Debian újratelepítés

 ( Tamas81 | 2007. január 20., szombat - 11:01 )

Sziasztok

A következőben kérném a segítségetek:
Adva van egy régi,de a mai napig működő Debian Gnu/Linux 2.2-es rendszerrel használt fájlszerverként (10 felhasználó) működő gép.
Egy hibás kikapcsolás ("simán" power gomb) óta azonban érdekes jelenséget produkál.Bootolás normálisan lefut,majd kiírja hogy Debian Gnu Linux 2.2 jupiter tty1 és kér logint,azonban hiába ütök be bármit 3mp után kikapcsolja (szabályosan) a gépet.Mikor működött nem kért semmiféle kódot,szerintem vmi rendszerfájl sérűlt meg helytelen kikapcsoláskor.A kérdésem az lenne hogy tapasztaltatok-e már ilyet, illetve megoldható-e debian estében egy windows xp-s frissítőtelepítéshez hasonló művelet,amikor csak a rendszerfájlokat hozza rendbe és a mostani beállításokat nem változtatja meg (értem ezalatt az eddigi fájlszerverkénti beállíitásokat).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Próbáltad recovery módban ( single vagy init=1 ) elindítani és lefuttatni egy fsck-t? Lehet elég lenne...

üdv: pomm

Szia

Először is köszi a segítséget.Sajnos linuxos tudásom erősen a 0-hoz közelít jelenleg,esetleg leírnád részletesen,lépésről lépésre hogy mit kell tenni?Persze csak ha nem gond és van rá időd :)

inkább hívj vkit aki ért hozzá!! Ha a tudásod a 0 felé közelít, félő, hogy ha hozzányúlsz a rendszer helyreállításának esélye is a 0 felé fog közelíteni! Ez csak jó tanács...
De ha megkísérled, akkor valóban egy live cd-vel tedd, ha még nem editáltál grubot/lilot
Leöltesz vmi kisebb live-ot ( pl.: slax ) elindítod cd-ről a rendszert. Ha megvan a login, belépsz, majd ellenőzöd(!!!), hogy a live cd nem mountolta-e b a géped fájlrendszereit!
mount
Ha be van mountolva a /dev/hdax vagy /dev/sdax ( x = vmilyen szám ), akkor leválasztod
umount /dev/hdax
umount /dev/sdax
Ha megvan, akkor fsck /dev/hdax vagy fsck /dev/sdax ( attól függően, neked mi van a gépedben ) Használhatod az -f opciót is...

De sztem hívj vkit!!!
üdv: pomm

Van egy debootstrap nevu valami, ami arra hivatott, hogy netro"l leszedjen egy alap-rendszert:

# debootstrap potato /target http://ftp.debian.org/debian

Ez atlag bootcd-ken rajtavan, ha csiholsz netet, akkor ele'g csak ezt kiadni, es a /target rendszerre ra'huzza az alap-dolgokat (gyk ez a legelso" valami, amit a deb installer meghiv, de csinalhatod parancssorbol is). Azt nem tudom, hogy egy ma'r letezo" rendszerbe mennyire tud bezavarni es/vagy a problemadra mennyire jo, de talan erdemes utananezni. Illetve me'g azt is, hogy 2.2-es debet honnan lehet kanyaritani manapsag (mar a 3.0 is csak archivalva van meg, szoval az url fent valoszinuleg nem jo, asszem debian-archive kell debian helyett). Illetve ehhez net is kell, de valahogy meg lehet csinalni lokalisan is (file:///cdrom/...).

A.

Nem. Tessen előkeríteni azt, aki telepítette a cuccot, vagy fogni egy egyetemistapistát, és megnézetni vele. Tipp: összegubancolódott fájlrendszer, fsck-hoz root-logint kér, aztán amikor végez elmeg csucsukálni. Knoppix, EBCD, vagy más recovery-CD használata javasolt, hogy a korábbi adatokat/cuccokat/beállításokat véletlenül se vágja agyon. NEM illik ilyenkor a fájlrendszert "majd lesz valami" alapon írogatni, pláne nem a debootstrap takarítós-fölmásolós módján.

Update: Újraolvasva szinte bizonyos, hogy a root-jelszót kéri. Ha tudod, akkor jó: beírod, utána fsck minden fájrendszerre, a továbbiak meg ennek függvényében. Ha nem tudod a rootjelszót, akkor knoppix-CD bebootol, fsck és továbbiak mint előbb.

Debian Gnu Linux 2.2 jupiter tty1

ezt akkor irja ki ha rendesen bebootolt. ha fsck-hiba van, akkor valami "give root pw to maintenance" vagy valami hasonlo formaban ke'ri.

ettol fuggetlenul live/boot/installcd + fsck az a'rtani nem a'rthat, so"t.

A.

