postfix+imap+elküldött levelek mentése

Fórumok

Sziasztok!

A következő problémám lenne. Van egy imap szerverem, ami működik is szépen, viszont még azt szeretném beállítani, hogy az elküldött leveleket is felrakja a szerverre, és bárhonnan, bármikor elérhessék a userek.

Akinek van ötlete h mit kéne beálíltani, legyen szíves segítsen!

Előre is köszönöm!

Hozzászólások

Érzésem szerint Outlook a kliens, amivel használod. Az outlook 2007-ben már be lehet állítani, hogy mi legyen az elküldött elemek mappája. Az elődei nem tudják...
Mozilla TBird automatikusan feltölti a szerverre, ez biztos.
Csak tipp.

"viszont még azt szeretném beállítan i, hogy az elküldött leveleket is felrakja a szerverre, és bárhonnan, bármikor elérhessék a userek."

Imap-nak éppen ez a lényege.

Nem pop szervered van? :)

" bárhonnan, bármikor elérhessék a userek."

Erre a legjobb egy webmail cuccos és nem kell görcsölni az userekkel.

----------------------------------------------------------------

"Szal akkor az outlookot kell beállítani, és ennyi?"

Ha a "zoutlukekszpressz" tud imap fiókot kezelni, akkor igen! :)

"A webmail nem lenne igazán jó, mert céges levelezés,...."

Miért, nem ismerik a zinternetekszplorert?! :)

----------------------------------------------------------------

Üdv!

Remélem nem baj, hogy kicsit offolok ide:

- hogyan tudom beállítani postfix + courier-imap -nál, hogy egy adott címre érkező levelek másolódjanak át egy gmail-es címre is? (most egy .forward file van a home-ban, de így a szerveren nem marad meg a file, csak továbbküldi)

- tudnátok itt: http://hup.hu/node/14576 segíteni a postfixet a mailman-nel összehozni?

Petya

Köszönöm, működik.

A mailman-es cuccra is tudnál valamit mondani? Biztosan valami alias-os baj van, mert az van beállítva, hogy:

unknown_local_recipient_reject_code = 550
...
myhostname = hostname.domain.hu
mydomain = domain.hu
mydestination = $mydomain, $myhostname, localhost.localdomain, localhost, hostname.domain.hu
relay_domains = $mydestination, lists.domain.hu
...
#alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_maps = hash:/etc/aliases, hash:/var/lib/mailman/data/aliases

Ez így nem működik, levelek se ki, se be. Ha a #-t átrakom a másik alias_maps elé, akkor jó, csak a mailman-nek szóló levelek pattannak vissza 550-el.

Természetesen newalias és postfix reload volt.

Petya

Üdv!

Itt: http://hup.hu/node/14576 leírtam mi a baj a mailman-nel. Lényegében nem jönnek be a mailman-nek címzett levelek, 550-nel mennek vissza. Fetételezem azért, mert "unknown local recipient", tehát alias probléma van. A mailman alias beállítására meg többféle lehetőséget látok, (/etc/aliases-be beírni minden listához az aliasokat, vagy a mailman saját alias_map-jét használni), de egyik se működik, 1-es exit code-al kilép a postfix processz rögtön indulás után.

Petya

Oke, fussunk neki ujra: mi a PONTOS konfigod? Pontosan milyen uzenetek jonnek a logban? Mi az a postfix processz (ilyen ugyanis nincs)? Miert gondolod, hogy a newaliases frissiti az alias_maps-nel felsoroltakat (nem teszi, az alias_database-nel levoket generalja csak ujra) ? Elolvastad pl. a /usr/share/doc/mailman/html/mailman-install/ alatt a postfix-rol szolo reszt?

Nos, a hiba az volt, hogy a genaliases-t nem csináltam meg, így nem volt a mailman-nek aliases.db-je, ezért nem indult el a postfix. Most már elindul, de továbbra is 550-el mennek vissza a listára írt levelek. Ezek a levelek egyálalán nem jelennek meg a logban.

A manual idevonatkozó részét elolvastam, minden stimmel.

Ha jól van beállítva, a "postalias -s" parancsnak ki kellene listázni a Postfix által ismert aliasokat? Mert most nem ad vissza semmit... Ha nem így, akkor hogyan tudom kiíratni, mely aliasokat ismeri a Postfix?

szerk: most nézem, a postalias -s másra való. Biztosra veszem, hogy az aliassal van valami probléma. Pontosan minek a konfigját tegyem fel? main.cf-et?

szerk2: próbálom az alias rendszer helyett a postfix-to-mailman.py scriptet, de akkor is ugyanez a hiba.
itt a main.cf-em: http://molnarp.pastebin.com/m38ec303d

Petya

Hmm, sokkal nem vagyunk elorebb, de par kerdesem azert van a main.cf kapcsan. Elso korben a @lists.mydomain.hu lenne a mailman altal hasznalt maildomain? Ha ugyanazon a gepen van (es nem a relay_transport van ugy konfiguralva, hogy atadja a mailman-nek a levelet lokalisan), akkor ezt ne a relay_domains-hez vedd fel, hanem a mydestination-hoz. Hasonloan vedd ki a relay_domains-bol a $mydestination-t is. Az egesz alias-os jatekot csak a local delivery-nel hasznalja a postfix, ezert amikor a relay_transport kezbesit, az alias-ok nem jatszanak (ez a fo kulonbseg az alias es a virtual tablak kozott). A debug_peer_list opcioval ra lehet birni a postfix-et arra, hogy reszletesen logoljon. Ha meg mindig nem mukodik a mailman-nek kezbesites, kapcsold be, ekkor jol latszik majd, mi tortenik a bejovo levellel.

Hello!

Igen, a @lists.mydomain.hu-t használja a mailman, és ugyanazon a gépen van. (ha jól értem, amit kérdezel. A DNS-ben így néz ki: lists IN CNAME host ) Átírtam a konfigot, ahogy írtad, felvettem a debug_peer_list-hez a gmail.com-ot, onnan próbálok levelet írni a listára, és a debug_peer_level-t 3-ra feltettem, de még mindig nincs a syslogban semmi a listára küldött levelekről. Egyáltalán a syslogban keressem a debug információkat?

Amúgy köszönöm a segítséget és a türelmedet.

szerk:

Na jó, most látom, hogy a listaneve@mydomain.hu címre már elmennek a levelek, de a listaneve@lists.mydomain.hu-ra viszont nem.

main.cf: http://molnarp.pastebin.com/m4a1cbeb7

megint szerk: a mailman alias db-jének nem kellene frissülni, ha listát törlök, vagy hozok létre? Mert ezt sem csinálja....

Petya

Eedekes, ennek mar illene mukodnie... felteve, hogy a lists.mydomain.hu-hoz is van MX vagy A rekord. A CNAME nem tul szerencses itt, mert az SMTP szerverek nem biztos, hogy szeretik. Szoval elofordulhat, hogy a gmail meg sem probal hozzad kezbesiteni. A debug info a syslog-ba kerul, a mail facility-t hasznalja a postfix. Probald meg kintrol telnet-en keresztul elerni a gepet, es ha ugy atveszi a levelet, akkor a DNS-beli konfigodat nem szereti a gmail. A mailman-nak amugy illene meghivni a postfix postalias parancsat, ha be van allitva, hogy a postfix az MTA.