hálókártyák csere-bere

Fórumok

Sziasztok!
Van egy Debian etch-em, és két hálókarim: egyik integrált, a másik pci-os. Az egyik dhcp-vel kapja a netet, a másik pedig továbbadja. ezzzel nincs is baj, csak néha amikor bekapcsolom a gépet, megcserélődnek a hálókártyák, ha az egyik eth0 volt, akkor eth1 lesz, és így a belső gépemtől akar IP-t és netet kérni ami persze nem tud adni. Nem tudja valaki, hogy miért cserélődnek néha össze a hálókártyák?

Hozzászólások

Hat ha modulkent forgattad oket a kernelbe, akkor az a halokari lesz az eth0 amelyik eloszor toltodott be.

En amit tennek, hogy az egyik karit - amelyiket eth0-nak szanom - beleforgatom a kernelmagba, a masikat pedig modulkent.

A masik lehetseges megoldas, hogy mindkettot modulkent forgatod be, majd te magad alitod be az init scriptben, hogy milyen sorrendben toltse be oket. (modules.conf)

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

alias eth0 egyikmodulneve
alias eth1 masikmodulneve

man ifrename

A halokartyakat ethN-nek hagyni eleg tunya dolog. Oke, ha egyik beleforgatva a masik pedig modul akkor az valamennyire megoldja. De mi van akkor, ha a ket kartya ugyanolyan tipusu? Es ha valamelyik halozati szkozod hot-pluggable (pl. USB)? Akkor mar nem annyira determinisztikus a dolog.

Debian alatt nem tudom hogy van adolog, de Slack alatt ha letrehozod a /etc/iftab nevu file-t es feltoltod, mar hasznalodik is. A hotplug megoldja a dolgokat (amugy is majd' mindent a hotplug tolt be az elejen...)

P.S.: Elmeletileg udev-el is at lehet nevezni az interface-t es elso ranezesre az a tisztabb megoldas, de megse...