OldWorld PowerMac upgrade, avagy nitrot az IFA-ba!

Mig mindenki az inteles (kisbetuvel) szarszutyokocskaminosithetetlen, peceklonnaklatszotargyakra elvez, en a minap veteleztem eleg jo aron egy masik regi PowerPC processzoros PowerMacet a mar meglevo 9600-asom melle.

Az uj gep egy 7300/166, egy rakat tartozekkal, G3/500 bovitokartyaval, fel giga rammal, SCSI cumoval, Apple Laserwriter nyomtatoval, meg ilyesmivel. Igazabol, a cel a 9600-as felbovitese lett volna, merthogy ez az a gep, amit erdemben hasznalok itthoni Linux szervernek meg ilyesmi.

Az egesz muvelet azonban nem ilyen egyszeru ugye. A 7300-as tartozeka egy Sonnet Crescendo/PCI nevu G3/500 processzort tartalmazo kartya, amin 1MB, a proci sebessegenek felen mukodo L2 cache is lakik. De ezt a procit, cachet es kartyat gep regi ROM-ja nem ismeri, ezert nem tudja aktivalni. Olyan, hogy ROM update meg nem letezik. Ezert, "driver" van hozza Mac OS ala, ami aktivalja ezt az L2 cachet. Meg ilyen jo kis GUI-s cache setup tool. :) Eleg mokas. Lenyeg, hogy ezzel kb. nehany perc molyolas utan eloallithatunk egy bazi hexa szamot, amit mindenfele misztikus kernelparametereken es /proc/sys/kernel iszonyokon at, beadagolhatunk a Linux kernelnek, es akkor mar Linux alatt is lesz L2 cache. Bamulatos, hol tart mar a tudomany. Hab a tortan, hogy a Linux kernel a procit 125Mhz-snek hazudja. Szerintem maga az isteni csoda ez, hogy bebootol. Amen.

Szoval a G3 atkerult a 9600-ba, a rammal egyutt, es ropke par ora szivas utan a cachevel, mar mukodott is a dolog, Linux alatt. Egyebkent komolyan, aktivalt cache-sel, es fel giga rammal, meglepett a gep sebessege. Minden elozetes becsles ellenere, lett vegre egy X alatt is, es nem csak konzolban hasznalhato Linuxos gepem itthonra. Ami raadasul nem is x86, szoval teljesen kielegiti az effele perverzioim is. Csucs ez az erzes.

Most mar csak Ubuntut kene rakni a Debian testing helyett, amely termeszetesen nem tamogatja a gepet, de ez engem nemigazan szokott zavarni. Vegulis, az OS X (Tiger, termeszetesen), meg az OS 9.2.2 sem tamogatja a gepet, oszt megis fut rajta. Tulajdonkeppen, ez a 9600, maga az a gep most, aminek nem kene leteznie. Egy teljesen irracionalis, utolso probalkozas az OldWorld Macek kozul, egy nagygep, amelyet az Apple csak nehany honapig gyartott, irtozatos aron adtak anno mivel ez volt a csucsmodell, es nagyon hamar beszuntettek mindenfele tamogatasat is. Es ebbe a teljesen irracionalis gepbe kerult most egy olyan G3 kartya, a PC-rol atflashelt Radeon, es mas hasonlo drotozott hardverek melle, amin kezzel kell allitgatni az L2 cachet. Es csak olyan OS-t futtat rajta az ember, ami nem tamogatja. Normalis? Nem. Ertelme van? Egy szal se. Feeling? De meg mennyire.

Az egesz korulbelul annyira szurrealis, mint IFA-ba nitrot szerelni, aztan kimenni vele a varosba gyorsulasi versenyt jatszani. Semmi ertelme, mindenki baromnak nez, de irtozatos jo buli. Es minden elozetes varakozas es eszerv ellenere, mukodik. Rulez.