Matthew Dillon saját filerendszert fejleszt

 ( trey | 2007. február 25., vasárnap - 13:04 )

Matthew Dillon, a DragonFly BSD projekt vezetője azt tervezi, hogy néhány héten belül saját filerendszer fejlesztésébe kezd. Az általa megálmodott FS előzetes terveit közzétette és vitára bocsátotta a dragonfly-kernel listán. Matthew elmondta, hogy egy névre is szüksége lenne... Mint ahogy az lenni szokott - a bikeshed építéshez mindenki ért - az új FS neve körül folyt a vita a legnagyobb részt...

Az új FS főbb jellemzői:

 • igény szerinti ellenőrzés és javítás
 • végtelen snapshot-ok lehetősége
 • Multi-master működés, képesség a sérült filerendszer "öngyógyítására"
 • végtelen log nélküli replikáció
 • 64 bites felépítés
 • cluster működés
 • stb.

Matthew várhatóan még két hétig nem áll neki az implementálásnak. A bejelentés itt.

Az FS nevét illetően többféle javaslat is érkezett:

 • HARDFS (== high-availability replicated distributed file system)
 • HACRFS (== high-availability clustered replicated file system, ejtsd: Hacker FS)
 • HAMMERFS (== high-availability multi-master extra reliable file system)
 • CLUSTERFS (== Clusterable Logless Unix Segmented Transactional Efficient Rewindable File
  System)
 • CUFS (== Clusterable Unix File System)
 • Dillon's Infinitely Snapshotable And Segmented Transactional Exabyte Repository
 • (ha 128 bites lenne) UFSv6 :-)
 • DFFS (== DragonFly Filesystem, Distributed Fast Filesystem, Disk-Fusing Filesystem, Data-Field Filesystem, Direct-Flow Filesystem, Damn Fine Filesystem

Matthew tetszését először "HACFS" (== High-Availability Clustered File System) nyerte el, de végül - miután meggyőzték, hogy nem muszáj mozaikszónak lennie - módosított a HAMMER-re.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

# newfs_disaster /dev/da0
**** WARNING ****
This command will make DISASTER on /dev/da0
Do you really want to continue? (yes/no) yes
Preparing DISASTER on /dev/da0...
DISASTER done on /dev/da0, you've lost all of your data.

Azt akarod mondani, hogy nem hiszel benne? :)

--
trey @ gépház

Hiszem, ha látom. Mindenesetre a nyílt forrású BSD-knek nagyon elkelne már egy shared FS, ez tény.

Szerintem ha valaki képes rá, hogy megcsinálja az Dillon.

Ha jól értem, akkor az illető akkora zseni, hogy két hét alatt elkészíti a rendszerterveket és már áll is neki leprogramozni. Ez így garantált BUKÁS!
Ha az implementáció alatt a tervezést is érti, akkor bocsi!

Dillon azért egy komoly ember. Nyílván nem lesz belőle "holnapra" egy működő és biztonságos fs, de azért én bízom benne. Na meg pjd FreeBSD-s ZFS implementációjában is.

AHAHAHAHAHAH....

ezen jot rohogtem.

latszik hogy sajnos iskolaban tanultal ilyen szarsagokat :-(

Szia!

Gondolom ezt a garantált bukásra érted. Nos, az van, hogy én is mostanság tanulom iskolában ezeket a szarságokat. Ugyanakkor az a pici munkatapasztalatom azt mutatja, hogy ha nem is garantált bukás, de mindenképpen gányolás (és rugalmatlanság) a vége a komoly tervezés nélküli szoftvergyártásnak.

Persze lehet, hogy tervezéssel is az, de mindenesetre biztos, hogy nem mondott hülyeségeket az a szakállas fazon progtechen :).

