Mandriva One 2007 GNOME - Metisse

Címkék

Megjelent a Mandriva One Gnome kiadása a Metisse 3D-s ablakkezelővel. Letölthető innen. Itt található egy kis útmutató a Metisse képességeinek kihasználásához.

Hozzászólások

nem ertem miert eroltetik minden linuxba 3d ablakkezelest. felnek, h vista aeroja elmarja usereket?
a legtobben evente egyszer kiprobaljak 3d ablakkezelest, majd 3. ora utan rajonnek, hogy munka kozben inkabb idegesito, mint jo.
johetnek a kovek.
---
http://betegmedikus.blogspot.com
seredi@gmail.com

egyes effektekre, a tényleg csak látványeffektre igaz. de pl esetemben ha rengeteg ablak van nyitva, scale szerintem csak gyorsítja. nem kell alt-tab-tab-tab-tab-tab-tab-tab-ot nyomni (tálca kilőve, nem megyek vele semmire nagyon sok ablak esetén), egér feltol a bal felső sarokba és klikk a kívánt ablakra.

Á, dehogy!
Hiszen a sok villogó, prüttyögő bizb@sz, igő-mozgó ikonok, a semmiből előbukkanó okostojás gemkapocs, a tekerhető, gyűrhető, felhajtható és félig átlátszó ablakok, a 'kitalálom, hogy mit akarsz tenni a cédével ablak', a mindenféle 'gyakran használt' dologgal telezsúfolt eszköztárak és a titkolódzó legördülő menük mind azt a célt szolgálják, hogy hatékonyabban végezhesd a munkádat.

Legfeljebb látványnak jó, de munkára semmiképpen, legyen az MS termék, vagy bármi más.

nézőpont kérdése, szerintem a csicsa mellett igen hasznos funkciókat is rejtettek ezen wm-ekbe. compiz/beryl esetére egy példa, scale. nagyon jó. metisse-t látom totál nem ismered, elsőrendű célja hogy használhatóbbá tegye a desktopot. érdemes lenne kipróbálnod (nem csak ilyen csicsa effektek vannak benne)

pl szerinted ez nem egy igen hasznos kis feature? vagy téged ez hátráltatna? :D előbb utána kéne járni annak hogy mit fikázol....

1-2 videó:

http://insitu.lri.fr/~roussel/videos/metisse/rock-n-roll/roll.mov
http://insitu.lri.fr/~roussel/videos/metisse/shading.mov

az a baj, hogy sokan nem látjátok az előnyöket, mert nem is nézitek meg, hogy esetleg mire képes. persze, fújjolni egyszerűbb.

megneztem a videokat, nehany dolgot tenyleg leegyszerusit, meg nagyon customizable, de ettol meg ugyanugy "fika" (ertsd folosleges). Bizti hasznos dolgok ezek, de nem hinnem hogy ne lehetne oket nelkulozni, ne adj isten ne lehetne nelkuluk ugyanolyan kenyelmesen gimpezni, vagy gepelni 2 oldalt ooo-ba, mint alap wm-ekkel.
Es kerdesedre a valasz: nem hatraltatna, inkabb zavarna.
Compizt, meg berylt probaltam, nekem nem jott be. "fika" mind. (de szepek)
---
http://betegmedikus.blogspot.com
seredi@gmail.com

inkább örülj, hogy van miből választani. mivel elég sokat használom a gimpet, nekem nagyon-nagyon jól jön, de egyéb alkalmazásoknál is. lényeg, hogy van miből választani, mindenki használhatja azt ami neki tetszik (vagy keverheti is a megoldásokat).

Nem hiszem hogy nagyon disztribúciófüggő az, hogy gyakorlatilag nincs driver. Szoftveresen számolni 3d-t meg elég gáz, akármilyen erős processzor van a gépben.

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

Hmm. Ezek nem GPL-esek. Vannak disztribek akik bele sem merik tenni a csomagok közé. A legjobb példa a kororaa projekt. Szépen megcsinálták a live cd-jüket a bináris driverekkel egész jól ment is a dolog az esetek felében, aztán jól megfenyegették őket, hogy hogy merészelik ilyen jóra megcsinálni, azonnal kiszedni a bináris drivereket, mert ez így nem ér, irgumburgum...

Arról nem is beszélve, hogy az Ati bináris driverek nagyjából 1 évvel az új kártyák megjelenése után jutnak el odáig, hogy 2d(!)-ben már hajlandók tudni a kártyáról. Nvidia kártyám nem volt egy ideje, de azzal a bináris driverrel is hasonló tapasztalataim voltak még 2001 környékén.

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

Ezek nem GPL-esek.

Es ez most hogy jon ide? Te azt irtad, hogy nincs driver. Es ime...

hasonló tapasztalataim voltak még 2001 környékén

Udvozollek az informatika gyorsan (vissza)fejlodo, rohano vilagaban. 5 evvel ezelotti informacioval kovetkeztetni a mai allapotokra erdekes eredmeny.

