Open-Xchange

Fórumok

Hi,

Hetvegen foglalkoztam egy kicsit a $subject -el debian sagre-on.
Uzemeltet valaki ilyen szervert? Vagy van valakinek komolyabb tapasztalata vele?
Erdekelne, hogy mennyire megbizhato, user barat-e, stabil-e stb...
Szoval velemenyekre, tapasztalatokra volnek kivancsi.

Hozzászólások

Igen üzemeltettünk eddig, de az M$ meggyőzte a vezetést, hogy az övék jobb, mert nem "kell" szétszedni a rendszert külön gépekre. Próbáltam nekik elmagyarázni, hogy miért jó, hogy szét van szedve, hogy külön külön működik a csoportmunka és a mail is, de hát pénz beszél.
Amúgy stabil is jó, bár vannak javascriptes hibák benne (jobbegeres public folder beállítás javascript popup).
Annyi talán a gáz az openxchange-el, hogy ha nem vásárolod meg, semmi felülelted nincs adminisztrálni, csak phpLdapadm, phpPgadm, és parancssor. Egy új verzióra térés, meg hát...vérpisa. De csak az adatbázis miatt, mert fogja megát és elkúrja a foldereket (ahányszor installálod, annyiszor fogja legenerálni őket. Így a végén nálom (a tesztrendszeren) kb 8 darab shared,public,private stb folder volt. Ha egyikre rákantittottam, hogy kinyiljon, a másik hét is kinyílt stb. Elég zavaró volt. Úgyhogy nem is update-eltük. :)
Visszatérve az első bekezdésre, ez elvitte annak a 300 embernek a csoportmunkáját, akinek kellett a kb 5000ezerből. Erre most jön egy jó kis exchange, amire mind az 5000 licenset meg kell venni, mikor csak ugyanaz a 300 ember használja a csoportmunkát. Ez ám a nagy biznisz. Na de nem kesergek tovább.

Érdekes amit írtál. De nem tudom, hogy milyen vezetőség lehet az.
Ha M$ Exchange Server-t megveszik csak 300 licenszel még akkor többi mint Open-Xchange-el +3 vas.
Egyébként én még most csak tesztelem az OX-et. M$ Outlook-al össze tudtad házasítani? Nem csak a levelezést, hanem a tennivalókat, naptárat... Azt már látom, hogy az Outlook-nak kell pár szabályt pötyögni, hogy az IMAP-ot rendesen kezelje és az LDAP kezelése sem a legszebb, de van az OX-nem jó kis webes felülete. :-))
Nálam valahogy így nézne ki a dolog:
OpenXchange
Exim4+Cyrus21-imap (fetchmail)
OpenLDAP
PostgreSQL
Samba3

Még küzdök azzal, hogy mindegyik szolgáltatás LDAP-on keresztül autentikáljon és egy user-t csak 1x kelljen felvennem. Jó játék. :-(

OX admintól annyi nem félek jól elvagyok a parancsokkal és az LDAP,SQL
kliens programokkal.
A frissítést még nem néztem,de már gyüjtüm róla az infókat. :-)

Vannak még tapasztalatok?

A webes felületet kénytelenek használni az outlook-osok, mert a főnökök sokallták a 25$-os (OxExtender)licens díjat ellenben a 75$-os m$ díjjal, amiből viszont 5000-t kell venni és nem 300-at. :)
Még külön öröm, hogy outlook 2000-ek vannak, amikben ugye rosszul van imlementálva az icalendar funkciók, tehát ez is ugrik. Egyébbként nem annyira zavaró a dolog, mert az ox, amikor értesítést küld egy eseményről, úgyis beleteszi a linket ami az ox webes felületére vezet.
Lássuk a mi megvalósításunkat.
Nálunk van egy központi címtár (openLDAP), amiből minden más authentikál (squid, postfix, cyrus stb.), ez egy replikálódó ldap, kvázi cluster. Külön van a központi mail szerver meg a squid, külön az openxchange az apache-al és egy saját postfix-el ami relay-t csinál a központi felé.
Mivel a mailszerverhez smtp auth kell, az ox saját postfix-e a központi postfix-et smtp_sasl_auth-al megy egy szerviz felhasznalóval. Mindegy ez el van kicsit bonyolítva a postfix-ek körül, de nem akartuk a régi rendszert buzerálni.