OpenLDAP + MS Outlook 2003 automatikus címkiegészítés

Fórumok

Sziasztok!

A következő problémám akadt:
Telepíetettem egy OpenLdap kiszolgálót egy Debian rendszerre. Működik is rendesen a címjegyzékszolgáltatás a legtöbb levelezőben (Thunderbird, Evolution, Kontact). Outlook 2003 viszont nagyon nehézkesen kezeli. Pontosabban az automatikus címkiegészítés része szerintem teljesen agyatlanul működik. Címzett gépelése közben nem gyűjti le az ldap kiszolgálóról a lehetséges címeket (magyarán az autómatikus kiegészítés nem igazán működik). Egyébként látja az ldap címtárat, mert ha beírom a név egy részét és entert ütök akkor kiegészíti, de gépelés közben a lehetséges címek egyszerűen nem jelennek meg. Helyi címjegyzékkel ez a funkció működik.

Van valakinek ötlete, hogy mitől lehet ez? Van egyáltalán erre megoldás, vagy tanuljak meg együtt élni a problémával? Igazából a főnököm esküszik az outlookra és meg fog őrülni, hogy csak neki nem fog a cégnél jól működni a központi címtár (a többi helyen thunderbird van).

Előre is köszönet a segítségért.

Hozzászólások

OE express esetleg ?

IMAP mailboxok kezelésében is (és egyéb esetekben is ) Express joval kellemesebben viselkedik mint Outluk

Rossz hírem van, barátom a bajban.

A gond az, hogy a "nagy" Outlook(tm)(c)(r) a MAPI-ra van kitalálva. Ne gondolj semmi szabványosra, ez MS kitaláció. Az Outlook-ot amúgy is Exchange-dzsel való együttműködésre tervezték. Ami neked kell bele, azt úgy hívják GAL. Ez nem csak ezt tudja egyébként. Pénzes kiegészítőként különféle szabad groupware szerverekhez meg tudod vásárolni. Egyébként meg tessék ütögetni az ENTER-t :) Amit meg lehet tenni, hogy egyedi programmal feltöltöd a helyi postafiókot, amit minden bejelentkezéskor elindítasz a login scriptből. Ezzel csak az a baj, hogy elég gázosan működik. Az Ooutlook belső felépítése elég horror, programozni is. Van ami frankón működik _először_ utána pedig nem. Például a feltöltés az tipikusan ilyen. Ráadásul beleegyezést is kér a felhasználótól, ha címlistát buzergálsz ( a vírusok miatt). Egyszóval: igyál inkább, az jobbna meglátszik, mint az eredmény, amit elérhetsz.
Ha mégis lenne valami jó, egyszerű, interakciót nem igénylő megoldás, akkor várjuk ide :)

Amit mondasz az a Global Address List. Szerintem azonban csak el kellene készíteni az Exchange LDAP sémabővítéseinek átiratát OpenLDAP-hoz. Nekem legalábbis egy régebbi fórumon ezt ajánlották. Egy a baj, asszem ez utóbbi on-the-fly generálódik és importálódik az Active Directoryba. Tkp az összes msExch* attributumról és ojjektumról van szó itten. Meg persze ki kell bővíteni az inetOrgPerson sémát is.

Amúgy a "kis" outlook az Express megelégszik az OpenLDAP dolgaival is, ha letöltöd hozzá a neten több helyen is elérhető, officeperson sémát. Ezegy officeperson ojjektumot, és a csüggelékeit adja a default sémához.

Soxerencsét:
Hron György