Debian X probléma

Fórumok

Üdv Mindenkinek!

Nem vagyok igazán járatos a Linux-ban, bár régebben többet foglalkoztam vele. Adott egy Dell Inspiron 2200-as laptop, Intel 915GM alaplapi chipkészlettel. Továbbá adott egy Logitech S510 vezeték nélküli egér+billentyű páros és egy SB Audigy2 NX USB-s hangkártya.

Debian alatt szeretnék életet lehelni az X-be. A gyári 2.6.8-as kernellel az Xfree totálisan nem ismeri az alaplapi grafikus kártyát, tehát felraktam az Xorg-ot (ami eddig nekem teljesen új volt). Ő már látta a grafikus kártyát, egeret, billentyűt. Az alapi hangkártya megszólal, az SB csöndben van, pedig a boot során felismeri és mindenféle információt ki is ír róla. Hibára utaló üzenetet nem láttam a LOG állományokban. Valahol azt olvastam, hogy ez a "régi" kernel nem kezeli helyesen az Audigy2 NX-et, ezért gondoltam, hogy felteszek egy új kernelt. Meg is tettem (2.6.16.1). Beállítom, lefordítom, telepítem, újraindítok: Az Xorg már az egeremet sem látja, pedig a billentyű megy és ezek egy receiver-en keresztül csatlakoznak.
Még néhány sikertelen kernel fordítás és Xorg konfiguráció próbálkozás után megpróbáltam a gyári 2.6.8 kernel .config állományával az új kernel telepíteni. Az eredmény ugyanaz maradt: nincs egér, pedig így ugye nem maradhatott ki semmi a kernelből, hiszen a gyári 2.6.8-as kernellel a hangkártya kivételével minden ment.

Hol a hiba? Mit rontok el? Hogyan tudnék a hiba kereséséhez hozzáfogni? Olvastam elég sok infót azzal kapcsolatban, hogy az Intel 915GM chipset nem egy szerencsésen támogatott dolog, hol megy, hol nem. Hasonló "jókat" halottam az Audigy 2 NX-ról is. A bill+egér párosról semmi info nem volt. Az érdekes még az, hogy a PS/2-es Synaptics touchpad-ot sem ismeri fel az Xorg.

Abszolút tanácstalan vagyok és kérem a segítségeteket.

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Egérprobléma: célszerű lenne megtudnunk, hogy melyik device-t használja az egered? Mit ír ki egy Xorg -configure esetén ha van hiba? A gpm-mel működik e a konzolon és ha igen, ott meylik device-t használja? A 2.6.8-asban ha jól tudom még devfs volt, a továbbiakban udev. Nem lehet tényleg a device a probléma?

Hangkártya: Alsa, Oss, artsd? Be vannak töltve a moduleok és melyikek?
Az amixer-rel tudod állítgatni? Mondjuk a hangkártyákhoz nem tudok sokat hozzászólni, de nem veszik össze a kettő esetleg valamin?

Először is köszönöm, hogy segíteni próbálsz!

Amikor az egér ment, akkor a /dev/input/mice eszközzel ment. Amikor nem megy, akkor sem az előzővel sem a /dev/psaux eszközzel nem ment.
Próbálgattam a többi mouse eszközt is, de mindig no such device (azt hiszem) üzenetet dobta. Az a biztos, hogy az eszközt nem találta.
Próbáltam az eszközöket a "cat eszközév" parancsal tesztelni, de nem talált eszközt egyiken sem.

Igazándiból engem az egér izgat, mert az Audigy nélkül megvagyok. Az egér hiányozna.

Várom a javaslataidat. Ha telepítem a gpm-et, akkor honnan tudom meg, hogy melyik eszközt használja?

Köszi!

Na, annyit már kiderítettem, hogy a probléma az udev miatt van. Az is biztos, hogy a rendszer boot-oláskor látja a Logitech receiver-t, a billentyűt és az egeret is. Ugyanakkor az egér továbbra sem működik. A syslog szerint az egeret valami ilyen helyen látja: usb-0000:00:1d.7-3.1. Na az a gond, hogy ezt én nem értem. Nem tudom, hogy milyen eszközhőz köti utána ezt a bejegyzést. Egyszerűen nem értem.

Olyasmit olvastam, hogy szabályokat kell felállítani az eszközökhöz.
Na ezt fogom megpróbálni a következőkben, csak még informálódnom kell felőle.