(arról nem is beszélve, hogy egy fájlrendszernél vélhetőleg rengeteg benchmark előzi meg az első prototípus elkészültét)

Lásd Neptun? :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

ETR, amit volt, hogy vizsgaidőszakan haxoltak a faszkalapok? :-D
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

csak osszekotottek a fejlesztest a hibakeresessel.
---
http://betegmedikus.blogspot.com
seredi@gmail.com

Inkább saját magukat kéne összekötniük egy betontömbbel, utána úszni egyet.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

ÁÁÁ dehogyis. Hát nem olvastátok az indexen a cikket, amiben megszólaltatták az SDA stúdiót (és jó újságíróhoz híven senki más érintettet), hogy mi volt a baj a neptunnal? Az volt a baj, hogy csúf gonosz hallgatók egyszerre 10000-en támadtak rá a szerencsétlen rendszerre ami így összedőlt a terhelés alatt.

(Arról nem szólt a hír, hogy a műegyetemnek a korábbi években is ~16000 hallgatója volt, illetve, hogy a korábbi években a neptun előző "korszerűtlen" változata valahogy mégiscsak állta a sarat, bár ez is több évnyi szenvedés eredénye volt. Meg arról se szólt a hír, hogy a neptun.net állítólag a tesztelés során nem 10000, de már ~10 egyidejű session alatt is széthalt, csak az sda erről nagyban kussolt.)

Szóval visszakanyarodva a neptun nem a tervezés hiányára példa; a neptun arra példa, hogy ebben az országban egy ilyen inkompetens banda ennyi időn és baklövésen túl is képes megúszni, hogy felelősségre vonják.
---
A definite turning point has been reached.

Én az ETR-re gondoltam, bár a több ezere hallgató rohamát az sem bírta. Persze ehhez kell az okt. int. f*szsága is, hogy miért egyszerre mindenkinek hirdetnek meg tárgy-/vizsgafelvételt.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Neptunon az sem segít. Nálunk Veszprémben néhány féléves szakaszokra van bontva és tárgy/vizsgafelvétel hetének elején nem igazán van a helyzet magaslatán.

Igen, mert megy az üzletelés, meg a cserebere...

[OFF]
Csak a pontosság kedvéért: 1000, azaz EZER felhasználót említettek.
[/OFF]

Mit kuldott nekem a neptun :

Kedves Hallgató!

A Debreceni Egyetemen a jelenleg működő Neptun helyett új tanulmányi rendszert vezetünk be. Ebben a projektben számítunk minden egyetemi polgár együttműködésére.
Szeretnénk, ha időben értesíteni tudnánk Önt minden információról és feladatról, ami az új rendszer bevezetésével kapcsolatos. Ezért azt kérjük, hogy ellenőrizze elérhetőségeit és személyes adatainak pontosságát a Neptun rendszerben. Fontos, hogy az Ön által leggyakrabban alkalmazott e-mail cím legyen beállítva az adatainál.

Tájékoztatjuk arról, hogy az adatok átkonvertálása a hallgatók minden adatára kiterjed: a személyes adatok, a tanulmányi adatok és a pénzügyi adatok egyaránt átkerülnek az új rendszerbe. Ennek megfelelően, nem kell attól tartani, hogy akár a befizetések, akár a tanulmányi eredmények adatai megsérülnek. Különös gondossággal tervezzük meg az adatok mentését és archiválását.

Szeretném tájékoztatni Önt arról, hogy a hallgatói juttatások kifizetése a korábbi éveknek megfelelő ütemben, határidőre meg fog történni.

A későbbiekben tájékoztatni fogjuk Önt arról, miként tudja használatba venni az új rendszert, és Önnek lehetősége lesz személyesen ellenőrizni az átkonvertált adatai pontosságát és teljességét.

Jó eredményeket és sikereket kíván Önnek az Egyetemi Hallgatói Információs Központ minden dolgozója!

Nem nyitnátok ennek az erősen offtopiknak egy fórumtémát inkább? Mi köze van ennek az egésznek a cikkhez?

