KDE + GTK

 ( uid_14401 | 2007. augusztus 3., péntek - 2:49 )

Sziasztok!

Átálltam gnome-ról kde-re, (kubuntu) mert kiváncsi vagyok rá hogy milyen. Azt gondoltam hogy ez akkor korrekt dolog, ha nem használok gnome-os programokat... Csakhogy nagyon hiányzik a GIMP.

Első kérdésem hogy van e -akár valamivel butább- alternatívája ami abszolút KDE barát?

A második pedig az hogy mi van ha mégis felteszem a GIMP-et? csak az ő futása lesz lassabb/csúnyább/bénább/mittudomén, vagy az egész rendszert lassítani fogja a gtk? (tehát amikor nem fut a gimp akkor nincs ilyen gond ugye?)
És mennyiben lesz más a Gimp? a hasznosságát befolyásoló gondra lehet számítani?

Köszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

alternatíva ~ Krita, elég kezdeti stádiumban van, tehát eléggé butább.

De GTK programok minden további nélkül futtathatók KDE-n is. Sőt még transzparens(?) theme átalakító is van, hogy a kinézete ne üssön el a QT témájától.

Teljesítménycsökkenés, bármilyen korlát természetesen nem tapasztalható.

Nem is mondanám, hogy buta, de egyszeru dolgokra nekem nagyon megfelel a KolourPaint. Kicsi (2,3MB), praktikus, egyszeru. Ez nem tunik kezdetlegesnek, jol mukodik.

KDE-n Gimp is mukodik gond nélkul ha arra van szukséged.

Ha van egy gtk-s program, amit kedvelsz, akkor azt használhatod KDE alatt nyugodtan. Nem kell mindennek az alternatíváját keresni állandóan. Én is KDE-t használok, de van két alkalmazás, ami mindig ott figyel a gépemen: gimp, firefox. Nem zavar, hogy ezek nem qt alapúak. Ha gnome-ot használnék, akkor is lenne pár program, amit nem dobnék el csak azért, mert nem gtk.

Nem vettem észre különbséget eddig a Gimp működésében, Gnome vagy KDE alatt. Teljesen jól lehet használni, nincs vele semmi baj.

Akkor nincs is jelentősége ennek hogy a GNOME vagy a KDE avagy GTK ill qt alpú? más topikokat olvasva nekem az jött le, hogy erre érdemes odafigyelni.... vagy ez csak afféle "elegancia" kérdése?

-----------------------------
P3, Ubuntu

No igen, meg vallásé. ;-) Én nem szoktam utálni egy programot csak azért, mert X vagy Y lib-re épül. Teszi a dolgát, amire neked kell? Igen? Használd... A vinyóm elég nagy, hogy elviseljen egy full KDE-t és egy fél gtk környezetet. Ezért sem érdekel, hogy mi mitől függ. A színvilága, meg a kinézete pedig nagyon hasonló a két családnak (ha valaki esztétikáról is szeretne beszélni). Ennek érdekében csak három dolgot tettem (Kubuntu 7.04-en):

1. System Settings > Apparence > Colors > Itt lent kipipálod az "Apply colors to non-KDE applications"-t

2. System Settings > Apparence > GTK styles and fonts > Use my KDE style in GTK applications

3. System Settings > Apparence > GTK styles and fonts > Use my KDE fonts in GTK applications

És kész.

Gyakorlatban nincs.

Azért szokás azonos widget készletű programokat használni, mert más típusú készletek más(hogy kinéző) elemeket, témákat, elrendezést használnak, sőt van hogy teljesen más szemszögből közelítenek meg dolgokat (hasonlíts össze egy QT-s és egy GTK-s file megnyitás panelt!).
Tehát elég gány, összevissza képet mutat ha az ember mindenféle widgettel készült programot használ.

Engem a vágólap kezelése érdekelne, legalábbis nem biztos, hogy a vágólapot a KDE/QT-s és GNOME/GTK-os programok mindegyike egyformán kezeli, erről ki, mit tud?

Működik.
Sőt XAW, Motif és egyéb toolkittel is.

Nekem KDE-n fut a klipper (mely KDE 1.x óta létezik). Ez intézi a vágólapot KDE alatt. Nem szokott problémám lenni azzal, hogy KDE/QT és GNOME/GTK programok között is használom.