A Dell csatlakozott a Novell - Microsoft együttműködéshez

 ( trey | 2007. május 8., kedd - 8:50 )

A Microsoft és a Novell tegnap bejelentették, hogy a Dell - mint első nagyobb rendszerintegrátor - csatlakozott az általuk korábban létrehozott üzleti együttműködéshez. A megegyezés értelmében a Dell a jövőben SUSE Linux Enterprise Server certifikációkat vásárol a Microsoft-tól, szolgáltatásokat nyújt és marketing programokat hoz létre, hogy meglevő Linux felhasználókat, de nem Dell Linux ügyfeleket migráljon SUSE Linux Enterprise Server-re. A bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Biztos sokszor elhangzott már, de valaki egy rövid, tömör, velős válaszban összefoglalná, hogy miért jó az ember fiának, ha a Microsoft-tól vásárol Linux licenszet?

Mert akkor - bar linuxot vesz - a Microsoftot gazdagitja, s ezaltal az MS-el apol jo kapcsolatot,
tehat igy az nem fogja esetleg kikezdeni jogi vagy gazdasagi uton.
Szerintem.

Mert ezzel bebizonyítja a Mikrofo$-Linux licensz megvásárolója, hogy igenis az egész Linux a Kicsipuháé, mert a Linux teli van a Mikrofostól lopott kódokkal, tehát ő tisztességes linuxos mert fizet a Linuxért, de a többiek akik ingyenlinuxot használnak, varezolnak, és tkp dutyiba kéne csukni őket szoftvertolvajlásért! Egyáltalán, hiszen minden bit a Mikrofos tulajdona, ami a billentyűzeted és valamely honlap közt áramlik!
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nem is a licencről van itt szó, hanem a certificate-ről.

Az elképzelés az, hogy ha az ő ügyfelük vagy (tőlük veszel), akkor használhatod a Microsoft IP-je (intellectual property) alá eső dolgokat is. Példa:

TFH: a Microsoft szerint a Samba illegális, mert az ő IP-jére épül. Ha a Microsoft-tól veszel Linux licencet, akkor jogosult vagy a Samba használatra, mert a Microsoft certificate-et adott ki arról, hogy használhatod a szabadalmait.

Ugye a Novell - Microsoft megegyezés egyik pontja az volt, hogy egymás szabadalmait jogosultak használni (és az ügyfeleik is), de csak azok a Linux felhasználók, akik az ő ügyfeleik. Magyarul a példában Microsoft szerint az a Linux felhasználó, aki nem tőle vesz certificate-et, az illegális Samba felhasználó.

Ja, a Samba projektnek nem tetszett a Novell-Microsoft deal.

--
trey @ gépház

es ezt vki a microsofton kivul is igy gondolja? mert en gondolhatok akarmit, hha az jogilag nem allja meg a helyet...

::powered by Archlinux

ha egy 10000 (netan meg tobb) dolgozot alkalmazo ceg vezetoje lennel es belengetnek elotted a jogi huzavona lehetoseget (ugy, hogy az MS a felperes), bevallalnad? Az, hogy jogilag mi allja meg a helyet, sok esetben az alkalmazott ugyvedek szamatol es a nekik juttatott osszeg merteketol fugg...

Miért érzem én úgy, hogy ez egy kicsit olyan, mintha a Microsoft védelmi pénzt szedne?

---
Mondjon le!

Mert védelmi pénzt szed. Ez a Szamba ügy meg valami kifacsart elme találmánya. Apropó, mi van azzal a Linux felhasználóval, aki nem használ Szamba-t?

Engem arra emlékeztet, hogy hasonlót már próbált cég nem is olyan rég. A SCO azt állította, hogy van valami a Linuxban, ami az övé. Használhatod, de vegyél tőle licencet, akor 100%-ban biztonságban vagy. Az eredményt ismerük. Kiröhögték. A Microsoft esetében nem vagyok biztos, hogy mindenki kiröhögi.

Az MS is valami hasonlót ajánl. Vegyél certificate-et, ami igazolja, hogy jogosan használsz MS szabadalmakat. Így ha használnál, jogilag lefeded magad. Ezzel az MS azt sugallja, hogy a Linux disztrókban vannak MS szabadalmak. A Novell ettől határolódott el nyílt levélben nem sokkal az egyezség után.

--
trey @ gépház

Csak annyiban hibázik a dolog, hogy az smb protokoll megalkotásához az m$-nek nem volt semmi köze. Csak később hasznosította a dolgot az m$ és csinált rá egy konkrét implementációt. A CIFS, AD, stb. az már más téma, ott lehetnek dolgok, amit az m$ sajátjának érez...