--
trey @ gépház

[off]
Nekem volt szerencsém megismerni az ETR nevű undormányt a Neptun nevű f.shalmazzal. Lehet, hogy az ETR nem áll a helyzet magaslatán, de a Neptunban tervezési hibák tömkelege volt akkor, mikor utoljára láttam (nem hallgatói szinten, hanem üzemeltetőin). Ráadásul egy átlagos vidéki főiskolára a Neptun, mint oktatási intézményeknek ingyenes szoftver kb. 60milliós költséget jelentett volna, ráadásul szidták volna, mint a bokrot (a tanulmányi osztály is kipróbálta). Szóval még inkább ETR mint Neptun, de van egyéb tanulmányi rendszer is.
[/off]

60milliós

No, az elso" karakterisztikus e'rte'k, amit hallok e te'maban... atyauristen, akkor mekkora osszeget kaphattak ezek a barmok, akik elko"vette'k ezt a ke't istenverte rendszert.

Bar tudom, en kussoljak, nalunk kozrohej targya az egesz, a TO-n is ;] csak annyira megse vicces, amikor latja az ember hogy ma'sok hogy szenvednek ;(

Idézet:
atyauristen, akkor mekkora osszeget kaphattak ezek a barmok, akik elko"vette'k ezt a ke't istenverte rendszert.

gratulalok. elore igy tovabb.

miert van az, hogy az informatikaban allandoan az egymasnak eses, a lehulyezes es hasonlo fordulatok uralkodnak? miert akar mindenki okosabb lenni a masiknal?

A neptun peldaja tipikusan abrazolja az egeszet. A hiba nyilvan ott van, hogy egy ilyen rendszer megvasarlasakor ki kellett volna kotni egy "service level agreement"-et es ha az nem teljesul akkor a szolgaltato fizeti a kotbert.
(XMI is ezt mondta mas megfogalmazasban fentebb..)

Eheleyett mi tortenik: pistike informatikat tanul, es mivel hallott mar SQL szerverrol, sot irt is egy INSERT query-t, ugy erzi, hogy o mar rogton jobban tudna az egesz neptunt megirni, es nyilvan az o valtozata az jobban birna a tobb ezer felhasznalot. Eppen ezert pistike egyreszt jogosnak erzi lehulyezni a neptun-t kodolo programozokat, masreszt joggal irigykedik is rajuk, hiszen nyilvan a szoftver teljes vetelara az o zsebukbe ment bele (hiszen *koztudott*, hogy szoftver cegek tulajdonosai azok jellemzoen programozok, ergo a bevetel jo resze nyilvan naluk marad..)

nehany fejben olyan sotetseg van, hogy az meg a fekete lyukat is beszippantana.

[off]
Ha éppen tudni akarod, bennevoltam a nevén nem említett főiskola elektronikus tanulmányi rendszerének fejlesztésében, a hardver és szoftverkövetelményeket én állítottam össze (meg kell említsem, hogy koránt sem a legizmosabb hw került a rendszer alá). Nagyjából "van sejtésem", mekkora munka az egész. Ha még hozzátesszük azt, hogy a teljes fejlesztési és hw költség töredéke volt a neptun költségének, kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat.
[/off]

Te programozo vagy ?
Haverjaid a neptunos arcok ?
Amikor megjelent haverokkal azon hulyultunk, hany sorert irnank jobbat.
En azt halottam 11 milla volt a "szoftver" +3 milla evente, de lehet, hogy roszul tudom, gondolom nemi hardverert is fizetni kellett.
Egy infokaros tanar sem mondott rola jot, sot elretento peldakent hozzak fel.
Par diaknak diplomamunkan kiadtak volna lehet nem itt tartana a tudomany :) (Vagy minket megtoltak volna rengeteg sorrel :), esetleg penzzel is, ha surgosen kell nekik :) )

ROTFL. Zoldnap ennél jobb illusztrációt nem is találhatott volna a véleményére.

