The legend lives...

 ( Chain-Q | 2004. december 19., vasárnap - 1:00 )

Mikozben par napja a mocsokwinpecet fureszeltem eletre, eleg megdobbento volt szembesulni egy olyan dologgal, ami tulajdonkeppen mindig is egyertelmu volt szamomra; de hat sok olyan dolog van, ami latszolag egyertelmu, megis csak akkor tudja igazan felmerni a jelentoseget az ember, ha hosszu ido utan ujra talalkozik vele.


Igazabol egy igazan jo hangchippet hianyoltam mindig is az alternativ gepekbol. Mert ugye, minden relativ. Rettento szepen szol az Amigak Paula hangchipje is, ahhoz kepest hogy 1985-os dizajn, jol szol a Pegasos alaplapi hangja is ahhoz kepest hogy egy VIA AC'97 chiprol van szo, es jol szol a PowerMacek alaplapi hangja is, amelyet az altalam legjobban ismert OldWorld Macek altal kepviselt eraban valamely Cyrstal codec chip hajtott. De hiaba, semmi nem szol ugy mint egy Gravis Ultrasound.


Persze, csodak nincsenek. A kartyak felett eljart az ido, az ISA reg kikopott a gepekbol, az egykor a gepekbol messzire piroslo csodalt es irigyelt kartyak kozul amelyik tulelte a hosszu eveket, legtobbszor valami eldugott doboz melyen pihen, vagy egy polcon porosodik csak. Nincs ez maskepp nalam sem, a 6db GUSom kozul csak ketto van viszonylag aktiv hasznalatban, az egyik az Amiga 2000-mben, de szinte csak hangeroallitgato szerepet tolt be, hiszen szoftver nemigazan van hozza, a masik a mar emlitett meghaltnak hitt peceben talalhato, az alaplapjan arvalkodo egyetlen ISA slotban. A mellbevago az volt amikor ez utobbi, egy 8MB-s GUS PnP, amelyet raadasul ugye halottnak hittem, csaknem egy ev utan, eloszor megszolalt. Bar az 1500 forintos Genius aktiv szpiker finoman fogalmazva sem nevezheto komoly hangkelto eszkoznek, de meg ezen at is hallatszott az a leirhatatlan kulonbseg, az a szinezetlen, filterezetlen, nyers, megis telt es barsonyos hangtonus, ami ezeket a kartyakat mindig is jellemezte. Etalon. A mai, MP3-hoz es koltsegkimeleshez igazitott, tonkrefilterezett hangu kartyak meg alaplapi csippek mar nem tudnak ilyet. Lehet surround, meg tiejcsiksz, meg dolby, ilyen hang nincs megegy.


Persze, lehet hogy ez csak valamifele placebo hatas. Lehet hogy azert rajongok meg mindig ezekert a kartyakert, mert anno a nagy vagyam volt egy GUS, aztan gyakorlatilag eveket toltottem a programozasukkal, es meg ma, ennyi ido mulva is fejbol fujom a regiszterkeszlet nagy reszet. Mert a korukhoz kepest lenyugozo tudasuk ellenere, ezeket a kartyakat meg meg lehetett ismerni kivul-belul, es minden bit atallitasanak jelentosege volt, a koderlelkek legnagyobb gyonyorusegere, mikozben a vegeredmeny mar barmely foldi halando szamara elvezheto volt. Szoval lehet, hogy csak valami megmagyarazhatatlan kockaromantika es persze jo adag nosztalgia az egesz...


Az ido lassan belepi a nem is olyan tavoli regmultat, amikor a szamitastechnikaban a mindenki szamara elerheto hangminoseg, egyet jelentett a Gravis nevvel. Aztan minden megvaltozott. Egy etalon eltunt, es egy legenda megszuletett. Ma csak a por, amely lassan belepi a keves megmaradt, csendben piheno kartyat, es az a nehany pillanat, mikor valamelyik ujra megszolal kozuluk, orzi a nagy idok emleket....

mov dx,$103

add dx,baseport

mov al,register

out dx,al

add dx,2

mov al,value

out dx,al

...The legend lives...