(Javítás)Debian server életre keltése!

 ( Ray | 2006. október 19., csütörtök - 9:28 )

Hello!

Itt üldögél melletem egy debianos server, bios boot után egy félképernyő 9est ir ki és itt annyiba is marad a bootolás

Telepítőcdről lehet javitást eszközölni? ami helyreállitja a bootolási problémákat és ha van a többi problémát is legalább alaphelyzetbe állitsa... Sajnos eddig debiant még nem használtam és most fel kell támasztanom ezt a szervert ..

hogy smint lehet azt telepítő cdről? mert más distróknál lehet ilyet azt tudom

segítségeket elöre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

telepítő cdről bebootolsz, és tudsz dolgozni, rescue mód is van

hol és hogyan hozom én azt elő?

ha csak simán enter akkor elkezdi a telepitést f1-nél vannak paraméterek.. vagy mit irjak be neki??? icipicit részletesebben légyszíves.

up: itt ülök előtte és csak nézem a boot cd képernyőjét help...

Szia,

nekem amikor ilyen volt, akkor a lilo visszatoltese az MBR-be segitett. Boot egy live CD-rol, kezzel felcsatoltam az eredeti / konyvtarat, chroot oda, es a lilo parancs kiadasa szepen visszairta a helyes cuccokat. Onnan kezdve mukodott a dolog rendesen. Elotte esetleg erdemes vetni egy pillantast a lilo.conf allomanyra, hogy az rendben van-e!?

Mondjuk grub-nal nem tudom mi a helyzet pontosan ha esetleg az van, de gyanitom ott is letezik hasonlo eljaras.

Udv,
Csabi

live cdről bebootolok az már fel is mountol mindent sőt a debian telepitő is látja az összemountolt particiókat

szoval live cdn mit csináljak? ott adjam ki a lilo parancsot???

1. fogsz egy live cd-t
2. bebootolsz róla
3. tudod, hogy milyen szerkezetű a fájlrendszered (/dev/{s,h}daX a root azaz /)? Ha igen menj tovább ha nem háááát...
4. a livecd-n kiadod a következő utasítást mount /dev/{ide jön az eredeti rendszer root-ja} /mnt
5. Most az /mnt alatt ott a teljes root partíciód. Ha a bootloaderedet mondjuk nem a root partícióra raktad, hanem egy /boot-ba, akkor értelem szerűen az is fel kell mountolni a mount /dev/{ide jön a /boot partíció eszköze} /mnt/boot. Ha ez megy manj tovább, ha nem...hááááát...
6. chroot /mnt /bin/bash ezzel beléptél a régi környezetbe
7. Most el kell döntened, hogy grub, vagy lilo.
8. Ha grub, akkor behozod a grub shellt a "grub" parancs begépelésével, aztán:
grub> root (hd0,{ide jön a partízció ahol a / van, de figyelj, hogy 0-tól kezdődik a számozás}) -fontos a zárójelek közötti megadás
grub> setup
ekkor újraírja az MBR-t.
9. Ha lilo, akkor megkérdezel valakit aki ért a lilo-hoz :)
10. exit a chroot-ból
11. reboot
12. Ha nem jó, akkor nem ez volt a gond.

Azért ezek alap dolgok, amik ahhoz kellenek hogy az ember képes legyen szervert üzemeltetni. És most ne haragudj meg rám. Alap dolgok nélkül, hogy lehet bevállalni bármilyen adminisztrálási munkát?

a szervert nem én telepítettem csak nekem kell életrekelteni... és nem is én adminisztráltam...

mindig le kell szólni a kissebbet!

Nem szóltalak le. Ha le akartalak volna szólni, akkor nem akarok segítséget. Csak költői kérdés volt a részemről, amit jogosnak érzek.
A fenti probléma pedig disztrib független ha tényleg bootloader/MBR probléma. Lényegtelen, hogy ki telepítette. A módszer ugyanaz. Valamilyen módon elérni a telepített rendszert. Erre pedig a livecd-s megoldás jó.
Aztán célszerű még ilyenkor a single/rescue mód használata, vizsgálódás a logokban, initlevel váltások, logok vizsgálata, szerveralkalmazások indítgatása, logok vizsgálata...a logok vizsgálatát mondtam már?...így elég sok mindenre fényderülhet.

ezért nem raknék oda olyan embert, aki még csak süsüt, meg ilyeneket látott, egy alap posix-os parancs-felületben meg nem tud kiigazodni, ha meg már így jártam, akkor sürgősen felrakok otthon egy normális rendszert, mondjuk Debian, a Debconf-ot editor módra állítom és szépen végignézem, hogy mi hogy van, sűrűn használom a zless (he nincs, akkor more) és info parancsot is a /etc/ és a /usr/share/doc könyvtárat böngészem. Kihagytam valamit? :))

nehéz az, hogy nem tudjuk még pontosan, mi a probléma háttere és még neked sincs tapasztalatod ebben. Tegyük fel, de csak tegyük fel, hogy a boot kezelő haét le valamiért, ebben az esetben a lényeg, hogy bebootolsz (mind1 miről), felcsatolod a telepített rendszer gyökér partícióját, esetleg a többit is az alá (grub-nál például a /usr mindenképp kell), chroot oda, ahova a gyökeret csatoltad és újratelepíted a boot kezelőt (lilo vagy grub install paranccsal). Ha ez a baj és nem a hw vagy más. Ha. Még nem tudjuk, jelenleg vizsgálod