Ez még nem sokat javít se a Neptun, se az ETR minőségén...

ellenben mr vizsgaidőszak újfent porig alázta magát, ez sem utolsó szempont

...

senki nem mondta, hogy nem kell tervezni. csupan azt mondtam,
hogy az rohej, hogy 2 het tervezes ne lenne eleg.

-

ha mar csinalt FS-t, akkor a mostani fejben osszealhat neki.
konnyen lehet, hogy a te fogalmaid szerint mar 6 honapja tervezi.

akkor lesz valami ganyolas, ha valaki ugy all neki kodolni, hogy nem latja at (reszleteiben is) az egesz feladatot. na ez itt biztosan nem all fenn.

a leirt tervek viszont elengedhetetlenek, ha a fobb dolgokat nem egyetlen ember irja. itt ha jol latom egyedul fogja megirni minden lenyeges reszet, es majd a kozosseg segit optimalizalni.

"akkor lesz valami ganyolas, ha valaki ugy all neki kodolni, hogy nem latja at (reszleteiben is) az egesz feladatot"

Na errol van itt szo. :-)


Minél korszakalkotóbb ötlettel állsz elő, annál több hülyén kell átverekedned magadat.

Ajj-jaj!
Az a szakállas fazon nem véletlenül a "PT" Zoli, alias "Kapufa" volt? Aki még mindig a Jackson system design-t kéri számon vizsgán, mint korszerű szoftvertervezési eljárást?! És az elmúlt ~10 év folyamán ugyanabban az ingben és mellényben tartotta az összes előadást?! Hááát az ő esetében én azért nem merném kijelenteni, hogy nem mond hülyeségeket, sőt...

---
A definite turning point has been reached.

A JSD is sokkal jobb, mintha nem tervezed meg a termékedet. Az, hogy kis négyzeteket kötögetsz össze vonalakkal, vagy éppen nagy téglalapokba írt szövegeket nyilazol össze igazából édesmindegy, amennyiben a kész mű segít másoknak a műved megértésében...

De :)
Jóóónapot kollégák, programozás technológiája előadás következik :)

Ajjaj, ott a pont... :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

[off]

Már több mint 5 éve biztosan van UML is. De teljesen mindegy, hogy van-e, mivel minden tárgyban, ahol megkérdezi az oktató, hogy tanultak-e UMLt, csak síri csönd a válasz. Ezért mindenhol újra el kell magyarázni az alap jelölésrendszert (kispálcikaember...), és nem lehet továbblépni komolyabb modellezés felé, ahol már értelme is lenne az UMLnek.

Lehet a PT-t szidni, de inkább azon kellene ügyködni, hogy a szoftver technológiát ne 1 félévbe összesűrítve kelljen oktatni. Ilyenkor persze a HK nincs sehol, el vannak foglalva azzal, hogy még 1 vizsgalehetőséget kiharcoljanak a bukdácsoló hallgatóknak, illetve további adminisztratív feladatokat adjanak az oktatóknak...

Nekem az a tapasztalatom, hogy a T. hallgatóknak (sajnos) teljesen mindegy, hogy mit tanítasz, jelentős részüket egyszerűen nem érdekli az egész. Az általam oktatott választható tárgyat 22-en vették fel, 8-an kaptak aláírást. Aki aláírást kapott, annak a jegye is 5-ös lett. És nem azért mert szivattam a T. hallgatókat. Azt kellett csinálniuk, ami elvileg a szakmájuk lesz: időre, egy _általuk választott_ szoftvert le kellett szállítaniuk. És mivel ez egy választható tárgy, balga módon feltételeztem, hogy érdekli is őket a téma.

Ami rosszabb, hogy ugyanezt tapasztaltam elsőévesek között. Tanítottam villanyosokat (Pascal) és infósokat (C) is. Ismét kiderült, hogy a programozási nyelv oktatási szempontból mindegy, ugyanúgy 50%-os volt a bukási arány.

A kedvencem az volt, aki nyilvánvalóan nem a saját programját próbálta beadni.

