Sysfs vs. low-end gépek

Címkék

Az egyik kernelfejlesztő próbálgatta a 2.6.0-test kernelt egy 16MB fizikai memóriával rendelkező gépen. A megfigyeléseit elpostázta az LKML-re. A fejlesztők megállapítása szerint van még mit alakítani a 2.6-os kernelen, hogy az megfelelően működjön egy ilyen low-end vason.

A mai világban a 16MB memóriával rendelkező gépek nem nevezhetőek éppen korszerűnek, de vannak emberek akik még szeretnék a régi gépeiket használni (nem beszélve a beágyazott rendszerekről, ahol a 16MB memória nem is olyan kevés). Az fejlesztő tesztjének egyik legszembetűnőbb eredménye az volt, hogy a rendszer memória egy jelentős részét az ``inode'' és a ``dentry'' (directory entry) cache foglalja el. Ezek a gyorsítótárak valójában a boot időben rendelkezésre álló memória 10%-át emésztik fel. Ha a fejlesztők megtalálnák a módját annak, hogy hogyan lehetne az ``inode'' és a ``dentry'' gyorsítótárak méretét csökkenteni, akkor azzal jelentősen megkönnyítenék a kis memóriával rendelkező gépek tulajdonosainak az életét.A hackerek arra a megállapításra jutottak, hogy a bűnös ebben az esetben a sysfs (a 2.6-os kerneltől kezdve a /proc virtuális filerendszert felváltani hivatott filerendszer). Minden egyes a sysfs-ben létrehozott bejegyzés egy ``inode'' és egy ``dentry'' bejegyzést hoz létre, amely benne marad a memóriában egészen a rendszer működéséig (reboot vagy kikapcsolás).

A probléma egyik megoldása az lehet, hogy teljesen megszabadulunk a sysfs-től. Andrew Morton készített egy patchet, amely egy ``nosysfs'' + ``root=NN:MM'' opcióval való bootolást tesz lehetővé számunkra. Ez a lehetőség főleg a beágyazott rendszerek készítőinek lehet hasznos. Mivel a sysfs egyre nagyobb szerepet kap az operációs rendszer működésében/működtetésében (fontos kommunikációt végez a felhasználói tér (user space) és a kernel tér (kernel space) között) lehetetlen kihagyni anélkül, hogy ne vezetne valamilyen hibás működéshez.

Egyelőre igazi megoldás nincs, a végső megoldást valószínűleg valamilyen ügyes filerendszer hack hozza majd meg.

A meglehetősen hosszú thread itt.