogy a szoftver licensze pl. 40-60% kell legyen.
Kérdem én, egy ingyenes szoftvernél akkor most mi van?
Kabaré.

Lehet, hogy indulok IT miniszternek.

--------------------------
eGroupWare, gentoo, gLiveCD és egyéb csacskaságok

Úgy látom már sokan aláírták, de MÉG NEM ELEGEN.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ha a mostani m$ vásárlását nem is tudjuk megakadályozni, de legalább elindult vmi. Mire oda jutunk, h az m$ szerződést megint meg kell újítani, akkora már felkészültek leszünk reális, közérthető érvekkel, alternatívákkal a zsebünkben! Mondhatjuk, h nem kötelező újítani az m$ szerződést! Más is van a világon!
De azért várjuk meg mi lesz a mostani eksönből :)
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Hányan vették igénybe pl. Campus licenst legálisan, igényelték és vettek előtte Win XP -t ?
Hány licenset vett az állam ?

Gyanítom, hogy minimum 10* szorzó van a két érték között a pénzkidobás javára.

"Nagyon rendben vannak az ilyen kezdeményezések, csak kár, hogy az odafönt ülőket ez valószínűleg semennyire nem hatja meg"

406.) Bajnai Gordon | [Budapest] bajnai kukac otm.gov.hu

...talán mégis?

Kíváncsi vagyok egyeztetett e a miniszter kollégával?

Aláírtam én is.

Nem azért mondom, de az e-mail címeket igazán elrejthetnék, vagy legalább captcha-val védhetnék az oldalat, mert így túl könnyen jutnak friss címjegyzékhez a spammerek...

---
Mondjon le!

Részemről meglepő, hogy egy ilyen politikától is túlfűtött, témára a sajtó még nem harapott rá...

----- www.blackpanther.hu -----

Politikatol tulfutott? :D
Hol itt a politika? :))

A jelenleg berendezkedett es hasznalt allami eszkozparkhoz es hatterhez nincs is alternativa. Linux nem alternativa, tudom, lehetne. De ne technikai ertelemben ertelmezzuk kivetelesen az alternativa lehetoseget.
Max az lenne kerdes ki lep fel kemenyebben az MS ellen egy jobb szerzodes erdekeben (itt persze kitor belolem a rosszindulat es azt mondom, h tok mind1, mert az MS lobbi olyan izmos, h barki hamar belatja, h minden penzt meger... Ez itt a lenyeg... Az a par ember aki itt tudja, h nagy penzt lehetne ebbol csinalni sosem fog tudni akkora lobbi tevekenyseget folytatni mint az MS.

A sajto meg olyanra temara harap ra, amit EL LEHET ADNI. Mar latom is az adott ujsag focimet: Hiller es Pokorni a linuxrol!
- Na ezen a ponton az orszag nagy resze azt hiszi, h valami uj halalos kor terjeng...

"Hol itt a politika? :))"

Ez most komoly kérdés volt ? Csak ha az egyik oldalról nézzük: Az ellenzék még a MEH-es 6Mft-os pályázati pénz miatt is a kormány leváltását akarja, és a korrupciót hangoztatja, nap mint nap. Itt most nem csak a 10-15 Millárd Ft-ról, hanem egy sötétedő jövőről is szó van, és még is kussol mindneki? Egyenlőre.

----- www.blackpanther.hu -----

pff.
Nem egyelore van kuss. Az is marad.
A politika, mindig erdekek ervenyesiteserol szol (Most probalod Te is ervenyesiteni a Tied, teljesen jogosan, sok sikert is hozza).
Soha nem a 6Mft-s palyazat miatt akarnak kormanyt lemondatni... Hazankban a kisebb tamogatassal rendelkezo "barati kor" mindig le akarja mondatni a megvalasztott kormanyt (mielott barki betamadna, a megfogalmazas nem az aktualis ellenzeknek szol, hanem a mindenkorinak)... Senkit nem erdekel 6M, leven nem penz ezeken a szinteken. VISZONT meg lehet ertetni a kisemberrel, hogy "He!!! Latod!? Ott lopjak a penzed!!!". Es Jozska bacsi meg Mari neni megerti, hogy "ahhhha! tanulmany! masoltak. Akkor ertem, h senki nem csinalt semmit es aze' kapott penztet! Ejnye ma'!".
Meg is kell fogalmazni, hogy mi a fenet akarsz. "Emberek, MS-re koltjuk a penzt! Koltsuk inkabb az en cegemre, meg a Joco haveromera, mert iszonyat jo programozo!", akkor bizony mar az OVB elott elhasalsz.
Az a "sotetedo jovo" amit latsz (amennyiben ugyanarra gondolunk) nem egy szerzodesen mulik az MS-el, sokkal tobbon.
En azon a velemenyen vagyok, hogy nincs ertelme egy szerzodes ellen farkast kialtani. Itt kokemeny koncepciora van szukseg. Bevonva olyan teruleteket melyek kerdeseket fognak feltenni a mukodesukkel kapcsolatban, ha hirtelen eltunik a hatuk mogul az MS. Errol komolyabban es erdemben szerintem nem lehet egy forumon targyalni. De erdekes lenne egy brainstorming jellegu osszeruccanas :)

Népi kezdeményezés

http://alkotmanyjog.jogiforum.hu/curriculum/chapter/1332/heading/1338#1…
http://www.valasztas.hu/ovi/hu/1998-3.html

Hatásköre:
http://www.magyarorszag.hu/kozigazgatas/intezmenyek/orszgyul#paragr3

# a társadalmi rendre, valamint a társadalom meghatározó jelentőségű intézményeire, az állam szervezetére, működésére, és az állami szervek hatáskörére vonatkozó alapvető rendelkezéseket;
# meghatározza az ország társadalmi-gazdasági tervét

Nem csak 50.000 aláírással lehet az országgyűlésbe bejuttatni ezt a dolgot. Elég ha 1 bentlévő politikus napirendre ajánlja... Csak meg kell győzni. Tehát lehet a helyi országgyűlési képviselőknél lobbizni kidolgozott, közérthető nyelven megfogalmazott programmal, figyelembe véve, h nem biztos, h látott már számítógépet :)
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Egy ilyesféléhez talán némi alap lehet az a tanulmány, amit én írtam a Linuxról, általában az ingyenes szoftverekről vállalatvezetők részére! Nem azt mondom hogy egyazegyben megtenné politikusoknak is, de némi kiindulópont lenne talán. Itt olvasható, és szabadon felhasználható:

http://linux.birodalom.net/cikkek/Linuxtanulmany.html

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Hát ne haragudj ez elég gyerekes és komolytalannak tűnik. Nem olvastam végig, de azért a Unixot Linux-alapúnak nevezni... Ráadásul elég csapongó a fogalmazás, és nem is túl objektív.

ps: nem vagyok benne nagyon a unix/linux világában, de nekem ez jött le.

--
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them.

Miközben itt lassan elsüllyed, kikerült az indexre is a tiltakozás híre, és ismét gyarapodásnak indult a lista :)
---
Mondjon le!

Up, mert EZ a "hír" nem érdemli meg, hogy elsülyedjen!

---------------------------------------------------------------------------------
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Már több mint 3000 aláírás van.
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.