Másik kedvencem, amikor a T. hallgatók érdeklődésének felkeltése végett egy kis színt próbáltam vinni az órába: A maradékos osztás 82. féle implementációja helyett bemutattam, hogy hogyan lehet alap aritmetikai műveletekkel + printf-fel Mandelbrot halmazt rajzolni. Erre a T. hallgatók mentek panaszkodni, hogy miért szivatom őket komplex számokkal, amikor ők azt még nem tanulták...

Üdv,
kisg

dupe :)

Áhh dehogy, más a megfogalmazás... :)

Célszerű lenne felvetni hát ezeket a problémákat a hallgatóknak és a tárgyfelelős tanárnak is. Hátha nem csak ők szúrnak el valamit.

Már több mint 5 éve biztosan van UML is.
Hajjaj, de még hogy... :) Az a 2 előadás amit a félév során ráfordított mély nyomot hagyott bennem is. ;) A kedvenc sztorim amikor a rational rose alatt akarta demonstrálni, hogy lehet class diagramból kódot generálni. Össze vissza kattogtatott, virtuóz módra, alig bírtuk követni, ahogy ugyanabban a 3 dialog ablakban kering már vagy 5 perce, mint szőke nő a körforgalomban. Majd egyszercsak hirtelen felpattant egy notepad és lám ott volt benne a class deklaráció. A röhögés persze nem marad el, mert csak az nem látta aki nem volt benn az előadáson, hogy a notepad a nyitott c++ file-al már az előadás eleje óta ott figyelt a taskbaron és egy jól irányzott alt-tab segítségével került elő. :) Ami még gázabb az a pletyka terjengett, hogy előző este az egyik doktoranduszával iratta meg.

A másik pt-s sztori meg az, hogy már mi is röhögtünk rajta, hogy a slidejai menet közben időnként nyelvet és designt váltottak. (A "kötelező" szemrongáló "BME-kék" háttér persze megmaradt, ami az IB028 akkoriban éppen dögledező projektorán kb totál olvashatatlanná tette a dolgot) A lényeg, hogy akkor még nem volt wlan az I-ben, de a későbbi évfolyamoknak már megadatott ez is, így az egyik évfolyamban egy társaság abból űzött sportot, hogy mindig mikor angolra váltott a slideshow, akkor az éppen kint lévő szöveget azonnal beírták a gugliba. Mindenféle külföldi egyetemek kurzusanyagai potyogtak ki, amiben 1:1 benne volt az összes szöveg, a Kapufa csak a hátteret cserélte ki.

Arra a kérdésre, hogy "tanulatatok-e UML-t" én is nemmel válaszoltam, amikor kérdezték, mert az amit a kapufa művelt, az alapján még akit amúgy érdekelne az sem jön rá, hogy az UML-t egyáltalán eszik-e vagy isszák. Vagy tanítson UML-t rendesen, vagy ne csesszen el egy félévet, homályos elavult hülyeségekkel, mert ez nagy luxus. Van olyan szakirányos tárgy, ahol az uml nagyon komolyan van véve + abszolút ügyelve, hogy state of the art-ot oktasson + kemény implementációs gyakorlat is tartozik hozzá. Persze ez nem 600 embernek megy, hanem csak ~60-nak és elég sokfős stáb van mögötte. Ami problémákat te emlegetsz az főleg a tömegképzés következménye, de az antitalentum oktatók is bőven kiveszik a részüket...

A komolyabb modellezés pedig kb ott kezdődik ahol az UML véget ér. Az UML2 profil definíciós lehetőség az talán valami kis jó irányba lépésnek tűnik, de megnézném, hogy mikor lesz PT órán szó UML2 profilokról...
---
A definite turning point has been reached.

