Lapszemle: Linuxvilág - szeptemberi szám

 ( trey | 2006. augusztus 25., péntek - 20:15 )

A Linuxvilág életében fontos szerepet játszik a szeptember. Pont egy évvel ezelőtt döntött a lap szerkesztősége úgy, hogy átalakítja az újság szerkezetét, és a korábbi, Linux Journal-ból (LJ) átvett cikkek mellett nagyobb teret enged a magyar szerzők cikkeinek, és eltolja a cikkek tartalmát a közérthetőbb témák felé. Most ismét szeptember van, és a szeptember ismét változást hoz.
A lap készítői korábban azt ígérték, hogy a Linux Journal cikkeit sem hanyagolják el. Most ennek az ígéretnek kívánnak eleget tenni. Az elmúlt hónapokban a Linuxvilágban a magyar szerzők cikkei voltak túlsúlyban. A változás - ha nem is gyorsan - ebben fog beállni. A beharangozó szerint az új váltásnak praktikus oka van: nemrég a Linux Journal-hoz új főszerkesztő érkezett, aki a magyar testvérlaphoz hasonlóan a gyakorlatiasabb tartalmakat részesíti előnyben. Bár továbbra is megtalálhatók az LJ témái közt a "mélyvíz" jellegű írások és a hardveres tartalmú cikkek, azért a váltás szembetűnő. Ennyit a változásról. Az előző váltásnak pozitív visszajelzései voltak. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz az új szerkezet.

A szeptemberi kiadás tartalmából:

Nézzük, hogy a már-már öröknek mondható rovatok mellett (rövid hírek, kernel infó, pingvineket bemutató cikk) mit kapunk ebben a hónapban.

A "Magazin" blokk első igazi cikke a Szabad Szoftverek Világnapjáról emlékezik meg. Idén harmadik alkalommal ünnepeljük, a világ egyéb más tájai mellett Magyarországon is, Szegeden (uhh, tavaly és idén is kaptam meghívást mint előadó, de miről tudnék én ott beszélni? azért köszi :).
Ezt követi egy két oldalas cikk, amely a nemrég megjelent Novell SUSE Linux Enterprise 10-zel foglalkozik.
A "PHP nyomkövetők" cikksorozat második részében a Quanta Plus fejlesztői környezetről és az abba integrált Gubed nyomkövetőről olvashatunk.
A "Grafikus programok készítése GTK+-szal" című cikk címe magáért beszél. Az alapokról van benne szó, amelyet egyszerű forráskódokkal (pl. Helló Világ! GTK módra) illusztrált a szerző.
A következő cikk a "Wine"-t mutatja be. A cikkből megtudhatjuk, hogy a Wine nem emulátor, hanem wrapper, megtanulhatjuk telepíteni és alapszinten használni. Megismerkedhetünk a "testvéreivel" és a hozzá használható segédprogramokkal.
A "A Firefox kiterjesztései (2. rész)" címen nincs mit magyarázni. A FF kiterjesztéseiről szól.
Ezután megismerkedhetünk a Kontact névre hallgató (elsősorban) KDE-s PIM-mel, majd egy kicsit mélyebb vízre evezve a Maxima-val.
A CUPS-ot majdnem mindenki ismeri. Aki nem, annak a "Gutenberg nyomában" alcímmel rendelkező cikk biztos, hogy hasznos olvasmány lesz.
A számítógépes biztonsággal komolyabban foglalkozók minden bizonnyan haszonnal olvassák majd a LIDS-ről (Linux Intrusion Detection System - Linux Behatolásérzékelő Rendszer) cikket.
A következő cikk a hardver bu őrülteknek 100%, hogy tetszeni fog. A cikk címe: "Csináld magad linuxos csúcsgép". Benne sok oldalon (6) keresztül részletezve, hogy hogyan építhetünk saját kézzel menő gépet magunknak. AMD rajongók odáig lesznek :)
Gyakori kérdés szokott lenni a HUP fórumban is, hogy mi az az LDAP, mire használható, milyen lehetőségek vannak Linux alatt LDAP használatra, hogyan kell konfigurálni, stb. A jó hír, hogy most indul a Linuxvilágban egy "LDAP azonosítás a gyakorlatban" című cikksorozat. Érdemes lehet nekiesni.
A következő cikk az IPCop névre hallgató Linux-alapú tűzfal / router terjesztést mutatja be.

A felsoroltakon kívül még egy rakás más cikk olvasható az LV szeptemberi számában. Még én sem olvastam el az összeset, hiszen csak most kaptam kézhez. Az eddig olvasott cikkek közül Jászberényi József LDAP alapokkal foglalkozó cikke tetszett a legjobban.

Megyek is tovább olvasni!

Jó szórakozást!

A lapszemléhez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hat ize.

Nem igazan kedveljuk az uj LJ foszerkesztot. Addig fikaztak, ameddig vegre abbafejezte a /etc/rant-jet, es mar /var/opinion temaval irja a sajat kis hasabjat. (Amugy a legutolso szam tenyleg egesz jo lett).

Szoval az LJ egy kicsit rossz iranyba ment el, sok level jott a szerk.-nek, hogy ok le fogjak mondani az elofizetesuket, hogyha folytatjak ezt... De a legutolso 2 szam mar egesz jo lett vegulis. En Don Marti-t szerettem, Nick Peterley nem all kozel hozzam.

Remelem a LV is jo fele valt most. :)

--
Live Free or Die
UNIX