Egy-gépes Linux cluster

 ( trey | 2001. november 8., csütörtök - 10:00 )

Elfelejthetjük a Beowulf cluster -eket?, Jacques Gelinas készített egy kernelpatch -et, amely lehetővé teszi, hogy számos virtuális gépet futtassunk ugyanazon a gépen, és ugyanazon a kernelen.

A kernelpatch segítségével service -eket bindelhetünk ugyanazon porthoz, mindenfajta konfigurációs beállítás nélkül. Különálló process list -et kapunk, amelyek nem zavarják egymást. A szerző kicsit átírta a kernel más részeit is, így a virtulalszerver adminisztrátorai nem tudják irányítani a többi virtualszervert, vagy az egész gépet.
Ez a megoldás nagyon költséghatékony lehet pl. ISP -k, webhosting esetén. Gondoljunk csak bele, egy számítógépet kell megvásárolni, amelyen a virtuális Linux alapú operációs rendszerek futnak. Gyakorlatilag végtelen számú linux futhat rajta, csak a hardware teljesítménye a korlát. De ha valahol helyszűke miatt érdemes egy szervert felállítani, akkor egyszerűbb (és olcsóbb) egy nagyteljesítményű szervert vásárolni, és azon futtani a virtuális gépet. (az ötlet nem új dolog, több ilyen is működik a világban)

A kernelpatch letölthető:

http://www.solucorp.qc.ca/miscprj/s_context.hc


A levelet a elolvashatod:

http://lwn.net/2001/1018/a/virtual-servers.php3

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A cikk címe egy kicsit félreérthető, hiszen mi várható el egy hagyományos cluster-től. Magasabb rendelkezésre állás ill. elosztott feldolgozás esetén magasabb teljesítmény. A fent leírt megoldás egy tipikus virtual-hosting, vagy ahogy nagygépes körökben nevezik "partícionálás". Hol itt a cluster ? (cluster tesztelésre használható esetleg...)

Valóban igazad, van a cím kicsit félreértő. Az erededi cikk ezen a címen jelent meg, de valóban nem clusterezés -ről van szó. Inkább az 'Egy-gépes virtual szerver' lenne a jó cím.