Kipróbáltam az általatok felsorolt dolgokat, fsck megtörtént,azonban semmi változás.A root jelszót módosítottam,azonban hiába irom be így is ugyanazt produkálja.Sajnos aki anno feltelepítette a linuxot már vhol külföldön dolgozik,szóval elérhetetlen.Ráadásul amikor kéri a logint és utánna a jelszót arra kb. 3 másodperc van és utánna le is állítja a rendszert.

en megneznem mik indulnak el bootkor, hatha vki moka miki volt.

sne

Boot-olj be valami live CD, fájlrendszerek felcsatolni, mondjuk úgy, hogy a korábbi root-ot a /mnt alá, aztán cd /mnt ; chroot . bin/bash ; mount -a ekkor azt látod, amit normális esetben root-ként bejelentkezve látni kéne -- már ami a fájlrendszert illeti. Én megkuksiznám a /etc/inittab-ot, hogy mi a default runlevel, illetve az initscripteket.

Ctrl + C lehet megoldás ideiglenesen (rootként belépés után) az újraindítás megállítására,
vagy
shutdown -c
parancs le tudja állítani az újraindítást ha az időzítettként lett beállítva. Szerintem is nézz rá/(kérj valakit meg) futási szintekre, ha már megállt és nyugszik kicsit a rendszer, ideiglenesen egy init 3 utasítás is lehet megteszi, de ez csak tűzoltás az adott bejelentkezéshez.

Nekem is egy újrateelpítéses gondom lenne. A gépem teljesen jól működött, azonban egy okostelefont csatlakoztattam hozzá (ami azt jelenti, hogy feltelepítettem mindent ami kellett hozzá, működött frankón, amikor kikapcsoltam a gépet). A következő bekapcsolás alkalmával a Grub szokásos menüpontját választva azt írja, hogy nem található file. Innen sehová... Amit utoljára csináltam, hogy az usbtools, usbmgr, usbmount és usbwiev csomagokat szedtem le. Amikor újra akartam rakni az usbmgr-t azt írta, hogy összeférhetetlenség miatt megszakad a telepítés. Nem foglalkoztam vele különösebben, viszont a következő bekapcsolás alkalmával a rendszer nem indul. A gyökérkönyvtárban nem találok két fájlt: initrd.img és vmlinuz

Van live CD-m, az fsck-t lefuttattam, semmi hibaüzenet. Ha a két fájlt egy laptopról pótolom, gondolom adtam annak a bizonyosnak egy pofont...

Kubuntu 7.10

Segítséget előre is köszönöm.

/boot alatt ott kell legyenek.
Ha nem itt keresi a grubod, akkor szerkeszd a menüpontot indítás előtt ("e" rá)

Live cd-ről a /boot könyvtárat nem tudom megnézni. Nincs tartalma és nem tudok bele tartalmat varázsolni. Olyan rendszeren, amelyik működik és live cd-ről bootolok, ott sem jelenik meg. Ott sem tudok tartalmat varázsolni bele...

van boot particiód?
fstab tartalma?

Elvileg van boot partícióm
fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# -- This file has been automaticly generated by ntfs-config --
#
#

proc /media/usb vfat defaults,loop,uid=0,gid=0,noauto,ro,nouser 0 0
# Entry for /dev/sda3 :
UUID=124d9d86-ad08-49ce-8c5c-4658e9616564 / ext3 nouser,defaults,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
# Entry for /dev/sda1 :
UUID=d77fe4ed-b4d0-4131-92be-3128a6b8e0a6 /boot ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# Entry for /dev/sda2 :
UUID=60290ad6-537a-4655-829e-1f7c59720ca2 /media/sda2 ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# Entry for /dev/sdb1 :
UUID=1650D2B550D29AB7 /media/sdb1 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 1
# Entry for /dev/sdb2 :
UUID=622bbb28-590c-45e7-b11b-e3a4676c1d9d /media/sdb2 ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# Entry for /dev/sdb3 :
UUID=d9df5e13-37e4-44f0-a036-3898be286871 /media/sdb3 ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# Entry for /dev/sda4 :
UUID=04efcadc-1c11-4179-b971-4ac91d9da5eb none swap sw 0 0
/dev/hdb /media/cdrom0 auto user,atime,noauto,ro,dev,exec,suid 0 0
/dev/hda /media/cdrom1 udf,iso9660 user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/sdc1 /media/usb auto users,atime,auto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/sdd1 /media/usb1 auto users,atime,noauto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/sde1 /media/usb0 auto users,atime,noauto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0

Annyit még, hogy kipróbáltam és a grub-nál a betöltéskor 'e'-t ütve átírtam a /vmlinuz... sort (és a másikat is) /boot/vmlinuz...-ra.

hibaüzenet ugyanaz.

Ha van ötlet, kérlek titeket ne csak az ötletet írjátok le, hanem azt is, mit miért...

Megint próbálkozom a rendszer helyreállításával, de nem akar összejönni.

Ha nincs a boot könyvtárban semmi, akkor helyre lehet állítani?