több, mint 10 éve programozok és sok szarságot láttam, ami abból fakadt, hogy "leülünk gyorsan és összerakjuk, majd közben foglalkozunk a feladat részleteivel és utána ráérünk dokumentálni".
A hozzászólásodból nekem úgy tűnik, hogy neked nincs fogalmad a dolgok menetéről. Amit sokan gondolnak a fejlesztés menetéről, az egyszerűen szomorú. Ne értsd félre, én is tudok többezer soros programot a gép elé leülve összerakni és foltozgatni, de amennyi gond volt már ebből a hozzáállásból egyre kevésbé vagyok hajlandó az ilyen ad-hoc jellegű dolgokra. A két hét egy FS megtervezésére viccesen kevés idő. Ennyi idő alatt képtelenség az ötleteket és a megoldási lehetőségeket alaposan elemezni, mérlegelni. Főleg, hogy egy ilyen FS-t ha egyszer eldöntötték a bináris szerkezetét, akkor később csak körülményesen lehet azon módosítani. Persze vannak olyan megoldások, melyek rugalmasak (az ext2/3 is bővíthetőre van megcsinálva), de az alapszerkezetnek akkor is jól átgondoltnak kell lennie.

Egyrészt: Honnan veszed, hogy nem dolgozik rajta már hónapok óta?
Másrészt: Dillon azt írta, hogy legalább két hétig nem áll neki az implementálásnak. Ez nem azt jelenti, hogy két hét alatt fogja megtervezni.

Dillon nem az a fajta emberke aki a levegobe beszel, volt mar jonehany "hajmereszto" mutatvanya az elmult idoszakban, amibol arra velek kovetkeztetni, hogy ezuttal sem fog csalodast okozni.


Minél korszakalkotóbb ötlettel állsz elő, annál több hülyén kell átverekedned magadat.

No igen...

Volt róla szó, hogy a ZFS portolják , de aztán Dillon azt mondta a ZFS nem tud mindent ami neki kell, és szerinte from scratch könnyebben megy, szebb jobb kód lesz.

A VKERNEL -re is azt mondták, hogy nem lesz belőle semmi aztán mégis megcsinálta gyak egyedül.

Üdv
Godot

Akkor az illető egy droid! És ezt nem sértésnek szánom. ;-)
Mindenesetre készüljön el és legyen jó, aztán készüljön majd el a driver linuxra, solarisra és windowsra is.

solaris nem lenne gond, windows is megoldhato, linuxszal sok munka lenne :)

--
whatever

Esetleg a Wasabi Systems megszponzorálhatná az új FS-t kicsit és az ő, meg a fejlesztő tiszteletére lehetne a neve DijonFS.

Get it, while it's hot!

Akkor már csak egy kis kolbász kéne, mert a NetBSD megpirítja a kiflit. ;-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Éhes lettem, eszem is egy kis nyársonpingvint.

A pirításban nem a kisördög a profi?:)

Nem, a toaster, az meg NetBSD-s. Bár lényegében vissza is tértünk Dillonhoz, hiszen mindenki tudja, hogy mekkora amigás volt, a toasterről meg minden amigásnak a Video Toaster jut eszébe. :)

Érdekes, nem is tudtam, hogy a NewTek még létezik...

hajaj de letezik, a 9.2-es lightwave istencsaszar lesz, valamint kint van mar a SpeedEdit ami egy nagyon jo vago progi, es VT[5] is hamarosan erkezik ;D
orulok, hogy valaki meg emlexik rajuk :)

Ja Ja ő irta a DICE C -t is Amigára.

http://wiki.hup.hu/index.php/Matthew_Dillon

Hmm. A linux kernel fejlesztését CSAK nyomonköveti, vagy néha szól a fiúknak, hogy egy-két dolgot nem úgy kellene? :)

Hát ez elég régi szócikk. :-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Go Dillon Go! Még több ilyen megszállottra lenne szükség.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Kis update: indexelésről ír, B+ tree-vel.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Vajon táncolni is fognak a fák?! ;)

Fognak, ősszel meg bevarrják a dutyiba Dillont.
A felesége már most elköltözött otthonról.

Amúgy mi a franc az a bammegfa?

Bástya ET levelében ott a link.

bra hozzaszolasaban meg ott a humorerzek :)

--
whatever