Sok nagy ceg vasarol kizarolagosan MS termekeket, support, karbantarthatosag, szaktudas, cegpolicy, stb. miatt. Ha valami olyan funkciora van szukseg, mely megvalositasara kedvezobb, egyszerubb, stb.. a linux, a megszokott beszallitotol tudjak megvenni a licencet, ugyanolyan lista aron, mint mashol, ugyanazon a telefonszamon tudjak megrendelni, mint korabban minden mast, ugyanattol a kapcsolattartotol, valoszinuleg ugyanakkora kedvezmennyel, amit korabban is kiharcoltak maguknak az MS termekekre. Ehhez szamold hozza a linux hasznalataval jaro jogi kockazat elkeruleset az MS felol es maris latszik miert eri meg nehany olyan cegnek, akik eddig is csak MS felhasznalok voltak.
Ezen felul ez elosegitheti a linux terjedeset is, mivel azok a cegek, akik az MS-tol fognak licencet venni, kicsi esellyel tennek ezt meg mashol.

Ha már egyszer valaki Linux-ot is használ, legalább ne szabadulhasson meg a MS-tól.

Ha valamit nem tudsz elpusztítani, állj az élére... vagy valahogy így :(

Oké, vágom már, hogy miért ez a nagy összeborulás a SUSE és az M$ között.
Az Ubuntu lesz az egyértelmű ok. Mivel nem tudja megállítani a terjedését, ezért konkurenciát teremt a SUSE képében.

Gondolkodtatok már azon, hogy amennyi pénzt belapátolnak az M$-be, abból mit lehetett volna alkotni, ha nem a részvényeseknek kellett volna osztalékot fizetni?
Vajon lehet az arányokról és nagyságrendekről(bevét/költség,jogvédelem,kifizetés) valahonnan infót szerezni?

Gondolkoztál már azon, hogy ki lenne az a marha, aki hajlandó lenne befektetni egy cégbe, ha nem lennének olyan osztalékfizetési sztorik mint a mikroszofté?

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

Mark Shuttleworth egész jól megcsinálta. Csípi is a szemét az M$-nek ;)

Nem is RT. hanem KFT. (limited). Ergó Shuttlewoth-é az egész, nem befektetőké.

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

E felháborító hírre muszáj volt kicsit részletesebben reagálnom, mondhatnám blogbejegyzésre "ihletett"...

http://hup.hu/node/39205

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nos vettem a fáradságot és utánaszámoltam/kerestem:

2007 01-03 hó (forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/60802/):

negyedéves bevétel 14400 millió $
tiszta haszon 4930 millió $

Éves szinten eszerint 37880 millió $ a fejlesztésre/működésre fordított összeg. A nyereség pedig ezt alapul véve 19720 millió $.
Az Ubuntu 10 millióval kezdte? Tudom, hogy a Canonical szinte mindent készen kapott, de ez azért akkor is durva. Nem az a bajom, hogy sokat keresnek, hanem az, hogy ennyire keveset forgatnak vissza a tényleges fejlesztésbe.

Ehh

"Az Ubuntu 10 millióval kezdte? "

Az az alapítvány, a Canonical meg egy másik dolog. Pontosabb adat (25M) a napokban jelent meg egy cikkben.
Szerk: ehhez képest a MS "olyan kevese" nagyon is sok...

Köszi a Canonicalról az infót.
Pontosan arra akartam rámutatni, hogy az M$ "olyan kevese" sokkal több is lehetett volna minőségben és ráfordításban is.

remek alkalom a nyomasztó technológiai lemaradás csökkentésére, marketshare szerzésre, furulyatáborra

"fejlesztésre/működésre fordított összeg."

Az főleg marketing, snq- fizetése, meg FUD kampány. :D

LOL@"snq- fizetése"

Hadd kérdezzek valamit ami kicsit vág ide...
Az Ubuntunak miből van bevétele egyáltalán?
Vagy a lelkes cégek/gazdagemberek ajándéka annak számít?

-----------------------------
P3, Ubuntu

A supportból. Mondjuk egyelőre még többe kerül az Ubuntu, mint amennyi pénzt hoz, de ez idővel valószínűleg változni fog. Most még a piaci bevezetés szakaszánál tart az Ubuntu, nyilván ahogy elterjed a vállalati szférában, és komoly igény lesz a hivatalos supportra, gyorsan nőni fognak a bevételek.

Kiváncsi leszek, hogy mikor fog kipattanni Mr. Shuttleworth és az afrikai olajmaffia közötti kapcsolat, amelynek köszönhetően dollármilliókat tud bukni évente az Ubuntu fejlesztésébe probléma nélkül... ;)

LOL :D

Pont te beszélsz, aki nemrég lebukott, hogy a microsoft finanszírozza a hozzászólásait teljesítménybérben? ;)