A probléma, hogy a vizsgálathoz alapos alapismeretekre van szükség a linux rendszer működéséről (amit úgy látok itt nincs meg, ezért is kell segíteni). Bár ugye, ha már a bootloader sem jön, be jó kezdés lehet a bootloader maszírozása. :)
Szóval szerintem jó kezdés a grub/lilo megnézése :)

szerintem is, de érdekelne több dolog is, például vas, partíciók.

van e raid? soft vagy hard? esetleg lvm? fontos lehet még a bootloader masszír előtt :)

p3 1G

2db 80G Samsung eggyik tokban

2db 128M Ram

1 cdrom

enyi...

Particiók... kb vinyónként 10 - 10...

és knopixx live cdvel probálkozom.

ezzel nem írtál le mindent. 2 db normál IDE Samnsunk vinyó a közönséges alaplapi IDE csatlkakozókba dugva? Ez esetleg soft RAID-et sejtet. Először próbálj rájönni, hogy melyik a gyökér partíció. Ha jól értem, már látod a partíciókat, ezután, ha csatolod őket, könnyen megtalálod, melyiken van a /etc könyvtár (és például a /bin, /sbin ezeknek mind a gyökér partíción kell lenniük egy olyan linuxon, mely erről indul). A lényeg, hogy ha már a gyökér partíció fel van csatolva egy tetszető helyre, mondjuk /mnt, akkor már e példában tudod olvasni a /mnt/etc/fstab és más fájlokat, melyek jól leírják, hogy ez esetleges raid, lvm és partíciók hogy voltak az eredeti rendszeren. Ezután fel tudod majd csatolni a partíciókat a megfelelő helyre és a megismert konfig alapján próblkozni az elhárítással, például grub vagy lilo újratelepítésével.

elárulom hogy az a probléma hogy az oskolában suse-t tanultam és ott a seggem alá volt rakva a yast... ez itt a legnagyobb probléma ott bedobtam a boot-cd-t és már javította is a rendszert kb 5 perc és már fel is ált.. debian kicsit más tészta... és ez itt a probléma amit ti is érzékeltek rajtam...

a probléma az, hogy yastot tanultál és nem azt, hogy egy posixos rendszer hogy működik, a Debian tökéletes alap lesz erre. A Debian alapú rendszereknél a Debconf a magas szintű konfigurációs rendszer, de nem ez a lényeg, hanem az alapok:-)

help kéne gyorsan mert csak itt ülök mellete.. ha valaki online szivesebben segitene annak egy msn-t tudok adni redstar at hungray. org

sikerült a chroot ... egy a gáz hogy csak lilo van és nem grub aminek leírtátok az életrekeltését...

a /etc/lilo.conf fájlban vannak a lilo beállításai. A lilo parancs írja ki az itt szereplő beállításokat.

Oooops lassu voltam. :-)

én is jártam ma már így :-)

Szia, ha a lilo konfig fileja jonak tunik, akkor a chroot utan csak siman ke kell adnod a lilo parancsot.Ey elvileg visszairja az MBR-be amit kell. Kozben a kimeneten latod is, hogy milyen lehetosegeid lesznek ujrainditaskor. Legalabbis nalam kiirja ilyenkor milyen lehetosegeket tesz az indito menube.

Csabi

azt irja hogy

Fatal: open /dev/hda: Premission Denied

mikor beirom hogy lilo

erre mit lehet lépni?

root-ként futtatod a lilo-t és ezt írja? akkor ide lilo-s ember kell ...

root -ként fut? A hda stimmel amugy? Nem lehet, hogy sata-s vinyo es sda van? Hirtelen most ez jut csak eszembe. Sajna nincs elottem a linux-om. :-(

Izgalmas.
Nezd meg az /etc/lilo.conf file-t. Bar valoszinuleg a /dev/hda lenne a boot wincsi. Es tenyleg eleg annyi, hogy rootkent beird, hogy lilo. Persze, ha bemountoltad a root particicot es az a gyoker a chroot utan.
root=/dev/hda1
boot=/dev/hda
Ezek vannak nalam. Az elso jelzi, hol a root particio, a masodik azt, hoyg hova tegye a rendszertoltot.

A vicc az, hogy jopar evig en is csak kinlodtam az elszallt liloval. Csinaltam boot-floppyt, felraktam egy minimal cuccot telepitorol masik particiora es a telepiteskor az eredetit adtam meg rootnak (mikor a lilo helyet kerdezte), szoval nem is hallottam a chroot-rol. Amiota ismerem, azota sokkal tisztabb, biztonsagosabb, szarazabb erzes :)