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven

"Te azt irtad, hogy nincs driver."

Téves. Azt írtam, hogy gyakorlatilag nincs driver. És íme...

"Udvozollek az informatika gyorsan (vissza)fejlodo, rohano vilagaban. 5 evvel ezelotti informacioval kovetkeztetni a mai allapotokra erdekes eredmeny."

Esetleg ha megpróbálnád azt elolvasni ami oda van írva, ahelyett hogy elolvasol néhány környezetéből kiemelt részletet, akkor sokkal konstruktívabb lehetnél.

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

Valassz normalis hardvert. Mindenki tudja, hogy az ATi Linux alatt eleg gaz (de sok esetben mukodtetheto, es nem fedi le a videokartyak 99% -at, szerencsere), illetve azt is, hogy a 64 bitet nem kellene eroltetni, mert desktopon egyelore csak marketing-fogasnak jo. Erdekes modon azok jarnak jobban, akik a 64 bites gepukon (egyelore) 32 bites rendszert hasznalnak.

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven

nem lehet hogy benned van a hiba? :) minden gépemen müxik a 3d, persze a driver nem nyújt annyit mint a wines driver, de tökéletesen müxik és a célnak bőven megfelel (lévén linuxos gépen nem játszom, oda elég a gyengébb 3d is). nemtom mit szopatod magad napokat, egy nvidia karit belőni kb 2 perc, alkalmazások belővése még pár perc (beryl pl).

Akkor az ATi-t és a programozóit még csak hallomásból sem ismered (addig vagy jól :D ) :)
Windowsban is van amikor a program nem tudja használni az OpenGL-t, és a legcsúcskategóriásabb XXX164546486000000000 chipes karinál is "unsupported graphics controller, please upgrade" üzit kapsz csak.

Ati-t messziről kerülöm amúgy is, bár amit leírtál igaz az nvidia oldalon is :) a dark and light (mmorpg, sajna jó kaki lett :() GL_X hibaüziket vág hozzám állandóan, egészen addig míg rivatunerrel nem piszkálok bele az opengl-es beállításokba (default beállításokkal nem megy :D)

Most már tapasztalt vagyok, úgyhogy 5 évesnél újabb kártyával nem is próbálkozok linux alatt 3d-zni. Azoknak már nagyjából megvan az opensource drivertámogatásuk. A többit lásd a másik thread-ben.

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

érdekes, nekem a majd 10 éves voodoo3 karimmal sincs gond :D sőt, a gef 2 karival sem.
opensource driver? mutass lécci opensource ati vagy nvidia drivert (nem az nv és nem a nouveau-ra gondolok :))

amúgy szvsz winen egy 5 évesnél régebbi kártyával több a szívás mint linuxon.

Nem értem ez a hozzászólás most milyen logika alapján készült el.
A 10 éves voodoo3 ha jól számolom több mint 5 éves. Ha jól sejtem a Gf2 is.
Miért mutatnék neked opensource drivert, ha épp az a bajom, hogy nincs?
Hogy jön ide, hogy windows alatt mivel mennyi szívás van?

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

Nem igazan ertem azt, hogy ahhoz a temahoz, hogy a vid.kartyaval hasznalhato -e Linux alatt a 3D, hogy jon az opensource driver. Van driver, igaz nem opensource, de a legtobb esetben mukodik.
Ne haragudj, de az oviban nem RMS volt a beceneved...? :)

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven

Nem én erősködök, azon, hogy ne lehessen zárt forrású kernelmodulokat betölteni, illetve nem én fúrtam meg Kororaa projektet...

És hogy mi az összefüggés? Nagyon egyszerű. Nagyjából arról volt szó a topic elején, hogy minek erőltetni ezt az egészet, amikor semmi értelme nincs a 3d desktopoknak gyakorlati munkában, csak eyecandynak jók. És a válasz az volt, hogy az egyszerű embereket a csicsával lehet megnyerni. Az egyszerű embert sose fogod megnyerni, ha nem működik neki out of the box a csicsa. Teljesen mindegy miért nem, csak nem működik.

--
- Hogyan lehet tanulni? - Jól kell tudni kérdezni. - Hogyan lehet jól kérdezni? - Ahhoz sokat kell tudni...

Ezt az 5 évet hogy számítottad ki?
Nekem 2 éves GFFX[kevés] van, és tökéletesen megy.
Csak a Matrox és S3 kártyákra illik az állításod. De ezek a piac elenyésző részét teszik ki (a Matrox ami fájdalmas, az S3 überlol kategória már vagy 12 éve)

Máris elképzeltem, hogy hanyattlököm az 50 cm mély monitoromat "mirror"-t bemutatni 8-). Végül is menne, ha a kijelzőre fordítanám, de akkor senki nem látja.
Egyébként elnézést, nem akarom bántani azokat, akiknek ez a 3d desktop tetszik, inkább csak attól félek, hogy én már túl öreg vagyok hozzá.